chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:169/420)

Bułeczki ziemniaczane z makiem 155

Kolejny weekend i kolejne "Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] ale tym razem niespodzianka. Gocha zaproponowała dwie opcje do wyboru : pierwsza dla osób które nie mają

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 145

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie
Chleb pszenno - jaglany na zakwasie pszennym 124

Dziś do wypieku chleba użyłam mąki jaglanej, bardzo zdrowej i bardzo smacznej w wypiekach. W rezultacie wyszedł pyszny chleb a zakwas sprawił że jest on wilgotny

Moje Małe Czarowanie
Chleb z makiem i estragonem 147

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami

Moje Małe Czarowanie
Szybki chleb pszenno-żytni 129

auto'); ga('send', 'pageview'); SZYBKI CHLEB PSZENNO-ŻYTNI Składniki: - 1/4 szklanki mleka - 25 gram drożdży świeżych - 1/2 łyżeczki cukru - 1 szklanka mąki żytniej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej - 1 szklanka mąki pszennej z pełnego przemiału - 2 łyżki oliwy - 1 szklanka wody - 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże (mleko ma być ciepłe, nie gorące, bo inaczej

Życie zamknięte w smaku
Glukoza - dodaje nam energii, zdrowsza niż cukier ? 159

niej działającego glukagonu. Glukoza w stanie wolnym występuje w miodzie, owcach (np. winogrona) i sokach owocowych.  Glukoza dodana do domowego wina przyśpiesza fermentację. Drożdże z dodatkiem glukozy lepiej wyrosną. Glukoza dodana do domowego chleba przyśpiesza brązowienie skórki. Glukozą można słodzić herbatę, będziemy wtedy mieć dużo energii i nie będziemy czuć się osłabieni, np. na wiosnę.  Warto

Przepisy i porady kulinarne
Smak Lata - relacja z warsztatów 144

uczestnikami do domu. O obfite prezenty zadbała także firma Dr.Oetker , która po raz pierwszy towarzyszyła naszym warsztatom.  Dzięki niezawodnym kuchennym "pomocnikom" nasze ciasta, chleby i brioszki wyrastały i piekły się dosłownie jak na drożdżach. Miłośnicy konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych

KUCHARNIA
Chleb pszenny z dynią na zakwasie 180

złożeniu na 3 (tak jak listu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu:   Zapach chleba . Przepis zgłoszony do listopadowej listy  Na zakwasie i na drożdżach  prowadzonej na blogu  Grahamka, weka i kajzerka

Gospodyni Miejska
chrupiący chleb w naczyniu 150

mąki typ 650, dodajemy łyżkę soli, dobrą garść płatków owsianych, garść mąki pełnoziarnistej,dwie łyżki oleju...wszystko mieszamy razem. ...żeby chleb był pulchny dajemy 1 gotowanego ziemniaka. Zaczyn drożdżowy, to:  1/2 kostki drożdży, 1łyżecz. cukru, 1szkl. ciepłej wody, 2łyżki mąki- mieszamy i na 15min przykrywamy. Po wyrośnięciu zaczynu, wlewamy go do suchej mieszanki i dodajemy jeszcze ~1 szklankę(...)wstawiamy na minimum pół godziny do lodówki, można na całą noc :) Mimo, że w lodówce jest +5 stopni ciasto rośnie... Ja wyjąłem po 30 minutach... ...połowę przeznaczamy na chleb, a drugą na bułki... Wyrabiamy chleb i potem bułki. Chleb przykrywamy niech ładnie rośnie :) Bułki układamy na blachę, smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy przyprawami i nacinamy. Gdy pieczywo odpoczywa i rośnie

chleba naszego
Bułka wrocławska, weka 82

Przyszedł dzień, kiedy w naszym chlebaku chleba nie było, a za bardzo chętnych do wypadu do sklepu też nie. Co było robić… upiec chleb A nie, bo bułkę jednak Mieszkając w Warszawie znałam nazwę bułka wrocławska. W Krakowie, nikt nie mówi inaczej jak „weka”. Wolę zdecydowanie nazewnictwo warszawskie, ale mieszkając w Krk, mówię „weka(...)tradycyjne kanapki z tej bułki też smakują wybornie. Z przepisu wychodzą dwie bułki. Drukuj Bułka wrocławska, weka Delikatna bułka pszenna. Składniki 600 g mąki tortowej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 30 g oleju 160 ml letniego mleka 200 ml letniej wody 50 ml ciepłej wody z odrobiną cukru do smarowania Wykonanie Składniki ciasta zagnieść. Ja robiłam to robotem

Mieszam w Garnku
Smaki Środkowego Wschodu 110

sokiem z cytryny.  Proste w przygotowaniu i przepyszne!  Często będziemy do tego dipu wracać. Przepis na maneesh (3 dość spore chleby) 500g mąki chlebowej 10g soli 25g drobnego cukru do wypieków 10g suszonych drożdży  20 ml oliwy- plus dodatkowo do posmarowania na wierzch. 360 ml wody Na wierzch (zaatar) 3 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki suszonego tymianku

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pieczenie własnego chleba w domu. Wiesz co jesz! 65

pieczenie chleba. Zalety pieczenia chleba w domu W dzisiejszych czasach wielu osobom pieczenie chleba wydaje się anachronizmem - zwłaszcza w sytuacji, gdy w sklepach nie brakuje różnego rodzaju pieczywa. Wystarczy wejść do piekarni, wybrać to, co chce się kupić, zapłacić... i gotowe. Ale czy wiemy, co tak naprawdę znajduje się w zakupionym chlebie? Czy mamy świadomość, iż chleb ze sklepu jest(...)tymczasem domowe pieczenie chleba ma kilka niebagatelnych zalet. Po pierwsze - domowy chleb gwarantuje to, iż doskonale wiemy, co jemy, gdyż do wyrabiania pieczywa w warunkach domowych najczęściej wybiera się mąkę wysokiej jakości, nie dodaje się spulchniaczy, polepszaczy i innych sztucznych konserwantów, a dobrane proporcje składników są dokładnie takie, jakie mają być. Po drugie - chleb przygotowany w domu jest zdrowszy, gdyż

Moja smaczna kuchnia
Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku 135

podpiec jeszcze kilka minut d\u00f3\u0142.\r","Studzimy poza piekarnikiem, na kratce."]} Drukuj Łatwy chleb pszenny z ziołami prowansalskimi, pieczony w garnku Składniki 6 miarek mąki pszennej 750 (dałam 650) 3 miarki wody 1 łyżeczka soli 0,5-0,75 łyżeczki suchych drożdży ulubione dodatki (opcjonalnie) Sposób przygotowania Wszystkie składniki wsypujemy kolejno do miski. Wyrabiamy dłonią. Ciasto będzie kleiste(...)nasz bochenek. Nie przejmujemy się, że trochę stracił formę. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 min. Po tym czasie odkrywamy i dopiekamy w 200 stopniach 10-15 min. Ja wyjmuję chleb z garnka i układam do góry nogami, żeby podpiec jeszcze kilka minut dół. Studzimy poza piekarnikiem, na kratce. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/chleby/z-drozdzami/latwy-chleb-pszenny-ziolami-prowansalskimi-pieczony-garnku/ MieszamWGarnku   Artykuł Łatwy chleb pszenny z ziołami

Mieszam w Garnku
Marchewkowy chleb 123

szklanki otrębów pszennych 1 łyżeczka kminku ziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do chleba(z czarnuszką)-niekoniecznie 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżka oliwy z oliwek Sposób przygotowania W 1/2 szklanki ciepłej wody mieszamy rozkruszone drożdże z cukrem posypujemy łyżeczką mąki i odstawiamy na 5 minut aby zaczyn zaczął rosnąć

Wanilia i Kardamon
Chleb nasz powszedni. PSZENNY DROŻDZOWY NA MAŚLANCE. 139

pasuje chłodna maślanka. Albo domowy dżem. PSZENNY CHLEB DROŻDŻOWY NA MAŚLANCE. /sieć;/ 1 wysoki bochenek z keksówki. 50g drożdży (1/2 kostki) 1/2 kg mąki pszennej (chlebowej najlepiej, ale zwykła również się nadaje) 1/2 litra maślanki łyżeczka soli Maślankę podgrzewam do temperatury ciała (ok. 35-40 stopni). Rozpuszczam w niej drożdże. Mąkę mieszam z solą, wlewam maślankę z drożdżami(...)smaruję masłem, wysypuję otrębami. Wykładam ciasto i pod ściereczką zostawiam jeszcze na jakiś kwadrans, by podrosło. W tym czasie piekarnik rozgrzewam do 230 stopni. Piekę 50 minut. Po upieczeniu chleb, postukany od spodu, powinien wydać głuchy dźwięk. Wtedy mamy pewność, że w środku również jest dopieczony. SMACZNEGO! Pozdrawiam z sielskiej krainy wyobraźni! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki