chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:165/420)

Trójkolorowy pszenny chlebek 147

  500 g mąki pszennej 25 g drożdży świeżych 500 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki oleju z pestek winogron

Kolorowa kuchnia Elki
w typie bagietki smaczny chlebuś... 192

Składniki: mąka tortowa 70 dag, drożdże świeże 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mleko ciepłe 1 szklanka, woda letnia 1/2 szklanki, maslo 1

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące bułki pszenno-grahamkowe z czarnuszką... 181

Składniki: drożdże 30 gram, woda ciepła 350 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 3 szklanki czubate, mąka pszenna typ

W Mojej Kuchni Lubię
bułki pszenno-żytnio-grahamkowe z selerem suszonym... 239

Składniki: drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 360 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska różowa Royal Brand 1 łyzeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mąka żytnia

W Mojej Kuchni Lubię
pysznie chrupiące i aromatyczne bułki pszenne z czosnkiem niedźwiedzim... 217

Składniki: drożdże 25 gram, mleko ciepłe 150 ml, woda ciepła 150 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna typ 500 55 dag

W Mojej Kuchni Lubię
NIE-zwykły chleb 212

wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 4 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła MASMAL 25 g białek Wyobrazcie sobie, ale...zapomniałam na śmierć o tych białkach. Chleb wyszedł pyszniutki nawet bez tych białek. Jaka w nich tajemnica to sobie to przeanalizuję następnym razem. Bez paniki, jak się nie da białek to będzie lux bez problemu! Oczywiście pomógł(...)Kenwood w tej całej robocie. Niesamowity jest hak do ciasta, miesza, kroi, przekłada, tańczy, wyrabia,unosi, napowietrza....wyrabia idelanie. Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy z zaprawą drożdżową dodaj mąkę, sól, cukier, miekkie masło , no i te białka. Ja o nich, jak pisałam, zapomniałam ! I wyrabiaj ciasto. Jeśli masz CCMajor

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb czosnkowy 231

teraz jeszcze bardziej ;) Warto spróbować zrobić go przy okazji Świąt Bożego Narodzenia - domowe pieczywo na wigilijnym stole, to coś niesamowitego! :) CHLEB CZOSNKOWY Składniki: - 500 gram mąki - 260 gram bardzo ciepłej wody - 70 gram oleju - 50 gram drożdży - łyżeczka cukru - łyżeczka soli - łyżeczka czosnku granulowanego Przygotowanie: Wyrabiamy ciasto z podanych składników i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze

Życie zamknięte w smaku
Chleb na zakwasie, z dodatkami 170

staram się jeść mniej pieczywa, nie potrafię przejść obojętnie obok domowego, świeżego i pachnącego chleba. Nie ma to jak własny chleb z dodatkiem np. ulubionych ziarenek. Przepis na ten chleb dostałam od córki razem z zakwasem. Ona z kolei   dostała od koleżanki. Bardzo smaczny chlebuś z dodatkiem lnu, ostropestu i pestek dyni, słonecznika oraz otrąb(...)ostropest. Wsypałam również to co zostało na sicie.   Dodałam pozostałe składniki z zakwasem i zaczynem drożdżowym (lub wkruszyć świeże drożdże). Wymieszałam. Odstawiłam na 1 godzinę. Odłożyłam 2 łyżki na zakwas do następnego chleba. Przełożyłam do słoiczka i schowałam do lodówki. Tego zakwasu nie trzeba dokarmiać ani mieszać. Może stać w lodówce nawet 2 tygodnie

Kuchnia u Krysi
CHLEB NA ZIEMNIAKACH 187

obiadu? Można upiec pyszny chleb;) Wyszedł niezwykle miękki i puszysty, po prostu znakomity. Polecam zrobić i się o  tym przekonać :) SKŁADNIKI NA DUŻY BOCHENEK LUB 2 MAŁE KEKSÓWKI: 30 dag ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 60 dag mąki pszennej 1-2 łyżeczki soli łyżeczka cukru 42 g świeżych drożdży 1 jajko 4 łyżki oleju lub stopionego masła(...)ciepłej wody WYKONANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki i mieszamy.  Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier. W mące robimy wgłębienie do którego wlewamy drożdże. Mieszamy z  niewielką ilością mąki i  odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i porządnie zagniatamy ciasto. Ma być sprężyste i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto

Pani na deser
Drożdżowa babka panettone - najdelikatniejsze ciasto drożdżowe 141

Historia tego wypieku jest niejasna, jak wielu innych słynnych ciast i deserów. Różne są opowieści na temat inicjatora tego wyjątkowego chleba. Il pane to po włosku chleb, a panettone to forma jakby zgrubienia tego słowa. Ot, mamy tu takie chlebisko. Zatem różne są wersje dotyczące pochodzenia, ale nie ma wątpliwości, że to włoski wypiek, prawdopodobnie z  Mediolanu, a pierwsze(...)się zabawa. Na początek biga, czyli rodzaj zaczynu drożdżowego. Jego bardziej płynna wersja zwie się poolish, obie są często elementem różnych ciast na chleb i bułki. W miseczce łączę mąkę, cukier, wodę i delikatne wkruszam drożdże. Te należy wyjąć z lodówki około 20 minut wcześniej. Wszystko rozcieram łyżką i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Tę zabezpieczyć przed wysychaniem folią

I tu będę miała takie te
Chleb z prażoną cebulką 103

chlebów, po bułki. Tym razem przygotowałam chleb z prażoną cebulką w towarzystwie ziół i przypraw. Chlebek jest bardzo aromatyczny i pięknie pachnie. Co ciekawe, jest naprawdę prosty do zrobienia. Fajnie się kroi i długo zachowuje swoją świeżość. Jeśli macie ochotę na domowy chleb z prażoną cebulką, zapraszam do zapoznania się z przepisem. Jestem pewna, że Wam posmakuje. PRZEPIS NA CHLEB(...)łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią 3 łyżki prażonej cebulki 1 jajko (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do letniej wody dodajemy suszone drożdże, cukier oraz łyżkę mąki. Całość dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na około 10 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy przyprawy: sól, czosnek granulowany, paprykę słodką, suszone pomidory z bazylią, prażoną

Przepiski.pl
Chleb czosnkowy z tymiankiem, rozmarynem i kroplą oleju rzepakowego 349

posypania chleba przed pieczeniem   Ząbki czosnku zgnieść płaską częścią noża na desce - w ten sposób wydobywa się więcej aromatu i smaku z czosnku - a następnie pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć krótko na oleju. Odstawić do ostudzenia. Do dużej miski przesiać mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier, drożdże suche(...)tendencji do przypalania się, w przeciwieństwie do bułki.   Do foremki włożyć ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować olejem rzepakowym i posypać solą gruboziarnistą. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec ok. 40-45 minut. Piec na dolnym poziomie w opcji gora-dół (bez termoobiegu) - jeśli

Grunt to przepis!
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 212

zdrowy. Zwykle zaczyn robię na mące, cukrze, drożdżach i wodzie, a tu Asia miesza sobie wodę, ziarna miód, drożdże i wodę. No co, ja nie spróbuję? Spróbowałam i no powiem Wam, że fajnie wyszło. W dodatku ten chleb jest dla takich leniuchów jak ja, no i zapracowanych, nie trzeba go wyrabiać tylko mieszać łyżką. Nie rośnie zbyt długo(...)łyżeczki soli (20 g) 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant (ja użyłam świeżych) 1 łyżka płynnego miodu (użyłam gryczanego) 500 ml ciepłej wody Wykonanie: No to lecimy: Pestki dyni, ziarna sezamu, słonecznika i otręby wsypałam do miski. Przemieszałam sobie łyżką. Pokruszyłam do tego wszystkiego drożdże, wlałam miód i zalałam ciepłą wodą, wszystko wymieszałam, miskę przykryłam ściereczką

Blondynka Gotuje
Chleb kminkowy 170

trawienie. Uwielbiam też, jak każdy chyba, zapach świeżego pieczywa. Ale najlepszym dla mnie połączniem jest świeże pieczywo o zapachu kminku. Upiekłam zatem chleb kminkowy. Chleb ten jest naprawdę pyszny, długo zachowuje świeżość, nie czuć w nim drożdży, a skórka jest mocno chrupiąca. 600 g mąki krupczatki 25 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki kminku 1 łyżeczka cukru(...)Następnie na wyłożonej papierem blaszce formujemy bochenek, również przykrywamy go ścierką i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego rośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Chleb pieczemy przez godzinę, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy chleb pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, aby skórka była błyszcząca. Najlepiej smakuje grubo pokrojony i posmarowany prawdziwym masłem. Smacznego

Krylowa Kuchnia
SZYBKI CHLEB MIESZANY (PSZENNO-OWSIANO-ŻYTNI:) ) 208

ciepłej wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 250 g mąki pszennej chlebowej 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g mąki owsianej 50 g płatków owsianych 1,5 łyżeczki dobrej soli mąka do obsypania chleba Przygotowanie Do ciepłej wody wsypcie płatki owsiane i zostawcie na kilka minut, niech namokną. Wszystkie maki połączcie, przesiejcie. Wymieszajcie z drożdżami i solą(...)Wyrośnięte ciasto przełóżcie do formy-keksówki. Obsypcie mąką, nakryjcie ściereczką i zostawcie jeszcze na około 40 minut-1 godzinę. Nagrzejcie piekarnik, bez termoobiegu, do 210 st. Dobrze go zaparujcie. Chleb pieczcie 40-45 minut. Upieczony wystudźcie na kratce

OliveandThyme