roślinnego. A udało się, udało. I to z jakim efektem! :D Muffinki wyszły bardzo wyraziste w smaku, wilgotne i słodkie, a na końcu języka czuć delikatny dodatek imbiru i chilli. Składniki: 2 średnie marchewki 2 dojrzałe banany 100 g kaszy jaglanej 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki nasion chia 2 łyżki masła orzechowego ( jestem fanką lidlowskiego(...)specjału ) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki chilli szczypta soli +masło orzechowe i banan do dekoracji Przygotowanie: Nasionka chia zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia. Kaszę lekko uprażyć w garnuszku z grubym dnem, zalać szklanką wody i zagotować ze szczyptą soli. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu
Kuchnia Ellieserowy: 650 ml aromatyzowanego mleka (przepis TUTAJ ) 4 łyżki masła 3 łyżki mąki ok. 50 g startego cheddara (lub innego sera żółtego) szczypta gałki muszkatołowej (można pominąć) szczypta chilli pieprz Do garnka z szerokim dnem wkładamy masło, rozpuszczamy je, wsypujemy mąkę. Wszystko smażymy na wolnym ogniu ok. 2 minut i ciągle mieszamy aż masa będzie się pienić i stanie się(...)będzie gęstniał, dodajemy kolejną porcję mleka. Gotujemy wszystko na wolnym ogniu, mieszając przez ok. 5-7 minut. Następnie zdejmujemy sos z ognia i doprawiamy go gałką muszkatołową, chilli oraz pieprzem, mieszamy. Dodajemy ok. 50 g cheddara i mieszamy aż sos będzie aksamitny. Gotowe! Dodatki: ok. 100 g wędliny (szynka konserwowa lub salami) ok. 100 g sera żółtego
Cooking Monstermięsa mielonego wołowo-wieprzowego ok. 300 g mieszanki chińskiej mrożonej 400-500 g makaronu ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 1 jajko 2-3 łyżki sosu sojowego imbir oraz chilli do smaku sól i pieprz 2 łyżki oleju sezamowego lub oleju z orzeszków ziemnych Ja nie miałam akurat kapusty i makaronu, trochę ich brakowało, ale i bez nich było naprawdę smacznie(...)samą patelnię wlejcie ponownie łyżkę oleju i dodajcie na nią mięso mielone. Podsmażajcie do czasu, gdy będzie lekko brązowe i chrupiące. Dosypcie do niego warzywa, doprawcie chilli, imbirem oraz solą i pieprzem. Podsmażajcie chwilę do połączenia wszystkich smaków. Zdejmijcie patelnię z ognia. Do dużej miski wrzucamy pokrojony makaron oraz pokrojoną na drobne paski kapustę pekińską, następnie dosypujemy ostudzony farsz. Dodajmy
Cooking Monsterwarzyw, ryżu lub makaronu. Sos jest prosty do wykonania i bardzo dobry. Składniki: 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 mały kubek śmietany 18% 1 świeża lub z oleju papryczka chilli 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry ½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki kardamonu ½ łyżeczki sproszkowanego imbiru ½ łyżeczki kurkumy 2 goździki sól ewentualnie pieprz Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić(...)oleju. Dodać pokrojone w mniejsze kawałki pomidory z puszki, papryczkę chilli i zagotować. Przyprawy sproszkować w moździerzu lub zmielić w młynku do przypraw i dodać do pomidorów. Doprawić solą. Całość gotować około 15 minut, wyciągnąć papryczkę chilli i dodać śmietanę (śmietanę dobrze wymieszać, dodać do miej trochę sosu i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną śmietanę wlewać powoli do sosu cały czas
Mama Gotujemało wodniste), świeże pomidory możesz zastąpić pomidorami z puszki 1 łyżka masła klarowanego lub oleju (wolę na maśle, bo podbija smak pomidorów) 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki papyki chilli grys suszonej Sól, pieprz, łyżeczka cukru do smaku Ulubione zioła: bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, tymianek. Sposób przygotowania : Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórek, Kroję w kostkę. Na dużej(...)patelni lub rondlu rozgrzewam masło i dodaję posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory i odrobinę soli. Gotuję do odparowania wody, pilnuję jednak, by się nie przypalił, mieszając od czasu do czasu. Mówi się, że długie podgrzewanie pomidorów sprawia, że uzyskują lepszy smak. Coś
Ale Prosteszczypta soli zamienniki 2 jaj 2 ząbki czosnku 1 szalotkę 3 łyżki mąki Shar bezglutenowej (z kwiatkiem) listki oberwane z pół pęczka tymianku świeżo mielony pieprz do smaku - płatki chilli olej kokosowy do smażenia 1/2 opakowania serka koziego (Turek lub inny aksamitny) 3 łyżki wody Cukinię i ziemniaki należy umyć i obrać. Zetrzeć połowę na grubej tarce, a drugą(...)połowę na drobnej. Do cukinii dodaj zamiennik jajka, listki tymianku, starty czosnek, startą szalotkę. Dopraw grubo mielonym pieprzem i płatkami chilli jeśli lubisz oraz solą. Dodawaj mąkę partiami - ciasto powinno być gęste, by móc je łyżką układać, a nie wylewać na patelnię. UWAGA - gdyby jednak ciasto wyszło za gęste, dodaj łyżkę jogurtu lub mleka. Smaż
Lajtkraft food intolerancetakich nie jadłam. Nie chciałam jednak, aby było to coś oklepanego i banalnego, dlatego też zdecydowałam się przygotować pieczarki faszerowane mięsem krabowym . Połączenie mięsa skorupiaka, ze słonym bekonem, odrobiną chilli, podane w delikatnej pieczarce okazało się strzałem w dziesiątkę! Polecam! Jeżeli lubicie faszerowane pieczarki i niekonwencjonalne smaki to polecam Wam również pieczarki faszerowane płatkami owsianymi . Składniki : 4 duże(...)pieczarki 2-3 szalotki 1 puszka mięsa krabowego 4-5 plastry bekonu 1 jajko szczypta płatków chilli sól, pieprz dymka masło do smażenia Przygotowanie : Pieczarki obrać i delikatnie wyciąć nóżki. Kapelusze odłożyć, a nóżki drobniutko posiekać. Plastry bekonu mocno zgrilować, aż będą przypieczone i chrupiące. Przestudzić. Gdy ostygną drobno posiekać lub nawet utrzeć, tak aby powstały okruszki
Codzienne Gotowaniemnie czarne wstążki :) 1 mała, podwójna pierś z kurczaka 10 pomidorków koktajlowych 15 dag sera mozarella (w kawałku) 1 mała cebula 1/3 papryczki chilli 1 ząbek czosnku kilka listków świeżej bazylii oliwa z oliwek (koniecznie, nie olej!) sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka umyć(...)oliwie z oliwek. Gotowe mięsko przełożyć do miski. Po usmażeniu kurczaka, na tej samej patelni należy zeszklić cebulę (pokrojoną w piórka), czosnek i chilli (pokrojone w cienkie plasterki) - wrzucamy do miski z kurczakiem i mieszamy. Przygotować większą patelnię, najlepiej typu WOK - rozgrzewamy na niej oliwę z oliwek (ok.3 łyżki). W tym czasie kroimy
Alutka-Gotujeidealne na kanapki. Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka garść świeżej bazylii posiekanej drobno (lub 1 łyżka suchej) łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 1 kulka mozarelii (100-125 g) 1/2 słoika oliwek z nadzieniem lub bez 1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2-1 łyżeczka musztardy dijon 5-6 łyżek(...)bułki tartej 1 małe jajko 2 opakowania szynki szwarcwaldzkiej (2 x 100 g) 1 mała cebula biała część niewielkiego pora 1 średnia papryczka chilli (u mnie zielona tym razem) 2 duże ząbki czosnku 100 ml białego wina olej/oliwa starty na drobnych oczkach parmezan opcjonalnie Na patelnię wlewamy olej/oliwę i rozgrzewamy. Na gotową patelnię wrzucamy pokrojoną drobno cebulę, po chwili
Piekielna Kuchnia Patichyba jestem tradycjonalistką.Słodki smak zupy zupełnie mi nie odpowiadał (dla mnie za słodki,bardziej deserowy), no ale skoro już ją zrobiłam trzeba było ją jakoś uratować. Dodałam trochę chilli i imbiru zmieniając charakter zupy na bardziej hinduski i dzięki temu mogłam ją zjeść. Jeśli lubicie słodkie klimaty spróbujcie tego połączenia o smaku dalekiego wschodu. KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI(...)ostro) Składniki: 1 szklanka bulionu 3-4 pietruszki 2 gruszki 1 cebula 100 ml mleka liść laurowy 3 szt ziele angielskie 3 szt szczypta soli szczypta chilli ok. 1 cm świeżego imbiru Przygotowanie: Pietruszkę kroimy na kawałki i przekładamy do garnka. Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na kawałki i dodajemy do pietruszki. Potem dodajemy posiekaną cebulę. Całość
Bon appetit mon amiewieprzowego 1 duże jajko, roztrzepane 4 dymki, pokrojone na cienkie plasterki 2 ząbki czosnku drobno posiekane 2 łyżeczki imbiru startego na tarce 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżeczki sosu chilli (np. Tabasco) ¾ szklanki bułki tartej Składniki na sos teriyaki: ⅔ szklanki sosu sojowego 1 ¼ szklanki wody 1 łyżeczka mielonego imbiru świeżego 1 ząbek czosnku mielonego ½ szklanki brązowego cukru 3 łyżki miodu(...)szklanki zimnej wody 1 łyżka sezamu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W małej misce wymieszaj dokładnie ubite jajko, dymkę, czosnek, imbir, sos sojowy i sos chilli. Następnie w dużej misce wymieszaj dokładnie mięso z bułką tartą i mieszanką z jajkiem. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Uformuj kuleczki wielkości piłeczki golfowej, ułóż na blaszce do pieczenia
karmelowyczerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego imbiru pęczek kolendry 1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła 2 łyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Omułki, krewetki, rybę pokrojoną w kostkę(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na średnim
Niezły Młynekorganizm i oprzeć się infekcjom. Porzućmy więc lżejsze dania do czasu, kiedy aura będzie łaskawsza. Teraz czas na rozgrzanie się. Gęsta zupa z soczewicy z dodatkiem imbiru, chilli i czosnku sprawdzi się w tej roli znakomicie. 8 porcji 400 g czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów duża cebula 3 łodygi selera(...)naciowego 4 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru ok 2 cm 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka wędzonej papryki chilli mielone w zależności od preferencji (dałam ok pół łyżeczki) sól do smaku oliwa lub olej 2-3 łyżki Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę i wrzucamy na nią drobno pokrojoną
Simple Dishgrana padano do posypania Salsa pomidorowa 2 średnie pomidory garść czarnych oliwek łyżeczka zalewy z kaparów (lub zielonych oliwek albo do smaku sok z cytryny lub limonki) oliwa chilli (lub zwykła oliwa i 1/4 drobno posiekanej papryczki chilli bez pestek) 1 łyżeczka pesto pietruszkowego ( lub 2 łyżki posiekanej pietruszki i 1 ząbek czosnku) Zaczynamy od tego(...)się do przygotowania salsy. Pomidora parzymy kroimy w drobną kostkę odciskamy z nadmiaru płynu, oliwki siekamy, całość dokładnie mieszamy dodajemy łyżeczkę zalewy z kaparów dla zakwaszenia, skrapiamy oliwą z chilli i dodajemy łyżeczkę pesto pietruszkowego. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy żeby składniki się przegryzły. Na końcu bierzemy się za warzywa. Brokuła gotuję na parze, jak robi się już lekko miękki
Piekielna Kuchnia Patipół pęczka posiekanej kolendry 1 drobno posiekana cebula łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki pikantnego ajvaru lub pikantnej pasty pomidorowej (możecie użyć zmielonej ostrej papryki lub mielonego chilli ) 2 pomidory malinowe obrane ze skórki i posiekane (ewentualnie 1 puszka pomidorów) 3 ząbki czosnku 200 g sera typu Cheddar 1 czerwona papryka drobno posiekana(...)sól i pieprz do smaku do dekoracji mała papryczka chilli drobno posiekana Rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie : Na patelni podsmażamy mieloną wołowinę przyprawiając ją jedynie szczyptą pieprzu. Gdy już jest gotowa przesypujemy ją do miseczki. Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę
Niezły Młynek