chilli - 4013 przepisów (strona:46/268)

Koktajl spalający kalorie wg Ewy Chodakowskiej 25479

Chodakowskiej – Wykonanie: Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Banana obrać ze skórki, podzielić na mniejsze części. Wszystkie płynne składniki wlać do blendera, dodać szpinak, banana i szczyptę chilli (Ewka zaleca dać 1/3 łyżeczki chilli, ale dla mnie to zdecydowanie było za dużo i dałam tylko szczyptę). Zmiksować do czasu uzyskania jednolitej konsystencji. Koktajl przed spożyciem należy lekko podgrzać(...)treningiem lub w ramach podwieczorku. Ewa Chodakowska zapewnia, że jeżeli będzie się pić ten koktajl co wieczór, to można zaobserwować zredukowanie zbędnej tkanki tłuszczowej. To zasługa m.in. dodatku pieprzu chilli cayenne, który jest przyprawą będącą naturalnym spalaczem tłuszczu, czyli jest tzw. termogenikiem (powoduje uwolnienie ciepła z organizmu), a przyjmowany regularnie, podnosi tempo metabolizmu nawet o 25% i utrzymuje je przez

Kulinarne Przeboje
Sałatka z fasolki szparagowej do słoików 323

Pyszny sposób na fasolkę z papryką w ostrym sosie chilli i ketchupie-polecam zimą do ryżu i nie tylko,przepis robiony w mojej rodzinie od wielu lat -ciągle do niego wracamy,spróbujcie sami! Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 1 kg papryki 1 szkl.oleju 4 cebule ok łyżeczki papryki ostrej(do smaku) małe opakowanie ketchupu ostrego(nie całe) sos chilli ostry(...)sól i pieprz Przygotowanie: Fasolkę obgotowujemy na pół miękko Paprykę pokroić w paski ,cebulę w półplasterki i podsmażyć w szklance oleju,dodajemy fasolkę i po trochę ketchupu i sosu chilli (dodajemy tyle ,żeby nam odpowiadało smakiem,ja daje nie cały ketchup i niecały sos,bo lubię pikantną fasolkę ale nie za mocno,więc dodawajcie po trochę i próbujcie)doprawiamy solą

Swojskie jedzonko
Sałatka z kapusty jak u "chińczyka" 3092

Składniki: 1 główka białej kapusty 3 marchewki około pół łyżki soli i odrobina pieprzu 1,5 szkl oliwy 1,5 szkl octu 1 szkl cukru łyżeczka musztardy (opcjonalnie) papryczka chilli 2 ząbki czosnku natka pietruszki (opcjonalnie) Przygotowanie: Kapustę cienko szatkujemy lub kroimy. Marchewki ścieramy na cienko na tarce. Jeśli używamy chilli i natkę pietruszki kroimy je bardzo drobno. Kapustę, marchew(...)chilli mieszamy w misce z solą i pieprzem. Ocet,oliwę i cukier zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i opcjonalnie dla zaostrzenia smaku musztardę.  Gorącą zalewą polewamy kapustę, mieszamy dokładnie i odstawiamy do wystudzenia.  Ostudzoną kapustę z sosem przekładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy około 20 minut od zagotowania wody. #MyVictorinox

Bon appetit mon amie
Kiszone papryki lekko pikantne. 347

cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg kopru z baldachami Zalewa   (podaję proporcje składników do zalewy, ostateczna ilość zalewy zależy(...)Papryki umyć, usun ą ć gniazda nasienne i pokroi ć n a grube paski. Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastr ó w czosnku i chilli. Następnie układać papryki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki. Zakręcić słoiki, ale niezbyt szczelnie. Papryki ukiszone

Codziennik Kuchenny
Drobiowe burgery z suszonymi pomidorami OLE! 177

suszone pomidory z ziołami OLE  - 1 słoiczek 305ml pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo mielony pieprz do smaku Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli: 1 słoik suszonych pomidorów OLE z pieprzem marynowanym w oleju z ziołami 1 mała świeża papryczka chilli duży pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól i świeżo(...)pokrojonymi suszonymi pomidorami oraz przyprawami, następnie wyrabiaj przez kilka minut, aby dokładnie połączyć je z wędzoną papryką. Grilluj "well done" na rozgrzanej patelni lub ruszcie. Pasta pietruszkowo-pomidorowa z chilli  - wszystkie składniki posiekaj na duże kawałki, wrzuć do malaksera lub kielicha blendera i wciśnij magiczny guzik! :) Moja pasta była grubo mielona - Twoja wg.uznania. Posmaruj nią podgrzane bułki - nada

Spektrum Smaku
Tagiatelle z bryndzą [ENG] 182

porcje 200g makaronu pełnoziarnistego tagiatelle  cebula szalotka 200g pieczarek bakłażan 10 szt. pomidorków koktajlowych 100g bryndzy pietruszka lub bazylia 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka oliwy z chilli mix suszonych warzyw pieprz, sól INGREDIENTS: 2-3 servings 200g wholemeal, tagliatelle pasta  shallot 200g button mushrooms eggplant 10 pcs. cherry tomatoes 100g sheep cheese parsley or basil 2 tbsp(...)przez ok 5 min. Na koniec podkręć ogień i dodaj przekrojone na połówki pomidorki. Smaż przez ok. 1 min. Wyłącz ogień i dodaj ugotowany wcześniej makaron oraz oliwę z chilli. Wymieszaj a następnie przełóż na talerze, dodaj pokrojona w kostkę bryndzę, posyp posiekaną pietruszką. PREPARATION Wersja 'pudełkowa' / Box version Cook pasta in boiling water until it’s just

Better Life By Auntie Ju
Omlet z cukinią i ziemniakami 148

zrobiłam. To była szybka decyzja, przegląd lodówki i gotowe. Omlet wyszedł bardzo smacznie, syty, kolorowy, smakuje latem zdecydowanie! Nie zabrakło czosnku, a dla ostrzejszego smaku, dodałam płatki suszonej papryczki chilli. Wy możecie zrobić podobny przepis, ze składników, które znajdziecie w lodówce, bazą jest jednak jajko i mleko. Zachęcam do smażenia omletów w lecie! Omlet z cukinią i ziemniakami / 1 porcja(...)Składniki: 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 małej cukinii 3 małe ziemniaki 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki szczypiorku 1/2 łyżeczki płatków chilli sól do smaku Przygotowanie: Ziemniaki myjemy, delikatnie usuwamy skórkę. Kroimy na plasterki, podobnie cukinię. Na oleju rzepakowym obsmażamy ziemniaki z cukinią, z każdej strony. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i sól. Dokładnie mieszamy, najlepiej trzepaczką. Masę

Moja smaczna kuchnia
Chiński rosołek z mini makaronem 212

też. Kolejna wersja azjatyckiego rosołku tym razem z makaronem i nna niż ostatnie z  kurczakiem  i z  łososiem . Łagodniejsza, idealna również dla dzieciaków. Lekko słodkawa, dodając chilli (dla odważnych!) delikatnie ostra i niezwykle aromatyczna.  Składniki:  2l bulionu warzywnego Garść natki pietruszki 6 łyżek sosu sojowego 2 łyżki oleju sezamowego 2 ząbki czosnku 5 plastrów obranego(...)imbiru 1 łyżka miodu 6 garści makaronu Lubella MINI Chilli - dla odważnych! Przygotowanie: Bulion gotujemy z natką pietruszki, sosem sojowym, imbirem, olejem sezamowym, chilli (!) obranym i posiekanym czosnkiem oraz miodem przez ok. 10 min. Odcedzamy bulion i dodajemy makaron Lubella MINI. Gotujemy ok. 8 min. Podajemy ze świeżą natką pietruszki.  #lubelloveinspiracje #lubella #lubellamini

Czarnawisienka
Jajka faszerowane pieczarkami 165

adniki: 4 jajka 200g pieczarek łyżka masła 1 ma ł a cebula 1 ł y ż ka soku z cytryny Sól, ś wie ż o zmielony czarny pieprz, papryczka chilli Sposób przygotowania : Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Studzimy, obieramy i rozkrawamy na pół. Pieczarki oczyszczamy i siekamy w plasterki. Na łyżce masła przesmażamy grzyby z drobno posiekana cebulką(...)dodatkiem soku z cytryny. Doprawiamy do smaku sola , świeżo mielonym czarnym pieprzem i płatkami chilli. Całość miksujemy ręcznym blenderem. Na każdą połówkę jajka nakładamy porcje farszu. Oraz listki świeżej rukoli. Posypujemy płatkami chilli

Pyry na Gaz
Boczniaki w sosie sojowym ze szpinakiem i nerkowcami 346

świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1/3 łyżeczki chilli w proszku 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego garść orzechów nerkowca do podania: ryż np.: jaśminowy czy basmati listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='400 - 500 g boczniaków(...)świeżego szpinaku (2 duże garści) 3 łyżki sosu sojowego 2 cm kawałek imbiru 2 ząbki czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku wyciśniętego z limonki 1/3 łyżeczki chilli w proszku 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego garść orzechów nerkowca do podania: ryż np.: jaśminowy czy basmati'; document.write(" "); Boczniaki kroimy na paseczki. Imbir i czosnek drobno siekamy. W kubeczku

Poezja smaku
Kanapkowa pasta z soczewicy, z marchewką i orzechami 221

pasta tahini. Zjedliśmy ją na kanapkach z avocado ale bardzo pasuje też do niej świeży pomidor. Pasta jest lekko słodkawa, delikatna ale można ją oczywiście zaostrzyć dodając do środka chilli. Piękny też jest jej kolor – bardzo pomarańczowy, słoneczny, optymistyczny. Pięknie się komponuje z zielenią avocado i szczypiorku. Uważam, że patrzenie rano na takie intensywne kolory daje dodatkowego kopa energetycznego(...)łyżeczka curry spora garść orzechów włoskich 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka tahini sok z połowy cytryny ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki oliwy ¼ łyżeczki mielonego chilli (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku Instructions Marchewkę obrać pokroić w większe kawałki, obtoczyć w oliwie, lekko posolić i upiec w 180 stopniach – najlepiej upiec marchewki przy okazji innego pieczonego

Cooking for Emily
Hinduski kurczak tikka masala 142

praktyką, dochodzi do perfekcji w dodawaniu odpowiednich ilości przypraw, odpowiadających gustom i podniebieniom domowników. Kuchnię indyjską charakteryzuje korzystanie z największej gamy suszonych przypraw spośród wszystkich kuchni świata m.in. goździków, chilli, papryki, gałki muszkatołowej, kolendry, kurkumy,kminu rzymskiego. Przyprawy, łączone w unikalne kompozycje, nadają wyjątkowy aromat przygotowywanym potrawom. Jedną z z takich ziołowych mieszanek jest bez wątpienia, kompozycja garam masala , używana(...)jest za składnik dający uczucie szczęścia i dobrego samopoczucia. Jest mieszaniną prażonych, następnie drobno zmielonych przypraw takich jak kmin rzymski, kolendra,pieprz czarny, kardamon oraz liścia laurowego, goździków, cynamonu, chilli i gałki muszkatołowej. Skład jest różny w zależności od miejsca pochodzenia. Mieszankę garam masala można znaleźć na wielu targach i w supermarketach, aczkolwiek panuje przekonanie, że najlepiej smakuje, gdy jest

Moja Mama Gotuje
Miseczki z tortilli pełnoziarnistej wypełnione gulaszem meksykańskim z indyka. 158

błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Na patelni na łyżce oleju podsmaż posiekana w piórka cebulę. Następnie dodaj pokrojonego w kostkę indyka (najlepiej zamarynować(...)indyka dzień wcześniej w chilli, soli i pieprzu) i co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj pokrojona w paski paprykę czerwoną i podsmażaj przez około 5 minut aż papryka zmięknie. Zalej pomidorami z puszki i gotuj na wolnym ogniu około półtorej godziny. Dodaj kukurydzę oraz czerwoną fasolę i podgrzej całość. Na koniec dopraw cukrem, solą i pieprzem oraz jeśli lubisz bardzo

wysmienity
Kurczak w sosie chilli 196

Kurczak w sosie chilli to ostra, szybka potrawa. Kurczaka najlepiej podawać z ryżem lub makaronem. Do wykonania takiego obiadu dla całej rodziny potrzebne jest zaledwie 20 minut. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 3 – 4 porcje Składniki: 400 g fileta z kurczaka 1 papryczka peperoni (20 g) 1 łyżka oleju Sos: 250 g sera(...)risotta 100 ml śmietanki 30% […] Artykuł Kurczak w sosie chilli pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Maślany kurczak po indyjsku 170

delikatnie doprawione, jednak jak każde danie z tej części świata - bardzo aromatyczne. Polecam na szybką kolację!    Składniki :  150ml jogurtu naturalnego 50g mielonych migdałów 0,5 łyżeczki chilli w proszku 2 liście laurowe szczypta mielonych goździków szczypta cynamonu 1 łyżeczka przyprawy garam masala 4 ziarna zielonego kardamonu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2-3 ząbki czosnku 400g pomidorów(...)piersi z kurczaka 3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 cebule 2 łyżki świeżej kolendrya 2-3 łyżki śmietany Przygotowanie :  W misce dokładnie wymieszać jogurt z mielonymi migdałami, chilli w proszku (jeżeli wolicie ostrzejsze danie dodajcie więcej chilli), listkami laurowymi, mielonymi goździkami, cynamonem, przyprawą garam masala, ziarnami kardamonu, imbirem startym na tarce o drobnych oczkach i czosnkiem wyciśniętym przez

Codzienne Gotowanie