duży por z długą częścią białą, 800 g obranych ziemniaków, 60 g suszonych pomidorów w oliwie, oliwa, 2 łyżki masła, 2 łyżki śmietany, chilli, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, Pora oczyścić, odciąć białą część. Delikatnie po kolei zsuwać kolejne warstwy pora. Potrzebnych nam będzie 7 - 8 „rurek”. (Jeżeli nie da rady zdjąć całych rurek, można rozciąć wzdłuż na pół(...)ocukrzonej wody na dwie minuty od zagotowania. Pozostałą jasną część pora pokroić w cienkie plasterki i poddusić je na oliwie. Z pomidorów zdjąć skórkę i pokroić w paski. Chilli posiekać. Kartofle ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować. Dodać do nich masło, śmietanę, pomidory, chilli i utłuc. Następnie wymieszać z porem, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Wypełnić rurki
królestwo garówprzepis znajdziesz tutaj: 1 ząbek czosnku pół małej cebuli 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka owoców Goji 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 1 mała suszona bądź świeża papryczka chilli do wyboru: około 20-30 g liści jarmużu, kapusty bądź w ostateczności garść grubo poszatkowanej naci pietruszki opcjonalnie po 2 płatki nori na porcję Przygotowanie: Makaron: 1. Gotować makaron przez(...)bądź garnuszku podgrzać oliwę, dodać cebule oraz wyciśnięty czosnek. Zeszklić. 2. Gdy cebula się zeszkli, dodać odcedzony z warzyw bulion rosołowy. 3. Dodać liście jarmużu/kapusty/nać pietruszki posiekaną chilli oraz jagody Goji 4. Gotować przez 5-25 minut (w zależności od liści które wybierzemy) aż liście będą miękkie- ale nie rozpadające się 5. Wlać gotową zupę do makaronu
KreatywnePinychlebkami naan. Składniki: 500 g udek bez skóry i kości lub piersi kurczaka na marynatę: 1/2 szklanki jogurtu greckiego 1 cm korzenia imbiru 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki chilli łyżeczka garam masali łyżeczka kurkumy spora szczypta soli na sos: 2 łyżki masła łyżeczka nasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka(...)zmiksować blenderem na gładko. Cebulę pokroić w półplasterki. Kumin i ziarna kolendry utłuc w moździerzu. W woku rozpuścić masło, zeszklić cebulę. Dodać kumin, kolendrę, garam masalę, kardamon i chilli. Całość podsmażyć około 2 minuty. Wlać zmiksowane pomidory, zmniejszyć ogień i gotować kilka minut. Dodać śmietanę i doprawić solą. Wrzucić kawałki kurczaka i pogotować go w sosie przez około 10 minut
wyzwania kuchennenajśmielsze oczekiwania. Rewelacyjne danie i rewelacyjne połączenie składników. Polecam warto wypróbować. Składniki: makaron na spaghetti 2 - 3 łyżki bułki tartej 1 łyżka oliwy 3 - 4 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 1 puszka sardynek w oliwie 1 łyżeczka oregano rukola sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy, dodać 1 - 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę podsmażyć uważając(...)spalić czosnek. Dodać bułkę tartą, doprawić solą i pieprzem, prażyć aż się zarumieni. Bułkę przełożyć na ręcznik papierowy by wchłoną nadmiar tłuszczu. Makaron ugotować. Chilli umyć i oczyścić z pestek, 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać oliwę z sardynek, sardynki podzielić na mniejsze kawałki (można usunąć ości z sardynek). Do oliwy dodać chilli, czosnek i oregano, podsmażyć
Mama Gotujezarówno na obiad jak i na kolację. Świetnie smakuje z lampką wina. Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 250 g mielonego mięsa 1 papryka 1 puszka pomidorów 1 papryczka chilli 1 bakłażan sól pieprz kurkuma kolendra w liściach suszone oregano suszona bazylia słodka papryka w proszku opakowanie makaronu pene ser żółty do posypania zapiekanki Wykonanie: Cebulę pokroić w drobną kostkę(...)bakłażan pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek i paprykę. Smażyć przez chwilę. Dodać mielone mięso, smażyć aż całe mięso zmieni kolor. Dodać pomidory i całą papryczkę chilli, wymieszać. Dodać przyprawy, wymieszać i smażyć przez chwilę. Dodać bakłażan, wymieszać i smażyć aż bakłażan zmięknie. Na koniec wyciągnąć papryczkę chilli. Makaron ugotować al dente według opisu na opakowaniu. Odcedzić
Mama Gotujekrążkami cebulowymi SKŁADNIKI: 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 opakowanie mięsa mielonego wieprzowego 1 duża cebula 1 kajzerka 2 ząbki czosnku 2 jajka sól, pieprz, 1 papryczka chilli 6 bułek burgerowych 2 pomidory sałata lodowa cebula sos czosnkowy ketchup Pokroić cebulę i czosnek, papryczkę chilli w drobną kosteczkę. Kajzerkę wymoczyć w wodzie, odsączyć. Do dużego garnka włożyć(...)mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe. Spód bułki wysmarować sosem czosnkowym, nałożyć
MarciochaKucharzysierpniu dynia? Chyba trochę za szybko... ale nie mogłam się oprzeć :D Zupa krem dyniowa z pestkami w chilli SKŁADNIKI 1 nieduża dynia hokkaido(ok 1-1,5kg) 1 cebula 1 ziemniak 200ml śmietany pestki chilli sól, pieprz, lubczyk, suszona włoszczyzna Wydrążyć z dyni cały środek. Skorupę z miąższem pokroić na niewielkie kawałki, obrać ziemniaka i też pokroić na kawałki(...)minut do miękkości. Doprawić lubczykiem i pieprzem. W razie potrzeby odlać wody by było jej tyle by minimalnie przykrywała warzywa. Zblenderować ze śmietaną. Podprażyć pestki dyni z mielonym chilli. Zupę podawać z kleksem śmietanowym i oprószoną pestkami. Smacznego
MarciochaKucharzyRisotto z krewetkami i chilli SKŁADNIKI: 400g ryżu arborio kilkanaście krewetek tiger (ugotowane mrożone) ok 600ml szklanki bulionu warzywnego 300ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 cebulka 1 ząbek czosnku 2 papryczki chilli, 5 łyżek masła 1łyżeczka przecieru pomidorowego sól, pieprz, parmezan, natka pietruszki Zamrożone krewetki włożyć do miseczki i zalać je wrzątkiem. Po minucie, odcedzić(...)osuszyć na papierowym ręczniku. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki masła, a na nich zeszklić cebulkę, papryczkę chilli i czosnek. Na patelnię wsypać ryż. Smażyć chwilę i zalać winem. Kiedy wino prawie całe wyparuje dodawać sukcesywnie bulion (po około 1/2 szklanki) do momentu, aż ryż będzie al dente. Jeszcze chwilę przed tym (po około 2 szklankach bulionu) dodać łyżeczkę
MarciochaKucharzyTrzeba było coś dogotować do pozostałej części polenty Pikantne Meksykańskie Chilli con carne SKŁADNIKI: 250 g czerwonej fasoli i kukurydzy z puszki 500 g mięsa mielonego wołowego 2-3 czerwone papryczki chilli 1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę) 1 cebula (pokrojona w kostkę) 1 lyżka przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 2 liście laurowe, oregano(...)sól, pieprz, pieprz cayenne Mięso podsmażyć na oliwie z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać z chilli i czerwoną papryka. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować pod przykryciem jakieś 15-20 minut. Na koniec dodać fasole i kukurydze i pogotować jeszcze 2-3 minuty. Doprawić solą, oregano i pieprzem cayenne. Konsystencja powinna być dosyć gęsta. Chili
MarciochaKucharzymusi być) centymetr startego imbiru pojedyncza pierś z kurczaka jedna posiekana cebula siekana natka kolendry pół łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka kminku 1/2 łyżeczki kminku mielonego posiekana świeża papryczka chilli - do smaku 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki anyżu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki curry w proszku Przygotowanie Ciasto: Mąkę zagnieść z zimnym(...)małą kostkę, posypać odrobiną soli i curry i uzmażyć. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać gorczycę. Kiedy ziarenka zaczną strzelać dodać pozostałe przyprawy, imbir i chilli, lekko podsmażyć, żeby wydobyć smak i aromat przypraw. Dodać warzywa, natkę kolendry i kurczaka, posolić i dusić wszystko razem kilka minut. Farsz powinien być dość ostry
Kulinarne Inspiracjemnie wstrętne przeziębienie. Kichanie prychanie, zimno i źle... Na poprawę samopoczucia wybrałam pikantny krem paprykowy. Intensywny smak, witamina C z papryki (5 x więcej niż w cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka(...)szczypta pieprzu kajeńskiego dodatkowo kozi ser lub gęsta śmietana Paprykę obrać, pozbawić gniazd nasiennych i ogonków. Pokroić na połówki lub ćwiartki. Kawałki papryki włożyć do piekarnika razem z papryczkami chilli (w całości) i upiec w 190°C aż skórka lekko zbrązowieje i się pomarszczy (ok. 20-30 minut). Upieczoną paprykę wyjąć z piekarnika, wsadzić do woreczka. Odłożyć na chwilę
Pełny talerzZapiekane cukinie wypełnione po brzegi aromatycznym farszem z kaszy jaglanej, mięsa drobiowego i warzyw - cebuli, marchwi, czosnku i kukurydzy. Dobrze doprawione mieszanką curry, ostrą papryką, pieprzem i chilli. Efektowny, pożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki. Składniki (na 2 porcje): - 2 średniej wielkości cukinie (po ok. 350 g każda) - podwójna pierś(...)szklanki mleka - czubata łyżka serka kremowego - 1-2 łyżki oleju - 3 łyżki kukurydzy konserwowej - przyprawy : 2 łyżeczki mieszanki curry, pół łyżeczki ostrej papryki, porządna szczypta chilli, pieprzu i czosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka
Kuchnia Ellieskładników, a potem smażyć jakieś 10 minut, jednocześnie gotując ryż lub makaron i gotowe. Dla mnie bomba. Kurczak po syczuańsku to danie ostre za sprawą tytułowego pieprzu i papryczki chilli. Kuchnia syczuańska słynie ze swojej pikantności. Charakterystyczna dla niej jest również słoność przygotowywanych dań. Wynika to głównie z faktu, że klimat tego regionu jest wilgotny i upalny, tym samym trzeba(...)piersi kurczaka pokrojonego w kawałki na jeden kęs marynata 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka sake 2 łyżki jasnego sosu sojowego olej roślinny do smażenia 1 mała suszona papryczka chilli 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego 2 ząbki czosnku posiekane 2-3 cebulki od dymki pokrojone w paseczki 1 łyżka oleju sezamowego 75g orzeszków ziemnych niesolonych (choć w przypadku ich braku mogą
W kuchni wieczoremDODATKI: pieczarki 30 dag, cebula 2 średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieczarki marynowane 1 szklanka, ser żółty 20 dag, jajka 4 sztuki, sos chilli - ile potrzeba, oregano 2 łyżki wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę pieczarki obrać(...)posypać cukrem i kucharkiem, wymieszać wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać
W Mojej Kuchni Lubięwieprzowiny pokrojonej w kostkę 2 łyżki klarowanego masła 60 g suszonego tamaryndowca 500 ml wrzącej wody 2 cebule łyżeczka świeżo startego imbiru 3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka kurkumy pół łyżeczki kardamonu laska cynamonu 5 goździków sól natka pietruszki śmietana 30% Wykonanie : Tamaryndowiec obieramy ze skorupki, zalewamy wrzącą wodą, mieszamy, odstawiamy na ok 30 minut(...)odciskamy na sitku, wybieramy pestki. Miąższ dodajemy do wywaru, pestki wyrzucamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na maśle, dodajemy czosnek, imbir i chilli, kurkumę, kolendrę, chilli, goździki, cynamon i kardamon. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać aromat, dodajemy wieprzowinę, podsmażamy aż włókna mięsa się zamkną i dodajemy wywar z tamaryndowca. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu
W kuchennej krainie