Czerwona fasola, czosnek, kumin, sos sojowy i chilli - niby niepozorne, niby nic, a smakuje wybornie! Zawsze podchodziłam sceptycznie do wszelkich fasolowych past, wydawały mi się nudne i bardzo przewidywalne w smaku. Oj jak bardzo się myliłam :) Smak tej pasty jest naprawdę zaskakujący - pikantny, z delikatną nutą kuminu, a zarazem lekko słodki i kremowy. Razem z domowymi nachosami tworzy duet idealny(...)prostu musicie tego spróbować! :) SKŁADNIKI 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 300g) 2 ząbki czosnku 1/2 papryczka chilli (z pestkami jeśli lubimy mocno pikantne) 1/4 łyżeczki kuminu 2 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka oleju ryżowego lub innego o neutralnym smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Fasolę odcedzamy i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, chilli, kumin, sos sojowy, olej ryżowy i blendujemy
DefinicjaSmakuPropozycja na pyszne i zdrowe śniadanie, które doda nam energii na cały poranek. Delikatny omlet z mnóstwem dobroci w środku - pomidorami, serem feta, czosnkiem, chilli i świeżymi ziołami, a do tego trochę zieleninki z pyszną oliwa truflową. Mniaam! :) SKŁADNIKI (1 omlet) omlet 2 jaja 1/2 pomidora 1 plaster fety o obniżonej zawartości tłuszczu kilka gałązek świeżego tymianku 1 gałązka świezego(...)rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek papryczki chilli 1/4 małej czerwonej cebuli 1 łyżka mąki kukurydzianej świeżozmielony pieprz dodatkowo 1/2 pomidora 2 garści ulubionej sałaty oliwa truflowa lub oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jajka wbijamy do miseczki i rozstrzpejumey widelcem (trzeba je trochę napowietrzyć, aby omlet był puszysty). Dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej i dalej mieszamy. Do masy jajecznej dodjaemy
DefinicjaSmakuChilli con carne, to jedno z tyh potraw, której nigdy nie odmawiam :D Bardzo proste danie jednogarnkowe, z którym każdy sobie poradzi. Do tego jest niesamowicie sycące i można je podać z przeróżnymi dodatkami, ja najbardziej lubię z domowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule(...)ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka kilka gałązek świeżego oregano świeżozmielony pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni rozgrzwamy oliwę z oliwek i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Gdy cebula sie zeszkli dodajemy kumin, słodką paprykę (wedle uznania, dałam ok. 1 płaskiej łyżeczki
DefinicjaSmakuDziś orientalne klimaty, czyli cudowne curry z delikatnymi rybnymi kuleczkami. Mnóstwo aromatycznych przypraw - kumin, chilli, kolendra, do tego mleko kokosowe, pomidroy, pyszne rybne pulpeciki i jaśminowy ryż. To po prostu nie może nie smakować! :) SKŁADNIKI (4 porcje) rybne kuleczki 450 -500 g filetów rybnych ( u mnie łosoś, halibut i dorsz) 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 2 łyżki posiekanej kolendry(...)passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego 1 czerwona papryka 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 pęczka kolendry 1/2 łyżeczki kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przecieru z papryczek chilli (można więcej) 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól ryż jaśminowy 1,5 szklanki ryżu jaśminowego 3-4 szklanki wody 1 łyżeczka przyprawy curry 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżeczka czarnuszki
DefinicjaSmakupuszek pokrojonych pomidorów 1 duży koncentrat pomidorowy sól pieprz sos sojowy natka pietruszki bazylia prażone ziarna słonecznika ( lub makaron gotowany ) 1/2 małej papryczki chilli lub 2 łyżki słodkiego sosu chilli lub szczypta chilli w proszku Porcję rosołową umyć i wrzucić do dużego garnka z wodą, niech się zacznie gotować. W tym czasie pokroić włoszczyznę
Jemy Pijemyjestem jego wielką fanką od wielu, wielu lat :) Składniki na około 6 porcji: 6 małych patisonów 2 małe cukinie 4 cebule 3 czerwone papryki 3 duże pomidory 1/2 papryczki chilli 2 pętka średnio tłustej kiełbasy 2 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz 3 łyżki ketchupu lub lub przecieru pomidorowego ( tym razem padło na ketchup z pieprzem ) Kiełbasę kroję w półplasterki(...)podsmażam na głębokiej patelni na oliwie. Cebulę kroję w piórka, paprykę w grube kawałki, patisona w ćwiartki, cukinię w grube plastry, pomidory w dużą kostkę. Chilli siekam jak najdrobniej. Do podsmażonej kiełbasy dodaję kolejno, cebulę, paprykę, patisony, cukinię, pomidory. Każdej warstwie daję się chwilę poddusić. Na sam koniec doprawiam solą, świeżo mielonym pieprzem, chilli oraz przecierem. Duszę kilka minut
Jemy Pijemydużo pisać? Dwa piękne kalafiory w lodówce, jeden zielony romanesco drugi biały. Spory pęk kolendry, chilli, groszek cukrowy... Trzeba wykombinować coś lekkiego. Poszperałam w szafce i wyjęłam makaron ryżowy. Będzie kalafiorowo z lekką azjatycką nutką ;) 1/2 zielonego kalafiora romanesco 1/3 białego kalafiora 1 cebula 1 opakowanie groszku cukrowego ( około 35szt.) 1 papryczka chilli 10-15 plasterków marynowanego imbiru(...)Warzywa powinny być chrupiące więc nie należy ich zbyt długo smażyć. Doprawić sosem sojowym i cytryną. Dodać makaron ryżowy. Połączyć z warzywami. Przełożyć na talerz i dodać posiekane drobno chilli i kolendrę w ilości takiej jaką się lubi. Ja dodałam dużo jednego i drugiego ;) Skropić w razie potrzeby sokiem z limonki lub cytryny
Jemy Pijemyduża łodyga trawy cytrynowej lub dwie mniejsze 6-8 liści limonki kafir ok 2 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki 2 ząbki czosnku garść liści kolendry 2 papryczki chilli 1 pomidor lub kilka koktajlowych dodałam jeszcze jedno opakowanie grzybów enoki ( przypominają wyglądem makaron spaghetti, można je zastąpić innymi azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty(...)dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli chcemy ją dodać do zupy). Na koniec dodać grzyby. Wszystko pogotować aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki, pokrojony w ósemki pomidor oraz krewetki
Jemy Pijemyłyżek ricotty, 2 łyżki śmietany 18%, 1 małe jajko, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, garść tartej mozzarelli, garść startego parmezanu, 1/2 startej skórki z cytryny, 1/4 średniej papryczki chilli, łyżka bułki tartej, pieprz, sól ziołowa Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ciastem wyłożyć formę do tarty, włożyć do rozgrzanego piekarnika i podpiec dosłownie z 3-5 minut. W miseczce należy(...)piekarnika, na spód wysypujemy bułkę tartą i wykładamy masę serową, na wierzch układamy cienko pokrojoną cukinię - u mnie żółta i zielona, posypać z wierzchu drobno pokrojoną świeżą papryczką chilli i skropić oliwą z oliwek. Tak przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut. Smacznego :) Uwagi : Do tarty możemy dodać świeżych bądź suszonych ziół, większą bądź mniejszą ilość
Plate of JoyBardzo ciekawa propozycja dla miłośników kotletów mielonych :) W smaku kojarzy się trochę z gołąbkiem, całości dopełnia pyszny paprykowo-jogurtowy sos z pikantną nutą chilli. Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie - Sztuka Mięsa'. Zapraszam do pieczenia! Składniki dla 6 osób: 1 por 150 g mrożonych liści szpinaku 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 250 g pomidorów (3 średnie pomidory) 1 kg mielonej(...)łyżka koncentratu pomidorowego 4 jajka sól, pieprz 1 łyżka oleju Składniki na sos: 3 czerwone papryki 2 łyżki oleju 300 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli 8 gałązek tymianku CZAS PRZYGOTOWANIA: 130 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Pora przecinamy wzdłuż na pół, odrzucamy zewnętrzne liście, resztę wrzucamy na 30 minut do osolonego wrzątku, gotujemy, przecedzamy. Liśćmi pora
My Culinary Artprzyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką z kurczaka (4 porcje) Składniki(...)skin on 220 g pancetta, diced 1 onion, sliced 1 carrot, sliced 2 celery sticks, sliced 2 bay leaves 2 rosemary sprigs 2 garlic cloves, sliced 2 tsp dried chilli flakes 125 ml dry white wine 375 ml chicken stock 400 g tagliatelle or pappardelle a knob of butter freshly grated Parmesan Preparation: Heat a little
karmelowyBurrito to naleśnik z mąki pszennej popularnie zwany tortillą wypełniony sycącym i pikantnym farszem. Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego 1 czerwona papryka 2 papryczki chilli lub 3 łyżeczki przecieru z papryczek chilli 2 średnie cebule pół puszki kukurydzy puszka czerwonej fasoli 2 ząbki czosnku 150 ml przecieru pomidorowego oliwa sól, pieprz, zioła prowansalskie Przygotowanie : Mielone podsmażam na oliwie dość(...)mocno lecz nie na rumiano. Osobno na szklisto podsmażam pokrojoną w kosteczkę cebulę, paprykę i czosnek. Wszystko łączę razem na 1 patelni dodaję przecier pomidorowy i przecier z papryczek chilli. Dodaję kilka łyżek wody i mieszając czekam aż odparuje nadmiar wszystkich soków. Dodaję teraz kukurydzę i czerwoną fasolę. Mieszam aż całość nieco zgęstnieje. Na podgrzaną tortillę nakładam farsz, zawijam pomagając
Mechanik w kuchninich już niebawem) i jakoś tak nie mogło się obyć bez wyrazistego smaku buraczków... To chyba ten grudzień tak na mnie działa. Przepis mnie nie zawiódł - zupa wyszła pyszna. Chilli nadaje jej ostrzejszego smaku, dodatek dyni, choć sam w sobie niezbyt wyczuwalny, idealnie łagodzi smaki. Całość rewelacyjnie smakuje z pierogami, choć i bez nich można się w niej zakochać. Zupa(...)krem z buraków i dyni Składniki: (na 4 porcje) 2 szalotki 500 g buraczków 1 jabłko 750 ml bulionu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chilli w płatkach 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki masła 350 g musu z dyni sól pieprz Szalotki obrać, pokroić w kostkę. Buraczki i jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kolendrę, chilli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOdkąd spróbowałam kremu z marchewki, zakochałam się w nim na zabój. Krem z dyni również cieszy się moim ogromnym uznaniem, szczególnie taki dobrze doprawiony, z dużą ilością pieprzu i chilli. Jak się okazało - C. też zupy uwielbia. Jemy je dość często, bo pasują na każdą pogodę - mogą rozgrzać lub ochłodzić, robi się je stosunkowo szybko, a składniki bywają niewyszukane(...)więc śmiało mogę polecić. Krem ze świeżych pomidorów ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1,5 kg pomidorów 500 ml bulionu 1/3 łyżeczki chilli w płatkach sól pieprz 125 ml creme fraiche (18%) dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) natka pietruszki Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyjątkowo, bo w zupach lubi mieć coś do pogryzienia. Ta wyszła taka, jak lubimy najbardziej - dość gęsta, pikantna, z chrupiącymi kuleczkami ciecierzycy. Imbir i kolendra nadają jej charakterystycznego smaku, chilli ostrości. Idealnie rozgrzewa i syci. My jedliśmy ją, gdy za oknami szalała Bodil - polecam jednak nie tylko na huragany. Zupa marchewkowa z prażoną ciecierzycą Składniki: (na 4 porcje) 2 łyżki(...)oliwy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju
Pożeraczka, czyli raz adobrze