cebula - 11518 przepisów (strona:484/768)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 195

satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać(...)twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą gotowe odłożyć na talerzyk pokryty ręcznikiem papierowym, żeby odsączyć tłuszcz. Na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, oprószyć lekko solą i dodać ugotowane grzyby oraz masło. Smażyć przez około 10 min, po czym wlać trochę bulionu z gotowania grzybów i dusić pod przykryciem od czasu do czasu

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 233

makaronem świderki, ale oczywiście można użyć ryżu, kaszy czy ziemniaków, co kto lubi :) KURCZAK W SOSIE ŚMIETANOWO-ZIOŁOWYM (4 porcje) Składniki: - 500 gram piersi z kurczaka - 1 duża cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam 30%, ale 18% też się nadaję, trzeba tylko uważać, żeby się nie zwarzyła!) - łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) - garść posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki

Zgrabne Gotowanie
Chili con carne 170

już niedługo ruszam ze świątecznymi przepisami, mam nadzieję, że przydadzą Wam się w przygotowywaniu wigilijnego stołu :) CHILI CON CARNE (4 porcje) Składniki: - 500 gram mięsa wołowego, mielonego - 1 duża cebula - 2 papryczki chili - 2 ząbki czosnku - papryka czerwona - puszka fasoli czerwonej konserwowej - 300 gram przecieru pomidorowego - kilka listków świeżego oregano - oliwa z oliwek - sól, pieprz Do podania: tortilla lub ryż(...)kwaśna śmietana Zaczynamy jak zawsze od cebuli. Należy pokroić ją w drobną kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek z dodatkiem odrobiny soli i pieprzu. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną papryczkę chili (bez pestek). Paprykę czerwoną pokroić w kostkę (nie musi być drobna) i po chwili dodać do smażących się warzyw. Gdy papryka zmięknie, na patelnię dodać

Zgrabne Gotowanie
Łazanki 182

wersji bezmięsnej, z samą kapustą i grzybami, wtedy będą idealne na wigilijny stół :) ŁAZANKI (5-6 porcji) Składniki: - 500 gram piersi z indyka, zmielonej - 400 gram pieczarek - 1 duża cebula - 500 gram makaronu łazanki - pół główki kapusty białej - sól, pieprz, papryka słodka - 3 liście laurowe - 4 ziarenka ziela angielskiego - oliwa z oliwek Kapustę drobno pokroić (ja ją kroję w kwadraciki(...)kształt makaronu) i wrzucić do gotującej się wody. Dodać sól, liście laurowe oraz ziele angielskie, gotować aż kapusta będzie miękka. W między czasie można przygotować resztę składników. Makaron zagotować. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Dodać wcześniej umyte i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Gdy pieczarki będą już gotowe, na na patelnię

Zgrabne Gotowanie
Pierogi ruskie 261

gram mąki pszennej (typ 650, lub 450) - około szklanki gorącej wody - 1 średnie jajko (M) - łyżeczka soli Farsz: - 1 kg ziemniaków - 500 gram twarogu chudego lub półtłustego - 1 duża cebula - sól, pieprz - oliwa z oliwek Proponuję zacząć od przygotowania farszu. Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zrumienić na oliwie z oliwek z dodatkiem

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z kurczakiem i brokułami 189

duży brokuł lub opakowanie brokułów mrożonych - 250 ml śmietany (ja użyłam 30% ale 18% lub 12% też się nadają - trzeba tylko uważać, żeby się nie zwarzyły!) - 1 duża cebula - 1 ząbek czosnku - 1 mała papryczka chili (opcjonalnie) - sól, pieprz - przyprawa do mięs (to jest moja ulubiona kompozycja przypraw, mięso doprawcie w taki sposób jaki lubicie najbardziej) - gałka muszkatołowa - oliwa(...)oliwek Brokuły umyć, podzielić na małe różyczki i ugotować al dente (około 5-7 minut we wrzącej wodzie) z dodatkiem soli. Odcedzić i odstawić. Cebulę pokroić i kostkę i zeszklić na oliwię z oliwek z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. W trakcie smażenia dodać posiekany czosnek oraz papryczkę chili (bez pestek).  Kurczaka pokroić w dość małą kostkę, doprawić solą

Zgrabne Gotowanie
Frittata z łososiem wędzonym i cukinią 244

bardzo dobre danie :) FRITTATA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I CUKINIĄ Składniki: - 5 jajek - około 150 gram wędzonego łososia - mała cukinia - cebulka dymka wraz ze szczypiorem - sól, pieprz - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie z oliwek. Cukinię również pokroić w dość drobną kostkę, dorzucić do cebuli. Smażyć, aż stanie się miękka. Warzywa doprawić lekko solą i pieprzem

Zgrabne Gotowanie
Risotto z krewetkami i gorgonzolą 150

risotto (arborio) - 100 gram sera gorgonzola - kieliszek białego wina - około 700 ml bulionu (najlepiej jak jest to wywar z gotowania krewetek, można też użyć warzywnego) - łyżka masła - 1 duża cebula lub 2 małe (ja użyłam jednej zwykłej i jednej czerwonej) - 2 ząbki czosnku - 4-5 gałązki świeżego tymianku - garść posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól - sok z 1/4 cytryny(...)Krewetki rozmrozić i wypłukać w wodzie. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Dodać drobno posiekany czosnek, szczyptę soli oraz krewetki. Smażyć przez około 3-5 minut. Pod koniec smażenia krewetki skropić sokiem z cytryny. Na patelnię z krewetkami wsypać ryż. Przesmażyć chwilkę i zalać całość białym winem. Czekać aż ryż wszystko wsiąknie, delikatnie mieszając. Następnie dolać około

Zgrabne Gotowanie
Sałatka grecka 412

mięsa. Jest pyszna i lekka!  SAŁATKA GRECKA (porcja dla 4 osób) Składniki: - 4 duże liście sałaty lodowej - 100 gram sera typu feta - 6 pomidorków koktajlowych - pół czerwonej cebuli - kilka czarnych oliwek (mogą być zielone, ale czarne ładniej wyglądają) - kilka kropli oliwy z oliwek - szczypta suszonego oregano Sałatę posiekać, ser pokroić w kostkę, cebulę w piórka, pomidorki w ćwiartki

Zgrabne Gotowanie
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem 236

Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki masła sól, pieprz 15 dag sera żółtego 1 jajko Dodatkowo: jajko do panierki bułka tarta Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cienkie naleśniki. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, obieramy cebulę i siekamy, wrzucamy na gorący tłuszcz i podsmażamy. Pieczarki kroimy na drobne kawałki i dodajemy na patelnię. Smażymy, aż cały płyn

Blondynka Gotuje
Naleśniki ze szpinakiem w sosie śmietanowym i sałatka z rukoli. 195

szpinakiem:) Nawet mój syn powiedział, że pyszne, a to już bardzo dużo, bo jak już wiecie jest bardzo wybredny:) Składniki: 150 g świeżego szpinaku 150 g serka ricotta 1 cebula 1 ząbek czosnku masło do smażenia 6 naleśników usmażonych np. z tego  Tutaj przepisu odrobina soku z cytryny garść sera żółtego startego na tarce na grubych oczkach Wykonanie: Usmażyć(...)naleśniki wg ulubionego przepisu (nie powinny zawierać cukru) lub  Tego  . Przygotować farsz: na rozgrzaną patelnię wrzucić kawałek masła, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, zeszklić, zezłocić, dodać pokrojony drobniutko ząbek czosnku, smażyć chwilę razem. Następnie wrzucić poszatkowane lekko liście szpinaku, smażyć tak długo, aż szpinak zmięknie i będzie gotowy, ostudzić. W misce wymieszać ser ricotta, usmażony szpinak

Blondynka Gotuje
Zupa Gulaszowa 178

niedziela, mam czas i co? I mam obiad na dwa, trzy dni z głowy ;) Składniki: 1 kg wieprzowiny 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 200 g pieczarek 4 średnie cebule 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka ćwiartka selera 1/2 szklanki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe majeranek 2 szczypty(...)mielonej papryki kostka warzywna sól pieprz              Wykonanie: Wieprzowinę oczyścić i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju i wraz z mięsem przełożyć do dużego garnka. Zalać wodą (3 litry) i wstawić do gotowania. Paprykę, ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę, pieczarki w plasterki. Do zupy dodać

Blondynka Gotuje
Fasolka po Bretońsku ze Szparagówki 182

dodała od siebie :) Składniki: 2 laski kiełbasy (ja użyłam zwyczajnej i boczkowej - jakaś nowość, pachniała mmmm) ok. 1 kg fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej kostka warzywna 1 nieduża cebula 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 kopiasta łyżka mąki pszennej 1-2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku pieprz sól 2-3 suszone papryczki chili 1-2 łyżeczki cukru magi do smaku(...)fasolka się będzie gotować kroimy kiełbasę w kostkę i smażymy na patelni. Jak fasolka będzie prawie gotowa wrzucamy kiełbasę bez tłuszczu do garnka.Dorzucamy kostkę warzywną. Następnie musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy będzie gotowa posypujemy ją mąką pszenną i smażymy chwilkę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko wrzucamy do kiełbasy i fasolki. Wsypujemy paprykę, pieprz, posiekane papryczki chili

Blondynka Gotuje
Krokiety z kapustą i grzybami 173

Składniki: Farsz: 600 g kapusty kiszonej 1 marchewka 2-3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 40 g suszonych grzybów 500 g pieczarek 1 duża cebula 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek sól, pieprz Dodatkowo: jajka do panierki bułka tarta Wykonanie: Grzyby płuczemy i namaczamy w gorącej wodzie ok. 30 minut. Następnie grzyby odcedzamy (wodę z grzybów zostawiamy(...)oczkach i dodać do gotującej się kapusty. Ugotowaną i przestudzoną kapustę bardzo drobno kroimy (wcześniej wyjmujemy ziele angielskie i liście laurowe. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zeszkli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i suszone grzyby. Przesmażamy razem około 10-15 minut, aż pieczarki dobrze się wysmażą. Łączymy je z posiekaną kapustą

Blondynka Gotuje