wszystkim placki ziemniaczane ale troszkę inne bo z dodatkiem cebulki i bardzo chrupiące. Do tego kleksik śmietany i plasterek wędzonego łososia i mamy pyszny obiadek. składniki: 1kg ziemniaków 2 cebule 1 jajko sól z pieprzem Kamis 4 łyżki mąki olej do smażenia dodatkowo do podania łosoś wędzony w plastrach i śmietana 18 % Cebulę i ziemniaki obrać. Warzywa zetrzeć na tarce
Monia miesza i gotujezupka wyszła przepyszna. składniki: 250 g piersi z kurczaka 150 g makaronu nitki 1,5 l wody lub bulionu drobiowego 1-2 cytryny 1 duża marchewka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła sól z pieprzem Kamis 100 ml słodkiej śmietanki natka pietruszki do posypania Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Warzywa obrać i pokroić, marchewkę i cebulę w pół
Monia miesza i gotujemargaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej papryki sól prowansalska Kamis czosnek granulowany sól z pieprzem Kamis Zagnieść kruche ciasto. Na stolnicę wysypać mąkę i wymieszać ze szczypta soli. Dodać margarynę i posiekać nożem następnie dodać jajko(...)dnie ponakłuwać widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotujepora na soczewicę. Przyrządziłam ją w takiej prostej wersji z pieczarkami. Wyszło pysznie choć może danie nie wygląda zbyt apetycznie. składniki: 1 szklanka zielonej soczewicy 200 g pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła tymianek Kamis sól 2 liście laurowe Kamis 100 g wędzonego boczku w plastrach woda Soczewicę zalać wodą. Dodać przyprawy: czosnek, cebulę, listki laurowe, łyżkę
Monia miesza i gotujeśrodku. Pieczeń idealna na Wielkanoc gdy jajek na naszym stole sporo i pod różną postacią. składniki: 1,5 kg mięsa mielonego 10-12 jajek Farmio 5 ząbków czosnku 1 cebula 2 łyżki majeranku 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oregano 4 łyżki bułki tartej 1 szklanka wody 1 kostka mięsna Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać(...)posiekane lub zmiażdżone ząbki czosnku oraz drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy: majeranek, oregano i pieprz oraz tartą bułkę.Wszystko dokładnie wymieszać. Wodę zagotować i rozpuścić w niej kostkę mięsną, przestudzić. Do mięsnej masy dolewać porcjami bulion i cały czas wyrabiać. Zamiast bulionu z kostki mięsnej można użyć domowego bulionu, należy wtedy nieco dosolić mięsną masę. Gotową masę wstawić do lodówki
Monia miesza i gotujePyszna zupka z pieczarkami i makaronem gwiazdki. U mnie musi być koniecznie doprawiona dużą ilością majeranku. składniki: . 1 ćwiartka z kurczaka (udko i podudzie) 2,5 l wody 1 cebula 350 g pieczarek 1 szklanka makaronu gwiazdki Czaniecki 2 listki laurowe Kamis 3-4 ziarenka angielskiego ziela Kamis 2 łyżki majeranku Kamis 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska Kamis(...)łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka masła Mięso zalać wodą, dodać pokrojoną cebulę oraz przyprawy i ugotować bulion. Pieczarki pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Gdy mięsko będzie miękkie wyłowić je z bulionu i wystudzić. Do wywaru dodać podsmażone pieczarki i makaron gwiazdki. Gotować ok 15 minut az makaron będzie ugotowany. Mięso obrać z kości
Monia miesza i gotujeSkładniki: ok. 400-500 gram mięsa mielonego przecier pomidorowy makaron lub ziemniaki 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta mąka śmietana przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, vegeta, majeranek Nastawiamy dwa garnki z wodą: jeden do ugotowania makaronu-solimy, drugi do pulpetów, należy nalać tyle, żeby zakryła pulpety. Przygotowujemy pulpety: cebulę kroimy na drobną kostkę i wsypujemy do miski. Dodajemy mielone
Pudełko rozmaitościmodyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :) Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone paczkowane, dostępne np. w Biedronce) puszka krojonych pomidorów 3 ząbki czosnku 1 cebula makaron pełnoziarnisty pół szklanki bulionu warzywnego olej przyprawy: sól, pieprz, tabasco, bazylia, oregano do dekoracji rukola, 2 plasterki cytryny, natka pietruszki W garnku nastawić osoloną wodę na makaron. Ugotować(...)według uznania, najlepszy do dania jest al dente. Pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy opłukane w ciepłej wodzie (bez rozmrażania) i odcedzone krewetki. Przecisnąć czosnek przez praskę, lub drobno posiekać i dodać do krewetek. Po 5 min. smażenia dodajemy pomidory razem z sosem z puszki oraz bulion i dusimy ok15
Pudełko rozmaitościsosem. Jednak wersja w sosie koperkowym również bardzo mi odpowiada. Składniki na pulpety (ok. 10-12 sztuk): 0,5 kg mięsa mielonego 2 czerstwe kajzerki 1 jajko 1 mała cebula Sól Pieprz Olej Opcjonalnie bułka tarta Przygotowanie: 1. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, cebulę pokrojoną w kostkę, 2 namoczone
Fabryka pomysłówwersja obiadu, którą zrobiłam w weekend . Składniki dla 4 osób: Sałata lodowa 4 małe pomidory (ja miałam te podłużne) lub 2 normalnej wielkości 4 razy ogórek gruntowy Pół małej cebuli 1 papryka – najlepiej żółta, ja miałam tylko czerwoną, więc taką dałam, ale zlewała się w sałatce z pomidorami Sól Pieprz Ok. 0,5 kg piersi z kurczaka Przyprawa kamis chrupiąca(...)mięso 20 minut w temperaturze 180 stopni 6. Między czasie przygotować sałatkę – sałatę porwać na drobne kawałki, ogórka i paprykę pokroić w kostkę, cebulę też, pomidora wg uznania – ja kroje coś na wzór grubej kostki, ale ciężko tak to nazwać, gdyż są to bardziej nieregularne kształty krojone w ręku. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać
Fabryka pomysłówzmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór (1 lub 2 w zależności od ilości wody) olej(...)stron. Obtoczyć w mące. 2. Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka. 3. Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa. 4. Zalać bulionem albo wodą, tak aby była trochę ponad mięso ( w przypadku wody dodajemy kostki rosołowe
Fabryka pomysłównich. Zawsze robię dwie ich wersje, dla siebie z pieczarkami, a dla brata z papryką. Składniki na placki (4-5 porcji): 7-8 dużych ziemniaków 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 7-8 łyżek mąki Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy(...)serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce. Dodać mąkę, sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Gdy konsystencja ciasta jest za rzadka, dodać do niego
Fabryka pomysłówmożna przygotować także z innych warzyw, lub dodać kukurydzę i czerwoną fasolkę. Składniki na 3 porcje: Pierś z kurczaka (30 dag) 1 mała cukinia Ząbek czosnku 1 mała cebula 10-15 dag pieczarek Pół czerwonej papryki 250 g makaronu np. kolanka, muszelki (u mnie fusilli corti) 250ml bulionu lub wody (plus pół kostki rosołowej) 70 g koncentratu pomidorowego (mała(...)mięso w kostkę. 3. Pieczarki i mięso usmażyć na patelni, posolić i popieprzyć. 4. Następnie zeszklić cebulę i czosnek. 5. Zalać bulionem lub wodą. 6. Dodać paprykę i cukinię
Fabryka pomysłówporcje: 250g makaron conchiglioni 500 – 600 g mięsa mielonego Ząbek czosnku Puszka pomidorów (krojone) 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego + około pół słoiczka na sos do wypełnienia dna 1 cebula Olej do smażenia Starty ser żółty - około 20 dag Sól Pieprz ½ łyżeczki bazylii ½ łyżeczki oregano Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, oblać zimną wodą i każdą muszlę oddzielnie ułożyć na talerzu(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, smażyć do czasu, gdy nie będzie surowe. Posolić i popieprzyć do smaku. Pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy (2 łyżki) dodać do mięsa. Dusić do czasu, gdy pomidory się nie rozpadną. Doprawić bazylią i oregano. Resztę koncentratu pomidorowego rozcieńczyć z odrobiną wody (konsystencja sosu – nie za rzadkie
Fabryka pomysłówkalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka mąki Sól Pieprz Olej do smażenia(...)Przygotowanie: Mięso zdjąć z kości, drobno pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Podlać bulionem, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Danie można jeszcze ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Następnie dodać mięso, śmietanę. Mąkę rozrobić z wodą za pomocą trzepaczki. Wlać do sosu w celu zagęszczenia. Smacznego
Fabryka pomysłów