ciasto wyrosło, w tym czasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiedy ciasto wyrośnie, smarujemy je wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym, następnie posypujemy startym serem, na ser kładziemy dodatki (szynkę, pieczarki, cebulę itp.) Wkładamy pizzę do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy do zarumienienia spodu (podważamy i podglądamy) , u mnie było
Pelusiowa Kuchniajajka plus chrupiąca skorupka papryki to jest to... Takie śniadanie da nam energię na cały dzień. Jajko sadzone w foremce z papryki Składniki: 2 jajka jedna spora papryka cebula sól, pieprz opcjonalnie dowolna wędlina pomidor Do dzieła!!! Na patelni dusimy do miękkości cebulkę cieniutko pokrojoną w talarki. Paprykę kroimy w poprzek aby powstały nam foremki (jak na zdjęciu) o grubości
sierotka maRysia w kuchniPyszne placuszki z warzywami pieczone w piekarniku. Danie niskokaloryczne, jednak smaczne i sycące. Jeden placuszek ma tylko 70 kcal. Składniki (ok 9 sztuk): 6 średnich ziemniaków 3 marchewki cebula ćwiartka selera jajko łyżka mąki pełnoziarnistej lub otrębów pszennych łyżka posiekanych ziół (pietruszka, lubczyk czy inne ulubione) sól, pieprz łyżka oleju lub oliwy Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce
e-PrzepisyKulinarneakcji przeze mnie organizowanej Jamie Oliver - przepisy z podróży . Spaghetti bolognese wg Jamiego Olivera Składniki (3 porcje): - 250 g makaronu spaghetti - 50 g parmezanu - 1 plaster wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 marchewka - 1 łodyga selera naciowego - oliwa z oliwek/olej rzepakowy - 1 łyżeczka suszonego oregano - bazylia* - 250 g mielonego mięsa** - 400 g krojonych pomidorów np. z puszki
Corner With Recipespyszny dodatek do obiadu. 2 długie ogórki 1 cebulka fioletowa 0,5 łyżeczki octu śmietana sól cebulowa pieprz cukier Ogórki obrać, pokroić w półplasterki, cebule w kostkę. Wymieszać , dodać śmietanę i doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniefrancuska zapiekanka z cienko pokrojonych warzyw. Najbardziej typowe to cukinia, pomidory, ziemniaki. Ale możecie dodać takie, które najbardziej lubicie. Lekkie warzywne danie. Polecam! Składniki na 4 tartaletki*: 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 2 ziemniaki 2 pomidory lub 1 większy 1 mała cukinia świeży tymianek tarty żółty ser (użyłam ser o nazwie Dziugas) oliwa sól, pieprz Piekarnik rozgrzać
Moja Galeria Smakułyżki oliwy rozmaryn, tymianek, natka pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz pomidorków koktajlowych i oliwek. 5. Posypać świeżymi ziołami, doprawić solą
Moja Galeria Smakukuli. W ten sposób gotujemy 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy gotowe jajko za pomocą cedzaka. Posypać solą, pieprzem. Składniki na pieczone ziemniaczki: - młode ziemniaczki - 4-5 ząbków czosnku - cebula - oliwa z oliwek - ekstrakt z chilli lub w proszku *opcjonalnie: jogurt i koperek Ziemniaczki myjemy, szorujemy szczoteczką, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy 10-15 minut. Cebulkę kroimy w kosteczkę
Be Fit Be Strongjuż nic więcej nie podjadać :) Składniki : filet z piersi kurczaka ok. 100g makaronu świdry pełnoziarnistego z orkiszem 1 duża pieczarka 1 cebula dymka razem ze szczypiorkiem 5 szparagów zielonych 2 rzodkiewki 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : zioła toskańskie pieprz ziołowy Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą
Parowar Facetadoprawiona odrobiną czosnku i słodkiej papryki. Zapraszam do wypróbowania takiego właśnie połączenia :) Składniki: 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej 1 mała cukinia słodka papryka pieprz sól 1 ząbek czosnku pół cebuli Cukinię obieramy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Wrzucamy na rozgrzana patelnię grillowa lub zwykłą. Posypujemy solą i smażymy ok. 3 minuty z każdej strony. Dodajemy posiekaną cebulkę
Chocolate Muffin Blogspokojnie schrupać jak kalarepkę. Upieczony z orzechami włoskimi był pysznym uzupełnieniem drugiego dania. Składniki: topinambur 2-3 bulwy garść orzechów włoskich 2 łyżki oleju tymianek sól, pieprz czerwona cebula-opcjonalnie Wykonanie: obrany i osuszony topinambur osuszyć w papierowym ręczniku. Pokroić na plastry. Im grubsze plastry pokroisz, tym dłużej będzie trwało pieczenie. Obtoczyć w oleju z przyprawami. Rozłożyć na blaszce wyłożonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki na spód: 150 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Składniki na marmoladę: 50 g masła 2 łyżki oleju 500 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka sól, pieprz do smaku 1 łyżka cukru 1 łyżka kminku, uprażonego na suchej patelni 70-80 ml octu balsamicznego Składniki na nadzienie: przygotowana marmolada 200 g śmietany
My Culinary Artkroimy w dość dużą kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20 min w temp 180 C. Szczypiorek i cebulę siekamy. Fasolkę płuczemy i odsączamy na sitku. Musztardę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Wszystkie składniki wsypujemy do jednej miski, polewamy sosem i mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki soli 1 łyżka oliwy Składniki na nałożenie : 200 g mieszanego mięsa mielonego 300 g dynii Hokkaido 1 ząbek czosnku 100 g śmietany kremówki pieprz 1/2 łyżeczki curry 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1/4 kapusty włoskiej parmezan Wykonanie: mąkę, wodę z solą i oliwą zagnieśc na gładkie ciasto. Zawinąć w folie i odstawić na 30 minut dynię pokroić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie to „jedzenie na pocieszenie”. Karmelizowana, brązowa cebula, soczysty, warzywny wywar, tymianek i biały pieprz. To wszystko, czego naprawdę trzeba do zrobienia doskonałej cebulowej. Podajemy z chmurką żółtego sera i chrupiącą grzanką. Proste, treściwe jedzenie. Dawno temu zupa spod strzech trafiła na salony i zyskała wyrafinowaną winną nutę
Gotuj z Blue Raven