cebula - 11518 przepisów (strona:490/768)

Szaszłyki z morszczukiem 149

składniki: 400 g filetów z morszczuka 1 mała zielona cukinia 1 mała żółta cukinia 1 papryka czerwona 2 cebule 1 łyżeczka przyprawy do ryb 5 łyżek oleju 3 łyżki soku z cytryny przyprawa grill  ziołowy Kamis do warzyw olej do skropienia warzyw  Przygotować marynatę. Wymieszać 5 łyżek oleju, 3 łyżki soku z cytryny i 1 łyżeczkę przyprawy(...)min.1 godzinkę,  ja zawsze przygotowuję wcześniej i wstawiam na noc do lodówki. Od cukinii odkroić końcówki i pokroić na plastry. Z papryki usunąć nasiona i pokroić na kawałki. Cebule obrać i pokroić na ćwiartki, można rozdzielić na mniejsze kawałki. Pokrojone warzywa włożyć do miski, skropić olejem i posypać przyprawą grill ziołowy, dokładnie wymieszać. Na patyki do szaszłyków nadziewać naprzemiennie

Monia miesza i gotuje
Makaron z kurczakiem i kurkami 211

składniki: 400 g makaronu ze szpinakiem 1 średnia pierś kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula odrobina oleju rzepakowego 2-3 łyżki sosu sojowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać

Monia miesza i gotuje
Pieczeń z fetą i suszonymi pomidorami 122

składniki: 1,3 kg mięsa mielonego 2  jajka 1  cebula  1 słoiczek pomidorów suszonych 4 łyżki bułki tartej 1 kostka fety 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 2 łyżki oregano  1 łyżka majeranku 1  kostka mięsna  250 ml wody Do miski włożyć mięso mielone, wbić dwa jajka, dodać drobno pokrojoną cebulę. Dodać przyprawy:majeranek, oregano

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana mięsem i pieczarkami 177

składniki: 2 średnie cukinie 500 g mięsa mielonego 200 g pieczarek 1  cebula zioła włoskie sól  do posypania ser zółty olej do smażenia Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ z pestkami. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać mięso mielone oraz pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Wszystko razem dusić, doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje
Przetwory - ogórki z czosnkiem 313

przygotowania użyłam octu Jamar. Sałatka  jest bardzo aromatyczna - czosnkowa, w sam raz do obiadu jak i do kanapek. składniki: 3 kg obranych ogórków gruntowych 0,5 kg cebuli 3 główki czosnku 1 łyżka ziela angielskiego 5 liści laurowych  1 szklanka cukru 1 szklanka octu 10 % Jamar 2 szklanki wody 2 łyżki soli Ogórki  pokroić w plastry, posolić(...)odstawić na 1-2 godzinki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry. Dodać do ogórków i dokładnie wymieszać. Dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz cukier, ocet i wodę. Dokładnie wymieszać i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć do słoiczków. Słoiki wstawić do garnka, nalać wody na wysokość 2/3 słoika i pasteryzować 15 minut od zagotowania

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z cukinii 279

składniki: 3 kg obranej i oczyszczonej z miąższu cukinii 1 kg papryki 0,5 kg cebuli 2 opakowania kurkumy zalewa 3 szklanki cukru 2 szklanki octu 10% Jamar 3 łyżki soli łyżeczka gorczycy Składniki zalewy zagotować i przestudzić. Warzywa pokroić: cukinię w kostkę, cebulę w półplastry, paprykę w paseczki. Pokrojone warzywa wymieszać z kurkumą i zalać letnia zalewą. Wszystko wymieszać

Monia miesza i gotuje
Omlet z kurkami 159

Zapraszam na pyszne śniadanko z kurkami:) składniki: 100 g kurek 3 jajka 1 mała cebula 1 łyżka mleka 1 łyżeczka posiekanej natki piertuszki olej lub masło do smażenia sól do smaku Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać drobno pokrojone kurki i smażyć. Jajka roztrzepać widelcem, dodać mleko i połowę natki, doprawić do smaku solą. Gdy kurki zmiękną wlać

Monia miesza i gotuje
Młoda kapusta z grzybami 172

składniki: 2 kg kapusty białej 0,5 kg podgrzybków 0,5 kg cienkiej chudej kiełbasy 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża  cebula 1 l wody lub bulionu 3 łyżki mąki pszennej olej Rapso do smażenia sól  pieprz  2  liście laurowe 1 pęczek włoszczyzny (natka pietruszki, liście selera i pora) Kapustę poszatkować, grzyby drobno pokroić. Wszystko(...)czasie przemieszać aby kapusta zmniejszyła swoją objętość. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i dusić ok 40 minut aż kapustka i grzyby będą miękie, od czasu do czasu przemieszać. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i przysmażyć. Na koniec do kiełbasy dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Zawartość patelni dodać do kapusty, jeszcze chwilę

Monia miesza i gotuje
Tarta z ricottą i warzywami 150

mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko  duża szczypta soli nadzienie 2 jajka 250 g ricotty 4 kopiaste łyżki gęstego jogurtu pół czerwonej papryki 1 mała czerwona cebula 8 malutkich cukinii o średnicy 1-1,5 cm sól czosnkowa do smaku Ze składników wyżej podanych zagnieść ciasto jeśli będzie zbyt sypkie dodać 1 łyżkę śmietany 18%. Z ciasta uformować(...)ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Ciasto podpiec ok 15 minut w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka a dwie małe cukinie w plasterki. Jajka, jogurt i ricottę zmiksować mikserem. Doprawić do smaku solą czosnkową, dodać pokrojone warzywa i wymieszać. Masę wylać na podpieczone ciasto

Monia miesza i gotuje
Roladki z kaniami panierowane w otrębach 146

składniki: 600 g piersi z kurczaka 5-6 dużych kapeluszy kani do panieorwania otręby pszenne 1-2 jajka 1 cebula pieprz sól olej do smażenia Kanie i cebulę pokroić w drobną kostkę i zarumienić na oleju, doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś kurczaka pokroić wzdłuż w nie za cienkie plastry i delikatnie roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy

Monia miesza i gotuje
Przetwory - sałatka z grzybów 171

niespodziewana paczuszka z przyprawami Kamis. W paczce znalazła sie między innymi słodka papryka, którą wykorzystałam do przygotowania tej pysznej grzybowej sałatki. składniki: 1 kg ugotowanych podrzybków 0,5 kg cebuli 1 szklanka oleju rzepakowego 4 łyżeczki papryki słodkiej Kamis 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek cukru 5 łyżek octu 10 % Jamar 1 łyżka majeranku 4 listki laurowe pieprz, sól(...)pokrojonych i ugotowanych grzybów. Ja bardzo lubie podgrzybki i ich mam zawsze najwięcej więc ich użyłam. Grzybki dowolnie pokroić, można na drobno w plasterki lub tak jak do marynowania. Cebulę pokroić w piórka lub półplastry i zeszklić na połowie oleju. Potem wszystkie składniki wrzucić do garnka, koncentrat dajemy ten większy słoiczek ok 180 g. Wszystko razem gotujemy ok 10 minut

Monia miesza i gotuje
Jajecznica z kaniami 130

składniki: 2-3 kapelusze kani 3 jajka 1 średnia cebula sól ziołowa do smaku olej lub masło do smażenia Oczyszczone kanie i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dobrze zrumienić. Jajka wbić na miskę i roztrzepać widelcem. Gdy kanie z cebulką dobrze sie zarumienią, wlać jajka,  doprawić do smaku solą ziołową. Smażyć wedle uznania

Monia miesza i gotuje
Prosta sałatka z tuńczykiem i pomidorem 455

składniki: 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 1 duży pomidor 5-6 pomidorów suszonych z oleju 1 średnia cebula 1 łyżeczka kaparów 1 łyżeczka natka piertuszki sól morska do smaku Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki. Pomidora i cebulę pokroić w drobną kostkę. Suszone pomidory również drobno pokroić. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać natkę pietruszki

Monia miesza i gotuje
Pasta z wędzonej makreli z jajkiem i cebulką 136

Dziś na śniadanko pyszna pasta z wędzonej makrelki :) składniki: 1 makrela wędzona 2 jajka ugotowane na twardo 1  mała cebula  2 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego do smaku sól do smaku pieprz czarny mielony Makrelę obrać ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem. Jajka i cebulę pokroić w drobna lub średnią kostkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać majonez oraz

Monia miesza i gotuje
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 167

będzie smakować. składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka  czosnek granulowany  papryka słodka  mąka do panierowania olej Rapso do smażenia 2 średnie  cukinie 1  cebula 1 duża papryka czerwona 1-2 łyżki posiekanego koperku  sól ziołowa do smaku 5 łyżek śmietanki 30 % Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym(...)zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać). Paprykę oczyścić z nasion i również pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą

Monia miesza i gotuje