hiszpańskiej paella, kuchni francuskiej I wpływach afrykańsko- hinduskich. Jest przepyszna- a córka powiedziała że zapach kojarzy jej sie z .....leczo :) Polecam Zaczynamy: Składniki: 2 łyżki oleju 2 cebule 1 zielona paprika 2 zielone łodygo selera 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki 500 gr filetów z kurczaka 100 gr kabanosów 1 puszka pomidorów 450 gr ryżu długoziarnistego(...)bulionu kurczakowego 1 łyżeczka oregano 2 liście laurowe szczypior, natka pietruszki sol I pieprz Wykonanie: Na rozgrzanym oleju, na średnim gazie, smażymy poszatkowaną cebulę, pokrojony seler , paprykę I wyciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 8 min. Dodajemy łyżeczkę papryki. Następnie kabanosy I pokrojone w kostkę piersi z kurczaka. Smażymy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy puszkę pomidorów, oregano
Smaki Edytycukinią, porem i ziemniakami dedykowanego na jutrzejszy obiad. Szczegóły poniżej: Kurczak w ketchupie z pieczarką i papryką Składniki: 1 szt filet z kurczaka , 10 dag pieczarki , 1 szt cebula dymka , 1 ząbek czosnek , 1 szt ketchup mały ostry , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smaku curry , 1 łyżka oliwa z oliwek , 1 szt papryka czerwona Filet z kurczaka(...)kroimy na mniejsze porcje, lekko rozbijamy, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, wkładamy posiekaną w kostkę cebulę dymkę, następnie pokrojone w plastry pieczarki i posypujemy posiekanym szczypiorem z dymki. Na warstwie pieczarek układamy kawałki kurczaka, następnie pokrojoną w kostkę paprykę. Całość zalewamy ketchupem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałalubię, np. w wersji z jabłkami. Moje dzieci ją uwielbiają! Wątróbka drobiowa z jabłkami Składniki: 0,80 kg wątróbki z kurczaka, 2 szt jabłka kwaśne, 2 szt cebula surowa, do smaku Vegeta do smaku curry(...)Jabłka myjemy, kroimy na połowę a następnie w plastry. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy. Smażymy kilka minut, przekładamy do rondla. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w krążki cebulę (idealnie sprawdza się czerwona), prószymy lekko kucharkiem, dusimy pod przykryciem do miękkości, przekładamy do jabłek. Umytą i oczyszczoną wątróbkę kroimy na kawałki, lekko doprawiamy kucharkiem, bardziej intensywnie curry, delikatnie panierujemy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamarchewki 1 cebula 1 por (biała część) 1 szklanka białego, wytrawnego wina(...)szklanki mąki Na rozgrzanym maśle z oliwą z oliwek dusimy posiekane ogonki z grzybów wraz z marchewką pokrojoną w kostkę i cebulą (również w kostkę). Zalewamy 6-cioma szklankami wody, dodajemy gałązkę tymianku i gotujemy pół godziny. Pora kroimy w krążki i dusimy na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojone w plastry kapelusze grzybów, zalewamy winem, zagęszczamy mąką i dusimy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować w plastry, rozbić tłuczkiem, obficie posypać oregano. Osypek pokroić(...)smażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanej oliwie a następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Na rozgrzaną patelnię wlać odrobinę oliwy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy 2-3 łyżki chrzanu 0,5 l zakwasu na żur 1-1,5 kg białej kiełbasy 4 litry wody sól i pieprz(...)smaku ok. 8 jaj Wędzonkę zalać wodą, dodać namoczone wcześniej grzyby, całą marchewkę, podzieloną na pół cebulę, dwie gałązki natki pietruszki, liść laurowy, pokrojony w ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji: 6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem(...)suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym. Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapozując przez ponad tydzień do kolejnych fotek ( cyt : "te papryczki już chyba gdzieś widziałem?"), skończyły swój barwny żywot w pysznej zupce:) Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej cukinia marchewka czerwona cebula papryczki peperoni 1/2 kukurydzy z puszki 1/3 groszku z puszki koperek 2 łyżki przecieru pomidorowego sól, curry, imbir Posiekaną kapustę, marchewki w plasterkach, krążki cebuli i cukini oraz oczyszczone
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałazielone papryczki peperoni · 1 ogórek · 1 czerwona cebula · 3 łyżki majonezu · 2 łyżki musztardy · sól i pieprz do smaku(...)przygotowanym sosem zalać makaron z zupek i dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną drobno kapustę pekińską, papryczki pokrojone w krążki i oczyszczone z nasion, ogórek w kostkę oraz posiekaną drobno czerwoną cebulę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić pieprzem, odstawić do przegryzienia się smaków na ok. pół godziny
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaudany;)) Sałatka z krewetkami i suszonym pomidorem Składniki: krewetki koktailowe (mrożone - opakowanie 400 gram) sałata lodowa suszone pomidory w zalewie (kilka sztuk) oliwki (kilka sztuk) 1/2 czerwonej cebuli czosnek granulowany sok z 1/2 cytryny jajko + bułka tarta pieprz i sól do smaku olej bądź oliwa z oliwek 1 łyżka octu winnego Krewetki wrzucić do posolonego wrzątku, gotować(...)bułce,smażyć na złoto w rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Odłożyć na papierowy ręcznik. Sałatę lodową porwać na kawałki, pomidory wyjąć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do sałaty. Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki dodać do sałaty wraz z dwiema porcjami krewetek. 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów wymieszać z 1 łyżką octu winnego, doprawić solą i pieprzem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprezentacja prostej, szybkiej a przede wszystkim pysznej zupy krem z cukinią w roli głównej. Zupa krem z cukinii Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok.1 kg cukinii 2 pomidory cebula czosnek oliwa z oliwek zioła kostka warzywna ziele angielskie liść laurowy pieprz, papryka w proszku świeże zioła (ewentualnie suszone) Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie(...)ząbki czosnku, gotować do miękkości. Cukinię omyć, pokroić w kostkę, poddusić na rozgrzanej oliwie z oliwek, dodać przeciśnięty czosnek i pokrojoną cebulę oraz spażone wcześniej i obrane ze skórki pomidory. Uduszone warzywa dodać do gotującej się zupy (gdy ziemniaki będą już prawie miękkie), dodać kostkę warzywną, doprawić pieprzem i papryką w proszku, ziołami (np. bazylią, oregano
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzekonamy się w odpowiednim czasie:) Poki co dzielę się z Wami przepisem: Sałatka z zielonych pomidorów Składniki: 1,5 kg zielonych pomidorów 3 cebule 1 łyżeczka gorczycy pieprz 1 łyżeczka soli i na zalewę: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka soli Pomidory umyć(...)pokroić w średniej grubości plastry. Obraną cebulę pokroić w pół piórka, dodać do pomidorów. Posypać gorczycą, solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 1-2 godziny. Zagotować zalewę i wrzucić pomidory, chwilę gotować, ok 15 min. Gorące nakładać do słoików. Słoiki szczelnie zakręcić i postawić do góry dnem. Po kilu godzinach odstawić do przechowania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek. Sałatka Szlachecka Składniki: 2 kg ogórków 2 kg marchewki 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1/2 kg papryki 4 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru ziele angielski, pieprz, liść laurowy Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć(...)tarce o grubych oczkach, ogórki (mogą być ze skórką) pokroić w plastry, paprykę w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa posolić i pozostawić na min. 2 godziny, po tym czasie przełożyć do słoików, zalać zagotowaną, gorącą zalewą, pasteryzować
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała