bardzo sycące. Takimi przepisami staram się pokazać wszystkim, że można zjeść coś na szybko i niekoniecznie musi być niezdrowo. Makaron z suszonymi pomidorami Składniki: 200g makaronu BARTOLINI kolanko; 1 cebula; 1/3 słoiczka suszonych pomidorów Sottile Gusto (pomidory suszone, olej rzepakowy, pestki dyni, mieszanka ziół); 100g sera feta; świeża nać pietruszki; ząbek czosnku; bazylia; czosnek niedźwiedzi. Zaczynamy(...)Makaron standardowo gotuję al dente. W międzyczasie na patelni duszę pokrojoną w piórka cebulę na odrobinie oliwy (z pomidorów) oraz wody do momentu aż będzie miękka. Następnie dodaję suszonych pomidorów (paseczki), chwilę smażę, a potem na patelnię przekładam odcedzony makaron. Do całości dodaję pozostałe składniki czyli ser feta pokrojony w kostkę oraz przyprawy. Jeszcze dosłownie 5 minut trzymam wszystko
Życie na widelcuSkładniki: 2 kg łopatki wieprzowej 3 cebule 6 ząbków czosnku łyżeczka mielonego kminku, rozmarynu, tymianku łyżeczka chilli, soli, pieprzu łyżka Ajvar ostry łyżka przyprawy do karczku kilka kropel ciemnego sosu sojowego (do smaku) łyżeczka brązowego cukru Solanka 2 litry wody 130 g soli 100 g brązowego cukru 3 listki laurowe 3 łyżki zrobionych przypraw Przygotowanie: Wszystkie składniki solanki podgrzać(...)następnie ostudzić. Włożyć do niej mięso i trzymać przez 5 godzin. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać przyprawy. Wymieszać i natrzeć nimi namoczoną łopatkę. Mięso włożyć do brytfanki i piec w 130 st C przez 5 godzin pod przykryciem (góra-dół), pod koniec pieczenia dodać cukier. Upieczoną łopatkę wyciągnąć i dać jej odpocząć
Gaździnka warzySkładniki : 8 tacos 300 g mięsa mielonego, szczypta kuminu, szczypta pieprzu kajeńskiego, 1 łyżeczka papryki słodkiej ząbek czosnku, sól i pieprz, mała puszka kukurydzy pomidor, cebula czerwona, sałata, olej do smażenia, Przygotowanie : Na rozgrzanym tłuszczu smażymy mięso wraz z wyciśniętym czosnkiem. Przyprawiamy je kuminem, pieprzem kajeńskim, papryką solą i pieprzem. Dodajemy do tego pół(...)szklanki wody i odcedzoną kukurydze całość dusimy przez 5 minut. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę cebulę w piórka, a sałatę dzielimy na mniejsze kawałki do podgrzanych tacos w piekarniku (przez 3 minuty 180'C) wykładamy mięso i warzywa. Całość można polać jakimś sosem bądź dodać zupełnie co innego wszystko zależy od Waszej fantazji. Smacznego
cookplodrobinę "inności". :) No, to teraz możemy spokojnie na ząb wrzucić pstrąga w asyście oliwek. Szybko, smacznie, zdrowo, bezglutenowo, dietetycznie, a INACZEJ! :) SKŁADNIKI: - pstrąg łososiowy, filety, - oliwki czarne, pół słoiczka, - cebula. 2 czerwone - jajko, 2 kurze lub 4 przepiórcze, - szpinak świeży w liściach, garść. - granulat tapiokowy, 2 łyżki, - pieprz czarny, - pieprz Cayenne, - domowa przyprawa typu vegeta, Ubranko: * Czarne: - sezam czarny(...)mieszanka ziaren , - serek ze szczypiorkiem *Pomarańczowe: - płatki kukurydziane, - kurkuma, - pomidory igiełki, - serek z rzodkiewką, WYKONANIE: Umytą, osuszoną, pozbawioną skóry i ości rybę przepuszczamy przez maszynkę razem z cebulą i oliwkami. Dodajemy jajka, granulat i doprawiamy do smaku. Mieszamy. Forujemy małe kulki i gotujemy je w osolonej wodzie z odrobiną oleju/oliwy. Gdy kuleczki ostygną smarujemy je serkiem. Prażymy
Wypisz Wymalujosób, będziemy potrzebować: 0,5 kg mięsa wieprzowego - mielonego 1 cebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy
Kolejny blog o gotowaniujest definitywnie na pierwszym miejscu jeżeli chodzi o zupy. Zawsze co niedziele koniecznie musi być rosół :) Potrzebujemy: pół niedużego selera por pietruszkę (natkę i korzeń) 2 marchewki 1 mała cebula porcja rosołowa sól, pieprz, lubczyk, ziele angielskie, lubczyk, liść laurowy, magi i kostka rosołowa Do garnka wrzucam 3 ziela angielskie i liść laurowy, zalewam 2l zimnej wody(...)dorzucam po kolei warzywa: marchewkę, korzeń pietruszki, seler, por, natkę pietruszki. w między czasie zbieram pianę, która zbiera się w garnku. Po około godzinie, przypiekam cebule nad ogniem i oddaje do rosołu. Rosół nie może się gotować, a jedynie lekko bulgotać, więc kiedy zaczyna wrzeć, dolewam pół kubka zimnej wody. Na sam koniec gotowania - przyprawiam rosół. Wrzucam kostkę rosołową
Kolejny blog o gotowaniuPyszny pomysł na obiad :) Do kotletów potrzebujemy: 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 jajko 1 cebula 1 szklanka bułki tartej 0,5 szklanki przegotowanej wody 3 ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek Sos: 4 duże łyżki przecieru pomidorowego pól szklanki wody 3 dużej łyżki śmietany sól i pieprz W dużej misce ręcznie mieszamy razem ze sobą mięso(...)mielone, jajko, cebule pokrojoną w małą kostkę, 3/4 szklanki bułki tartej, wodę, czosnek i doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Formujemy małe kotleciki, nie mogą być za grube, bo będą się długo smażyć i mogą być w środku surowe. Obtaczamy w pozostałej bułce tartej. Układamy na patelnie na rozgrzany olej i smażymy. Kiedy nasze kotleciki się smażą możemy zacząć robić
Kolejny blog o gotowaniuCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy
Kolejny blog o gotowaniuPotrzebujemy: 0,5 kg świeżych brokuł 200 g mąki 300 ml mleka odrobina soli i cukru olej 1 duży pomidor sałatkę masłowa 4 rzodkiewki 1 czerwona cebula szczypiorek sos czosnkowy - przepis tutaj --> klik A więc do dzieła! Pokrojone w różyczki brokuły wrzucamy do wrzącej i osolonej wody, gotujemy przez 5 min. W misce mieszamy mąkę, mleko, sól(...)oleju. <---- Ja wybrałam ten sposób :) Odsączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie na talerzu układamy po kolei jedno na drugim: sałatkę pokrojoną w paski, pomidora w kostkę, rzodkiewkę, cebulę w paski oraz szczypiorek. Naszą mini sałatkę posypujemy solą i pieprzem :) Pamiętajmy koniecznie o sosie czosnkowym :) - - przepis tutaj --> klik I gotowe! Jeżeli podobał Ci się post
Kolejny blog o gotowaniuProsta, szybka - a jaka dobra :) Potrzebujemy: 30 dkg kapusty kiszonej 3 łyżki oleju cebule sól i pieprz Ja kapustę kroję na mniejsze części, ale nie jest to konieczne. Dodaję cebule potrojoną w drobną kostkę, polewam całość olejem i mieszam wszystkie składniki :) Doprawiam solą i pieprzem i gotowe. Idealna do każdego obiadu! Jeżeli podobał Ci się post zapraszam do polubienia mojej
Kolejny blog o gotowaniuteż inne grzyby) makaron muszle (w moim naczyniu żaroodpornym zmieściło się 15 szt) 150 g sera feta 1/2 pęczka natki pietruszki 300 ml przecieru pomidorowego (nie koncentrat) 1 mała cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa sól pieprz szczypta cukru Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Pieczarki siekamy(...)podsmażamy na maśle, do czasu aż odparuje woda. przestudzamy i mieszamy z fetą i posiekaną pietruszką. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Następnie posiekaną cebule i czosnek podsmażamy na oleju, wlewamy przecier, przyprawiamy do smaku i przelewamy do naczynia żaroodpornego. Muszle napełniamy farszem i układamy w naczyniu. Zapiekamy 20 min w 180 stopniach! Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post
Kolejny blog o gotowaniutego chrupka opieczona bagietka czosnkowa, kubek herbaty i jest śniadanko. Sałatka taka sprawdzi się również do obiadu. Składniki: opakowanie miks sałat z rukolą 1 zólta papryka 1/2 białej cebuli 6 suszonych pomidorów 2 plastry sera korycińskiego swojskiego Czesławy Zarzeckiej sól,pieprz, zioła prowansalskie olej lniany Wykonanie: Miks sałat wykładany na talerz, na nie pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę
Z Majeczką w kuchnimiałam inną zupkę ale podczas gotowania trochę pokombinowałam i wyszło coś innego ale smacznego. Papryka i majeranek nadały zupce fajny smak. składniki: 300 g piersi z kurczaka 2 średnie cebule 1 mała czerwona papryka 1 puszka cieciorki Bonduelle 1 szklanka makaronu muszelki duże, użyłam Czaniecki 1 l wody lub bulionu drobiowego 1 łyżka masła 1 łyżka majeranku sól,biały pieprz(...)łyżki jogurtu Pierś kurczaka pokroić w drobną kostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka sie zagotuje dodać pokrojoną paprykę oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotować
Monia miesza i gotujegości szlag trafia z zazdrości. Więc do dzieła. Na kulki: 2 kostki sera Favita z Mlekowity – jego najłatwiej uformować w kulki łyżeczka jogurtu pieprz mała, drobno posiekana czerwona cebula 3 łyżki posiekanego koperku ½ łyżeczki oregano 2 pęczki szczypiorku ¾ szklanki białego sezamu uprażonego na patelni łyżka słodkiej, mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki szklanka zmielonych orzechów Do miseczki wkładamy ser i rozdrabniamy(...)widelcem na gęstą masę. Nie robimy tego blenderem, bo nam wyjdzie trudna do uformowania ciapa. Dodajemy łyżkę jogurtu, koperek, cebulę, oregano i doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ ser jest sam w sobie słony. Na trzech osobnych talerzykach dajemy posiekany szczypiorek, zmielone orzechy oraz podprażony sezam wymieszany z paprykami. Małą łyżeczką nabieramy masę serową i wilgotnymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy
ladykitchencydrze Składniki: ok. 2 kg boczku ze skórą (z dużą ilością mięsa) 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka soli 1 duża marchew 1 duża cebula 5 ząbków czosnku mały korzeń świeżego imbiru w plastrach pieprz mielony 0,4 l cydru Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Mielone goździki, cukier, sól, i pieprz wymieszać. Skórę boczku ponacinać głęboko(...)żeby nie uszkodzić mięsa. Wetrzeć przyprawy w nacięcia. Na blachę wyłożyć obrane i grubo pokrojoną marchew i cebulę, ząbki czosnku i plastry obranego imbiru. Na warzywach ułożyć boczek i wstawić do gorącego piekarnika na około 25 minut, aż skórka zbrązowieje i zrobi się chrupiąca. Zmniejszyć temperaturę do 95 stopni, podlać boczek cydrem i piec jeszcze dwie godziny. Po wyjęciu
UgotujmyTo.pl