cebula - 11518 przepisów (strona:337/768)

Jak przechowywać cebulę i inne rośliny bulwiaste. 94

Cebulę i inne rośliny bulwiaste najlepiej przechowywać w niskich skrzynkach wypełnionych suchymi liśćmi kasztanowca lub orzecha włoskiego. Pamiętajmy o tym , aby układać warzywa niezbyt grubymi warstwami, powinny mieć one dostęp do świeżego powietrza, bo inaczej będą się szybko rozwijać pleśnie i grzyby i zaczną nam się psuć . Skrzynki te należy przechowywać w suchym pomieszczeniu np. na strychu. Natomiast aby cebula

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 114

Składniki : Pięknie pachnie ! 4 kg czerwonej kapusty 1,5 kg cebuli 4-5 listków laurowych 15 ziaren czarnego pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki białej gorczycy 1 szklanka octu 10%                     sól woda Sposób wykonania : Kapustę poszatkować, cebulę obrać, pokroić

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 122

Popova Olga - Fotolia.com Składniki : 3 kg białej kapusty 1 kg marchewki 50 dkg cebuli 50 dkg czerwonej papryki 1 szklanka oleju  woda 2 łyżki cukru   ( na 1 l wody ) 1 płaska łyżka soli    ( na 1 l wody ) 7-8  listków  laurowych ziele angielskie pieprz czarny cały pieprz czarny mielony sól Sposób wykonania(...)Kapustę poszatkować, marchew pokroić w cienkie plastry, cebulę obrać pokroić w plastry, paprykę opłukać pokroić w wąskie paseczki. Wszystkie warzywa ( oprócz papryki ) wsypać do dużego garnka, zalać wodą , ugotować do miękkości. Gdy warzywa są już prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą

Przepisy i porady kulinarne
Hummus z harissą 165

harissa ma być ostra! Składniki: Harissa * 1 czerwona papryka 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu 1/2 łyżeczki nasion kminku 1 i 1/2 łyżki oliwy 1 mała czerwona cebula, grubo posiekana 3 ząbki czosnku, grubo posiekane 3 ostre czerwone chili, pozbawione nasion i grubo posiekane 1/2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki soli *Przepis pochodzi(...)ogniu i lekko prażymy nasiona kolendry, kuminu i kminku (2 minuty). Przekładamy je do moździerza i ucieramy na drobny proszek. Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy cebulę, czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z marchewką i mozzarellą 245

znalazłam na tym blogu. Jednak ja minimalnie go zmieniłam. Słodka marchewka fajnie komponuje się z mozzarellą i makaronem. Oto szybki przepis na obiad.  Smacznego! Składniki: 1 marchewka 1 cebula 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 150 g makaronu fusilli 1 kulka mozzarelli sól, pieprz szczypta curry 100 ml wody Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.  Marchewkę(...)obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle z oliwą. Zalać wodą i dusić na niewielkim ogniu aż marchewka trochę się rozgotuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz curry. Zdjąć z ognia, dodać pokrojoną mozzarellę, wymieszać i przykryć, by się rozpuściła. Wymieszać z makaronem

Pasja Smaku
Pieczona tołpyga z czatnejem paprykowym i sałatką ze smażonych boczniaków. 185

tymianek Wszystkie składniki mieszamy i smarujemy z każdej strony rybę pędzlem, wkładamy do lodówki na 3h. Czatnej paprykowy: -papryka czerwona i zielona -dwie szczypty cynamonu -papryka słodka sypka -pieprz -cebula czerwona -sól -oliwa -kolendra -ocet balsamiczny -szczypta cukru Paprykę skropioną oliwą, pokrojoną na kawałki pieczemy w piekarniku na papierze około 15 minut na termoobiegu w temperaturze 180 stopni. Oliwę rozgrzewamy(...)podsmażamy cynamon, paprykę słodką, kolendrę dodajemy posiekaną cebulę. Przekładamy paprykę dodajemy łyżkę octu balsamicznego, cukru i dusimy do całkowitego zgęstnienia. Jeżeli lubicie ostre smaki, możecie, zamiast papryki słodkiej użyć, ostrej, albo chilli. Rybę smażymy od strony skóry, na maśle klarowanym, na patelni, którą można wsadzić do piekarnika. Gdy skórka się zrumieni na wierzch ryby wykładamy czatnej i wkładamy

BaRepas
ZIEMNIAKI FASZEROWANE FETĄ 249

pięknie ciągnącego się serka :-)  W każdym razie polecam przepis na ciepłą kolację, grilla czy jako danie obiadowe. Składniki: 5 du żych ziemniaków 200g sera feta 200g pieczarek 1 cebula pasek boczku lub kawałek kiełbasy 1 ząbek czosnku pieprz słodka papryka olej Wykonanie: Ziemniaki gotujemy al dente tak, aby można było je po wystudzeniu wydrążyć. Po ugotowaniu każdy ziemniak przekrawamy(...)pół i łyżeczką drążymy środek. Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w kostkę i wraz z cebulą, boczkiem i czosnkiem smażymy na oleju, aż odparuje z nich woda. Studzimy. Fetę dusimy widelcem. W misce mieszamy fetę, z przesmażoną wcześniej zawartością patelni. Dodajemy pieprz i słodką paprykę (sól pomijamy, ze względu na słoną fetę). Na każdej połówce wydrążonego ziemniaka układamy nasz farsz

Walijskie Pichcenie
Sałatka z buraczków 375

Sałatkę możemy również podać do wędlin, ale równie dobrze można do niej wkroić... śledzie. Składniki: 3 jednakowej wielkości buraki 1 winne jabłko 3 korniszony (lub ogórki kiszone) 1/4 czerwonej cebuli sok z cytryny posiekany koperek 2-3 kubka kwaśnej śmietany 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku Buraki wyszorować, zalać wodą i ugotować. Przestudzone obrać(...)pokroić w grubszą kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w nieco drobniejszą kostkę, tak jak korniszony i cebulę. Dodać pozostałe składniki, dobrze wymieszać i schłodzić

Czerwień i błękit
Naleśniki meksykańskie 378

łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata z ziołami) lub innego gęstego(...)sosu pomidorowego 1 łyżka sosu Sweet Chilli 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka oregano po 1 łyżeczce papryki słodkiej i ostrej 1. Mięso i cebulę podsmażyć dodając 1 czubatą łyżeczkę soli, oregano, paprykę słodką i ostrą. Dodać puszkę pomidorów i całość dusić do miękkości mięsa. 2. Pieczarki i paprykę podsmażyć. Dodać do mięsa. 3. Czosnek przecisnąć przez praskę i razem

Kto ugości moich gości?
OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA 211

szczęście mi nie trzeba. OKOŃ FASZEROWANY NA PUREE Z TOPINAMBURA /własny;/ na 2 porcje ryba:  2 świeże, patroszone okonie morskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła     puree: 300g obranego topinambura 200g(...)szczególności wnętrze ryby pozbawione wnętrzności.  Oprószam solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny i pozostawiam na czas  przygotowywania farszu.    Por myję, osuszam, kroję na półtalarki. Cebulę obieram, siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą

W kuchni Karmel-itki
Pęczak z grzybami leśnymi 173

szkoda, gdyż można z niej przygotować wiele smacznych, zdrowych i szybkich posiłków. Składniki na 3 porcje: 1,5 szklanki pęczaku 2 garście mrożonych grzybów leśnych, w sezonie świeżych 1 cebula 3 szklanki bulionu Sól Pieprz olej Przygotowanie: Grzyby wyjmij z zamrażalki ok. 30 minut przed przygotowaniem. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę. Usmaż na odrobinie oleju. Posól i popieprz

Fabryka pomysłów
zupa kremowa groszkowa... 140

Składniki: woda 3/4 litra, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 1 średnia, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, oliwa 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, groszek konserwowy 2 puszki, pieprz świeżo mielony przygotowanie zupy kremowej było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" na oliwie z masłem zeszklić pokrojoną cebulę i przełożyć do rondla wlać wodę, dodać kostkę

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z olejem lnianym 208

smacznie...do tej surówki użyłam oleju lnianego  , który zazwyczaj kojarzy się z  dietą Dr Budwig i pastą z białego twarogu.. mix sałat ogórek zielony pomidor cebula sól, pieprz olej lniany LENVITOL Ogórka, pomidora i cebulę pokroić, dodać do sałaty .Posypać solą, pieprzem, wymieszać.Polać olejem.  Olej lniany LenVitol ®  powstaje tradycyjną metodą tłoczenia na zimno. Charakteryzuje

Moje domowe kucharzenie
Risotto pomidorowe z serkiem mascarpone 329

Posiekaj cebulę i czosnek, połowę przysmaż na głębokiej patelni na odrobinie oliwy i po chwili dodaj do niej pomidory i zioła. Całość zagotuj. Drugą połowę posiekanego czosnku i cebuli przysmaż w garnku o grubym dnie na łyżce masła. Dorzuć ryż i smaż przez minutę. Do przysmażonego ryżu dodaj chochlę bulionu. Gdy wywar zostanie wchłonięty, dodaj kolejną chochlę, czynność powtarzaj

Kredowe Menu
Sałatka ziemnaczana (bez laktozy, bez glutenu) 158

ziemniaczanej. Proste składniki, dostępne w każdym domu. Szybka w wykonaniu! potrzebujemy: - 6 średniej wielkości ziemniaki (użyłam jakiejś odmiany, która nadaje się do sałatek) - ogórki kiszone  - 1/2 - 1 czerwonej cebuli - jogurt bez laktozy - sól, pieprz - pietruszka Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić. Kartofle, cebulę - obrać i pokroić w spore kawałki. Ogórki pokroić. Wszystko wymieszać. Dodać jogurt, przyprawy i posiekaną pietruszkę. Schłodzić

Szybko Tanio Smacznie