cebula - 11518 przepisów (strona:333/768)

Zupa z pieczarkami i boczniakami 151

zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego kawałek pora 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu papryka w proszku majeranek sól pieprz natka pietruszki mały jogurt naturalny(...)PRZYGOTOWANIE: Boczniaki kroimy na paski, a pieczark i na plasterki. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki mięsne z naleśników 186

jako pierwsza ze stołu. Smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno . Roladki mięsne z naleśników SKŁADNIKI (na 5 roladek): 10 gotowych naleśników 1/2 kg mięsa mielonego 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach  Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy(...)mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie nakładamy masę mięsną. Kolejną warstwę stanowi ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe,  co kto woli

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z kapusty pekińskiej 339

więcej czasu niż ugotowanie jajek. Później to już tylko wymieszać i gotowe. Sałatka z kapusty pekińskiej  SKŁADNIKI:   1/2 średniej wielkości kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 jajka czerwona cebula 3 połówki czerwonej marynowanej papryki majonez łyżeczka musztardy sól pieprz Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Jajka gotujemy na twardo, obieramy, studzimy i kroimy w kostkę. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Makaron spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym 177

świetnie pasuje i jest bardzo szybki w przygotowaniu. Spaghetti z boczkiem w sosie pomidorowym SKŁADNIKI: makaron spaghetti 300 g boczku surowego bądź parzonego 150 g żółtego ser 1 biała cebula 1 ząbek czosnku 300 ml sosu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii papryka słodka do smaku papryka ostra do smaku olej rzepakowy natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie(...)Boczek kroimy w paseczki, a cebulkę w kostkę. Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek - wszystko razem przesmażamy. Kiedy całość jest zarumieniona dodajemy sos pomidorowy oraz bazylię. Dokładnie mieszamy i dusimy przez kilka minut.  Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i paprykami mielonymi.  Na talerz nakładamy makaron, następnie ciepły sos i posypujemy startym żółtym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit"- sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym 224

mnie sprawdzają się znakomicie na kolacje. Sałatka na szpinaku z sosem czosnkowym SKŁADNIKI: 1 garść liści szpinaku 3 jajka 50 g sera typu feta light 1/2 małej czerwonej cebuli 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku pieprz kolorowy sól Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Jajka gotujemy na twardo w lekko osolonej wodzie, obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy(...)szpinaku. Ser feta kroimy w kostkę i układamy na wierzchu. Dodajemy pokrojoną cebulę. Jogurt mieszamy z przeciśniętym czosnkiem i solą. Sałatkę posypujemy pieprzem i polewamy sosem czosnkowym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledziowa sałatka w oleju z warzywami 206

jest doskonała na zbliżający się wielkimi krokami karnawał ...  Śledzik w oleju z warzywami  SKŁADNIKI: 5 płatów śledziowych z oleju 2 ogórki kiszone papryka czerwona mała puszka kukurydzy cebula biała   oliwa bądź olej PRZYGOTOWANIE: Śledzie kroimy w plastry bądź kostkę i przekładamy do miseczki. Następnie dodajemy pokrojoną w paseczki cebulę oraz paprykę - zalewamy olejem i zostawiamy pod przykryciem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem 280

znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę drobno szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy odsączony z zalewy groszek konserwowy. Czerwoną cebulę obieramy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku 166

pieczarkami, a całość podane w towarzystwie szpinaku.  Ryż z kurakiem i pieczarkami na szpinaku   SKŁADNIKI: 100 g ryżu białego 1 mały filet z kurczaka 6 pieczarek 1 cebula 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 250 g szpinaku mrożonego sól pieprz czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki obieramy i kroimy w paski bądź(...)kostkę. Kurczaka kroimy w paseczki. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy kurczaka, którego posypujemy przyprawą i podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pieczarki i całość dusimy kilka minut doprawiając solą i pieprzem. Kiedy pieczarki są miękkie dodajemy ugotowany ryż i całość mieszamy. W rondlu podgrzewamy szpinak dodając do smaku czosnek. Na talerze nakładamy ryż z kurczakiem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mięsne kuleczki na imprezę 446

ciepło jak i na zimno. Bardzo wygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować.  Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia   Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso przekładamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka z tuńczykiem i fasolką 256

kolacji. Połączenie jej z tuńczykiem okazało się bardzo trafne i smaczne. Sałatka z tuńczykiem i fasolką SKŁADNIKI: 250 g fasolki szparagowej (mrożona) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 czerwona cebula kolorowy pieprz sól łyżka jogurtu naturalnego łyżeczka majonezu  Przygotowanie:   Fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie odcedzamy i studzimy. Wystudzoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy(...)miski. Do fasolki dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawiamy solą, kolorowym świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodajemy majonez wymieszany z jogurtem i mieszamy całość

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowe gniazdka z jajkiem na Wielkanocne śniadanko 123

Składniki:  250 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli prowansalskiej pieprz 50 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy do smażenia 4 jajka 1 żółtko Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, cukrem i łyżeczką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia(...)patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej drobno pokrojone cebule. Mąkę mieszamy z solą prowansalską, pieprzem, następnie dodajemy wyrośnięte drożdże, jedno jajko i podsmażoną, wystudzoną cebulkę.  Wyrabiamy ciasto i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na połówki. Ciasto dzielimy na 6 części, z każdego kawałka formujemy wałeczek, który zlepiamy ze sobą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z jajem 210

kotletów mielonych z niespodzianką w postaci jajka to Nasza propozycja na dziś.  Kotlety mielone z jajem  Składniki: 300 g mięsa mielonego  4 jajka  1 czerwona cebula  1 łyżka kaszy manny  sól, pieprz  suszona natka pietruszki  olej    PRZYGOTOWANIE: Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, jedno jajko

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - sałatka z gotowanymi pieczarkami 276

ujmuje to ich smaku a są zdecydowanie mniej kaloryczne. Sałatka z gotowanymi pieczarkami Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 300 g pieczarek 1 puszka groszku 4 ogórki kiszone 1 czerwona cebula sól pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę pekińską drobno szatkujemy. Pieczarki obieramy, kroimy w cienkie plasterki i gotujemy w lekko osolonym wrzątku 5 minut. Pieczarki odcedzamy i mieszamy z kapustą(...)pokrojonymi i kostkę ogórkami, drobno pokrojoną cebulą i groszkiem. Do całości dodajemy jogurt i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem 356

rodzaje, a mianowicie pomidorki żółte, pomidory suszone z oliwy i pomidor zwykły.  Sałatka pomidorowa z wędzonym kurczakiem  Składniki: 1 wędzona ćwiartka z kurczaka  1 czerwona cebula  100 g sera feta  100 g suszonych pomidorów z oliwy  100 g pomidorków żółtych  150 g makaronu drobnego kokardki  sól, pieprz kolorowy  1 duży pomidor(...)lekko osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Wszystkie pomidory oraz ogórki kroimy na mniejsze części. Ser feta kroimy w kostkę, mięso obieramy od kości i również kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, z serem i makaronem. Dodajemy jogurt i majonez, oraz czarnuszkę. Doprawiamy całość świeżo zmielonym kolorowym pieprzem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ślimaczki z ciasta francuskiego - przekąska dla kibiców 140

szybkie przekąski. Są bardzo proste do przygotowania, więc polecam! Ślimaczki z ciasta francuskiego  SKŁADNIKI: pół opakowania ciasta francuskiego kilka plasterków żółtego sera kilka plasterków kiełbasy żywieckiej pół czerwonej cebuli 2 łyżki musztardy francuskiej 1 jajko zielona cebulka    PRZYGOTOWANIE: Rozwijamy ciasto francuskie i na połowie układamy plasterki sera. Kroimy cienkie plasterki kiełbasy i układamy na serze. Cebulę drobno

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki