rzepakowym Składniki: około 1,5 kg łopatki baraniej 0,5 szklanki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki suszonego rozmarynu 1 łyżka pieprzu mielonego 1 łyżka soli 2 czerwone cebule 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina 1 puszka (50g) sardeli (anchovy) Mięso opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem i solą i dodajemy obrany i pokrojony w plasterki czosnek. Zalewamy olejem(...)odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-30 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, wino i rozdrobnione sardele. Przykrywamy naczynie, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy około 2,5 godziny, co jakiś czas podlewając sosem z naczynia. Smacznego Post Pieczeń z baraniny marynowanej
UgotujmyTo.plpomidorków daktylowych pokrojonych w plastry 1 średni ugotowany i obrany burak pokrojony w plastry, z których można wykroić serca oliwki z pastą paprykową przekrojone na pół kilka plastrów czerwonej cebuli zioła do pizzy rukola do dekoracji Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki min. 18% 1/2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki ziół do pizzy 1 duży(...)dwie mniejsze blaszki) . Poczekać ok. 10 minut minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Ciasto posmarować sosem, ułożyć najpierw boczek, a następnie plasterki buraków, sery, oliwki, pomidory i cebulę. Posypać ziołami. Pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne 3-5 na termoobiegu
Czerwień i błękitsmaku śledzia w majeranku. Warto go mieć w lodówce przygotowanego wcześniej, a gdy najdzie ochota na śledzika to będzie jak znalazł. 6 płatów śledziowych małosolnych 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sok z 1 cytryny olej rzepakowy lub pół na pół z lnianym(...)łyżeczki pieprzu cytrynowego lub czarnego Śledzie wymoczyć (jeśli są mocno słone), osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w kawałki o szerokości ok.3 cm. Cebulę pokroić w drobną kostkę (można przelać wrzątkiem to będzie lżejsza na wątrobę), czosnek drobno posiekać. Wszystko wymieszać dodając pozostałe składniki. Ilości oleju nie podaję, gdyż wychodzi w trakcie ile potrzeba. Część oleju dodać mieszając
Kuchcik gotujeSkładniki : 30 dag karczku cebula około 1 płaskiej łyżki carry 2 łyżki rodzynek pieprz, sól tłuszcz i mąka do smażenia sok z pół cytryny Przygotowanie : Umyte, osączone w papierowym ręczniku mięso kroimy w cienkie plastry Maczamy z dwóch stron w mące, posypujemy carry i smażymy na rumiano, w trakcie dokładamy pokrojoną cebulę, smażymy razem około 4 min. Podlewamy około
Proste Potrawygości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka lub kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju(...)mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku. Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa można schować do przykrywanych pojemników i resztę
Kto ugości moich gości?Składniki: kiełbasa (wedle gustu, taka która najlepiej nadaje się do zasmażenia. Ja osobiście polecam kiełbasę góralską) puszka/butelka ulubionego piwa olej z pestek winogron/ oliwa z oliwek 1 duża cebula czosnkowa 4 ząbki czosnku ziele angielskie ok. 5 kuleczek 4 liście laurowe oliwki mini kolby kukurydzy szparagi liść sałaty chleb Sposób przygotowania: Kiełbaskę nacinamy (paseczki lub kratka). Na rozgrzaną już patelnię(...)kładziemy ponacinane kiełbaski i smażymy, tak aby skórka była chrupiąca, ale nie spalona . Dolewamy do kiełbaski powoli piwo, następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojoną w talarki cebulę czosnkową. Dusimy pod przykryciem ok 20-30 minut, tak aby kiełbaska przeszła zapachem i smakiem wywaru. Kiełbaskę nakładamy na talerz na listku sałaty, wraz z podduszoną cebulką. Kiełbaska najlepiej smakuje
ClauditteMissCookingBiedronki 8 plasterków sera żółtego - ja użyłam Goudy, ale może to być w zasadzie każdy inny 1 pomidor 150 g zielonych oliwek 400 g piersi z kurczaka 1 cebula 8 listków świeżej bazylii 250 ml indyjskiego jogurtu cytrynowego z ekstraktem z zielonej herbaty 8 łyżek majonezu - ja użyłam Kieleckiego bo najbardziej mi smakuje 1 ząbek czosnku 2 jajka ugotowane(...)Polewamy naszym sosem do środka tortilli. Posypujemy wiórkami sera mozarella, posiekaną papryczkę chilli, zielone oliwki( mogą być w całości), pokrojone w paski jaja i pomidory, oraz pokrojoną w talarki cebulę. Na koniec na każdą tortille kładziemy do środka po dwa listki świeżej bazylii. Całość zawijamy ( uwaga to może nie być łatwe, gdyż te tortille mają bardzo bogate wnętrze), żeby
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg wątróbki drobiowej 2 duże cebule 1 duże słodkie jabłko 1 kostka masła - ja polecam to Łaciate mąka do obtoczenia 2 patelnie Przygotowanie: Wątróbkę myjemy i oczyszczamy z tłuszczu i żyłek. Obtaczamy ją w mące. Na patelni na której będziemy smażyć wątróbkę rozpuszczamy 3/4 kostki masła. Wkładamy kolejno kawałeczki wątróbki i smażymy z obydwu stron(...)między czasie na drugiej patelni rozpuszczamy 1/4 kostki masła i dodajemy pokrojoną w talarki cebulę wraz z pokrojonym w kostkę jabłkiem, i smażymy tak aby cebulka się zeszkliła. Gdy wątróbka będzie już usmażona dodajemy do niej zawartość drugiej patelni i razem mieszamy na małym ogniu. Smacznego
ClauditteMissCookingZupka trafiła wraz z przepisem do galerii zdjęć Dzień Dobry TVN- Wasze dania na naszej stronie :) Składniki: 1/2 kg filetów śledziowych z matiasa 3 cebule 1.5 litra wody 1.5 kieliszka octu 10% 1 łyżeczka cukru 6 liści laurowych 1 łyżeczka ziarenek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu ziarnistego 7 ziemniaków w mudnurkach 400 ml śmietany 18% Przygotowanie: Wodę(...)wraz z octem, zielem angielskim, pieprzem i liśćmi laurowymi gotujemy. Gdy woda będzie nam wrzeć dodajemy pokrojone w talarki cebule. Dalej gotujemy dodając 1 łyżeczkę cukru. Czas ogólnie gotowania będzie to jakieś 20-30 minut. Wywar odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Filety śledziowe płuczemy z soli, i następnie kroimy je na kawałki tzn na kostkę. Ziemniaki gotujemy
ClauditteMissCookingmusztardy sarepskiej szczypiorek 1 słoik sosu indyjskiego curry 1 cytryna 5x5 cm imbiru 2 łyżeczki przyprawy 'papryka ostra' 5 ząbków czosnku 1 łyżka zielonej pasty curry pieprz 1 duża cebula Przygotowanie: Nóżki dokładnie myjemy i umieszczamy w głębokiej misce. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce i zalewamy nimi nóżki z kurczaka. Górę obsypujemy pokrojona w talarki cebulą. Całość
ClauditteMissCookingtego przepisu co ja mam można dodać także smażoną kiełbasę czy też brukselkę. Składniki: 700 g makaronu - 1,99 zł 2 średnie cebule - 0.52 zł 500 g sera białego twarogowego - 4,98 zł szczypta soli i pieprzu - tego juz raczej nie da się obliczyć :) no ale każdy ma w domu sól i pieprz można(...)łyżeczka oliwy z oliwek. Makaron powinien być miękki, ja dziś niestety go przegotowałam ;/.... Do makaronu dodajemy tzw. rozdzióbany (rozdrobniony ser), i usmażoną na maśle cebulę wraz z dwoma łyżkami bułki tartej. Wszystko razem mieszamy i gotowe. Taka tam ciapka ale bardzo smaczna, oczywiscie doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 2 puszki pokrojonych pomidorów 1 koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka mąki 1 duża cebula 4 ząbki czosnku natka pietruszki sól i pieprz 3 łyżeczki suszonego czosnku i ostrej papryki 1 łyżka ziela angielskiego 8 listków laurowych 5 suszonych papryczek chilli 1 kostka rosołowa drobiowa Podajemy z: Ja podałam z makaronem świderki(...)będzie już gorąca dodajemy do niej uformowane w kuleczki mięso mielone z indyka. Gotujemy tak ok 20 minut. W osobnej misce umieszczamy zawartość puszek z pomidorami, koncentrat pomidorowy, posiekana cebulę i natkę pietruszki oraz wyciśnięty czosnek. Do szklanki nalewamy wywar w którym gotowaliśmy pulpeciki i dodajemy do tego 1 łyżkę maki. Dokładnie mieszamy. Zawartość
ClauditteMissCookingSkładniki: 3 piersi z kurczaka 2 kostki rosołowe pieprz kolorowy ziarnisty w młynku 4 ząbki czosnku 100 ml oliwy z oliwek sól czosnkowa 1 papryka czerwona 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy i czyścimy. Następnie ubijamy je jak na kotlety schabowe. Marynujemy je w marynacie z : 50 ml oliwy z oliwek, 4 wyciśniętych(...)jakieś 20 minut. Pozostałą ilość oliwy mieszamy z 1 łyżką cukru i pieprzem. Dodajemy na patelnie wraz z pokrojoną w talarki cebulą i pokrojona w plasterki cytryna i smażymy. Smacznego
ClauditteMissCookingSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 7 ząbków czosnku 1 natka pietruszki 1 jajko 1 łyżeczka kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody(...)przyprawami. Potrzebna nam będzie głęboka patelnia, dodajemy do niej 2 szklanki wody, 40 ml wina oraz 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki czosnku pokrojone na kawałki, 1 cebulę przekrojoną na 4 części, suszone chilli rozgniecione por posiekać i dodać po 1/2 z wyżej wymienionych kostek. Gdy tak zwany wywar
ClauditteMissCooking