cebula - 11518 przepisów (strona:343/768)

Meksykańska sałatka makaronowa z kurczakiem 626

dodatkiem soli, pieprzu i słodkiej papryki.Usmażone kawałeczki kurczaka odstawiamy do wystygnięcia.Paprykę (czerwona, żółta, zielona) oraz ogórki kroimy w kostkę i przekładamy do dużej miski. Dodajemy posiekaną cebulę. Dorzucamy kukurydzę, czerwoną  fasolę i białą fasolkę.Następnie dodajemy ostudzony makaron i kurczaka. Wszystko zalewamy majonezem i śmietaną. Doprawiamy kurkumą, chili, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki

kulinarnyJa
Spaghetti ze szparagami i brokułami w kremowym sosie 211

Czas przygotowania: 30 min.Porcja dla 2 osóbKoszt przygotowania: 11,00 złSKŁADNIKI:6 białych szparagów1/2 główki brokuł200 g makaronu spaghetti1 cebula dymkaszczypiorekświeża bazyliaoregano50 g masła150 ml śmietany 18%1/2 szklanki białego winaoliwasól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Szparagi obieramy ze skórki i blanszujemy w osolonej wodzie z brokułami przez ok. 4 min. Na oliwie podsmażamy posiekaną dymkę.W między czasie wstawiamy makaron do gotowania.Do zeszklonej(...)cebuli dodajemy masło i wino. Następnie dorzucamy pokrojone szparagi i brokuły. Podsmażamy i dolewamy śmietanę. Doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Wszystko redukujemy, aż sos zgęstnieje.Na końcu doprawiamy świeżo posiekaną bazylią i szczypiorkiem.Ugotowany makaron łączymy z sosem i możemy serwować. Smacznego

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 191

ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się

kulinarnyJa
Szynka pieczona w kremowym sosie z kurkami 385

ząbki czosnku3 liście lauroweczerwona papryka mielona3 łyżki oliwpieprzsólSKŁADNIKI na sos z kurkami:200 g świeżych kurek1 łyżka masła klarowanego50 g świeżego masła200 ml śmietany 18%150 ml białego wina1 cebula czerwonaświeży rozmarynnatka pietruszkipieprzsólPRZYGOTOWANIE pieczonej szynki:Szynkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekanym czosnkiem i rozmarynem.  Doprawiamy czerwoną papryką, solą i pieprzem. Dolewamy oliwę. Przyprawy wcieramy(...)pieczenia pod przykryciem na ok. 50 min. w temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE kremowego sosu z kurkami:Kurki dokładnie płuczemy i osuszamy. Na klarowanym maśle podsmażamy posiekaną w kostkę czerwoną cebulę. Dodajemy kurki i dolewamy białego wina. Dusimy ok. 3 min. Dodajemy świeże masło i odrobinę posiekanego rozmarynu. Wszystko smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy kurki zmiękną doprawiamy

kulinarnyJa
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 162

olej.PRZYGOTOWANIE sosu z kurkami:W pierwszej kolejności dokładnie myjemy kurki w zimnej wodzie. Umyte kurki osuszamy i odstawiamy.Na patelni rozgrzewamy klarowane masło, a na nim podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę.Dodajemy kurki i przesmażamy, aż grzyby zmiękną. Dolewamy śmietanę i redukujemy sos, aż delikatnie zgęstnieje. Doprawiamy sos solą i pieprze. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Tak przygotowanym sosem polewamy placki

kulinarnyJa
Spaghetti aglio e olio z peperoni i rukolą 153

oliwek1 łyżka masła1/2 szklanki białego wina2 garści rukoliparmezan w płatkachsól, pieprzPRZYGOTOWANIE:Na początku wstawiamy wodę na makaron. Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 10 min.Na oliwie podsmażamy posikaną cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojoną papryczkę peperoni. Dolewamy białego wina. Wszystko razem przesmażamy i dodajemy masło. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron przekładamy do sosu. Chwilę podsmażamy

kulinarnyJa
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 195

plasterki świeżego imbiru1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej1/2 łyżeczki chillisól, pieprznatka pietruszki lub kolendraPRZYGOTOWANIE:Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki. Na oliwie podsmażamy posiekaną w piórka cebulę. Dodajemy kawałki kurczaka i wszystko razem smażymy. Dodajemy paprykę pokrojona w kostkę i świeżo starty imbir. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Co jakiś czas

kulinarnyJa
Pulpety w białym sosie chrzanowym 188

cebula1 pęczek natki pietruszki3 liście laurowe4 łyżeczki chrzanu100 ml śmietanki 30%1 łyżka masłaszczypta pieprzusólPRZYGOTOWANIE pulpetów w kremowym sosie chrzanowym:W pierwszej kolejności wstawiamy bulion. Marchewkę, selera, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy na średnie kawałki. Do garnka nalewamy wody ok. 1,5 litra. i wrzucamy warzywa, natkę pietruszki i liście laurowe. Gotujemy, aż warzywa zmiękną, a bulion nabierze aromatu(...)warzyw i ziół. Na koniec wyławiamy warzywa i przecedzamy bulion.W między czasie zabieramy się za przygotowanie pulpetów.Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną w kostkę cebulę, bułkę tartą, odrobinę mąki, mleko. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i drobno posikanym koperkiem. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na jednolitą masę.Z mięsnej masy formujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w mące.Zagotowujemy

kulinarnyJa
Makaron mascarpone 143

rolęmąka do oprószenia kurczakasól, pieprz, szczypta cukruoliwa z oliwek do smażeniamakaronSposób przygotowania:Wstawić wodę na makaron. Kiedy będzie wrząca, posolić i dodać makaron w ilości dla 3 osób.Pokroić cebulą w drobną kostkę, a czosnek na pół i w plasterki. Rozgrzać oliwę na patelni i zeszklić cebulę z czosnkiem, często mieszając. W międzyczasie pokroić pierś kurczaka na niewielkie kawałki

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - zielona zupa z pesto 152

podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. U mnie bez rukoli, za to z oliwą truflową, która ostatnio jest u mnie popularną przyprawą do zup.Składniki:1 mała cebula pokrojona w drobną kostkę1 cukinia (300g)450g mrożonego groszku3,5 szklanki bulionu drobiowego3 łyżki pesto (klik)oliwasól i pieprzSophie dodaje jeszcze garść rukoliSposób przygotowania:W garnku, na oliwie podsmażyć cebulę

W kuchni wieczorem
Wołowina Michoacan 124

papryczki, co pozwoliło mi przygotować tytułowe danie w duchu prawdziwie meksykańskim. Jako dodatek występuje ryż z czerwoną fasolą. Całość wyżywi 4-6 osób.Składniki:gulasz1kg pokrojonej wołowiny gulaszowej2 średnie cebule pokrojone w kostkę5 posiekanych ząbków czosnku400g pokrojonych w kostkę pomidorów (mogą być z puszki)1 (jeśli ma być w miarę łagodnie) lub 2 papryczki chipotles350g kaktusa lub fasolki szparagowej1l bulionu(...)ryżu 1 puszka czerwonej fasolisól i olejSposób przygotowania:Mięso obtoczyć w mące i podsmażyć na oliwie na dużej patelni lub jeśli macie szybkowar to w szybkowarze. Dodać cebulę i czosnek, ponownie podsmażyć. Dodać pomidory, papryczki chipotles i kaktusa lub fasolkę. Zalać bulionem tak by zakrył mięso. Gotować na średnim ogniu w szybkowarze 45 minut

W kuchni wieczorem
Chicken tikka masala 348

Jeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu jest dość delikatne, ponieważ używam tylko 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, ale jeśli chcecie, żeby było bardziej ostre dodajcie jeszcze pół łyżeczki chilli, albo tyle ile uznacie za stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak(...)temperaturze 250-270 stopni (maks jaki macie w swoim piekarniku) aż się zarumieni, ok. 15 minut, może więcej - obserwujcie.Kiedy kurczak się piecze na patelni, na klarowanym maśle podsmażamy cebulę aż zmięknie. Dorzucamy imbir i czosnek. Podsmażamy dalej aż zmiękną. Dodajemy przyprawę garam masala i pieprz cayenne. Smażymy minutę, żeby przyprawy wydobyły swój aromat. Wlewamy pomidory, dodajemy cukier i dusimy

W kuchni wieczorem
Kurczak w sosie Szechuan 520

smak.Całość przygotowana na patelni a dobrym dodatkiem jest makaron "sznurki".Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 30 minut.   Składniki:-filet z piersi kurczaka-sos Szechuan-czerwona papryka-cebula-por-garść orzeszków ziemnych-przyprawa do mięs-słodka papryka-olej-nudle, czyli makaron "sznurki"   Fileta kroimy na spore kawałki. Przyprawiamy przyprawą i papryką.Skrapiamy olejem i odstawiamy(...)minut.   W tym czasie cebulę i pora kroimy w plasterki a paprykę w dużą kostkę.   Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy orzeszki i smażymy mieszając,przez ok. 1/2 minuty.   Dodajemy mięso i smażymy.   W tym czasie gotujemy makaron.   Do mięsa dodajemy warzywa i smażymy 3 minuty.   Dolewamy

Maminek kulinarny
filety śledziowe a`la po grecku... 196

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, mąka pszenna 2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: marchew 4 większe, cebula 3 większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, przecier pomidorowy 100 gram, woda 2 szklanki, przyprawa w płynie 1 łyżka, ocet 10 % 1 łyżeczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 2 sztuki świeże(...)wkładać usmażone do miski, jeśli trzeba to wylać przesmażony olej, wlać świeży i dalej smażyć porcje ryby na czystą patelnię wlać olej, wsypać startą marchewkę na grubszych oczkach, pokrojoną cebulę i przyprawy, podsmażać mieszając z 10 minut na średnim ogniu, wlać wodę, przecier pomidorowy, ocet i gotować z 10 minut na mniejszym ogniu gorący sos wlać na filety do miski

W Mojej Kuchni Lubię
Polewka gdańska czyli wykwintna zupa ..... 200

Trzymamy ok 15 min.Mięso obsmażamy na tłuszczu tak, aż się zarumieni. Dodajemy do gotującego się wywaru.. Nakrywamy i gotujemy ok 30 min.Pieczarki płuczemy obieramy , kroimy w paski, cebulę w kostkę. Cebulę wrzucamy na roztopione masło chwilę smażymy i wrzucamy pieczarki. podduszamy,aż pieczarki odparuję.Dodajemy do wywaru, wrzucamy również  kapary, pokrojone w talarki oliwki oraz paprykę pokrojoną

W kuchennym oknie Ewy