cebula - 11518 przepisów (strona:21/768)

Pierogi z gęsimi wątróbkami 128

wody 1 jajko Farsz:   500 g wątróbki gęsiej    2 łyżki masła klarowanego    3 łyżki smalcu gęsiego    1 jabłko    2 średnie cebule    sól    pieprz    1 łyżeczka brązowego cukru    mąka  Omasta: 1 duża cebula 2 łyżki masła 250 g pieczarek sól i pieprz(...)jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego

R'n'G Kitchen
100 przepisów na Sylwestra 1323

Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka jarzynowa Sałatka z kaszy gryczanej z bobem Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą(...)klementynką Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi

Moja smaczna kuchnia
Gołąbki wołowe z boczkiem parzonym z szybkowaru 161

boczku parzonego, co najmniej połowa powinna być chuda,  zmiel raz na największych oczkach 1 średniej wielkości marchewka, obierz i zetrzyj na drobnych oczkach 1 duża cebula, obierz i posiekaj w maleńką kosteczkę sól, czarny pieprz 3 łyżki suszonego majeranku 7 łyżek suchego ryżu (1/2 szklanki) i tyle samo zimnej wody (1/2 szklanki) 1 duża główka kapusty głowiastej późnej(...)gołąbka zacznij rolować od dołu do góry. Gotowy gołąbek. POmidorowy Wywar do gotowania gołąbków Składniki 900 ml wywaru drobiowego ze składników: parę skrzydełek i nóżek, 1 opieczona cebula, kawałek pora, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, parę ziaren ziela angielskiego, sól, 1 listek laurowy 4 pomidory, pokrój w mniejsze kawałki 1 duża cebula, posiekaj drobno czarny pieprz

Szybko Szybkowar
Zrazy wołowe 327

Zrazy przygotowywane są z różnych postaci i rodzajów mięsa – wołowego, wieprzowego, dziczyzny, tłuczonego czy mielonego. Rozmaite są również ich nadzienia. Jednak zrazy wołowe mające postać rolady nadzianej wędzonym boczkiem, cebulą i kiszonym ogórkiem należą współcześnie do „klasyki klasyki”. Zna je prawie każdy, choć niekoniecznie każdy wie jak je zrobić. Zrazy wołowe przyrządza się z różnych rodzajów tego mięsa. Najbardziej oczywistym(...)wołowiny – zrazowej, antrykotu, rostbefu, łopatki – pokrojonej w ok. 100-150 g plastry o grubości kilku mm kilka niedużych ogórków kiszonych kilkanaście cienkich plastrów wędzonego boczku 3 średnie cebule (po 150g) kilka łyżeczek musztardy 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera

Kulinarna Pokusa
Chutney z zielonych pomidorów 143

zielonych pomidorów 1,5 dużej papryki (u mnie żółta i pół czerwonej) 2 jalapeno lub inne chili 5 cm świeżego imbiru 4 ząbki czosnku 3-4 cebule 7 goździków 7 kardamonów 12 ziaren pieprzu kolorowego 4 ziarna ziela angielskiego ok. 2 cm kory cynamonu 280 g cukru 180 ml octu 10% Pomidory umyć. Usunąć z nich piętki i brzydkie zrogowacenia(...)Pokroić w plastry lub półtalarki (zależnie od wielkości pomidorów). Cebule i czosnek obrać. Cebule pokroić w piórka, a czosnek w plasterki. Imbir obrać i pokroić w słupki. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. Rozdrobnić też chili. Do garnka wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę i jalapeno oraz ok. 1/4 pomidorów. Dodać przyprawy, cukier i ocet. Pogotować

Weekendy w domu i ogrodzie
Placek po zbójnicku 5893

chodzi o to samo. Pyszny sycący placek ziemniaczany z dodatkiem gulaszu. Gulasz zrobiłam z karkówki z dodatkiem pieczarek. Zapraszam na moją wersję. składniki: gulasz 600 g karkówki 1 cebula 250 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 szklanki wody 2 listki laurowe sól,pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki ostra papryka 1-2 łyżki mąki 1-2 łyżki(...)śmietany 18 % placki ziemniaczane 1 kg obranych ziemniaków 1 cebula sól,pieprz 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia dodatkowo jogurt lub kwaśna śmietana 18% natka pietruszki Przygotować gulasz Karkówkę pokroić w średnią kostkę. Pokrojone mięso krótko obsmażyć aż zmieni kolor. Następnie zalać wodą i zagotować. Obrać cebulę i pokroić w półplastry. Pieczarki pokroić w kostkę. Do karkówki

Monia miesza i gotuje
Schab duszony w piwie i rozmarynie 167

Schab duszony w piwie i rozmarynie Oj jak dawno nie było na moim stole schabiku...Ale jak już pojawił się to w cudownym połączeniu piwa, cebuli, czosnku i oczywiście rozmarynu. Mięso duszone w piwie jest wybornie kruche i delikatne, a sos bardzo esencjonalny. Do tego tłuczone ziemniaczki, ogórek konserwowy i obiad gotowy. Składniki: 1-1,2 schabu 4 średnie cebule(...)rozetrzeć z solą. Plastry oprószyć pieprzem, wetrzeć sól z czosnkiem, odstawić na około godzinę. Schab krótko przesmażyć na 2 łyżkach masła, z każdej strony po około 30-60 sekund. Cebulę pokroić w kostkę. Na tę samą patelnię, na której było smażone mięso wlać 2 łyżki oliwy i zeszklić na niej cebulę. Do głębokiego rondla przełożyć cebulę, plastry schabu, wlać piwo

na moim stole...
Wegetariańskie klopsiki z kaszy gryczanej w sosie pomidorowym 173

kaszy gryczanej 200-250 g sera typu feta (ser typu jest lepszy, bo się ładniej klei, nie polecam prawdziwej fety, bo jest zbyt sucha) 1 duża czerwona cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka drobno posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Kaszę opłukać na sicie, zalać 200-250 ml wody, dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie(...)cały płyn i będzie miękka. W tym przypadku kasza powinna się nawet trochę rozgotować. Cebulę bardzo drobno posiekać i zeszklić na łyżce oleju rzepakowego. Ugotowaną kaszę, ser, jajko, cebulę i natkę pietruszki połączyć na gładką masę. Doprawić pieprzem. Sól już nie będzie konieczna, ponieważ odpowiednią słoność zapewni nam ser. Formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego mocno ściskając masę. Jeśli jest

Kulinarne Inspiracje
No to klops! 128

taki, który smakowałby Miśce, a co wszystkim dzieciom smakuje? No przecież, że klopsiki z Ikei Składniki na 15 szt. pulpecików: 400 g ugotowanej ciecierzycy (masa suche ciecierzycy) 2-3 cebule 3 łyżki mąki (użyłam z tapioki, można użyć praktycznie dowolnej) łyżeczka papryki (dodałam też szczyptę wędzonej) łyżeczka soli łyżeczka czosnku suszonego lub 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2 łyżki(...)ciemnego sosu sojowego łyżeczka pieprzu ziołowego Przygotowanie: Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Ciecierzyce zblendować, nie musi być idealnie ale tak, aby nie było całych groszków, dodać przyprawy, mąkę i cebulę. Wyrobić masę najlepiej ręcznie. Uformować klopsiki. Usmażyć klopsiki na złoty kolor (około 1-2 minut z każdej strony) Sos (w sumie każdy pomidorowy ale ja trochę pokombinowałam

greenscarf
Modro kapusta ze słoika 226

sklepie zachęcam do kupienia i spróbowania. Jest również możliwość zamówienia jej w sklepie online . Składniki: 1 słoik modrej kapusty Ogródek Dziadunia 50 g wędzonego boczku 0,5 średniej cebuli 1 płaska łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Kapustę przelać na sitko by ociekła z nadmiaru zalewy. Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane dodać cebulkę i chwilkę(...)podsmażać. Zanim cebula się zrumieni dodać pokrojony boczek i całość mieszając podsmażamy. Nie smażymy zbyt długo, żeby boczek nie zrobił się twardy a cebula za mocno się nie zrumieniła. Odsączoną kapustę przełożyć do miski wlać gorący boczek z cebulą i wymieszać

Ala piecze i gotuje
Łosoś z konfiturą z białej cebuli 109

płatów łososia lub troci*, konfitura z cebuli 500 g cebuli, 500 ml cydru, 1 jabłko (ok. 200 g), najlepiej reneta, sól, cukier, oliwa, Jabłko obrać, wyjąć gniazdo nasienne, pokroić na nieduże kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Poddusić na oliwie, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula będzie prawie miękka wlać cydr. Dusić aż odparuje płyn. Dodać jabłko, dolać wodę (około(...)Układać rybę skórą do dołu. Smażyć na sporym ogniu, aż skórka ładnie się zrumieni. Następnie odwrócić rybę na drugą stronę i smażyć około minuty. Na talerz wyłożyć konfiturę z cebuli, na niej ułożyć rybę. Podałam z solirodem**. *użyłam ryby z Bałtyku,  przywiozłam z Kołobrzegu, gdzie przebywałam na zaproszenie   ProVita . A ryby były prosto z kutra. ** niestety soliród

królestwo garów
Falafel – kotlety z ciecierzycy 186

jeszcze większego, pełniejszego aromatu, warto te przyprawy uprażyć przez 2-3 minuty na suchej, mocno rozgrzanej patelni. Z zielonej pietruszki odciąć tylko twarde, długie, łykowate gałązki. Resztę zostawić. Cebulę przekroić na cztery części. Ząbki czosnku obrać. W misie melaksera posiekać kilkoma pulsami cały pęczek pietruszki razem z obranym czosnkiem. Wyjąć do osobnej miski. W maszynie umieścić cebulę – tak jak pietruszkę(...)cebulę kilkoma pulsami drobno siekamy. Przekładamy posiekaną drobno cebulą (zalewając się rzęsistymi łzami) do miski z pietruszką i czosnkiem. Dodajemy do niej sok z cytryny, sól, sodę i mieszamy. Ciecierzycę odcedzamy na sicie. Z wody z moczenia ciecierzycy możecie zrobić wegańskie bezy . Ciecierzycę umieszczamy w malakserze i kilkoma pulsami rozdrabniamy – nie robimy z niej rzadkiej gładkiej papki jak na hummus

Karo in the Kitchen
Pizza z bryndza, cebula i kaszanka, Lucznicy i Rycerze 168

późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale smaczne owszem. No i mało pizzowe :) Pizza z bryndza, cebula i kaszanka ciasto ulubione pizzowe (u mnie z 500 g mąki(...)nałożenie: 150 g bryndzy 3 łyżki gęstej śmietany (u mnie jogurt grecki) 2 kawałki kaszanki 2 cebule 4 ząbki czosnki pieprz Ciasto przygotowujemy wg ulubionego przepisu, odstawiamy do wyrośnięcia i przygotowujemy nadzienie. Nagrzewamy piekarnik do 240 st.C. Bryndzę ucieramy ze śmietaną na gęsta masę. Cebule obieramy i kroimy w piórka, czosnek w cienkie plasterki. Z kaszanki usuwamy błonę, następnie kroimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ogórki z przyprawą do gyrosa i papryką 185

Bardzo oryginalny i ciekawy smak ogórków z dodatkiem cebuli i czerwonej papryki. Na pewno zagoszczą w mojej kuchni nie raz. 2,5 kilograma ogórków gruntowych 1 duża czerwona papryka 5 cebul 50 g przyprawy do gyrosa 1,5 szklanki octu 2 szklanki cukru 2 łyżki soli 0,5 szklanki oleju Ogórki obieramy i kroimy w plastry. Dodajemy cebulę oraz przyprawę(...)gyrosa. Dokładnie mieszamy. Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę. Paprykę w krótkie słupki.  Cebulę z papryką dodajemy do ogórków. Ocet, olej i cukier mieszamy ze sobą i przelewamy do ogórków. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na minimum 60 minut.  Po tym czasie nakładamy ogórki do małych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut od momentu wrzenia (woda powinna sięgać

VioletoweKucharzenie
Rolada z sarniny 137

wąskie więc trzeba było się trochę namęczyć żeby je zwinąć, ale było warto. Roladki choć niewielkie ale wyszły pyszne. Składniki: ok. 800 g sarniny ok. 70 g boczku 5 cebul kilka ogórków kiszonych śmietana 18% 1 łyżka mąki musztarda sumak sól pieprz liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej(...)ziaren jałowca szczypta cynamonu 2 łyżki smalcu wykałaczki lub sznurek do związania rolad Wykonanie: Mięso umyć, pokroić na plastry i rozbić na cienkie kotlety. Boczek pokroić w słupki, cebulę pokroić w pióra, ogórek pokroić w słupki. Mięso rozłożyć na desce a następnie posmarować je musztardą, posypać odrobiną sumaku, solą i pieprzem. Na brzegu mięsa ułożyć kawałek cebuli, boczku i ogórka

Mama Gotuje

Proponowane wyszukiwania