cebula - 11518 przepisów (strona:15/768)

Warzywne burrito, czyli lekki powiew Meksyku :) 149

mąki kukurydzianej i pszennej pół na pół i dodatkiem ziół) 1 duża czerwona papryka 8 połówek liści sałaty lodowej fasola czerwona konserwowa kukurydza konserwowa 2 duże pomidory 1 czerwona cebula ser żółty papryczka konserwowa jalapeno lub świeża chili  oregano, pieprz cayenne, tymianek Paprykę dobrze myjemy i kroimy w drobną kostkę, liście sałaty rwiemy na małe kwadraty, aby łatwo było(...)układać na naleśniku. Ok. 4 duże łyżki czerwonej fasoli płuczemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do miseczki. Cebulę kroimy na cieniutkie półplasterki, pomidory kroimy w drobną kostkę pozbywając się gniazd nasiennych, możecie je wyrzucić, ale również możecie użyć do salsy, z którą podajemy burrito. Jeśli macie papryczki jalapeno to kilka krążków kroimy w drobną kosteczkę tak, aby starczyło na dodanie

vegetanie
Śledzie z miodem i cebulą-ulepszone! 139

Kolejna wigilijna potrawa, to ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ . Wielu moich znajomych przygotowuje je nie tylko na wigilijny stół, ale również na inne okazje. To fajna potrawa, bo można ją przygotować 2-3 dni przed wieczerzą.( zdjęcie później) ŚLEDZIE Z MIODEM I CEBULĄ SKŁADNIKI: 4 matijasy 4 średnie cebule 2 łyżki koncentratu 1 łyżkę miodu 2 łyżki octu 1/2 szkl(...)oleju rodzynki 1/2 p. małej   kilka suszonych śliwek ewentualnie przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, odrobinę chili WYKONANIE: Cebulę pokroić w piórka, na patelnie wlać olej, rozgrzać, włożyć cebulę lekko podsmażyć. Następnie dodać miód, koncentrat, ocet, rodzynki (wcześniej namoczone w wodzie), śliwki pokrojone i przyprawić. Umyte śledzie ułożyć w słoju, przekładając cebulą, zalać resztą oleju z przyprawami

Kuchnia Beaty
Wątróbka z jabłkiem i cebulką 152

smakuje.  Może się to wydać trochę dziwne, że dodaje taki przepis jednak tak przyrządzona wątróbka właśnie mi smakuje i to nawet bardzo. Jest delikatna, a dodatek cebuli i jabłka bardzo do niej pasuje nadając temu daniu ciekawy smak. Wątróbka z jabłkiem i cebulką SKŁADNIKI: 400 g wątróbki drobiowej 1 duża cebula 1 jabłko szklanka mleka sól pieprz olej(...)smażenia Wątróbkę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem.  Wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki.    Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i podsmażamy na nim cebulę z jabłkiem, doprawiając lekko solą i pieprzem.    Cebulę z jabłkiem ściągamy z patelni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śledzie w sosie musztardowym 146

gotowych śledzi w sosie ze sklepu. Te są o wiele lepsze, a i proste i szybkie do wykonania.  Śledzie w sosie musztardowym SKŁADNIKI: 4-5 śledzi matiasów 1 cebula zwykła pół cebuli czerwonej 2 łyżki majonezu 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy sarepskiej  150 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczki kurkumy gałązki koperku do dekoracji(...)PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i połówkę cebuli czerwonej i połówkę zwykłej kroimy na takie cieniutkie półplasterki, które układamy na kawałeczkach śledzi.  Śmietanę łączymy z majonezem i dwoma rodzajami musztard. Połowę cebuli kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do sosu

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem 126

Dużo osób co piątek zastanawia się co by tu przygotować  na bezmięsny obiad... Dzisiaj chciałam zaprosić na zapiekankę na smak francuskiej zupy cebulowej. Podstawa tej zapiekanki to cebula i bułka paryska, a całość zapieczona pod kołderką z żółtego sera. U mnie jest ona podawana właśnie w piątki.  Cebulowa zapiekanka z bagietkami i serem SKŁADNIKI: 3-4 cebule (około(...)smaku pieprz - do smaku tymianek oregano - do smaku bazylia - do smaku 1 bułka paryska 1 garść prażonej cebulki 150 - 200 g żółtego sera 250 - 400 ml bulionu warzywnego PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w pół plastry. Na patelni roztapiamy masło i wrzucamy cebulę - podduszamy na złoty kolor.  Następnie zalewamy cebulę bulionem, dodajemy sól pieprz, tymianek oregano oraz bazylię

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym 378

Naszym domu nowością, a bardziej stałym elementem i sprawdzonym przepisem, dlatego polecam je wszystkim. Sałatka śledziowa - śledzie w sosie musztardowym  SKŁADNIKI: 4 śledzie matiasy 1 cebula zwykła 1 cebula czerwona 2 łyżki majonezu kieleckiego 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki ulubionej musztardy (ja dodałam sarepską) 180 ml śmietany 18% 1 łyżeczka curry 0,5 łyżeczki kurkumy gałązki koperku(...)dekoracji  PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy w wodzie ok godzinki, aby nie były za słone. Wymoczone śledzie kroimy na małe kawałki i układamy na półmisku. Cebule obieramy i kroimy na półplasterki, które układamy między kawałkami ryby. Kawałki cebuli, które Nam pozostaną siekamy drobno. Śmietanę łączymy z majonezem i musztardami. Do sosu dodajemy curry, kurkumę i posiekaną drobno cebulę. Sosik dokładnie mieszamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczona dynia z sosem z tahini 193

robić żadnych zakupów. Ostatnia dynia piżmowa od jesieni czekała na swoją kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz(...)dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się na tle moich czarnych talerzy! I jak ciekawie będą smakować polane aksamitnym sosem z tahini i pachnącym za'atarem , którego używam zdecydowanie za rzadko... Gotowa potrawa jest prosta, a jednocześnie niebanalna . W mig przenosi nas we wschodnie rejony Morza Śródziemnego. Nam wystarczyła za cały posiłek, ale jeśli chcecie, potraktujcie ją jako dodatek

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka gyros 218

specjalnym nożem elektrycznym. Tyle podaje Wikipedia. A co ma z tym wspólnego sałatka gyros? Chyba tylko użytą do niej przyprawę.     Składniki: - 2 pojedyncze piersi drobiowe- przyprawa gyros- 2 cebule- młode części pora- puszka kukurydzy- ogórki konserwowe - ½ główki sałaty lodowej- 1 papryka czerwona- 2 ząbki czosnku- majonez- jogurt grecki- 3-4 łyżki oleju arachidowego Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem(...)wymieszać. Odstawić do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem, dzień wcześniej). Zamarynowane mięso usmażyć na rozgrzanej patelni, przełożyć do większej miski (w niej zrobimy sałatkę) i odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w kostkę, dodać na patelnię, na której było smażone mięso. Chwilę smażyć, aby tylko odzyskać smaki grosa z patelni (nie szklić cebuli), ostudzić. Do majonezu dodać drobno pokrojony czosnek

mojewypiekiinietylko
Kotlety mielone z jajkiem z sosem grzybowym 223

wpływających na smak kotletów.Ugotować 2 jajka na twardo. Ugotowane jajka obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Do miski wlać mleko, włożyć kajzerkę i dobrze ją namoczyć. 1 cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, wrzucić cebulkę i podsmażyć na złoty kolor. Odstawić do przestudzenia. Do większej miski przełożyć mięso mielone, wcześniej namoczoną(...)mleku kajzerkę (dobrze odciśniętą z mleka), podsmażoną na maśle cebulę, 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, majonez, jajka na twardo oraz przyprawy. Całość bardzo dokładnie wymieszać, aż do całkowitego połączenia  składników. Na patelnie wlać olej i rozgrzać go. Z mięsnej masy uformować średniej wielkości kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na złoto. Teraz czas

Świat Domowej Kuchni
Ryba z rusztu 179

Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.   Składniki:-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )-czerwona i biała cebula-olej do skropienia-sól, pieprz-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )   Filety płuczemy i osuszamy.Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym(...)solą,skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu.Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążkiczerwonej cebuli i skrapiamy olejem.   Odstawiamy na 2 godziny.   Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.   Wyjmujemy z piekarnika

Maminek kulinarny
Burgery domowe 179

się sam i nie potrzebuje żadnego sosu. Ja jednak przygotowuję bardzo prosty, rewelacyjnie komponujący się ze wszystkimi składnikami sos na bazie ketchupu (mój ulubiony Ketchup Włocławek) z dodatkiem posiekanej cebuli i korniszona. Gorąco polecam, nie tylko do burgerów.Dodatki to zwykle sałata, pomidor, cebula, ogórek konserwowy, ser.Składniki na 7-8 burgerów:1 kg wołowiny mielonej (antrykotu)cebulanatka pietruszki70(...)wody lub zimnego rosołu2 ząbki czosnku1 łyżka musztardy Sos:ketchupcebulaogórki konserwoweDodatki:7-8 bułekplastry pomidoraserkrążki czerwonej cebuliSposób przygotowania: Zaczynamy od przygotowania sosu. Drobno siekamy cebulę i ogórki konserwowe, mieszamy razem z ketchupem w misce. Opcjonalnie można dodać jeszcze musztardę francuską.Mieloną wołowinę wyrabiamy ręką, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pietruszkę. Stopniowo w trakcie wyrabiania dodajemy wodę, łyżkę musztardy i pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Od jeża wymagam tego, żeby był mięsny a od dania – smaku. Soczewica ze schabem i jabłkami. 178

Soczewica: zieloną soczewicę (paczuszka 250g) zalewam zimną wodą, dorzucam 2 ziela angielskie, 1 listek laurowy i plasterek cytryny i gotuję al dente. Soczewica się gotuje więc kroimy warzywa. Jedną cebulę, jedną marchewkę, jedną pietruszkę, ćwiartkę selera, ½ pora, ząbek czosnku i sporą ilość suszonych pomidorów. Rozgrzewamy woka lub patelnię i na odrobinie oleju z pomidorów smażymy wszystkie warzywa. Dokładamy ugotowaną soczewicę(...)słodką paprykę, suszony czosnek, cząber i czosnek niedźwiedzi. Turlamy schab po desce z przyprawami i odstawiamy go na godzinkę do lodówki. Obieramy 4 spore jabłka lekko kwaskowe i 3 cebule. Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych, a cebulę kroimy na grube plastry. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy olejem i na tym układamy cebulę i jabłka. Posypujemy solą, pieprzem

ladykitchen
Spaghetti carbonara 196

Ciągnący się makaron oblepiony śmietanowo-jajecznym sosem.W towarzystwie złocistej cebulki i chrupiącego boczku.Delikatnie oprószony potartym, twardym serem.Aksamitny i wyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu(...)tuż przed podaniem;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Na patelni rogrzać oliwę.Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku.Na rozgrzanej na patelni olwie zeszklić cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać przeciśnięty przez

Gospodyni Miejska
Kapuśniak z kiszonej kapusty 231

duża marchewka,1 średnia pietruszka,1/4 korzenia selera,Biała część pora;400 g kapusty kiszonej;5 średnich ziemniaków;2 liście laurowe;Ząbek czosnku;2 litry zimnej wody;Duża cebula;100 g wędzonego boczku;2 łyżki oleju do podsmażenia;Łyżeczka majeranku;1/2 łyżeczki kminku;Łyżka mąki pszennej;Sól;Pieprz.Sposób wykonania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę obrać(...)kostkę i wrzucić do garnka z jarzynami. Całość zalać 2 litrami wody, dodać liście laurowe, obrany ząbek czosnku i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ziemniaki będą miękkie.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Boczek pokroić w drobną kostkę.W międzyczasie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę razem z boczkiem.Kapustę kiszoną opłukać (zrezygnować z opłukiwania jeśli lubi

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania