cebula - 11518 przepisów (strona:22/768)

Cebula marynowana w occie do słoików na zimę 191

Marynowana cebula ma wyrazisty smak, który dodaje charakteru niejednej potrawie. Dodatek czerwonej cebuli o intensywnym kolorze sprawia, że danie od razu chce się jeść. Tak przygotowana cebula idealnie pasuje do sałatek, kanapek, rozmaitych przystawek. Składniki ½ kg cebuli ( pół na pół z czerwoną), 2 łyżki soli, ¼ szklanki octu na 3/4 szklanki wody ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Wykonanie: Cebulę

Tradycyjna Kuchnia
Leszcz w zalewie octowo-pomidorowej 142

Basi zrobić...niedługo czas imprez domowych więc pora szykować jakieś przekąski ,które mogą bez trudu postać w chłodnym miejscu nawet przez parę miesięcy. Składniki 2 sztuki leszcza 2 cebule sól papryka ostra mąka olej do smażenia Zalewa: 900 ml wody 250 ml octu cebula 2 liście laurowe kilka ziaren czarnego pieprzu 3 łyżeczki cukru 2 łyżki koncentratu pomidorowego Przygotowanie(...)Ryby oczyszczamy z łusek ,kroimy w dzwonki. Cebule ścieramy na tarce ,nacieramy startą cebulą ,doprawiamy solą. Wstawiamy do lodówki na noc. Następnie ryby płuczemy ,oprószamy solą i ostrą papryką ,obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę przekładamy do słoików. Do wody dodajemy pokrojoną w talarki cebulę ,cukier ,pieprz ,liście laurowe i ocet. Zagotowujemy ,dodajemy koncentrat pomidorowy

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe kluski (prawie)śląskie i wspomnienie Londynu 179

uformowane na sposób śląski. Inspiracją do tego dania był przepis z bloga Zapach Apetytu . Składniki (na 3 porcje): 220 g kaszy jaglanej 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej jajko średnia cebula 6 cząstek suszonych pomidorów liście bazylii (mieszanka kolorów) płaty śledziowe olej Kaszę jaglaną wypłukać i gotować w podwójnej ilości wody do jej odparowania. Kasza będzie ugotowana al dente. Wyłączyć ogień(...)odstawić do ostygnięcia. (Ja kaszę ugotowałam przed wyjściem do pracy, więc stała kilka godzin). Kaszę zmiksować w malakserze, by nie było grudek. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać dobrze. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Pomidory połamać na drobniejsze cząstki. Do wrzącej wody ( bez soli ) wrzucać kluski formując je mokrymi rękoma w kulki z dziurką/wgłębieniem w środku

Weekendy w domu i ogrodzie
Dietetyczny bigos 162

bigos, wczoraj miałam wolny dzień więc mogłam sobie trochę po kucharzyć ;) Składniki: litrowy słoik kapusty kiszonej (najlepiej domowej) około 400g piersi z kurczaka 1 cebula 1 słoik koncentratu pomidorowego sól,pieprz do smaku szczyp-ta zmielonego kminku Sposób przygotowania: Kapustę wrzucamy do garnka i zalewamy do połowy wodą wstawiamy na mały gaz i gotujemy(...)przykryciem, aż będzie miękka w tym czasie kurczaka kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonową i smażymy, aż nie będzie surowy cebulę kroimy w kostkę kiedy kurczak będzie gotowy dolewamy około 0,5 szklanki wody i cebulę, dusimy, aż cebula zmięknie i się zbrązowi kiedy kapusta będzie miękka odlewamy wodę i dodajemy kurczaka z cebulą, koncentrat

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Śledzie po kaszubsku 230

robiłam żadnych śledzi więc jestem naprawdę zadowolona z efektu ;) Składniki (na 2 takie słoiki): 400g śledzi bez skóry solonych a'la Matias (4 filety) 0,5 kg cebuli 1 słoik koncentratu pomidorowego (200g) 4 łyżki octu 10 ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe 0,5 szklanki wody sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka wg. smaku 1 łyżka(...)czerwona papryka 3 ogórki kiszone Sposób przygotowania: Śledzie przepłukujemy w wodzie, a następnie moczymy kilka godzin przynajmniej raz zmieniając wodę (ja zostawiłam na całą noc) śledzie kroimy w kostkę cebulę pokrojoną w półplasterki podsmażamy na łyżce oliwy (na dużej patelni), aż się lekko zeszkli w misce mieszamy koncentrat, wodę, ocet, ziele angielskie, liść laurowy i dodajemy do cebuli dodajemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
NAJLEPSZY SMALEC WEGAŃSKI - ZE SKWARKAMI 191

dodatkiem, ale po degustacji jeszcze płynnego smalcu, zmieniłam od razu plany i powstały trzy z, a jedna bez). Składniki: - 500g oleju kokosowego (u mnie rafinowany, bez zapachu) - 2 duże cebule (można dać jedną czerwoną, drugą zwykłą) - 4 duże ząbki czosnku - 3-4 łyżeczki dobrego, aromatycznego majeranku - słodka papryka wędzona (po ok.1/3 łyżeczki na miseczkę) - sól himalajska lub morska - ok.8 łyżeczek(...)płatków gryczanych (imitują skwarki) W rondlu (patelni) rozpuścić ok.50g oleju kokosowego. Cebule obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na roztopionym oleju. Posolić i co jakiś czas przemieszać. Do miękkiej cebuli dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszając podsmażamy całość przez ok.2-3 minuty, na małym palniku (uważać, by nie przypalić czosnku). Następnie dodajemy pozostały olej kokosowy i pozostawiamy rondel

Smaczne Zdrowe
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 272

Podstawowy sposób przygotowania risotto jako takiego jest mało zróżnicowany. Zazwyczaj wygląda mniej więcej tak, że odpowiednią do tego odmianę kleistego ryżu mieszamy z zeszkloną na maśle lub oliwie cebulą, a następnie zalewamy stopniowo winem i bulionem. Ważne jest częste mieszanie składników. W ten sposób po ok. 20 minutach otrzymujemy miękki, ale nie rozgotowany ryż o intensywnym smaku. To oczywiście tylko(...)Obowiązkowy dodatek szafranu nadaje potrawie charakterystyczny intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g ryżu do risotto 250g filetu z kurczaka 1 mała cebula 2 łyżki masła 150 ml białego wina 450 ml bulionu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego szczypta szafranu 1 łyżka tartego parmezanu Instrukcje Filet z kurczaka oczyszczamy

Kulinarna Pokusa
Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym 234

Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g młodego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią (roquefort, gorgonzola lub podobny) 200g wąskiego makaronu typu wstążki 120g pomidorków koktajlowych 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz czarny świeżo mielony Instrukcje Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy(...)koktajlowe rozcinamy wzdłużnie na połówki. Szpinak w razie potrzeby płuczemy w zimnej wodzie. Ser kroimy w ok. 5mm kostkę. Na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Zmniejszamy ogień do średniego i dodajemy szpinak. Mieszamy z masłem, cebulą i czosnkiem, przez ok. 3 minuty, dodając w międzyczasie nieco

Kulinarna Pokusa
Duszona kapusta kiszona 164

głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz do smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty(...)minut na małym ogniu, powoli pod przykryciem, czasami mieszając. Ilość płynu w garnku powinna się powoli zmniejszać, ale nie może on zniknąć całkowicie. Pod koniec tego czasu obieramy cebulę i kroimy w drobną kostkę. Z boczku usuwamy wszelkie twarde elementy typu skóra, chrząstki i kości, po czym również drobno kroimy. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu. Wrzucamy na nią boczek

Kulinarna Pokusa
Żeberka z warzywami i pęczakiem 238

Przy okazji ostatniego przepisu na golonkę w piwie „ujawnił się” dość popularny w naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które(...)pęczakiem. Przepis na niekoniecznie szybki, ale za to prosty, smaczny i dość zdrowy obiad. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek 2 średnie marchewki (300g) 1 średnia cebula 1 średnia czerwona cebula kawałek (300g) korzenia selera 150-180g pęczaku sól 1/2 łyżeczki pieprzu 1 liści laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Instrukcje Żeberka oczyszczamy z ewentualnego nadmiaru tłuszczu

Kulinarna Pokusa
Pasztet z kaczki 255

Składniki 700g mięsa z kaczki (piersi i/lub nogi – patrz uwagi) 250g średnio przerośniętego oczyszczonego ze skóry i kości surowego boczku 250g wątróbki z indyka 1 mała lub pół średniej cebuli (100g) 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka masła(...)Pieczemy nieco krócej niż do zupełniej miękkości – zwykle 60-70 minut. Na ostatnie 10 minut zdejmujemy przykrycie. Wątróbki kroimy na kilka kawałków każdą, usuwając przy okazji ewentualne żylaste części. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie (2-3mm) półtalarki. Czosnek obieramy i kroimy na kilka kawałków. W rondlu rozgrzewamy na dość silnym ogniu 1 łyżkę masła. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy

Kulinarna Pokusa
Udka z kurczaka a la peperonata 318

Peperonata to, mówiąc nieco obrazowo, takie „włoskie ratatouille ”. Gdy występuje samodzielnie, jest to jednogarnkowa potrawa z pokrojonej cebuli, czosnku, kolorowej papryki i rozdrobnionych pomidorów. Jako taka będzie najlepiej smakowała podana z pieczywem i na pewno pojawi się na naszym blogu. Podobnie jednak jak jego francuski kuzyn peperonata może być zarówno potrawą samą w sobie, jak i dodatkiem do innych dań(...)przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 6 udek lub 3 nogi z kurczaka (800g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka 1 średnia zielona papryka 1 średnia cebula (150g) 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego pęczek świeżego oregano 1-2 łyżki mąki 4 łyżki oliwy 150g makaronu typu

Kulinarna Pokusa
Leczo 161

zbliżone do siebie składnikami, sposobem wykonania i przeznaczeniem francuskie ratatouille , włoska peperonata oraz tradycyjnie węgierskie, ale dobrze znane również na Wisłą, leczo. Wszystkie z nich zawierają paprykę, pomidory i cebulę, przy czym w przypadku peperonaty lista kluczowych składników w zasadzie się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa(...)osób) 150g średnio przerośniętego wędzonego boczku 150g chudej nietwardej łagodnej kiełbasy 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia żółta papryka (250g) 2 średnie cebule (300g) 450g pomidorów 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w poprzeczne

Kulinarna Pokusa
Gulasz z serc z indyka 305

serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (100g) kawałek najlepiej środkowej części pora 200ml bulionu drobiowego (może być z kostki) 1/2 średniej cebuli 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 liście laurowe 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki oleju rzepakowego Instrukcje Serca oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu(...)kroimy na mniejsze kawałki (zwykle 3). Następnie dokładnie płuczemy w zimniej wodzie w celu usunięcia ewentualnie zalegającej w nich krwi. Osuszamy papierowym ręcznikiem. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki o szerokości kilku milimetrów. Pora kroimy wzdłużnie na kilkumilimetrowe paski. Paprykę rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, po czym kroimy w ok. 1 cm kostkę. W taką samą kostkę kroimy marchewki po uprzednim

Kulinarna Pokusa
Kurczak z papryką po węgiersku 277

Drukuj Składniki Składniki (dla 2 osób) 1/2 średniego kurczaka (ok. 800g, np. nogi i skrzydła lub piersi) 1 średnia czerwona papryka (250g) 1 średnia zielona papryka (250g) 1 średnia cebula (150g) 2 ząbki czosnku kawałek skórki z cytryny 200 ml bulionu drobiowego (może być z kostki, ale lepszy będzie własny) 2 łyżki masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki kwaśnej(...)makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w dość drobną kostkę, czosnek siekamy. Na głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka

Kulinarna Pokusa

Proponowane wyszukiwania