cebula - 11518 przepisów (strona:31/768)

SMALEC WIEPRZOWY ZE SKWARKAMI I Z PYSZNYMI DODATKAMI 213

boczek. Ilości są oczywiście tylko orientacyjne, każdy może przygotować z dowolnych propocji i składników. Gdy używamy małej ilości składników wędzonych można dodać soli do smaku (szczególnie przy wersji z cebulą, która nadaje mu słodki smak). Przy dużej ilości wędzonek nie ma takiej potrzeby. Składniki: - 250g świeżego podgardla wieprzowego - 250g świeżej słoniny wieprzowej (łącznie z podgardlem ok.500g) - ok.300-400 wędzonego podgardla i/lub(...)słoniny (łącznie) lub może być tłusty wędzony boczek + dodatkowo: - 1 duża cebula - 1-2 ząbki czosnku - aromatyczny majeranek (po ok.2-3 łyżeczki na miseczkę) Produkty świeże myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w drobną kostkę. Gdy przygotowuję większą ilość smalcu, to po prostu wszystko mielę maszynką do mielenia mięsa. Jest równie smaczny choć inny, a nie ma przy nim aż tyle

Smaczne Zdrowe
Z miłości do gotowania + pizza wiejska 231

łyżeczki) 1 ząbek świeżego (przeciśniętego przez praskę) lub 1 łyżeczka granulowanego czosnku odrobina cukru i soli szczypta pieprzu Dodatki: kiełbasa (zwykła lub taka z czosnkiem) jedna duża cebula pieczarki (ok. 200-300 g) pół puszki kukurydzy konserwowej ok. 200-300 g tartego żółtego sera (najlepiej ostrzejszego, o wyrazistym smaku) Do dużej miski przesiewamy mąkę (jest to ważny proces przy przygotowywaniu(...)smaki się przegryzły. Sos jest zdecydowanie lepszy, jeśli odstoi przynajmniej 15 min. Dodatki do pizzy mogą być naprawdę dowolne. Jednak to, co prawie zawsze ląduje na mojej pizzy, to cebula i pieczarki. Cebulę kroimy w piórka - na pół, a następnie w dość cienkie plasterki. Pieczarki kroimy dokładnie tak samo. Ja wolę najpierw przesmażyć cebulę i pieczarki, żeby na pizzy były

Ratunku obiad
Coś na zimowe wieczory... Rozgrzewający gulasz 259

przepis z tych raczej zimowych. Pyszny i rozgrzewający... Gulasz wołowy z karmelizowaną marchewką i miodem pitnym (4 duże porcje) Będziemy potrzebować: 700 g wołowiny (łopatka lub antrykot) 500 g cebuli 300 g pieczarek 2 marchewki (moje były spore i mogły ważyć ok. 350-400 g) 3-4 ząbki czosnku 100 ml miodu pitnego (u mnie trójniak) przyprawy: 2 listki laurowe(...)oprószenia mięsa i ewentualnego zagęszczenia sosu do podania: 8 ziemniaków pokrojonych w kostkę i ugotowanych Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Cebule oraz czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W szerokim garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju. Każdy kawałek wołowiny dokładnie otaczamy w mące, a następnie wrzucamy na rozgrzany

Ratunku obiad
UFO na moim talerzu czyli dischi volanti z klopsikami na ostro :) 175

muszlą. Z ciekawości sprawdziłam i rzeczywiście: D. V. znaczy latający talerz...   Makaron z klopsikami i warzywami na ostro. Składniki: na klopsiki: mięso mielone ok. 300 g; cebula pokrojona w drobną kostkę; jajko; 2 łyżki bułki tartej; sól, pieprz, chili; 1 łyżka zimnej wody; 750 ml bulionu. na sos: cukinia 400 g; papryka czerwona; 3 duże pieczarki; mała cebula; papryka(...)słodka; chili, sól, pieprz; 1 łyżeczka masła 3 łyżki koncentratu pomidorowego; natka pietruszki. makaron: w tym przypadku - dischi volanti. Klopsiki: Mięso, cebulę, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zimną wodę mieszamy dokładnie. Z mięsa formujemy malutkie klopsiki i wrzucamy je do wrzącego bulionu i gotujemy około pół godziny. Sosik: Cebulę kroimy w dość grubą kostkę, pieczarki, paprykę i cukinię również

Miksturownik
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 190

pierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Soczewicę ugotować w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Suszone grzyby ugotować w wodzie - odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę - podsmażyć na oleju rzepakowym. Pieczarki i grzyby pokroić(...)także kostkę, dodać do cebuli - usmażyć. Ugotowaną soczewicę wymieszać z grzybami i cebulą, doprawić solą i pieprzem. Farsz zmiksować niezbyt dokładnie. Schłodzić. Z mąki, jaj, soli i wody zagnieść miękkie sprężyste ciasto pierogowe. Uformować kulę i przykryć ciepłą miską. Ciasto wałkować na cienki placek, wykrawać koła, napełniać farszem, zlepiać pierogi. Gotowe pierogi układać na ściereczce oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić

kolorowotorcikowo
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 159

Składniki: 1/2 opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella 1 opakowanie świeżego szpinaku 5-6 średnich pieczarek 1/2 cebuli 2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2% 100 g sera cheddar sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Makaron spaghetti Pełne Ziarno Lubella ugotować al'dente. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Cebulę drobno pokroić - wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Podsmażyć. Pod koniec smażenia(...)cebuli dodać bardzo drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, uważając, żeby czosnek się nie przypalił. Pieczarki pokroić w pół plastry - dodać do cebuli. Grzyby dusić do miękkości. Opłukany szpinak przełożyć do patelni z cebulą i pieczarkami, wlać mleko - dusić 2 minuty. Na koniec dodać starty na tarce ser, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na talerz wykładać sos szpinakowy, formując wieniec

kolorowotorcikowo
Arancini - włoskie kule ryżowe 290

Pierwszego przygotowałam masę ryżową i farsz, drugiego zrobiłam kule i je usmażyłam.  Inspiracja stąd .  Świetna sprawa :)  Składniki: 1 szklanka ryżu arborio 1 szklanka ryżu długoziarnistego 1 cebula 1 l bulionu warzywnego sól, pieprz zioła prowansalskie kilka gałązek świeżego tymianku 250 g mięsa mielonego 3 pomidory  1 cebula 2 ząbki czosnku  1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)marchewki z groszkiem 1 jajko olej bułka tarta do panierowania 2 jajka Wykonanie: Najpierw przygotować masę ryżową (robi się podobnie jak risotto): W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i poczekać, aż będzie szklista. Wtedy dodać ryż i chwilę podsmażać razem z cebulą. Wlać pół szklanki bulionu i poczekać, aż ryż go wchłonie. Podobnie robić z pozostałym bulionem. Cały

Pasja Smaku
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ I OGÓRKIEM W OLEJU 52507

oliwek, która nie lubi niskich temperatur.Ale z olejem z pestek winogron, słonecznikowym lub rzepakowym są również bardzo smaczne. Składniki: - 2 wiaderka śledzi a'la matias (800g) - 3 średnie cebule - słoik konserwowych ogórków - 3 łyżki octu - kilka łyżeczek musztardy sarepskiej - świeżo mielony pieprz - odrobina soli - olej z pestek winogron , słonecznikowy lub rzepakowy + dodatkowo : naczynie do ułożenia śledzi ( u mnie słoik) Śledzie(...)przepłukać w czystej, zimnej wodzie. Wodę wylać , zalać następną i odstawić na kilka godzin ( conajmniej 2-3) , by się wymoczyły.W międzyczasie można ją jeszcze raz zmienić . Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Odrobinę posolić ( dosłownie 2 szczypty) , zalać 3 łyżkami octu , wymieszać i odstawić na ok.15-20 minut przed przygotowywaniem. Ogórki pokroić w plastry.  Następnie odlać wodę z wiaderka

Smaczne Zdrowe
SOS DO BIG-MACÓW, TATARSKI 172

także jako sos tatarski do pasztetów, wędlin , jajek itp. Ważne by składniki sosu było pokrojone jak najdrobniej, wówczas ma on lepszy smak, warto więc się przyłożyć do krojenia cebuli i ogórków. Ja lubię także zamiast zwykłej cebuli dać cebulę czerwoną wówczas sos uzyskuje fajną barwę. Podaję składniki jednej porcji, my przeważnie przygotowujemy od razu 2-3. Składniki: - 4 łyżki majonezu(...)łyżeczki musztardy (u mnie sarepska) - 2 łyżeczki cebuli - 2 ogórki kiszone - 1 łyżeczka octu jabłkowego/winnego - 1 łyżeczka ksylitolu/cukru - 2-3 szczypty suszonego czosnku Ogórki i cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę. Wrzucić do miski. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym 196

sypko ale można również z ziemniakami, kaszą lub makaronem. Składniki: 400 g mięsa mielonego z łopatki 0,5 czerstwej bułki 0,5 szk mleka 1 jajko 0,5 cebuli 50 g żółtego sera 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej Sos pomidorowy 1 puszka pomidorów całych Pudliszki 1 puszka białej fasoli w sosie pomidorowym 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 cebula 2 ząbki(...)czosnku sól, pieprz kolorowy, cukier do smaku olej do smażenia mąka do obtoczenia Przygotowanie:  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć dodać do mięsa. Cebulę pokroić w kosteczkę lekko zeszklić na niewielkiej ilości oleju i  dodać do mięsa. Dodać jajko, ser pokrojony w drobną kosteczkę, musztardę i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące

Ala piecze i gotuje
Spaghetti z klopsikami 228

gotowanej jak i zapiekanej. Dzisiaj chcę Wam zaproponować spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami. Składniki: 0,5 kg makaron spaghetti 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 cebula 1 łyżka musztardy sarepskiej Kamis 2 łyżki bułki tartej Do smaku pieprz kolorowy Kamis sól morska Kamis suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis Sos pomidorowy pomidory w puszce(...)łyżeczki przyprawy do spaghetti bolognese Kamis do smażenia olej rzepakowy Rapso Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Zdjąć z patelni. Do mięsa dodać jajko, połowę zeszklonej cebuli, musztardę, bułkę tartą, przyprawy do smaku i całość dokładnie wymieszać. Uformować małe klopsiki, obtoczyć w mące i usmażyć na patelni po zdjęciu cebuli z wszystkich stron na oleju. Klopsiki przełożyć

Ala piecze i gotuje
Wołowe roladki mojej Mamy 175

zbyt często, ale jak mnie najdzie smak na pyszne domowe roladki z kaszą i ogóreczkiem, to nie ma przeproś. Przygotowuję je tak jak moja Mama, z plasterkiem boczku, ćwiartką cebuli i musztardą. Z tego względu, że przygotowanie ich wymagało trochę czasu, z reguły gościły u nas na niedzielny obiad. Wciąż mam przed oczami flash z dzieciństwa: mamine zraziki z grubym(...)się żaden szanowany się zraz).    Wołowe roladki mojej Mamy Składniki na 4 osoby: 4 podłużne płaty mięsa wołowego po około 150 g (najlepiej z udźca) 1 cebula 4 łyżeczki musztardy 4 plastry wędzonego boczku  1 marchewka ½ łodygi selera sól, pieprz, 3 ziarenka ziela anglielskiego, 2 listki laurowe świeży rozmaryn i szałwia(opcjonalnie) margaryna/olej/smalec do smażenia

Mia Cucina Sofieta
Tradycyjne cebularze 134

Wczoraj były bułeczki z musztardą, dziś coś na podobne bułeczek, mianowicie cebularze. Czyli małe placuszki z farszem z cebuli i maku. Jednak jest to cebula przygotowana w szczególny sposób... Cebularze świetnie pasują jako dodatek np. do zup czy kiełbasek z grilla. Ja osobiście uwielbiam je odgrzane właśnie na grillu:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, szklanka mleka, 60g masła(...)margaryny, 2 cebule, 2 łyżki maku (użyłam BackMit), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajko.     Przygotowanie     Cebule obrać, posiekać. Wrzucić do wrzątku, gotować około 5 minut. Odcedzić i przełożyć do słoika, wymieszać z makiem i olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ostygnie zakręcić i wstawić na noc do lodówki

Z miłości do słodkości
Tarta cebulowa 188

mojej kuchni. Tak bylo i tym razem. Potrzebowalam zrobic cos na szybko z tego co akurat bylo pod reka. I oto powstala bardzo dobra i bardzo prosta tarta z cebula. skladniki: ciasto francuskie pokrojone w kwadraty 15x15cm cebula sol, pieprz oregano ser gouda wykonanie: Cebule kroimy w piorka i podsmazamy na patelni na zloty kolor. Ilosc cebuli uzalezniona jest oczywiscie(...)pieprz i oregano, mieszamy. Ciasto francuskie ukladamy na bache do pieczenia. Na srodku kazdego kwadratu robimy naklucia widelcem pozostawiajac z kazdej strony okolo 2cm margines. Na srodek wykladamy przyprawiona cebule. Posypujemy tartym serem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200°C przez okolo 15 minut. Tarta bardzo dobrze smakuje z dodatkiem salaty z sosem vinegret. Smacznego

Przysmaki Karolki
Lamb dopiaza 127

Dzisiaj na obiad kuchnia hinduska Skladniki: 4 cebule pokrojone w pol talarki 3 zabki czosnku 2.5 cm swiezego imbiry- ginger 1 lyzeczka ground coriander 1 lyzeczka ground cumin 1 lyzeczka chilli powder 1/2 lyzeczki ground turmeric 1 lyzeczka ground cinnamon 1 lyzeczka garam masala 4 lyzki wody 5 lyzek veg oil ok 600 gr jagnieciny bez kosci(...)joguru naturalnego sol, pieprz ryz basmati Wykonanie: 1.  2 cebule , czosnek, ginger, coriander, cumin, chilli, turmeric, cinnamon I garam masala plus woda - zblendowac- na paste. 2.  Do garnka dac 4 lyzki leju I wrzucic na ok 3 min cebule. Odstawic. Do pozostalego oleju z cebuli dolac pozostaly olej I wrzucic pokrojone mieso na ok 5-10 min. Wyciagnac

Smaki Edyty