cebula - 11518 przepisów (strona:34/768)

Zupa z kurkami 185

niecałe 30 minut. Świetnie smakuje podana z drobnym makaronem, np. nitkami.  Składniki na 2-3 porcje: 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu 200 g kurek 1/2 białej cebuli 1/2 czerwonej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki śmietany 12% lub 30% posiekana zielona pietruszka 1 łyżeczka masła olej do smażenia sól, pieprz Kurki umyć (najlepiej namoczyć je w wodzie(...)która 2-3 razy należy wymienić na świeżą). Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Umyte kurki ewentualnie pokroić na mniejsze części. Na patelni rozgrzać olej. Przesmażyć cebulę. Gdy lekko się zeszkli to dodać kurki. Całość smażyć na średnim ogniu. Gdy kurki zmienią kolor i lekko się skurczą to dodać masło oraz całość

Ugotować
Papryka faszerowana po wiejsku 169

zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki  2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki 1 szklanka bulionu 3 łyżeczki(...)Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule posiekać w drobną kostkę i dorzucić do boczku. Smażyć, aż nabierze złotego koloru. Dodać startą na drobnych oczkach marchewkę i 1 łyżeczkę słodkiej papryki. Następnie dodać gotową kaszę i wymieszać

My simple kitchen
Zupa cebulowa z grzanką z serem 162

ogóle próbować. Stwierdziłam że jednak zaryzykuję i okazało się że bardzo mi posmakowała Od tamtej pory czasami gości w moim domu na stole Składniki: - 1,5 kg cebuli - 1-2 łyżek masła - pół pora - 1 litr rosołu lub 2 kostki rosołowe Knorr + 1 litr wody - ser żółty – ilość uzależniona od liczby jedzących - kromki weki lub chleba tostowego – ilość uzależniona(...)liczby jedzących - sól i pieprz do smaku Cebulę kroimy w kostkę lub paseczki jak kto lubi i podsmażamy na maśle. Jak cebula nam się zeszkli to wlewamy do niej rosół i gotujemy do miękkości. Jeżeli nie mamy rosołu to cebulę zalewamy wodą i dodajemy 2 kostki rosołowe. Potem dodajemy kawałek pora dla zaostrzenia smaku. Jak cebulkę mamy miękką

Kuchenne Wariacje
Pikantna sałatka kukurydziana z bekonem. 226

Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki(...)obieramy , najpierw kroimy w plasterki , a potem grubo siekamy. Bekon podsmażamy na oleju do chrupkości , ciągle mieszając. Dodajemy pieczarki , podsmażamy minutę. Nastepnie dodajemy cebulę i smażymy jeszcze pół minuty. Bekon , pieczarki i cebulę podsmażamy na dużym ogniu. Zdejmujemy z ognia , dodajemy musztardę , ocet oraz kukurydzę . Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok na jakiś czas. Liście sałaty dokładnie

Bazylia kontra Rozmaryn
Egzotyczny ryż 174

wietnamskiej czy indyjskiej.  Zapraszam.  Składniki: 6 udek z kurczaka bez kości (ewentualnie 1 pierś z kurczaka) 1 spora zielona cukinia 3 papryki (żółta, pomarańczowa, zielona) 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 2 paczki ryżu tricolor 1 limonka kolorowy pieprz (młynek) sól himalajska (młynek) oliwa z oliwek (do smażenia) listki świeżego tymianku (z 2,3 gałązek) 1/2 łyżeczki suszonego(...)robię za pomocą piekarnika - jeśli chcecie poradę jak to zrobić - dajcie znać). Pokroić na cienkie paski.  Udka z kurczaka umyć, następnie pokroić w cienkie paski. Obrać cebulę i czosnek, cebulę posiekać w piórka, czosnek w drobną kosteczkę.  Na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso, cebulę i czosnek - podsmażyć. Dodać sól oraz pieprz. Kolejno dodać papryki. Podsmażyć z resztą składników

Garniec Magalie
Kotleciki z żółtego grochu 140

około 340 kcal, 20 g białka, 11,4 g tłuszczu, 49,2 g węglowodanów i 10,6 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: Dla 4 osób. 250 g grochu łuskanego 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka majeranku sól, pieprz do smaku mąka do panierowania (opcjonalnie) olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Groch zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy(...)godzin do namoczenia. Po tym czasie zmieniamy wodę i gotujemy groch z odrobiną soli do czasu, aż nasiona będą miękkie. 2. Ugotowany groch cedzimy i pozostawiamy do wystygnięcia. 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na niewielkiej ilości oleju do czasu, aż cebula się zarumieni. 4. Groch, cebulę, czosnek i jajka mielimy w blenderze na gładką

W kuchni Katie
Piklowana czerwona cebulka 119

Fantastyczny dodatek do obiadów o wyrazistym kwaśno-słodkim smaku :) Świetnie smakuje z tartą z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli . Zapraszam do przygotowań! Składniki na 2 słoiczki: 500 g czerwonej cebuli 150 ml octu jabłkowego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminku 2 łyżeczki cukru 1 liść laurowy 1 ziarenko ziela angielskiego szczypta soli CZAS PRZYGOTOWAŃ: 10 MIN POZIOM(...)TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Cebulę kroimy w pół-krążki. Na suchej patelni prażymy kolendrę, kminek i ziele angielskie, aż ziarenka zaczną strzelać. 2. W garnku umieszczamy ocet, cukier, liść laurowy, szczyptę soli i przyprażone ziarna. Podgrzewamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy cebulę i gotujemy na najwyższym ogniu, cały czas mieszając, aż cebulka zmięknie i zmniejszy objętość o połowę. Przekładamy do słoiczków

My Culinary Art
Cebularze 254

sztuk: ciasto: 420 g mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć(...)odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Następnie uformować 11 kulek i rozwałkować na grubość pół centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym

Ze smakiem i z pasją
CEBULARZE LUBELSKIE 284

CEBULARZE LUBELSKIE Czyli drozdzowe buleczki  z duszona cebula I makiem . Jedliscie kiedys takie ?? Ja jestem z Lubelszczyzny wiec dla mnie taki cebularz to nic specjalnego, ale znam wielu ludzi z innych czesci naszego kraju którzy w ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto(...)maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz Folia aluminiowa lub papier do pieczenia ,do wyłożenia blachy . Bialko z jaj które nam zostanie, będzie potrzebne do smarowania cebularzy przed włożeniem do piekarnika

PychaDania
Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 156

lekki obiad. Miałam szpinak, który zajmował miejsce w zamrażarce, a że wkrótce zaczyna się sezon na świeży – postanowiłam zrobić użytek z tego nadmiarowego. Połączyłam go z boczniakami, cebulą i fetą. Razem z chrupiącym ciastem i orzeźwiającym, lekkim sosem szpinak smakował mi jeszcze bardziej, niż zwykle. Pycha! Boczniaki także świetnie odnalazły się w jego towarzystwie – teraz taki farsz będę(...)pół kilo zwykłej mąki. Farsz: 450 g mrożonego szpinaku w liściach (rozmrożonego) 250 g boczniaków (waga bez ogonków) 250 g fety lub sera kanapkowo-sałatkowego typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki

Poezja smaku
Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie 293

potwierdzi! Porcja dla czterech osób. Wiejska zapiekanka z mięsa mielonego – cottage pie: 500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich(...)cheddar sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół

Poezja smaku
Tańcował Pan gulasz z kaszą, pyrą oraz pajdą chleba 172

drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu nie ma ograniczań. Tym razem zrobiłam gulasz wieprzowy. SKŁADNIKI: mięso z łopatki wieprzowej ok 1 kg  1 cebule  3 ząbki czosnku  sól 1 łyżeczkę  świeżo zmielony pieprz wedle uznania papryka słodka 1 łyżeczkę pół łyżeczki ostrej papryki  2 łyżki mąki pszennej(...)taka" skorupa " wlewamy na to zimną wodę dokładnie wszytko wymieszamy i wlewamy do naszej brytfanki z mięsem. Jest to cała esencja naszego sosu.Do tego wrzucimy obrany czosnek i obraną cebulę. Nada to posmaku, pamiętajmy, że każdy dodany składnik czy to cebula, czosnek lub marchew nada naszemu gulaszowi charakteru. jeśli lubimy bardziej pikantne dodajmy papryczkę chili, jeśli bardziej słodki dodajmy marchew

Basia w kuchni
KLOPSIKI TIKKA MASALA 249

ugotowanym na sypko ryżem są fantastycznym pomysłem na obiad. Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mięso mielone wieprzowe ( u mnie łopatka ) – ok. 300 g * czosnek – 1 ząbek * cebula – 1 szt * starty imbir , papryka słodka, garam masala, sól – do smaku SOS: * miękkie pomidory – 200 g * jogurt naturalny – 3 łyżki * cebula – 1 szt * czerwona papryka – 1 szt * cynamon, kurkuma(...)garam masala, mielony imbir – do smaku * czosnek – 1 ząbek * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Do zmielonego mięsa dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Doprawiamy szczyptą soli, garam masala, imbiru i papryki słodkiej. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy, formujemy małe klopsiki i smażymy kilka minut z każdej strony na rozgrzanej oliwie. SOS: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę, czosnek

Ostra na Słodko
Szakszuka poleca się na randki ze śniadaniem. 166

śniadaniem, po którym na obcą patelnię nie spojrzy. Szanowne Panie. Pozwólcie, że przedstawię – szakszuka. Na śniadanie genialna, a zarazem prosta w zrobieniu. Potrzebujemy: 7 sztuk dobrych pomidorów 2 nieduże cebule 1 paprykę czerwoną 2 ząbki czosnku 4 jajka pół łyżeczki kminu rzymskiego szczypta cynamonu i cukru sól i pieprz Pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Kroimy na kawałki. Paprykę pieczemy(...)czarno w piekarniku, zamykamy w torebce foliowej i obieramy ze skóry. Można ten etap pominąć i pokroić drobno świeżą paprykę, ale moim zdaniem taka pieczona daje dodatkowy aromat. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Kmin i cynamon podprażamy lekko na patelni i rozcieramy w moździerzu. Na dość dużej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy czosnek, cebulę i przyprawy. Chwilę smażymy. Dodajemy

ladykitchen
polędwica w sosie borówkowym 186

Wytrawnie owocowa rozkosz . przepis na trzy - cztery porcje 450 gram polędwicy wieprzowej 2 średnie cebule 200 gram borówek 4  łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy garść posiekanych kiełków sałaty garść grzybów enoki garść grzybów shimeji 2 łyżki zblendowanego mango sól , pieprz , bazylia suszona i chili zmielone do smaku Polędwice przyprawiamy i obsmażamy po około 2 minuty(...)każdej strony razem z cebulami przekrojonymi na pół . Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni i pieczemy polędwicę około 12-13 minut razem z cebulą , po tym czasie wyciągamy mięso z piekarnika i odstawiamy by odpoczęła na 5 minut - następnie porcjujemy i podajemy z ciepłym sosem borówkowym. NA SOS BORÓWKOWY Na patelni karmelizujemy 2 łyżki cukru następnie dodajemy miód oraz borówki , smażymy

na gazie