postaci świeżej lub sproszkowanej. Ja ją pominęłam ze względu na delikatne kubki smakowe mojej rodziny ☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -4 ćwiartki z kurczaka -1/2 szklanki ryżu -2 cebule - puszka pomidorów bez skórki -2 papryki ( żółta, czerwona ) -1 łyżka przecieru pomidorowego -mix suszonych warzyw jak do rosołu (marchewka, pietruszka, seler, por ) -1 papryczka chili lub szczypta sproszkowanej -1 szklanka gorącej(...)mięso, osuszamy ręcznikiem papierowym. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i obsmażamy mięso z obu stron na rumiano. Odstawiamy na ogrzany półmisek. Na tym samym tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę i papryczkę chili. Z papryczki usuwamy wcześniej gniazda nasienne. Jeżeli mamy chili sproszkowaną dodajemy ją na końcu do potrawy. Wsypujemy na patelnie ryż i prażymy razem z cebulą i papryczką
Kulinarne przemysleniaOkazały się tak smaczne, że dzisiaj robię powtórkę, tym razem na potrzeby bloga, specjalnie dla Was Składniki: 600 g schabu wieprzowego bez kości 500 ml mleka 1 lub 2 cebule 1 – 2 jajka mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania sól świeżo zmielony pieprz tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec Wykonanie: Schab po umyciu pokroiłam na kotlety. Wyszło 5 sztuk(...)Kotlety rozbiłam tłuczkiem wkładając do foliowej torebki (nie rozpryskuje się). Posoliłam i oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem . Cebulę pokroiłam w piórka. Do miski włożyłam kotlety, obłożyłam piórkami cebuli i zalałam mlekiem. Odstawiłam do lodówki do następnego dnia. Kotlety w tej marynacie muszą poleżeć kilka godzin. Najlepiej odstawić na całą noc. Po wyjęciu z lodówki kotlety wyjęłam z zalewy, oczyściłam
Kuchnia u Krysizimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj, obierz ze skórki, pokrój(...)mniejsze części. 2. Przypraw dynię płatkami chili, solą, skrop oliwą i piecz na blasze w 200*C przez ok. 30min. 3. Cebulę pokrój w kostkę i podsmażaj do miękkości. 4. Czosnek posiekaj drobno i dodaj do cebuli. 5. Orzechy zmiel w robocie kuchennym na 'grubą mąkę' i wsyp do podsmażonej cebuli z czosnkiem, dopraw tymiankiem - wymieszaj wszystko bardzo dokładnie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaShakshuka oznacza wielki bałagan. Głównymi składnikami są pomidory, papryka, cebula i jajka. Ostatnio zakochałam się w tym daniu, więc często gości na moim stole. Jest pyszne i pożywne ! Ze składnikami możecie dowolnie eksperymentować. Tu wersja zimowa z pomidorami z puszki. Latem warto wybierać świeże pomidory. Składniki (2 porcje): 2 jajka 1/2 czerwonej papryki 1 puszka rozdrobnionych pomidorów 1 średnia żółta(...)cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek + 1 czubata łyżka masła sól, świeżo zmielony pieprz, kumin, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona, 1 łyżeczka cukru 1 – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Przygotuj składniki: Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i masło. Dodaj cebulę i smaż
Moja pasja smakumąki 1 żółtko zimna wody w razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól(...)Piec przez ok 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 10 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć z piekarnika. Przygotować nadzienie: Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek do miękkości, nie brązowić. Krewetki przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, dodać do cebuli, smażyć tylko kilka minut, do czasu aż się zrobią lekko pomarańczowe
Stare Garydomu. Pamiętajcie tylko, żeby słodycz miodu i pierników dobrze przełamać octem balsamicznym. Piernikowy śledź Czas przygotowania: 30 minut + czas macerowania Składniki: 250 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżeczka masła 4 goździki 2 nasionka kardamonu 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1/2 łyżeczki cynamonu sok z 1 pomarańczy 2 łyżki miodu ocet balsamiczny 6 pierniczków Wykonanie: Cebulę(...)kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym maśle. W makutrze ucieramy goździki, ziele, angielskie, listek laurowy i nasionka kardamonu, wrzucamy do cebuli, dodajemy cynamon, sok pomarańczowy i miód. Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż sok się zredukuje i sos zgęstnieje. Pierniczki blendujemy na proszek, dodajemy je do cebuli, doprawiamy octem balsamicznym, mieszamy. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Filety kroimy
Kulinarne przygody Gatitykarp jest naprawdę świetny! Lekko chrupiący na zewnątrz, maślany w środku bez mulistego posmaku a do tego bez ości Składniki: 1 karp o wadze ok 1,5 kg 4 cebule średniej wielkości 60 g mąki kokosowej sól himalajska 200-300 g tłuszczu do głebokiego smażenia (masło klarowane lub olej kokosowy w zależności od podejścia do kwestii postu oraz modelu odżywiania(...)wylot. Ja wybieram zdecydowanie prostszy sposób i po prostu łamię ości w już pokrojonych dzwonkach. Bez użycia noża wyginam każdy kawałek ryby na zewnątrz a ości same pękają. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Przygotowane kawałki ryby osolić obficie, obłożyć wcześniej obrana i pokrojoną w piórka cebulą. Miskę schować do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zabiegowi ryba jest
Ola la LCHFporcja zniknęła w tajemniczych okolicznościach? Cóż, frittata jest po prostu zbyt smaczna, aby się jej oprzeć. Spróbujcie sami. Bierzemy: - 5-6 niezbyt dużych ugotowanych w mundurkach ziemniaków - 1 średnia cebula - 0,5 kg mielonego mięsa - kawałek cukinii - 0,5 czerwonej papryki - 0,5 żółtej papryki - 5 dużych jajek - trochę oliwy z oliwek - 2 łyżki sosu sojowego - sól, pieprz - tymianek - zielona(...)frittaty jest najbardziej czasochłonne, dlatego można je ugotować nawet kilka godzin wcześniej. Następnie obieram je ze skórki, kroję na kostkę. Kroję też cukinię i obie papryki. Drobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się
I tu będę miała takie teKolejny bohater zza stołu odpowiada mu, iż „Nie inaczej.” Tuż za plecami karczmarza znajdujemy zwój z przepisem na ten rarytas z zająca – w składnikach wymienione zostały boczek, marchew, pietruszka, cebula, prawdziwki, namoczony chleb, kopa jaj (tutaj chyba karczmarz się nieco pomylił :D), słonina, imbir, sól oraz majeranek. Do receptury dodaliśmy kilka naszych trików, które sprawią, że pasztet będzie aromatyczny(...)kości, natomiast warzywa powinny być miękkie, ale jednocześnie nierozgotowane. Zawartość przecedzamy przez sitko (wywaru nie wylewamy, tylko zostawiamy w osobnym naczyniu) i zostawiamy do wystygnięcia. 6. SMAŻENIE GRZYBÓW, CEBULI ORAZ WĄTRÓBKI (15 min) Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy na to odsączone z wody grzyby (wodę z moczenia dolewamy do przecedzonego wywaru z mięsa). Smażymy je kilka minut
Nerds Kitchencukru szczypta soli 1 żółtko FARSZ: 3 5 0g pieczarek 5-6 suszonych pomidorów z zalewy 1 mała czerwona papryka - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 1 cebula - duża 2 łyżki oleju z pomidorów z zalewy - do smażenia cebuli sól, pieprz - do smaku DODATKOWO: 10 cienkich i długich parówek 3-4 łyżki sosu ostrego kebab-gyros FOLWARK 1 białko(...)też sobie pomogłam i wyjęłam z zamrażarki taką gotową porcję - wystarczyło tylko ją rozmrozić chwilę w mikrofali . Suszone pomidory z zalewy drobno posiekać. Świeżą czerwona paprykę pokroić w kosteczkę. Cebul e obrać i posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na nią cebulę. Zeszklić do lekkiego zezłocenia. Dodać czerwoną paprykę i chwilę poddusić. Zdjąć
Grunt to przepis!się nie zmarnują ;) Składniki: 3-4 ziela angielskie Wykonanie: korpus z pieczonego kurczaka/kury skóry skrzydełka szyjka 2-3 kawałki suszonych grzybów 2 duże marchewki 2 pietruszki 1 por 2 cebule łupina z 1 cebuli pół selera 2 listki laurowe około 6-10 ziarenek pieprzu około 3 łyżek sosu sojowego 1,5litra wody 1. Korpus z pieczonej kury/kurczaka wraz ze skórami(...)skrzydełkami i kośćmi umieść w dużym garnku. Resztki nie mogą być ubrudzone innymi składnikami obiadu(!) 2. Dodaj warzywa (oprócz cebuli) i przyprawy. 3. Zalej 1,5 l wody. 4. Zagotuj. Zmniejsz ogień by wywar delikatnie się gotował. Zdejmij szumowiny 5. Opal cebulę palnikiem gazowym. Dodaj do garnka z rosołem. 6. Gotuj około godziny. 7. Dopraw sosem sojowym i w miarę
Fiolka w kuchniSzybkie i proste zapiekanki na kolacje. Jeśli nie masz czasu na przygotowywanie jakiejś wymyślnej kolacji to polecam właśnie te zapiekanki. Składniki 200g pieczarek dwie duże cebule około 100 g sera żółtego pieprz sól ketchup olej Przygotowanie Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Ser zetrzeć na tarce, najlepiej na dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej(...)podsmażyć cebulę. Wrzucić na patelnię pieczarki. Smażyć na dużym płomieniu do odparowania wody. Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem, nałożyć farsz z pieczarek i cebuli, posypać startym serem. Piec w 200C przez około 10 minut (aż ser się rozpuści, a chleb podpiecze) Upieczone zapiekanki polać ketchupem i można podawać
Facet i nożeoryginalne i z nutą wykwintności. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Szczupak i warzywa 600g szczupaka w dzwonkach 1 średnia / 2 małe marchewki (180g) 1 średnia biała cebula (120g) 1 średnia czerwona cebula (120g) 2 łodygi selera naciowego (100g) mąka pszenna masło oliwa 1 płaska łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 2 łyżki soku z cytryny sól(...)łyżka mąki pszennej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 1 płaska łyżeczka imbiru 50g suszonych śliwek ok. 10 łyżeczek cukru Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie (pół)talarki. Cebule obieramy i również kroimy w półtalarki, ale nieco szersze. Seler naciowy kroimy w cienkie poprzeczne paski, a śliwki na niewielkie kawałeczki. Dzwonka szczupaka posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. Kolendrę
Kulinarna Pokusawykonaniem i nie finalnym efektem tego typowego dla naszych zachodnich sąsiadów fast foodu. U mnie to najlepsza surowa biała kiełbasa i szybkie curry z soczewicy, śmietanki kokosowej, pomidorów, cebuli i przypraw. Całość – 30 minut. Smak- zabójczy. Wieprzowa kiełbaska, mocno octowe pikle, przesiąknięte tłuszczem frytki, nieśmiertelny ketchup, pszenna dmuchana buła, łycha mieszanki przypraw curry na wierzchu – 3-4 Euro mniej(...)Pomidorki nacinamy u góry na krzyż, zalewamy je w miseczce wrzątkiem, dajemy im się chwilkę sparzyć, płuczemy pod lodowatą wodą z kranu i ściągamy im skórkę. Pomidory drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Czerwoną lub zieloną soczewicę z puszki odcedzamy i płuczemy na sicie, dajemy jej się kompletnie odsączyć. Nie potrzeba nam dodatkowego płynu. Soczewicę do tego przepisu
Karo in the KitchenPierogi Ruskie Składniki: Farsz: ok 1 kg ziemniaków 250-300 g chudego twarogu 2 duże cebule Majeranek, pieprz, kucharek, magii, sól Ciasto: 300 g Mąki Basi do pierogów ( jedna z lepszych mąk) 150 g wody 1 - 2 łyżek oleju ok. 1 łyżeczki soli Wykonanie: Ziemniaki gotujemy z solą. W międzyczasie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę na mocny złoty kolor(...)Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedzamy je i usmażoną cebulę wrzucamy do gorących ziemniaków. Dodajemy twaróg i przyprawy. Wszystko tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków aż ziemniaki i cała reszta się wymiesza i powstanie nam jednolita w miarę masa. Ważne aby smak farszu był bardzo wyrazisty, ponieważ w cieście się on straci , więc spokojnie nie żałować przypraw. Uważam ,że tajemnicą dobrych pierogów
W Moim Magicznym Domu