Wigilijnym stole. Śledzie przerabiamy na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję takie, bez których nie ma świat w moim domu. Doskonałe w smaku. Polecam. SKŁADNIKI:1 kg. śledzi -matiasy4 cebule- duże 20 dag.dag rodzynekmały słoiczek koncentratu pomidorowego2 łyżeczki musztardy delikatesowej 1 łyżka oleju do smażeniaDodatkowo do słoika:1/4 szklanki oleju ( np rzepakowy z Lidla tłoczony na zimno(...)łyżki octu winnego jabłkowegoWYKONANIE:Śledzie moczymy w wodzie lub w mleku, tak by pozbyć się słonego smaku.Obieramy cebule i kroimy w piórka. na patelni rozgrzewamy olej , dodajemy cebule i przykrywamy do duszenia. Cebula powinna być miękka, ale nie przypieczona.Do tak przyrządzonej cebuli dodajemy rodzynki i na chwilę zostawiamy, by zmiękłyNastępny etap to koncentrat pomidorowy i musztarda, które dodajemy do cebuli
W kuchennym oknie EwyBędąc ostatnio na szkoleniu zostały podane tartaletki z .... karmelizowaną czerwoną cebulą i zakochałam się :) Postanowiłam powtórzyć ten przepis w domu tylko zamiast na tartaletkach czerwona cebula znalazła się na cieście francuskim, a później na grzankach. Składniki: 1 duża czerwona cebula 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego masło do podsmażenia cebuli sól do smaku Przygotowanie: Na patelni roztopić masło. Cebulę(...)obrać, pokroić w pióra i wrzucić na gorącą patelnię, posolić. Podsmażać przez około 10 min, przy czym cały czas pilnować aby cebula się nie spaliła bo całość wyjdzie gorzka. Na koniec smażenia dodać miód, ocet balsamiczny i trzymać na patelni jeszcze około 2 minuty
cooklifepewnie tyle samo zwolenników co przeciwników... ja osobiście nie przepadam za wieprzową, ale co innego drobiowa. Raz w miesiącu serwuję rodzince na obiad smażoną drobiową wątróbkę z cebulą. Uważam, że to smaczny, szybki i tani obiad. Rewelacyjnie komponuje się jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, albo po prostu ze świeżą bagietką. Składniki(...)cebuli 600 g wątroby drobiowej łyżka sklarowanego masła do podsmażenia cebuli olej do smażenia wątróbki sól pieprz majeranek Wykonanie : Wątróbkę myjemy i oczyszczamy bardzo dokładnie, pozbawiając ją wszelkich białych błonek.Ponownie myjemy i odsączamy na sicie. Kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Masło rozpuszczamy na patelni, cebulę smażymy na złoty kolor . Na drugiej
Walijskie PichcenieWątróbka w sosie pomidorowym z dodatkiem ogórka kiszonego to trochę mniej tradycyjny sposób na podanie tej bomby witaminowej :) Zazwyczaj serwujemy ją podsmażoną z dodatkiem cebuli, ale ile razy można robić tak samo? Tak więc dziś podam ją w trochę inny sposób, wg mnie jeszcze smaczniejszy niż ten standardowy :) Składniki: 1kg w ątróbki drobiowej 1 duża cebula(...)ząbek czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe marchewki przecier pomidorowy śmietana 18% sól, pieprz, cukier, mąka - do obtoczenia wątróbki olej lub smalec do smażenia Wykonanie: Cebulę pokroić w piórka, marchewkę obrać, zetrzeć na oczkach. Wątróbkę umyć,dokładnie oczyścić z białych błon, osuszyć. Każdy kawałek obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę, drobno posiekany czosnek
Walijskie Pichceniepyszny sosik pomidorowy i obiad gotowy! Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska) 100g ryżu (1 torebka) 2 jajka 1 średnia cebula 2 łyżki kaszy manny bułka tarta majeranek sól, pieprz oliwa do smażenia Na sos: 2 łyżki mąki pszennej 500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki(...)śmietana 18% ząbek czosnku 1 cebula sól, pieprz, cukier, słodka papryka koperek oliwa z oliwek Wykonanie: Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Walijskie Pichcenietartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz Pieczona dynia: 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki(...)łyżki tartego parmezanu 3 łyżki ziaren dyni 1 łyżka soku z cytryny ok. 7 łyżek oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz 1 mała dynia hokkaido 4 cebule szalotki (lub nieduże, czerwone cebule) ok. 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili
Poezja smakuPrzepis powstał na konkurs z serkiem Apetina. Cebulę faszerowaną chciałam przygotować już od jakiegoś czasu, ale akurat teraz miałam dodatkową motywację. Przygotowanie tego dania nie jest zbyt trudne, trzeba tylko uważać, by nie poparzyć się gorącą cebulą. Składniki: 3 duże cebule (białe lub czerwone) 1 łyżka serka Apetina Tapas 1/2 szklanki pęczaku 6-7 szt. pieczarek pieprz, sól(...)Wykonanie: Cebule obrać, ale nie usuwać końcówek, bo inaczej rozpadną się podczas gotowania. Następnie włożyć je do gotującej się wody na ok. 20 minut. Po tym czasie od razu przełożyć do miski z zimną wodą, by ostygły. Gdy będą chłodne, odciąć ogonki mniej więcej w 3/4 wysokości i wydrążyć cebule, pozostawiając ok 2-3 warstw. Środek jednej pokroić
Pasja Smakunieskomplikowana w wykonaniu. A przyrządzić ją warto, do czego chcę Was zachęcić. Składniki znajdziecie w każdym, nawet przeciętnie zaopatrzonym supermarkecie. Składniki: Wywar: kurczak ok 1,5 kg cebula, 1 duża lub 2 mniejsze imbir, ok 7 cm czosnek, ok 7 ząbków sos sojowy pieprz czarny w ziarnach, łyżeczka goździki, ok 7 szt ziarna kolendry, łyżeczka pół laski cynamonu cukier(...)był cały przykryty. Ja trafiłam na dużego kuraka, prawie 2 kg, żaden dostępny garnek mu nie podołał, dlatego trochę wystaje :) Kurczaka gotujemy, a w wolnym czasie opalamy imbir oraz cebulę. Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką babcia w ten sposób opalała cebulę do rosołu. Dla ułatwienia wpierw nabijam kolejno cebule na widelec i trzymając ją nad ogniem opalam. Gdy wierzchnia
Taste Of My DaySkładniki: wątróbki z kurczaka 1/2 kg, masło klarowane 4 łyżki, mąka pszenna 1/2 szklanki, cebula 2 sztuki, jabłka 2 sztuki, kucharek 1 łyżeczka, papryczka chilli 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, kasza pęczak 1 szklanka, pieczarki 30 dag, cebula 1 sztuka, masło klarowane 1 łyżka, natka pietruszki 1 łyżka, przyprawa w płynie - do smaku wątróbkę zrobiłam wg porady od Pogotowie kulinarne(...)kilka godzin- wątróbkę wylać na sito aby odciekło mleko na gorącym maśle klarowanym smażyć obsypaną mąką wątróbkę na rumiano - usmażoną odłożyć na talerz na tłuszczyku po wątróbce zeszklić cebulę i dodać pokrojone na cząstki jabłka, papryczki chili z pestkami do smaku dodać kucharek, majeranek i podsmażać z 10 minut co jakiś czas mieszając - cebulę z jabłkiem położyć na wątróbce kaszę
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: kaszanka 5 sztuk, cukinia 1 sztuka, cebula 3 sztuki, natka pietruszki 1/2 pęczka, kucharek - do smaku, olej rzepakowy - ile potrzeba cebule pokroić talarki i posypać 1 łyżeczką cukru, na 2 łyżkach oleju usmażyć na złocisto do smaku posypać kucharkiem, przełożyć na talerz na tłuszczu po cebuli podsmażyć pokrojone w talarki cukinie posypane kucharkiem do smaku, delikatnie je mieszając, przełożyć(...)tego samego rondla dodać 4 łyżki oleju dodać pokrojoną na kawałki kaszankę bez flaka i usmażyć, dodać posiekaną natkę pietruszki wokoło talerza poukładać plastry cukinii, na środku dać porcję cebuli, łyżką do lodów nałożyć porcje kaszanki na przemian z ciut cebulą, można ozdobić pomidorkami i papryką z fetą kaszanka w połączeniu z cukinią,cebulą jest pyszna, warto spróbować my lubimy
W Mojej Kuchni LubięOmlet Christophera. Składniki: 5 małych ziemniaków 2 cebule 10 dkg wędzonego boczku 4 jajka 3łyżki mleka Rozmaryn Sól, pieprz Oliwa do smażenia. Ten hiszpański omlet, został wymyślony w XVII wieku przez góralki zamieszkujące hiszpańskie Pireneje, a powstał z biedy. Obecnie omlet ten, znany jest na całym świecie, a jego odmian jest bardzo dużo. Oryginalne tortilla de patatas to – ziemniaki, cebula(...)jajka ,oliwa i sól. Cebulę i boczek pokroić w grubą kostkę, przesmażyć na patelni do zrumienienia cebuli, pozostawić do ostygnięcia. Można przełożyć na miseczkę. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i smażyć na oliwie, około 10 minut. W trakcie smażenia, plasterki przewracać na drugą stronę. Posolić i posypać rozmarynem. Następnie lekko przestudzić i wymieszać z cebulą i boczkiem. Jajka z mlekiem
Kulinarny karnet ChristopheraRolls of minced meat. Składniki. 50 dag mięso mielone 1 cebula 0,5 bułki namoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać(...)wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać i dodać z powrotem do wywaru. Mięso. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju, ostudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Jak będzie miękka wycisnąć, przełożyć na sito i jeszcze wydusić. Najlepsze będzie mięso samodzielnie zmielone np. łopatka wieprzowa. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę
Kulinarny karnet Christopheraupieczemy. Potrawa ta inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny . Zapraszam do gotowania! Składniki (dla 3-4 osób): 600 g pręgi wołowej 200 ml jogurtu naturalnego 1 biała cebula 1 cebula czosnkowa 1 główka czosnku 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli 1 mała suszona papryczka chilli 3 łyżki oleju arachidowego 1. Wołowinę oczyszczamy(...)kroimy na 2 cm kawałki, obie cebule kroimy w drobną kostkę, a główkę czosnku kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej na średnio-wysokim ogniu i wrzucamy wołowinę. Smażymy cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia, a następnie przekładamy na talerz i odstawiamy na bok. 2. Zmniejszamy ogień i na tę samą patelnię wrzucamy cebulę i kładziemy czosnek
Tajskie smakidłuższej przerwie zapraszam na jedno z moich ulubionych, a jednocześnie najprostszych do przygotowania dań. Klasyka kuchni węgierskiej - pyszne paprykowe leczo z dodatkiem kiełbasy, cebuli, pomidorów i kolendry. Pyszny sposób na szybki i prosty obiad. Do przygotowania lecza potrzebowałem: 0,5 kg czerwonej papryki, 5 kiełbas śląskich, 2 średnich czerwonych cebul, 1 cukinii, 1 puszki pomidorów, 3 ząbków czosnku, pęczka świeżej(...)którą smażyłem na dużym ogniu, aż do jej dość mocnego zarumienienia się. Następnie zdjąłem z patelni kiełbasę, pozostawiając na niej tłuszcz ze smażenia. 2 pokrojone w drobne piórka czerwone cebule dodałem na patelnię i lekko posoliłem, a następnie podsmażałem na tłuszczu, na którym wcześniej smażyłem kiełbasę, aż cebula zrobiła się lekko przyrumieniona. Po podsmażeniu cebuli dodałem ją do odłożonej kiełbasy
Wyprawy kulinarnewłoskiego. W Grecji, Turcji i krajach Arabskich znane są dania z rodzaju fasolakia yahni , czyli gulasze, w których fasolka gotowana jest w dużej ilości oliwy z oliwek , z dodatkiem cebuli, czosnku, pomidorów i natki pietruszki. W Grecji podaje się ponadto sałatki z fasolki posypanej serem feta. Turcy gotują fasolkę w oliwie z zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują(...)śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi jak: cebula, czosnek, oliwki, anchois, kapary, pomidory świeże/suszone, pieczona papryka, świeże zioła, cytryna orzechy piniowe, pistacjowe, migdały, rodzynki pokrojony w kostkę zrumieniony boczek lub szynka parmeńska parmezan, feta fasolka świetnie łączy
Chilli Czosnek i Oliwa