cebula - 11518 przepisów (strona:12/768)

Pieczona karkówka szpikowana czosnkiem 215

krokach – danie godne królów którego przygotowanie trwa 25 min plus czas na pieczenie Składniki: 1 – 2 kg karkówki w całości pół główki czosnku 2-3 cebule pieprz sól papryka słodka papryka ostra majeranek Przygotowanie: krok 1 – przygotowanie marynaty Mięso myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. W małej miseczce mieszamy 2 łyżeczki papryki słodkiej, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki(...)rosołową wołową (ale nie trzeba). Zalewamy oliwą tak żeby łatwo było wysmarować przyprawami całe mięso. Jeżeli mamy większy kawałek mięsa dodajcie po prostu po 1 łyżeczce przypraw więcej. Obieramy cebulę, kroimy na pół i w piórka. 2 ząbki czosnku kroimy na plasterki. krok 2 przygotowanie mięsa Pozostałe ząbki czosnku kroimy w słupki czyli na 4 cześci (w pionie). Bierzemy dłuższy

Kulinarna Patilogia
Stroganow 237

słodkich, co nie jest do końca klasycznym podejściem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (4 porcje) 450g polędwicy wieprzowej, cielęcej lub wołowej 300g pieczarek 1 średnia zielona papryka 1 średnia biała cebula 300ml bulionu wołowego 100ml porto lub innego wzmacnianego słodkiego wina 100ml słodkiej śmietany 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki przecieru pomidorowego 3 łyżki oleju rzepakowego(...)długości ok. 5 cm i szerokości ok 1,5 cm. Pieczarki obieramy i tniemy na ćwiartki (jak te ze zdjęcia) lub inną ilość fragmentów – stosownie do rozmiaru grzybów. Cebulę obieramy i tniemy na półtalarki o szerokości ok. 3 mm. Olej rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Mięso oraz cebulę obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez ok. 5 minut. Cebula powinna

Kulinarna Pokusa
Duszona wątróbka drobiowa „na kwaśno” 139

będzie bogatsza w smaku i wartościowsza jeśli podamy ją z ulubioną kaszą, np. pęczakiem lub gryczaną. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g wątróbek z indyka 2 nieduże cebule (250g) 2 nieduże pomidory (350g) kilka niedużych ogórków kiszonych 100ml (pół)wytrawnego białego wina 180 pęczaku (lub innej ulubionej kaszy) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 płaskie łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Wątróbki kroimy na kawałki o rozmiarze ok. 3-4 cm, przy okazji usuwając ewentualne łykowate części. Cebule obieramy, dzielimy wzdłużnie na pół, po czym kroimy w półtalarki o szerokości kilku milimetrów. W rondlu o nieprzywierającej powłoce na dość silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Podsmażamy na nim cebulę, przez 2-3 minuty do zeszklenia

Kulinarna Pokusa
Tarte tatin z czerwoną cebulą 114

Odkrywam kuchnię francuską Składniki na 4 porcje: około 0,5 kg czerwonej cebuli 50 ml czerwonego octu winnego 50 gram masła roślinnego 50 gram cukru najlepiej trzcinowego nierafinowanego sól, pieprz, tymianek na ciasto: 220 gram mąki pszennej 100 g masła roślinnego 3 łyżki wody szczypta soli i łyżeczka tymianku Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników i wkładamy do lodówki zawinięte(...)folię. Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, mieszamy aby się skarmelizował (max 3 minuty) dodajemy cebulę, smażymy około 10 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem, podlewamy octem winnym. Smażymy tak długo aż płyn się zredukuje (około 5minut). Jeżeli mamy patelnię w której możemy zapiekać w piekarniku to na przygotowaną cebulę

greenscarf
Domowy Big Mac 1371

jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula.  Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera.  Uwielbianego przez wielu Big Mac'a możemy przygotować w wersji domowej - jest(...)mleka 120 ml wody 55 g masła 620 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki soli jajko   odrobina mleka (do posmarowania bułeczek) sezam do posypania Burgery: 500 g wołowiny cebula 2 ząbki czosnku łyżka musztardy łyżeczka sosu Worcester (ewentualnie Maggi) łyżeczka zimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz przyprawy: słodka papryka, gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: domowy

Słodka Strona
Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami 221

Pierogi z kiszoną kapustą i pieczarkami...Miękkie, delikatne ciasto i lekko kwaśny farsz.Wyczuwalny smak masła, kiszonej kapusty i podsmażonych pieczarek.Okraszone podsmażoną cebulą.Pycha! Składniki:Ciasto na pierogi:3 szklanki mąki pszennej;2 surowe żółtka jaj;125 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;125 ml gorącej wody;Szczypta soli.Nadzienie:500 g kiszonej kapusty;200 g pieczarek;1 cebula(...)przykrył kapustę) i dodać kostkę rosołową. Zagotować, po czym gotować na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut. Odcedzić. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Na rozgrzane na patelni masło wrzucić pokrojoną cebulę i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojone pieczarki i podsmażać, aż cała woda wyparuje. Dodać ugotowaną kapustę i przez

Gospodyni Miejska
Nogi z gęsi pieczone w cydrze 162

drobno posiekanego świeżego tymianku i 250 gram pokrojonej w piórka o grubości około 3 mm szalotek. Całość lekko posoliłem i smażyłem na średnim ogniu przez około 10 minut - aż cebula stała się lekko złotawa, dzięki czemu uzyskała lekko słodkawy smak. Po uzyskaniu przez cebulę pożadanego koloru przełożyłem ją do naczynia żaroodpornego, w którym miałem zamiar zapiekać gęś. Na patelnię(...)której podsmażałem cebulę dodałem odrobinę cydru, aby usunąć z niej przysmażone resztki cebuli. Cydr na patelni podgrzewałem około minuty, delikatnie skrobiąc dno patelni drewnianą łyżką, a następnie przelałem zawartość patelni do cebuli. Na patelnie ponownie dodałem około łyżki oliwy, a po jej lekkim rozgrzaniu dodałem do niej 20 gram masła. Dzięki oliwie zapobiegłem przypaleniu się masła, a po jego roztopieniu

Wyprawy kulinarne
100. Na setkę zamiast tortu... podroby, czyli wątróbka z jabłkami i karmelizowaną cebulą. 214

dzisiejszego postu. WĄTRÓBKA! Można ją zjeść ugotowaną i posypaną solą, smażoną z cebulką- najprościej i na wiele innych sposobów... My dziś zapraszamy na wątróbkę ze smażonymi jabłkami i karmelizowaną cebulą ... Składniki (dla 2-3 osób) 15 drobiowych wątróbek kilka łyżek mąki odrobina soli Wątróbki myjemy, oczyszczamy i jeśli są duże, kroimy na pół. Mąkę z solą wysypujemy na duży talerz(...)obtaczamy w niej wątróbki. Na karmelizowaną cebulę i smażone jabłka 2 spore czerwone cebule 3-4 łyżki cukru (u nas brązowy) odrobina wody (opcjonalnie) 1-2 łyżki octu balsamicznego 3 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 2 łyżki masła + odrobina oleju trochę świeżego rozmarynu Przygotowanie Cebule obieramy, myjemy, kroimy w krążki i rozdzielamy, aby każda z warstw była osobno. Jabłka

Symfonia Smaków
Banalnie prosta francuska zupa cebulowa z grzankami home-made i serem! MMNIIIAAAMM!!!! 317

cebulowa - odpowiadam. - Cebulowa? - Osoba bardzo się dziwi. A no cebulowa moi drodzy;-) Pyszna i prosta, bez cebulowego posmaku. Aby potwierdzić prawdziwość tych słów dodam tylko, iż mój M, który cebuli nie znosi, tej zupy zawsze zjada talerzy dwa!;-) Zupa jest syta, ziołowa, idealna na jesienne obiady! Zatem dosyć gadania, przejdźmy do działania! Składniki: 6 dużych białych cebul 2 kostki bulionowe(...)mnie kolorowy) 1 niepełna łyżka masła klarowanego 2 bułki kajzerki (aby było zdrowiej, mogą oczywiście też być grahamki)   10 dkg wyrazistego tartego żółtego sera (u mnie Królewski) 1. Cebulę kroimy na większe kawałki. Podsmażamy na maśle klarowanym do zarumienienia. 2. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka. Dodajemy kostki bulionowe. Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 20 min. na średnim ogniu

Restauracyjka Literacka
Tacos 220

swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie. Tacos Składniki: 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka około 12-14 muszli tacos ½ czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego(...)rzymskiego 1/4 ostrej papryki 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku skórka z ½ limonki sól i pieprz do smaku Guacamole: 1 dojrzałe awokado 1/2 pomidora 1/3 cebuli 1/2 papryczki chili 2 łyżki soku z limonki skórka z ½ limonki garść listków kolendry (opcjonalnie) sól, pieprz Salsa z mango: 1 mango dojrzale 1/3 czerwonej cebuli 1/2 papryczki chilli

Mania Gotowania
Soczysty mielony z batatami i sosem kurkowym 322

dodaje do mięsa gorącą wodę, 2. długo je później wyrabiam. SKŁADNIKI (porcja na 4 osoby) Kotlety: 500 gram łopatki wieprzowej 2 wiejskie jajka 2 duże białe szkliste cebule 3 suche kajzerki mleko masło klarowane bułka tarta do panierowania sól pieprz Sos kurkowy: 4 duże garście kurek 4 łyżki śmietanki 30 % 1 duża biała szklista cebula posiekany koperek masło klarowane świeżo(...)mielony pieprz sól Bataty: 800 gram batatów kilka gałązek rozmarynu sól morska świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek WYKONANIE Kotlety: mięso mielimy, cebulę siekamy w drobną kostkę. Cebulę smażymy na maśle klarowanym aż się zeszkli, solimy, studzimy. Do mięsa dodajemy jajka, bułki namoczone w mleku, ostudzoną cebulę, sól, świeżo mielony pieprz. Bardzo dokładnie i długo wyrabiamy mięso. Na koniec dodajemy

OstryKęs
81.Leśne dary pod puchatym, zapieczonym mchem: czyli tarta z grzybami! 230

tego przepisu . Poza kurkami, podgrzybkami i kołpakami ( na zdjęciu poniżej) pod puchatą śmietanowo-jajeczną pierzynką zapiekłyśmy szynkę szwarcwaldzką, bakłażana oraz ser capreggio, ale nie zabrakło również czosnku, czerwonej cebuli, parmezanu i przypraw! Tarta jest delikatna i łagodna, bo tym razem zrezygnowałyśmy z ostrych dodatków, aby nie przyćmić smaku grzybów, który idealnie skomponował się ze świeżym koprem. Ślinka cieknie - głodni? Zapraszamy(...)opakowanie ciasta francuskiego ok. 400g obranych i oczyszczonych leśnych grzybów 1 średniej wielkości bakłażan 1 gomółka sera capreggio 6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości czerwona cebula 1 mała biała cebulka 1/5 szklanki octu balsamicznego oliwa z oliwek oraz masło do smażenia  pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej świeżo zmielona sól i pieprz Śmietanowo jajeczna pierzynka

Symfonia Smaków
MIZERIA TROCHĘ INACZEJ 26518

więcej różnic nie ma. No, może poza niewielkimi dodatkami, ale ostatnio zdziwienie mojej Teściowej uświadomiło mi iż różnic może być znacznie więcej. Dopiero jej zaskoczenie, to wy dajecie cebulę do mizerii... uświadomiło mi, że to co dla jednych jest tak oczywiste, dla drugich wcale być nie musi. I choć u mnie w kuchni częściej króluje czosnek niż cebula, to mizeria(...)cebuli jest czymś, co trudno mi sobie wyobrazić, toż to cały jej smak... U mnie w domu rodzinnym zawsze tak się jadało, taki smak przeniosłam w swoje progi. Dodałam jeszcze tylko koperek, który oprócz cebuli jest tutaj również ważnym składnikiem. Tylko Mała jeszcze się trochę buntuje na koper, dostaje więc bez niego. Może komuś również przypasuje nasz smak. Polecam ! :-) Składniki

Smaczne Zdrowe
Cztery pomysły na wigilijne śledzie 348

się podać coś nowego. Na blogu możecie znaleźć przepisy na błyskawiczne śledzie w śmietanie z octem ryżowym i jabłkiem , śledzie curry z ananasem oraz ś ledzie z żurawiną, duszoną cebulą i czerwonym winem . Od bardzo dawna do śledzi dodaję ocet ryżowy, który świetnie podkręca ich smak, a jednocześnie jest delikatny. Taki idealny dodatek do świątecznych śledzi możecie kupić tutaj(...)roku mam dla Was aż cztery propozycj! Wszystkie pyszne :) ŚLEDZIE KORZENNO BALSAMICZNE Z RODZYNKAMI SKŁADNIKI 2 płaty śledziowe 2 łyżki rodzynek 1/2 cebuli 1/4 łyżeczki przyprawy do piernika 50 ml czerwonego wina 50 ml kremu balsamicznego 50 ml oleju rzepakowego 2-3 łyżeczki octu ryżowego 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Tagliatelle z marchewki z łososiem wędzonym, prażoną cebulą i migdałami w sosie z gorgonzolą i parmezanem 211

zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki smakowe <3 Musicie wypróbować : ) Składniki 6 dużych marchewek 1 dużej czerwonej cebuli (biała też(...)krótkie, ale i one będą miały zaszczytne miejsce w garnku ;p). W dużym garnku z grubym dnem lub na sporej patelni rozgrzej 40 g masła (zostaw trochę do uprażenia cebuli). Wrzuć „tagliatelle” i posyp płaską łyżeczką cukru. Smaż przez 4 minuty co jakiś czas delikatnie mieszając (chodzi o równomierne lekkie skarmelizowanie się marchewki, przy jak najmniejszych uszkodzeniach długich

Eat me! Fit me!