dodatek do obiadu, co w sumie nie jest dziwne, bo ja uwielbiam fasolkę! :) Składniki na 3,3 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 1/2 kg marchewki 40 dag cebuli 2 duże papryki czerwone 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 2 szkl. oleju 6 łyżek cukru 3 łyżki soli 3 liście laurowe 2 łyżki octu 10% 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania(...)kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy około 15 minut w wodzie z łyżką soli i szczyptą cukru. Odcedzamy. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki. Paprykę myjemy i kroimy w małe paseczki. Marchewkę i cebulę dusimy około 15 minut na rozgrzanym oleju z liśćmi laurowymi, pieprzem, pozostałą solą i cukrem
Kolorowy Przepisownikrazu został zjedzony celem sprawdzenia efektu końcowego :) a efekt jest warty polecenia! Składniki na 5,30 litra sałatki: 2 kg żółtej fasolki szparagowej 2 kg ogórków gruntowych 1 kg cebuli 1 łyżka soli ZALEWA: 1/2 szkl. oleju 7/8 szkl. octu 10% 1 i 3/4 szkl. cukru 2 słoiczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu Sposób przygotowania: Fasolkę(...)kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Gotujemy we wrzącej wodzie z 1 łyżka soli około 15 -20 minut. Odcedzamy na sicie. Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebule obieramy i kroimy w cienkie półtalarki. Ocet mieszamy z olejem, koncentratami pomidorowymi, dodajemy sól, cukier, pieprz. Zagotowujemy. Mieszamy w dużym garnku z fasolką, ogórkami i cebulą. Sałatkę nakładamy do wyparzonych
Kolorowy Przepisowniksosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka(...)myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy kawałki kurczaka i krótko obsmażamy obracając z każdej strony) - chodzi o to, aby ściąć z zewnątrz i zamknąć pory (trwa to 1-1,5 minuty). Odsączamy z tłuszczu i przekładamy
Kolorowy Przepisownikszpinak polubi i będę miała towarzysza w pałaszowaniu :) Składniki: makaron penne (lub inny) ok. 150 g świeżego szpinaku 1/2 kostki sera feta 1 świeży pomidor 5 ząbków czosnku 1 cebula pieprz do smaku oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Makaron wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody, krótko obgotowujemy, mieszamy, po czym wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem, aż "dojdzie" (im grubszy(...)makaron tym dłużej możemy obgotować przed wyłączeniem). Świeży szpinak dokładnie myjemy, odsączamy na sicie i grubo siekamy. Czosnek obieramy i drobniutko kroimy lub przeciskamy przez praskę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy czosnek, a po chwili cebulę, szklimy, po czym dodajemy szpinak. Po kilku minutach dodajemy sparzony, obrany ze skórki i pokrojony
Kolorowy Przepisownikjednogarnkowe" - myślę, że takie udka będą super aromatyczne!:) Przepis ze zdjęciem mojego testu zamieszczam za zgodą Autorki :) za co Jej bardzo dziękuję :) Składniki: 1,5 kg ziemniaków 8 małych cebul Marynata: 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1/2 łyżki papryki ostrej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki papryki słodkiej Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, dzielimy na połowy, myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku(...)wrzucamy do miski. Cebulę obieramy, myjemy, dzielimy na połowy i wrzucamy do ziemniaków. Składniki marynaty mieszamy ze sobą, wlewamy do ziemniaków i cebuli, dokładnie mieszamy, aby każdy kawałek był pokryty marynatą. Odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie pieczemy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową przez około 80 minut w 200 stopniach (aż się ładnie zrumienią
Kolorowy Przepisownikrobię tak jak od lat moja Mama - nic nie zmieniam, ewentualnie robię podwójną porcję :) Składniki: 1 kg filetów (dorsz lub morszczuk) 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 seler 3 cebule 1 mały koncentrat pomidorowy 1 lub 2 duże pęczki natki pietruszki 3/4 szkl. bulionu z kostki rosołowej sól pieprz cukier jajko i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sposób(...)szczyptą soli. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju, na wolnym ogniu. Marchewkę, seler oraz pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebule obieramy i siekamy. Na odrobinie oleju szklimy cebulę, dodajemy starte warzywa i krótko smażymy. Następnie zalewamy je bulionem i dusimy pod przykryciem 10-15 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy
Kolorowy Przepisowniksuszonych drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 1/2 kg mięsa mielonego 250 g kapusty kiszonej 1 duża papryka czerwona 1 duży pomidor 2-3 cebule 6-7 ząbków czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka soli szczypta kminku Dodatkowo: 200 g sera żółtego 1 łyżka oliwy z oliwek(...)około godzinę. Farsz: Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, przekładamy mięso i smażymy aż całkowicie straci surowość, następnie dusimy pod przykryciem około 15 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek oraz myjemy paprykę i pomidora. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Pomidora nacinamy, sparzamy i obieramy ze skórki, następnie również bardzo drobno siekamy lub miksujemy
Kolorowy Przepisownikobiad lub sytą kolację.W tej wersji zdecydowanie bardzo mi posmakowała :) Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego około 20 ugotowanych ziemniaków 1 papryka czerwona 1 ogórek kiszony 1 cebula 4 ząbki czosnku 100 g kapusty kiszonej 20 dag sera żółtego 1 jajko 50 ml śmietany 30% 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej 1 łyżka keczupu(...)pikantnego 3 szczypty soli olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone smażymy na niewielkiej ilości oleju około 20 minut, tak aby całkowicie straciło surowość. W tym czasie drobno siekamy cebulę i czosnek. Paprykę i ogórek kiszony kroimy w drobną kosteczkę. Kapustę kiszoną przelewamy dwukrotnie zimną wodą, aby wypłukać nadmiar kwasu, następnie odciskamy i bardzo drobno siekamy (aby się nie ciągnęła
Kolorowy Przepisownikwłaściwie ona się gotuje sama :) nie trzeba za bardzo zaglądać :) Jeżeli zmielimy gotową masę łatwiej ją będzie formować w większe kotleciki :) Składniki: 200 g ciecierzycy (ugotowanej) 1 duża cebula 1 jajko 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej 2 łyżki bułki tartej sól(...)smaku Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano (na wolnym ogniu). Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy
Kolorowy Przepisownikindyka jest świetna dla dzieci, ponieważ w sklepach dostępne są mocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli(...)łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka lubczyku Przed pieczeniem: 2-3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka lubczyku 1 cebula Sposób przygotowania: W rondelku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy przyprawy i gotujemy kilka minut, studzimy. Mięso dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dolewamy tyle wody, aby całe
Kolorowy Przepisownikroku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i odrobinę(...)podsmażyć. Do bulionu dodać podsmażane ziemniaki, cebulę i czosnek oraz bób. Gotować około 25 minut. Wyjąć część warzyw, pozostałe zmiksować (można oczywiście zmiksować też wszystkie). Wrzucić warzywa i miętę. Doprawić do smaku. Smacznego
Humanistka w kuchniSkładniki: śledzie tuszki 2 kg, sok z cytryny 1/4 szklanki, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy 6 łyżek, cebula 3 sztuka, cukier 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, ziele angielskie całe 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kolendra cała 1 łyżeczka, Pomidory krojone z puszki 1 puszka, sok pomidorowy 3 szklanki, ocet 1 łyżka, pieprz biały 1,5 łyżeczki świeże śledzie(...)naciskając - ość sama dobrze odchodzi zostawiając ładny filet opłukane śledzie w misce posypać kucharkiem, wlać sok z cytryny, wymieszać wszystko i do lodówki na całą noc na oleju zeszklić cebulę posypaną cukrem, dodać ziele, kolendrę, liście laurowe, wsypać czosnek do cebuli przelać z puszki pomidory krojone, wlać sok pomidorowy /mam swój domowy/, wlać ocet, wsypać pieprz biały i gotować
W Mojej Kuchni Lubiędobrze smakuje. Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 1/2 pęczka zielonych szparagów, 1/2 pęczka białych szparagów, 2 młode marchewki, 1/2 pęczek rzodkiewek, 1/4 młodego kalafiora, 1 mała czerwona cebula, 1 filiżanka quinoa, 1 filiżanka tajskiego ryżu czerwonego, 3,5 filiżanki wrzącej wody, 1-2 łyżki czerwonego octu winnego, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, inne warzywa na jakie macie ochotę(...)płynnego miodu, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, pieprz cayene, sok z cytryny, sól sosnowa lub zwykła. Przygotowanie: Dresing: wymieszać wszystkie składniki, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w pióra, zalać octem, odstawić. Quinoe i ryż przepłukać na sicie pod bieżącą wodą, zalać wrzątkiem, gotować na małym ogniu 40 minut, po ugotowaniu zostawić na 5 minut
SzczyptaSmaQryżem lub jakąś kaszą. Zachęcam do spróbowania w swojej kuchni :) Składniki (na dwie porcje): 100 ml sorgo (namoczyć rano w wodzie) 3 wątróbki 6 twardszych kawałków białych szparagów czerwona cebula jabłko 100 ml wina czerwonego półsłodkiego kilka kawałków suszonych pomidorów (w sumie ok. dwóch całych pomidorów) suszony majeranek 8 dużych liści mięty olej sól pieprz Sorgo moczyć kilka godzin(...)rozgrzanym oleju. W tym czasie obrać i pokroić na talarki szparagi. Idealnie nadają się tu twardsze dolne kawałki, z którymi zazwyczaj nie wiadomo, co zrobić. Obrać i pokroić cebulę (w piórka) i jabłka (w grubszą kostkę). Dobre są tu takie odmiany jabłek, które ładnie kruszeją przy obróbce termicznej. Wątróbki wyjąć z patelni. Na patelnię dodać pokrojone szparagi. Obsmażyć. Dorzucić jabłka
Weekendy w domu i ogrodzieoliwek 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki mielonej papryki szczypta soli z przyprawami (ja do młynka z solą dodałam jagody goi, pieprz, chilli, ususzone liście curry i rozmaryn) 1 cebula czerwona 1/2 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz sok z 1 cytryny garść suszonych oliwek garść ARLA APETINAW KOSTKACH(...)doprawiamy oregano,papryką i solą z przyprawami. Co jakiś czas przemieszać. Na WOK'u taka porcja będzie idealnie wysmażona po upływie 15-20 minut. Podczas smażenia obrać cebulę i pokroić w piórka. Czosnek posiekać, Natkę posiekać. W słoiczku wymieszać 4 łyżki oliwy, jogurt, czosnek, sok z cytryny i pieprz. Będzie to super aromatyczny sos. Gdy ziemniaki będą już gotowe przekładamy
ClauditteMissCooking