cebula - 11518 przepisów (strona:120/768)

Szaszłyki z polędwicy i boczku 220

Składniki (dla 2 osób) 300g polędwicy wieprzowej 200-250g parzonego wędzonego średnio przerośniętego boczku oczyszczonego ze skóry, kości i chrząstek 1 duża czerwona papryka (300g) 1 dość duża cebula (200g) garść zielonych oliwek 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki oliwy 200g ryżu(...)albo 125g ryżu + 100g zielonej soczewicy Instrukcje Z polędwicy usuwamy ewentualne łykowate części i kroimy na 12 możliwie równych kawałków. Na tyle samo równych kawałków kroimy boczek. Cebulę obieramy, dzielimy najpierw wzdłużnie na „ósemki”, które następnie rozkrajamy jeszcze w poprzek. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy na 16-18 w miarę równych części. Mięso, warzywa i oliwki nabijamy dość

Kulinarna Pokusa
Zupa z kurczaka z pieczarkami 211

Składniki 1kg mięsa z kurczaka (najlepiej noga, pierś z kością i część lub całość grzbietu) 2 średnie marchewki (250g) kawałek korzenia selera (200g) 1 średni pomidor (200g) 1 średnia cebula (150g) kawałek dowolnej części pora 200g pieczarek 1 ząbek czosnku 2-3cm świeżego imbiru (lub 1 płaska łyżeczka mielonego) ok. 2 płaskie łyżeczki soli kilka ziaren ziela angielskiego(...)wody. Dodajemy połowę soli i wkładamy mięso z kurczaka. Podgrzewamy, a przed zagotowaniem ściągamy szum (jak opisaliśmy m.in. w przepisie na bulion ). W międzyczasie przygotowujemy wszystkie warzywa oprócz pieczarek. Cebulę i czosnek obieramy. Marchewki obieramy i kroimy w ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler i imbir kroimy na kilka mniejszych kawałków. Pomidora kroimy na 4 części. Po odszumowaniu do wrzącej

Kulinarna Pokusa
Francuska zupa cebulowa 156

Tradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników. Składniki: 1 kg cebuli 1,5 l bulionu warzywnego oliwa z oliwek 50 g masła 1 łyżka mąki sól i pieprz bagietka 100 g sera ementaler Przygotowanie: W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez(...)minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając. Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać 1,5 l bulionu warzywnego, zamieszać. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Piekarnik

Piąty grzech główny
Gołąbki z kaszą 193

kopiaste łyżeczki vegety 1 biała kapusta (najlepiej młoda) 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) oliwa 1 kostka rosołowa (wołowa) 2 puszki pomidorów (2 x 400 g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 1 mała śmietana 30% 1 łyżka cukru przyprawy: sól, pieprz, chilli, bazylia, oregano, zioła prowansalskie WYKONANIE W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę(...)gołąbki zalać wodą, w której parzyliśmy kapustę, dodać kostkę rosołową, zagotować i zostawić pod przykryciem około 15 minut. Sos pomidorowy: Do misy blendera wlać pomidory z puszki, dodać obraną cebulę, czosnek, śmietankę, koncentrat pomidorowy, cukier i pozostałe przyprawy. Wszystko razem zblendować, w razie potrzeby doprawić (sos będzie w smaku ostry z powodu cebuli i chilli, ale wraz z gołąbkami jego

Passions hobbies life
Domowe hamburgery 211

minut. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem. Pieczemy przez 12 - 15 minut. Dodatkowe składniki: Na kotlety do hamburgerów: 300 - 400 g mięsa mielonego cebula jajko 2 ząbki czosnku szczypta chilli przyprawa do mięsa mielonego pieprz czarny łyżka musztardy łyżka bułki tartej Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Kroimy cebulę i czosnek w drobną kostkę, dodajemy(...)órki korniszone ser żółty ketchup majonez Składamy hamburgera: Bułki przekrawamy i na suchej patelni przypiekamy od wewnętrznej strony. Dolną część smarujemy majonezem lub musztardą, kładziemy sałatę, kotleta, ser żółty, cebulę i pomidora lub pokrojonego w cienkie plastry ogórka. Przykrywamy drugą częścią bułki.  Mmm Pycha! Zapraszam do polubienia mojej strony tutaj

NA MOIM TALERZU
Najprostsze szaszłyki z kiełbasy z dodatkiem papryki i cebuli 215

taka forma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał, tak zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka , cebula , szalotka , suszony rozmaryn , grubo mielony pieprz , olej do posmarowania szaszłyków, patyki do szaszłyków . Kiełbasę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić w łatwe do nadziewania kawałki. Paprykę(...)pozostałych składników. Patyki do szaszłyków namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Zapobiegnie to przypalaniu się ich podczas opiekania. Na namoczone patyki nadziewać dość ciasno  naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Mielone z jajkiem 177

trochę inne mielone, możemy do środka dodać jajka gotowane.  Pyszne i szybkie danie obiadowe. Mielone z jajkiem Składniki: mięso mielone wieprzowo- wołowe - 0,5 kg jajko - 1 szt cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt sól i pieprz tłuszcz mleko do namoczenia bułki bułka tarta do obtoczenia jajka ugotowane na twardo - 5 szt Sposób przygotowania: Jajka ugotować na twardo(...)obrać ze skorupek.  Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć.  Cebulę obrać , pokroić w drobną kosteczkę, przesmażyć na tłuszczu.  Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, ostudzoną cebulę i zmieloną w maszynce bułkę.  Dodać przyprawy, dokładnie wymieszać.  Z masy mięsnej formować kotlety, lekko spłaszczyć, nakładać na środek każdego kotleta ugotowane jajko, dobrze zlepiać.  Obtaczać kotlety w bułce

Kuchnia Danusi
Tortilla z jarmużem 204

zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą.  składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np   Parmezan ,   szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka jalapeno drobno pokrojona garść bazylii, posiekanej sól, pieprz(...)zimnej wodzie. Ostudzony odsączyć i maksymalnie osuszyć. W misce wymieszać jajka, śmietanę, jalapeno, starty ser, sól, pieprz, dodać posiekaną bazylię.  Na dużej patelni żeliwnej rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać ziemniaki i szczypior, przemieszać. Masę

Stare Gary
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 272

jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia kasza jęczmienna Wieprzowinę pokroić w kostkę i podsmażyć(...)patelni aż zmieni kolor. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Podsmażone mięso przełożyć do garnka. Dodać pokrojoną cebule oraz majeranek i liście laurowe Wszystko zalać wodą aby przykryła mięso. Pieczarki przekroić na pół i również dodać do garnka. Dodać sól i pieprz do smaku. Wszystko dusić na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie, jeśli podczas duszenia płyn za bardzo odparuje

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z botwinką 236

octem/. Moja propozycja to pyszne  spaghetti razowe ze świeżą  botwinką. Składniki: /2 porcje/ 200 g  makaronu spaghetti /razowy 1 mały pęczek botwinki ½  czerwonej  cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny zielony koperek 2-3 łyżki octu balsamicznego sól i pieprz /do smaku 2 łyżki  ricotty 1 łyżka(...)startego parmezanu Wykonanie: -Botwinkę umyć, pokroić /łodyżki drobno, liście zachować.../ -Cebulę drobno pokroić. -Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę ,dodać cebulę i czosnek. -Lekko podsmażyć/ nie rumienić/ , dodać pokrojone  łodyżki , 2 łyżki wody i chwilę poddusić, nastepnie wrzucić  liście  . -Patelnię przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu przez kilka minut/ od czasu do czasu przemieszać  lub poruszać

Zakamarki mojej kuchni
Karkówka zapiekana z warzywami i serem 367

Pierwszy raz jadłam takie kotlety u mamy mojego ukochanego. Pamiętam, że mięso było niezwykle soczyste, a dodatek cebuli i marchewki świetnie pasował do tego dania. A że bardzo mi ono posmakowało, postanowiłam przygotować takie kotlety w domu. Przepis na nie znajdziecie poniżej. Potrzebne nam: - 4 kotlety z karkówki - marchewka - średnia cebula - przyprawa uniwersalna - pieprz - 2 duże plastry sera żółtego - keczup(...)stron pieprzem i przyprawą uniwersalną. Ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Podzielić na cztery części i ułożyć na kotletach. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na marchewce. Kotlety polać wybranym sosem. Ser pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na kotletach. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około

W poszukiwaniu inspiracji
KASZOTTO ZE SZPARAGAMI 193

szparagi to ledwie miesiąc. Mają charakter, przez swój nietuzinkowy smak. Co jak co, ale nie da się go pomylić z żadnym innym. Choć nie tak intensywny, jak czosnku czy cebuli, ale w tej wrażliwości i delikatności tkwi prawdziwa siła. I potencjał kulinarny.     Do kaszotto, które dziś zaprezentuję, ale i do wszelkiego typu risotto, używajmy wina tak dobrego(...)obecności dużej ilości płynu, szybciej mięknie i tworzy mazistą, gęstą i smaczną potrawę. KASZOTTO (GRYCZOTTO) Z ZIELONYMI SZPARAGAMI /własny;/ dla 4 osób pęczek zielonych szparagów 1 duża cebula biała niecała szklanka suchej kaszy gryczanej 1-1,5 szklanka wytrawnego białego wina 2-3 szklanki buliony warzywnego* 3-4 łyżki oleju roślinnego sól, pieprz świeżo mielony  zielenina do podania

W kuchni Karmel-itki
Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami 178

takie danie, które kryje w sobie moc warzyw. Można rzec, że w przybliżeniu to danie z patelni, które kryje w sobie pieczone słupki ziemniaka oraz świeże pomidorki. Smażona cebula z czosnkiem daje całości idealne podkreślenie smaku. Polecamy na piątkowy obiad.  Fasolka szparagowa z pieczonymi ziemniakami i pomidorami  SKŁADNIKI : 200 g fasolki szparagowej zielonej 200 g fasolki szparagowej(...)żółtej około 400 g ziemniaków 2 duże pomidory 1 cebula średnia 2 ząbki czosnku zielona cebulka oliwa olej do smażenia sól i pieprz PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy w słupki o długości około 5-6 cm.  Ziemniaki obieramy i kroimy w słupki - ala frytki, smażmy na złoto na rozgrzanym głębokim oleju

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ziemniaki smażone z boczkiem i czosnkiem. 205

każdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków)  , ulubione zioła: rozmaryn, tymianek(...)umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie (powinny być ugotowane na półtwardo), następnie  przestudzić i pokroić w ćwiartki, boczek kroimy  w słupki, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w piórka,zioła drobno siekamy, Na rozgrzanym tłuszczu smażymy ziemniaki, dodajemy boczek, rozgnieciony czosnek i po chwili smażenia, także cebulę oraz posiekane zioła, całość doprawiamy do smaku pieprzem, solą

Kuchnia Beaty
Pasztet drobiowy 237

robiłam pasztet z królików, teraz zrobiłam z drobiu i powiem, że jest bardzo smaczny.  Przepis wyszperałam z kolorowej gazetki. Pasztet drobiowy Składniki: na masę wątróbka drobiowa - 400 g cebula - 1 szt bułka kajzerka - 1 szt udka drobiowe - 1,5 kg jajka - 2 szt przyprawy gałka muszkatołowa liść laurowy ziele angielskie sól i pieprz włoszczyzna marchewka - 1 szt pietruszka(...)seler - kawałek cebula - 1 szt dodatkowo bułka tarta do formy masło do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Udka umyć, włożyć do garnka, zalać wodą, postawić na ogniu.  Włoszczyznę obrać, opłukać, dodać do mięsa, gotować.  Dodać do mięsa liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz, gotować do miękkości.  Po ugotowaniu, wyjąć mięso, ostudzić, obrać z kości, przemielić w maszynce

Kuchnia Danusi