pierwsza opcja. A Wy jak robicie swoją brokułową? Polecam ;) Składniki: 0,5 kg szparagów zielonych 0,5 kg brokuł 2 małe marchewki pietruszka opalona cebula 5 listków świeżego lubczyku natka pietruszki sól do smaku pieprz do smaku wegeta domowa do smaku makaron typu łazanki bulion śmietana Wykonanie: Bulion przelać do garnka i zagotować(...)między czasie marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki bądź w kostkę (u mnie kostka). Cebulę obrać i opalić Gdy bulion się zagotuje dodać do niego pokrojoną marchew, pietruszkę oraz całą cebulę. Następnie dodać świeży lubczyk oraz pokrojoną natkę pietruszki. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz domową wegetą. Gotować do czasu aż jarzynki będą al dente. Następnie
Krakowskie smaki AniZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa(...)cebulowa EKO ) - 3/4 szklanki białego wina - 0.5 l bulionu warzywnego - 1 świeża posiekana cebula - odrobina masła - sól, pieprz, gałkę muszkotołową Do ugotowanego bulionu dodajemy suchą mieszankę i gotujemy około 30 minut pod przykryciem. Na patelni podsmazyć cebulę (aż będzie szklista) i dodać do zupy. Całość zmiksować i przyprawić do smaku solą, pieprzem gałką oraz dodać wino. Podawać gorącą ze śmietaną
Szybko Tanio Smaczniekurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować na półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą(...)czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu
Tradycyjna Kuchniasmaku 200-220 ml ciepłej wody Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i zagnieść ciasto Składniki na farsz: 25 dag mięsa mielonego 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka tłuszczu Sól do smaku Pieprz 1 żółtko Wykonanie farszu: Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę drobno posiekać i podusić na tłuszczu. Mięso zmielić z bułką, dodać żółtko, cebulę
Tradycyjna Kuchniapaznokci. Nic dodać nic ująć ;) takie kotleciki podałam z mizerią Składniki: 200g suchej ciecierzycy 3-4 łyżeczki dość ostrej musztardy (ja dałam węgierską) 1 jajko 2 łyżki jogurtu 1 cebula szczypta soli, pieprzu Sposób przygotowania: Ciecierzyce przed rozpoczęciem procesu gotowania należy dobrze wymoczyć. Przeciętnie ciecierzyca powinna stać zalana wodą od 10 do 12 godzin (najlepiej zostawić ją na noc). Następnie(...)godziny. Aby pozbyć się zanieczyszczeń należy zmienić wodę w trakcie gotowania tak przygotowaną ciecierzycę traktujemy blenderem (należy zachować ostrożność, ja dostałam parę razy ciecierzycą w oko!;p) cebulę kroimy w kostkę i dusimy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmięknie do ciecierzycowej papki dodajemy cebulę i pozostałe składniki i wszystko mieszamy lepimy kotleciki smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćtakie tam bomby kaloryczne. Wczoraj przygotowałam sobie light-ową wersję takiego śledzia i dziś kiedy przeszedł przyprawami zjadłam go na śniadanie ;) Składniki: 2 płaty śledzia w occie 1 cebula 3-4 łyżeczki ulubionej musztardy 3-4 łyżki jogurtu Sposób przygotowania: Śledzia obieramy ze skóry i kroimy w kostkę cebulę również kroimy w kostkę wszystkie składniki (czyli śledzie, cebulę, musztardę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczarki 4 plastry szynki z indyka/kurczaka 1 mała cebulka trochę sera chudego żółtego / smażonego Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i kroimy w kostkę pieczarki myjemy i trzemy na tarce cebulę kroimy w talarki paprykę, cebulę, pieczarki podsmażamy na teflonowej patelni z niewielką ilością wody, aż zmiękną szynkę kroimy w kostkę (też możemy podsmażyć) białka z jajek ubijamy na sztywną pianę(...)obrotach dodajemy do ubitych białek mieszankę z żółtkami tak przygotowany omlet wylewamy do blachy pokrytej papierem do pieczenia, chyba, że mamy silikonową (taka najlepsza) na wierzch wykładamy pieczarki, paprykę, cebulę, szynkę i kruszymy/trzemy ser pieczemy około 15 minut w temp 180 stopni SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwłasny pomysł na gulasz;) mięso wyszło bardzooo soczyste, doskonale będzie smakować z żytnimi kluskami na parze lub kaszą;) Składniki: około 500g piersi z kurczaka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula ulubione przyprawy (ja dałam 1 łyżeczkę papryki słodkiej, sól, pieprz, lubczyk) opcjonalnie można dać paprykę czerwoną (pokrojoną w kostkę) woreczek do pieczenia (ja użyłam woreczka z firmy(...)niezbędny) Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę średniej wielkości i przekładamy do miski cebulę kroimy w plasterki i dodajemy do kurczaka do miski z kurczakiem i cebulą dodajemy koncentrat i przyprawy, wszystko mieszamy przekładamy do woreczka do pieczenia i zamykamy worek wkładamy worek do żaroodpornego naczynia pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepis na pikantnego kurczaka, który idealnie będzie smakował z brązowym ryżem Składniki: 0,5 kg sera piersi z kurczaka 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 papryka czerwona 1 cebula przyprawy: sól, pieprz (na oko;)) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki (zależy jak kto lubi, można dać więcej lub mniej) szczypta kminku dodatkowo potrzebny będzie worek(...)pieczenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w średnią kostkę paprykę kroimy w kostkę cebulę kroimy w talaki do miski wrzucamy kurczaka, paprykę, cebulę, koncentrat, przyprawy i wszystko mieszamy przekładamy do woreczka do pieczenia i zamykamy pieczemy przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni (na najniższej półce piekarnika) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćostrą, oregano, zioła prowansalskie, sól, pieprz) słoik ogórków z octu/kiszonych (ja użyłam domowych ogórków kiszonych bo jakoś ogórki z octu odstraszają mnie ilością cukru) 1-2 pomidory 1 cebula puszka kukurydzy (upewnijcie się, że w składzie nie ma cukru) kapusta pekińska lub mieszanka sałat 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy z NETTO :)) 250g jogurtu greckiego light (kupuję w Biedronce) Sposób(...)przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni, aż będzie dobry kiedy kurczak ostygnie wykładamy go na dno miski cebulę kroimy w kostkę i wykładamy na kurczaka koncentrat przyprawiamy solą i pieprzem, a następie polewamy nim kurczaka z cebulą na to wykładamy pokrojone w plastry ogórki, potem kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora jogurt przyprawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdodałam. Podsumowując jak na razie nie jestem zadowolona. Składniki: spora garść mixu sałat 1 pierś z kurczaka 0,5 grejpfruta czerwonego garść pestek słonecznika 1/2 małej cebuli (najlepiej czerwonej) ulubione przyprawy do kurczaka sos: 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka soku z grapefruitu (zastanawiałam się też(...)upieczonego kurczaka kroimy w kostkę z grejpfruta wybieramy miąższ (przy obieraniu, na pewno wycieknie wam trochę soku, zostawcie łyżkę do sosu) pestki słonecznika prażymy chwilę na teflonowej patelni cebulę kroimy w drobną kostkę do cebuli dodajemy wszystkie składniki na sos i mieszamy na talerzu układamy mix sałat, kawałki grejpfruta, kurczaka, posypujemy pestkami słonecznika i polewamy sosem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćłyżce oliwy, sporej ilości oregano, ziół prowansaldzkich, ostrej papryki, pieprzu ziołowego, soli i zostawiłam na noc w lodówce garść kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru) 1 mała cebula 5 pomidorków koktajlowych kilka gałązek mrożonych brokuł (ja dałam około 8) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się(...)rozmrożą (ale nie rozgotują!) pomidory kroimy na pół cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sos sojowy, ocet balsamiczny, miód i mieszamy tofu smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni kiedy tofu ładnie się zrumieni wyłączamy kuchenkę i od razu dodajmy na patelnie mieszankę z cebulą (wszytsko mieszamy) wrzucamy do miski wszystkie składniki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćdość duża cukinia serek wiejski (chciałam dać mozzarellę light ale jak na złość w żadnym sklepie nie było) przyprawy sól, pieprz, papryka, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, czosnek średnia cebula Sposób przygotowania: Cukinię obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie plastry, posypujemy solą (żeby zmiękła) i dostawiamy na bok cebulę obieramy i siekamy na rozgrzaną patelnię lekko skropioną oliwą wrzucamy cebulę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 250g pieczarek 3-4 łyżki śmietanki z serka wiejskiego 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI 3 łyżki mleka sól, pieprz wg. smaku 1 mała cebula kilka kropel oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną teflonową patelnię lekko skropioną oliwą z oliwek smażymy, aż się zeszkli pieczarki myjemy, (ja dodatkowo(...)jeszcze je obrałam), kroimy w plastry i dodajemy do cebuli dolewamy 0,5-1 szklankę wody i dusimy około 15-20 minut co jakiś czas mieszając, doprawiamy do smaku w szklance mieszamy śmietankę z serka, skrobię, mleko oraz około 3-4 łyżek wywaru z pieczarek patelnie z pieczarkami zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy przygotowany w szklance
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmleka szczypta soli farsz: 2 łyżki sera feta łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm (to ostatnia nowość, którą mam zaszczyt testować, więcej info TUTAJ ) 250g świeżego szpinaku ząbek czosnku mała cebula sól, pieprz około 4 łyżek sera Emilka (nie planowałam go dodawać, ale wyszło mi za mało szpinaku, dlatego zostałam zmuszona do posmarowania nim połowy naleśników, ale wyszło(...)teflonowej patelni lekko posmarowanej oliwą (na małym ogniu, przewracam dopiero kiedy brzegi zaczną odchodzić) na innej teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju ryżowego, dodajemy rozduszony ząbek czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę smażymy, aż nam się ładnie zbrązowią szpinak dokładnie myjemy i dodajemy do czosnku i cebuli smażymy przez kilka minut, aż znacznie zmniejszy swoją objętość wtedy przenosimy go na sitko, odciskamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość