makrela 200-300g koncentratu pomidorowego (po raz setny napiszę, że najlepszy koncentrat jest w NETTO!:)) 100g brązowego ryżu sól, pieprz, słodka i ostra czerwona papryka wg smaku 1 cebula 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu makrelę starannie i wnikliwie obieramy :D cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na rozgrzanej(...)teflonowej patelni z dodatkiem oleju, aż się ładnie zeszkli mieszamy ze sobą makrelę, ryż, cebulę, koncentrat przyprawiamy wg. smaku gotowy paprykarz najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćskrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 1 szklanka wody mineralnej 0,5 szklanki mleka szczypta kurkumy 0,5-1 łyżeczka curry szczypta soli farsz: 2 piersi z kurczaka cebula curry, sól, pieprz wg. smaku śmietanka z jednego serka wiejskiego 0,25 szklanki wody 1 łyżeczka oleju ryżowego firmy Oleofarm 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum(...)Sylwetki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 pomidor 0,5 puszki kukurydzy Sposób przygotowania: farsz Kurczaka kroimy na dość małe kawałki, odkrawając tłuszcz itp. rzeczy obtaczamy kurczaka obficie w przyprawach cebulę siekamy na teflonowej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju, a następnie wrzucamy na nią cebulę smażymy, aż się zeszkli, wtedy dodajemy kurczaka co jakiś czas odwracamy kurczaka na każdą ze stron
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćszklanka mąki z ciecierzycy 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1 jajko 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki wody 1 łyżeczka otrębów pszennych 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu sezam do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska(...)jodowana, czosnek, warzywa (marchew, pasternak, cebula), bazylia (5,2%), pieprz, rozmaryn, pietruszka) Sposób przygotowania: W misce mieszamy mąkę z ciecierzycy, mąkę pełnoziarnistą, otręby i przyprawy roztrzepujemy jajko a następnie dolewamy je do suchej masy dodajemy oliwę z oliwek i wodę zagniatamy ciasto przez kilka minut dzielimy ciasto na mniejsze części i cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćoszczędności i to jakie pyszne!!! Gorąco polecam ten przepis. Na dwie porcje: 2 kotlety schabowe 1 duża marchewka 1 mała pietruszka ok 10 cm dużego pora 1 duża cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz, Vegeta Kotlety rozbić, przyprawić solą, pieprzem i odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w plasterki. Pora(...)cebulę pokroić w paski. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę z połówki marchewki, pietruszki, pora i cebuli na to ułożyć kotlety, a na kotlety ułożyć drugą warstwę warzyw. Na wierzchu rozsmarować majonez, lub porobić kleksy i posypać Vegetą - około 2 płaskich łyżeczek. Na samym wierzchu opcjonalnie można ułożyć ćwiartki ziemniaczków oprószonych lekko sola
Jadło i czytadłoananasem i rabarbarem Czas przygotowania: 80 minut Składniki: 500 g łopatki wieprzowej sól morska pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki(...)kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące i obsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie
Kulinarne przygody Gatityłyżki oliwy z oliwek 300 ml gęstej śmietany 100 ml majonezu 2 przeciśnięte ząbki czosku sól, pieprz por (biała część) 200 g mała puszka kukurydzy 2 czerwone cebule 3 jajka Dzisiaj dosyć ciekawa sałatka z kurczakiem i świeżymi ogórkami o dosyć mocno cebulowym posmaku. Postanowiłam odrobinę zmienić jedynie smak sosu tzatziki w stosunku do oryginału, ponieważ wydawał mi się troszkę(...)odcisnąć z wody. Przełożyć do miski i dodać śmietanę, majonez i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pory pokroić w piórka. Sparzyć wrzątkiem, odsączyć i wystudzić. Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebule obrać i drobno posiekać. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i pokroić w drobną kostkę. Teraz (najlepiej w przezroczystej misce) ułożyć warstwami: kurczaka, pory, kukurydzę, Ogórki z sosem, posiekaną cebulę
Świat Domowej Kuchnibardzo oryginalny. Córka moja była zachwycona, i powiedziała że to będzie jej zupa krem ulubiona. Składniki: 100 ml śmietanki 30%, 2 ząbki czosnku, 3 małe, młode ziemniaki, 1 biała cebula, ½ świeżego kalafiora, 2 średnie młode marchewki, 1 łyżka masła klarownego, szczypta gałki muszkatołowej, ¼ łyżeczki curry, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, śwież pietruszka, suszona papryka(...)chili świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, kalafiora dzielimy na, jak najmniejsze różyczki. Cebulę, czosnek i marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę. W patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulę, marchew i czosnek. Dolewamy 50 ml wody z dodatkiem gałki muszkatołowej, curry, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy ok. 4 min. W wysokim rondelku zagotowujemy
Moniki Smakołykijest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 mała cebula majonez sól, pieprz 1. Filety śledziowe moczymy. Te z beczki minimum 2h (po godzinie wymieniamy wodę), natomiast te z oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy(...)miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki temu zabrudzimy mało naczyń): śledzie kroimy na nieduże kawałki, cebulę kroimy w kostkę, podobnie ziemniaki i ogórki. Buraki
Szefowa kuchniUwielbiam wszelkiego rodzaju makarony a tagliatelle w szczególności. Tym razem połączyłam go z pieczarkami i śmietaną. Wyszło rewelacyjne i syte danie! 300 g tagliatelle 2 cebule 200 g pieczarek 1 łyżeczka przyprawy do spaghetti z Firmy Rafex 2 ząbki czosnku Sól Pieprz 0,5 szklanki bulionu 3 łyżki śmietany 18% Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w piórka(...)pieczarki w plasterki. Cebulę szklimy na rozgrzanej patelni, dodajemy pieczarki. Po 5 minutach dokładamy makaron i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy przyprawą do spaghetti, solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy wszystko bulionem i dodajemy śmietanę. Całość dokładnie mieszamy i czekamy aż sos ładnie się zredukuje i zgęstnieje. Zapraszam do sklepu RAFEX! Znajdziecie tam mnóstwo ciekawych przypraw! SKLEP RAFEX
VioletoweKucharzenieskładniki: 400 g filetów śledziowych w oleju 1 duża cebula 200 g pieczarek 25 g papryki czerwonej 190 g przecieru pomidorowego| 5 łyżek oleju sól, pieprz wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy
Domowy Smak Jedzeniawiększej ilości jogurtu mamy pyszny dip np. do surowych i grillowanych warzyw. Czas przygotowania: 10 minut + pieczenie warzyw Składniki: 4 średnie bakłażany, 1 główka czosnku, 1 średnia cebula, 6 filecików anchois, kremowy serek lub gęsty jogurt, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka posiekanego tymianu, 1 łyżka posiekanej mięty, 1 łyżka posiekanej bazylii, inne zioła wg. uznania, sok i skórka(...)blachę do pieczenia, czosnek zawinąć w folię aluminiową, upiec razem z bakłażanami (190 stopni, 40 minut). Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju w którym były zamarynowane anchois, zeszklić posiekaną cebulę, dodać posiekane kapary chwilę dusić. Bakłażany obrać ze skóry, czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować. Dodać posiekane zioła, cebulę z kaparami, sok i skórkę z cytryny, serek lub jogurt, doprawić
SzczyptaSmaQsmaków. Rozgrzewa i krzepi. Dziewczyny – jeśli chcecie oczarować faceta… polecam Składniki: 6 ziemniaków 1 kg kiełbasy 20 dag boczku wędzonego 30 dag pieczarek 2 papryki czerwone 2 cebule kapusta biała 20 dag sera żółtego masło olej musztarda ketchup sól pieprz Przygotowanie: Pierwszy etap przegotowania jest najbardziej czasochłonny gdyż musimy pokroić wszystkie składniki: – ziemniaki obrać, umyć i pokroić(...)kiełbasę pokroić na grube plasterki – boczek pokroić w plasterki – pieczarki obrać i pokroić i cienkie paski – paprykę umyć i pokroić w paski (nie za długie) – cebulę obrać i pokroić i piórka Następnie bierzemy brytfannę lub inne naczynie żaroodporne (byle wysokie) i smarujemy je masłem i obkładamy dno i boki liśćmi kapusty. Teraz przyszedł czas na układanie
Kulinarna Patilogiadołączyć mięsne kulki w occie – poza walorami smakowymi, mają tajemną moc – wydłużają życie na imprezie Składniki: 1 kg mięsa mielonego bułka tarta 2 jajka szklanka octu 2 cebule ziele angielskie liść laurowy sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso wrzucamy do sporej miski, w której będzie nam się wygodnie wyrabiało masę. Dodajemy 2 jajka, sól, pieprz i bułkę tartą. Wyrabiamy(...)jednolita masa, która nie klei się do rąk. W razie potrzeby dodajemy bułki tartej. Następnie formujemy kulki o średnicy ok 2 cm lub mniejsze. Przygotowanie zalewy rozpoczynamy od pokrojenia cebuli w kostkę. Następnie wlewamy do garnka 5 szklanek wody i 1 szklankę octu i dodajemy 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego i 1 łyżkę soli i 2 łyżki cukru
Kulinarna Patilogiazamiast boczku – słonina. I co? I nadal jest to doskonałe danie! W Wielkopolsce to potrafią …. Składniki: 1 kg szynki bez kości 20 dag słoniny ogórki konserwowe cebula musztarda sól pieprz Przygotowanie: Najważniejszą rzeczą podczas robienia rolad jest zakup właściwego kawałka mięsa a następnie jego odpowiednie pokrojenie. Najłatwiej zrobić rolady z podłużnego kawałka szynki ponieważ najłatwiej go pokroić. Mięso(...)myjemy i kroimy w plastry grubości 1 cm. Rozbijamy je z obu stron starając się nadać im kształt prostokąta. Na nadzienie kroimy cebulę w drobną kostkę, słoninę w słupki a ogórki wzdłuż na pół na następnie również wzdłuż na 3-4 kawałki. Zawijanie. Kładziemy rozbite mięso, solimy, pieprzymy i smarujemy musztardą. Następnie posypujemy cebulą, układamy po kawałku słoniny i ogórka
Kulinarna Patilogiaprzygotowanie zajmie mniej czasu… Spróbujcie…. Składniki: 8 papryk (czerwonych, zielonych lub takich jak lubicie) 700 g mielonego mięsa szklanka ryżu (szklanka przed ugotowaniem :)) 3 średnie cebule sól, pieprz, papryka ostra i słodka przecier pomidorowy lub pomidory z puszki wg uznania 2-3 kostki rosołowe Przygotowanie: Z każdej papryki odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazdo nasienne i dokładnie myjemy(...)Farsz – gotujemy ryż na sypko. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso, ugotowany ryż i cebulę tak aby dobrze się połączyły. Doprawiamy do smaku. Każdą paprykę nadziewamy farszem mniej więcej do 3/4 wysokości. Papryki ustawiamy obok siebie w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Do 3/4 wysokości papryki zalewamy gorąca wodą do której dodajemy
Kulinarna Patilogia