cebula - 11518 przepisów (strona:124/768)

Wyniki konkursu z Kamisem 117

marynatą. Wstawić do lodówki na 15- 30 minut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej - 1 opakowanie tofu - 10 dag zielonych oliwek - 4 łyżki oliwy - zioła prowansalskie - kilka gałązek świeżego tymianku i bazyli - sól - pieprz(...)pieczarek - oliwa z oliwek Bakłażany umyj i przekrój wzdłuż na pół. Wydrąż ze środka część miąższu, posyp solą. Odstaw na 20 minut, aż puszczą sok. Następnie opłucz i osusz. Cebulę obierz, pokrój w talarki. Umyte pomidorki pokrój na połówki. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę razem pokrojonymi pieczarkami, doprawić pieprzem, solą, bazylią suszoną. Tymianek i bazylie siekamy, dodajemy, sól, pieprz

Wielki apetyt
Krązki cebulowe z grilla 145

wersji. Zakochałam się- muszę przyznać, że nareszcie grill to dla mnie coś więcej niż pieczone warzywa, chlebek z masełkiem czosnkowym czy kurczaczek. Zobaczcie jakie to łatwe. Składniki: 2 duże cebule (ja użyłam białych) 2 opakowania krojonego w cieniutkie plastry boczku wykałaczki Sposób przygotowania: Cebulę kroimy na równe plastry. Wyjmujemy tylko te, które są ładne i równe. Najlepiej gdyby obręcz(...)cebuli była podwójna, wówczas cebulka nie spali się na naszym grillu. Podwójny plaster cebulki owijamy starannie boczkiem i skuwamy go wykałaczką. Ringi układamy na gorącym ruszcie i pieczemy aż boczek będzie idealnie chrupiący. Podajemy ciepłe z ulubionymi sosami i dodatkami.  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Dorsz pieczony na jarmużu z rzodkiewką i kalarepą 178

rzodkiewki i kalarepę chrupiemy na surowo, jednak dzisiaj wystąpią w trochę innej wersji. Składniki na 4 porcje: 600 g filetów z dorsza 1 łyżka soku z limonki 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 300 g jarmużu umytego i oczyszczonego z grubych łodyg 2 małe kalarepy 1 pęczek rzodkiewek ½ łyżeczki świeżo mielonych nasion kolendry ½ łyżeczki cząbru sól według smaku 2 łyżki(...)smażenia garść mieszanki kiełków np. brokułu i rzodkiewki Piekarnik rozgrzać do 180°C. Rybę opłukać, osuszyć, podzielić na porcje. Oprószyć solą i skropić sokiem z limonki, odstawić na bok. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Na patelni roztopić łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę i czosnek. Dorzucić jarmuż, oprószyć lekko solą. Jeżeli będzie uciekał z patelni, przykryć. Podsmażyć ok. 4 minuty

Pełny talerz
Risotto alla milanese 133

dodatkach, przyprawach. U mnie sól była z bulionu wołowego, sera grana padano oraz z suszonej szynki włoskiej.   200g ryżu Arborio lub Vianole 1litr wywaru wołowego 1 mała cebula 50g szpiku wołowego 100g masła 150ml białego półwytrawnego wina 70-100g sera grana padano 2 szczypty szafranu kilka plastrów suszonej szynki włoskiej Cebulę pokroić w kostkę.  Szpik pokroić(...)garnku rozpuścić połowę masła, dodać cebulę i poddusić. Następnie dodać szpik wołowy.  Smażyć dopóki szpik się nie rozpuści.  Wsypać ryż i smażyć aż będzie szklisty. Wlać wino, gotować aż płyn odparuje. Następnie wlać około 150 ml bulionu, zagotować, dodać rozgnieciony w palcach szafran. Gotować, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką (nie metalową). Gdy płyn odparuje dodać kolejną porcję

królestwo garów
Jabłka z chmielem - kaszanka/jabłka/chmiel/miód pitny/miód gryczany 120

Podsmażyć z obu stron na złoto. Dodać posiekane szyszki chmielu. Dokładnie wymieszać. Wlać miód pitny, smażyć do odparowania płynu. Dodać do smaku miód, wymieszać. Ja podałam z kaszanką. 2 cebule 4 plastry kaszanki, sól, cukier, tłuszcz do smażenia – w moim przypadku smalec gęsi Cebule pokroić w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodając szczyptę soli i cukru. Gdy cebula zmięknie, ułożyć

królestwo garów
Zupa krem ze skorzonery / wężymordu 117

skorzonery, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, masło, 200 ml śmietany kremówki, sól, cukier, pieprz, ostra mieszanka przypraw (Kamis), sok z cytryny. Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Cebulę pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Na maśle, w garnku, poddusić cebulę z dodatkiem szczypty soli i cukru

królestwo garów
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 128

Ciasto: 400 g żytniej mąki 100 g mąki pszennej 1 jajko sól, ciepła woda (ok. 150 – 200 ml) Nadzienie: 300 g szpinaku 200 g sera białego półtłustego, cebula sól, pieprz,  1/2 chili 1 ugotowany ziemniak olej do głębokiego smażenia Zagnieść mąkę, jaja, sól i wodę na gładkie ciasto. Pozostaw na 30 minut, żeby odpoczęło. Przygotować nadzienie: cebulę pokroić(...)kostkę, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować

królestwo garów
Kotlety mielone z indyka z kukurydzą 139

mięsa z uda indyka, 1 kolba kukurydzy – można użyć kukurydzy z puszki (ok. 180 g), 2 cebule, masło, papryczka jalapeno, 2 jajka, sól, cukier, bułka tarta, olej do smażenia Kukurydzę ugotować – ja kupuję słodką kukurydzę i gotuję ją 5 minut, we wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Ostudzić, ściąć ziarna. Cebule pokroić w niezbyt małą kostkę. Poddusić lekko na maśle(...)dodatkiem szczypty soli i cukru. Papryczkę jalapeno posiekać. Mięso zmielić. Do mięsa dodać cebulę, kukurydzę, wymieszać. Doprawić do smaku jalapeno oraz solą. Dodać jajka, wymieszać, a następnie dodać 2 łyżki bułki tartej. Masę mięsną dokładnie wymieszać. Formować kule, obtaczać w bułce tartej i spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy

królestwo garów
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 152

oczyszczone jelita, boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze

królestwo garów
Bakłażan alla Parmigianina z Pascalem Brodnickim 167

duże bakłażany, 250 g mozzarelli z mleka bawolego, 100 g parmezanu, 600 g przecieru pomidorowego, 1 pęczek bazylii oliwa z oliwek extra virgin, 1 średnia cebula, 1 ząbek czosnku, 3 jaja, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier Bakłażany pokroić w cienkie plasterki, rozłożyć na ruszcie, posypać solą i odstawić. Cebulę posiekać, poddusić na oliwie dodając szczyptę cukru i soli. Następnie(...)dodać rozgnieciony czosnek i dusić razem kilka minut. Do cebuli dodać pomidory, i zagęścić gotując. Dodać połowę pokrojonej bazylii, doprawić solą, cukrem i pieprzem. Plasterki bakłażana odcisnąć w ręczniku papierowym. Obtaczać w rozbełtanych jajkach z solą i pieprzem. Smażyć na oliwie, na złoty kolor z obu stron. Mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Parmezan zetrzeć. Na dno naczynia do zapiekania wlać

królestwo garów
Risotto z grasicą 168

grasicy cielęcej, 200 ml ryżu arborio, 1 cebula, 150 ml białego wina, 600 ml bulionu warzywnego lub drobiowego, 2-3 gałązki tymianku, 200 g skorzonery, 200 g masła, 100 g parmezanu, sól, cukier, Skorzonerę obrać z czarnej skórki i wkładać do miski z wodą, do której dodać sok z cytryny, aby nie sczerniały. Pokroić na kawałki(...)mleku. Następnie włożyć do wrzącego bulionu i zostawić w nim do ostygnięcia. Ostudzoną grasicę wyjąć z bulionu, dokładnie obrać z błon, pokroić w plastry grubości około 1 cm. Cebulę pokroić w kostkę. 100 g masła włożyć do garnka z grubym dnem, dodać cebulę, szczyptę soli i cukru i dusić do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać grasicę i podsmażyć ją na rumiano

królestwo garów
Gęsi pipek – gulasz z gęsich żołądków 177

gęsich żołądków, 1 kg cebuli, 3 - 4 ząbki czosnku, 1,5 łyżeczki curry, sól, pieprz, gęsi tłuszcz Żołądki oczyścić, odciąć błony – ma zostać czyste mięso, umyć. Sparzyć dwu-trzykrotnie na sicie. Pokroić w plastry – można nie kroić, ale wówczas będzie trzeba je dłużej dusić. Cebulę pokroić w półplasterki. Czosnek posiekać. Podsmażyć cebulę na gęsim tłuszczu, dodać czosnek. Następnie dodać pokrojone

królestwo garów
Szyjki gęsie faszerowane ziemniakami – gęsie pipki 215

szyjek gęsich, 1 kg ziemniaków, 100 g cebuli, 3 jajka, tłuszcz z gęsi, sól, pieprz, cząber (majeranek, tymianek) Z szyj gęsich zdjąć delikatnie skórę – tak aby nie uszkodzić skóry. Na mięsie z szyjek można ugotować bulion. Skórę z gęsich szyjek dokładnie oczyścić, usunąć tłuszcz (tłuszcz stopić), dokładnie umyć. Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty(...)płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na wytopionym gęsim tłuszczu. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, sól, pieprz, przyprawy. Dokładnie wymieszać. Farszem wypełnić (niezbyt ściśle) skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Obsmażyć na gęsim tłuszczu, na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć na blachę wysmarowaną

królestwo garów
Knedle ziemniaczane - knaidlach 168

obranych ziemniaków mączystych, 2 jajka, 3-4 łyżki zmielonej macy, 5 łyżek mąki ziemniaczanej, 1 cebula, 1,5 łyżeczki soli Ziemniaki zetrzeć na tarce do ziemniaków (bardzo drobnej), odsączyć. Lekko odcisnąć, odciśnięty płyn odstawić na parę minut. Zlać wodę a pozostałą na dnie skrobię dodać do ziemniaków. Cebulę zetrzeć na tarce. Do ziemniaków dodać cebulę, jajka, macę, mąkę ziemniaczaną, sól

królestwo garów
Ragout z jelenia po niemiecku 178

mięsa z jelenia na gulasz, 200 g cebuli, 300 ml czerwonego wytrawnego wina, 300 ml powideł śliwkowych , sól, pieprz, 6 goździków, 1 płaska łyżeczka cynamonu, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, tłuszcz do smażenia – tłuszcz gęsi, Cebulę pokroić w kostkę. Mięsko pokroić w kostkę (około 4x2x2 cm). W garnku o grubym dnie rozpuścić tłuszcz, na silnym ogniu podsmażyć rumieniąc mięso(...)cebulę. Wlać wino, dodać goździki, cynamon, sól, dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać trochę wody. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, dodać powidła śliwkowe. Zagotować. Doprawić do smaku solą, pieprzem, miodem, zagotować. Podałam z kluskami z tartych ziemniaków .   zastawa

królestwo garów