cebula - 11518 przepisów (strona:113/768)

Cebulowe kotlety 158

Pyszne kotlety pieczone w piekarniku o wspaniałym aromacie i smaku Składniki - 4 porcje schabu - 3 cebule średnie - 2 łyżki musztardy francuskiej - przyprawa grill lub (swoją ulubioną ) - sól - pieprz - 4 łyżki oleju Sposób przygotowania 1. - Plastry schabu roztłuc tłuczkiem do mięsa posypać troszkę solą i pieprzem  - Każdy plaster posmarować musztardą  - Wyłożyć mięso w naczyniu do zapiekania, pod każdy plaster(...)dać łyżkę oleju   2 - Cebulę posiekać na drobną kostkę ,włożyć na mięso       -  Delikatnie z wierzchu posypać przyprawą wstawić do piekarnika nagrzanego      230 stopni po chwili zmniejszyć na 200 stopni zapiekać aż cebula się zrumieni  ok 45- 50 minut

W królestwie smaków Beaty
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami 340

Składniki: 1,5 kg młodych ziemniaków 3 cebule 5 pieczarek 2 średnie cukinie 15 dag wędzonego surowego boczku 40 dag gęstej śmietany 18% 15 dag żółtego sera 2 jajka natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz masło do wysmarowania formy Sposób wykonania: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra.  Cebule pokroić(...)piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek. Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek.  Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków.  Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami, startym żółtym serem oraz natką

Qchnia po prostu
Gołąbki z młodej kapusty 209

Składniki: 1 główka młodej kapusty 100 g ryżu 500 g mielonego mięsa(gulaszowego) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewkę 1 łyżka masła pęczek kopru świeżego 2 łyżki sosu ajwar 1 małą śmietanę 18% sól, pieprz świeżo mielony 3/4 l bulionu warzywnego Wykonanie: Kapustę parzymy w gotowanej wodzie, oddzielamy liście, odkładamy do wystudzenia. Ryż gotujemy na sypko studzimy. Cebulę kroimy(...)kostkę podsmażamy na maśle. Marchewkę obieramy trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, podsmażoną cebulę, startą marchewkę przeciśnięty czosnek przez praskę oraz pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy. Wyrobiony farsz nakładamy na liście kapusty zwijamy w kształcie koperty. Układamy gołąbki w garnku wyłożonym 2 liśćmi kapusty zalewamy bulionem. Gotujemy 50 minut na wolnym

kgwjanczewo
Paprykarz z kurczaka 276

Danie z kuchni węgierskie, najczęściej podawane z ryżem lub kładzionymi kluskami. Składniki 4 filety z kurczaka 1 cebula 2 łyżki czerwonej papryki w proszku wędzonej pół szklanki bulionu z kury białe wytrawne wino 1/4 szklanki śmietanki 30 % oliwa z oliwek Przygotowanie   Cebulę po obraniu posiekałem a następnie zeszkliłem na dużej patelni na małym ogniu. Dodałem paprykę, dusiłem 3 minuty(...)płomień, podsmażyłem filety po 2-3 minuty z każdej strony. Smażyłem je partiami i odkładałem na talerz. Na patelnię wlałem kieliszek wina i rosół. Gotowałem 2-3 minuty zeskrobując cebulę i sos z patelni. Dodałem śmietankę i gotowałem 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstniał. Włożyłem filety i podgrzałem

R'n'G Kitchen
Salsa z kukurydzą i świeżymi pomidorami 207

Robi się ja szybko, a smakuję wyśmienicie. Słońce już pięknie otuliło pomidory, co nadało im słodyczy, więc czas ich wykorzystać na wiele sposobów.  SKŁADNIKI  1 mała cebula  1 łyżka oliwy (może być olej słonecznikowy) 6 gałązek natki pietruszki  150 g kukurydzy z puszki  2 mięsiste pomidory  2 łyżki oliwy (lub oleju słonecznikowego) 1 łyżka(...)soku z cytryny  sól, świeżo zmielony pieprz do smaku  kilka kropli tabasco   SPOSÓB WYKONANIA :   Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i zeszklić na niej cebulę. Pietruszkę umyć, osuszyć pokroić na drobno. Kukurydzę przełożyć na sitko i odsączyć. Pomidory umyć, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dokładnie

Basia w kuchni
Soczeburger z brokułami 158

soczeburgera z brokułami. Uwierzcie nam, będzie pycha :) Soczeburger z brokułami  Przepis na 8 burgerów Potrzebujemy: 1 kubek czerwonej soczewicy 4 różyczki brokuła - średniej wielkości 1/2 zielonej papryki 1 cebula 2 średniej wielkości ząbki czosnku 3 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki sezamu 1 łyżka płatków migdałowych 1 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka(...)łyżka sosu sojowego Natka pietruszki 1 łyżka oleju + olej do smażenia Przyprawy: Pieprz i sól Pieprz ziołowy Gorczyca mielona Chilli mielone Czosnek granulowany Opcje do podanie z burgerami: Cebula pokrojona w piórka Sałata Ogórek kiszony Pomidor Sos BBQ - koniecznie! :) Musztarda Przygotowanie:  1. W pierwszej kolejności odmierzamy kubek czerwonej soczewicy, a następnie przelewamy ją zimną wodą. Dopiero teraz gotujemy

Bananowe Pole
Kamień do pieczenia pizzy 193

świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych -szczypta cukru -pół łyżeczki soli -2 łyżki oleju Dodatki: (możecie użyć dowolnych) -3 łyżki pesto z bazylii -1 mała cebula -kilka plastrów salami -1 pomidor -garść czarnych oliwek -pół czerwonej papryki -ser żółty Przygotowanie: Ciasto: Do miski dodać pokruszone drożdże, dodać szczyptę cukru i rozetrzeć. Wlać wodę, wymieszać i odstawić(...)mąkę, dodać rozczyn z drożdży, sól oraz olej. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. W między czasie przygotować dodatki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Oliwki kroimy na pół, paprykę w cienkie paseczki. Pomidora kroimy w plasterki, usuwamy gniazda nasienne. Ser żółty ścieramy

Marta Gotuje
Wakacyjny obiad w 15 minut. Farfalle w rustykalnym stylu. 212

makaronu farfalle, 200 g oczyszczonych kurek, 200 g dyni Hokkaido, 200 ml Cydr Green Mill, 10 plastrów prosciutto, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 1/2 białej cebuli, 50 g gorgonzoli, 3 gałązki rozmarynu, 1 łyżka masła, sól i grubo mielony pieprz, oliwa, świeże zioła do przybrania (na zdjęciach macierzanka cytrynowa). Przygotowanie: Makaron wsypać do wrzącej wody z dodatkiem(...)soli, gotować 4 minuty krócej niż zaleca producent. Cebulę posiekać, dynię razem ze skórą pokroić w drobną kostkę (ok. 0,5 cm), większe kurki podzielić na mniejsze kawałki, małe zostawić w całości.  W rondlu zeszklić cebulę na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki szynkę i chwilę smażyć. Dodać kurki, dynię i gałązki rozmarynu smażyć 3 minuty.  Następnie dodać Cydr

SzczyptaSmaQ
Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą - przepis 259

mozzarellą Składniki: warzywa na bulion: marchewka, pietruszka z natką, seler z natka, por, ziemniak ok. 1,5 litra wody przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz oliwa 1 cebula pół opakowania szpinaku 1 szklanka ryżu Arborio 150 mli białego wytrawnego wina pół słoika suszonych pomidorów 250 g sera mozzarella parmezan bazylia do dekoracji Risotto ze szpinakiem, suszonymi pomidorami(...)dokładnie myjemy, obieramy i przekrawamy na połowę. Wrzucamy do garnka i wlewamy 1/5 litra wody. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok. 20-30 min. W tym czasie: cebulę kroimy w drobną kostkę szpinak myjemy i siekamy ale nie za drobno pomidory suszone kroimy w drobne kawałki mozzarellę kroimy w kostkę. Wykonanie: W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzewamy

Pyza i Surówka
30 pomysłów na cukinie 206

trufli Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami z dodatkiem natki i koperku lekko pikantna Pappardelle z mięsem, cukinią(...)papryką i pieczarkami w pomidorach Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Świderki z salami,cukinią i grana padano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią z czosnkową oliwą z oliwek extra vergine, solą morską i oregano Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Młode ziemniaczki

Moja smaczna kuchnia
Śledzie ze śliwką suszona. 172

Śledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki koncentratu 1 liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, gałązka siekanego lubczyku 0,5 szkl. oliwy WYKONANIE: Cebulę kroimy w piórka, ogórki, śliwki w słupki,  dodajemy koncentrat(...)oliwę, ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, trochę drobno siekanego lubczyku, smażymy do miękkości cebuli, śledzie kroimy na paski, śledzie łączymy z usmażoną mieszanką, wkładamy do słoika i odkładamy do lodówki. Najlepsze są na 4 dzień

Kuchnia Beaty
Krem z zielonego groszku 198

zielony groszek, jeżeli również jesteście jego wielbicielami to moja dzisiejsza propozycja na krem jest właśnie dla Was.  Składniki:  (4 porcje)  - zielony groszek łuskany (400 g)  - cebula - 1 sztuka  - czosnek - 2 ząbki  - jogurt naturalny - 2 łyżki  - masło - 1 łyżeczka  - bulion warzywny - 2 szklanki  - szczypiorek  - gałka muszkatołowa, pieprz gruboziarnisty, szczypta soli(...)Grzanki:  - chleb pełnoziarnisty - 2 kromki  - czosnek - 1 ząbek  - oliwa - 2 łyżeczki - suszone zioła - 1/2 łyżeczki Sposób przygotowania: Cebulę siekamy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę oraz groszek, smażmy około 2 minuty, a następnie całość zalewamy bulionem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotujemy około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Oliwę mieszamy z wyciśniętym

Fit-amina
Zapiekane roladki z piersi kurczaka 383

Wszystko obsypane płatkami kukurydzianymi i zapieczone w piekarniku. Składniki: 4 pojedyncze filety z kurczaka 2 pęczki pietruszki 2-3 łyżki oliwy z oliwek 8 plastrów żółtego sera 1 duża cebula sól pieprz 1,5 szklanki płatków kukurydzianych  kilka łyżek oliwy do smarowania roladek Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, ewentualnie usunąć błony. Moje filety były bardzo duże, więc(...)usmażenia nuggetsów. Każdy filet delikatnie rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć. Przygotować pesto. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, usunąć twarde łodyżki. Zblendować natkę z oliwą z oliwek i szczyptą soli. Cebulę obrać, drobno posiekać i przesmażyć na odrobinie oliwy ze szczyptą soli. Każdy płat piersi posmarować cienko pesto, posypać cebulą i położyć plaster sera. Zrolować. Płatki kukurydziane rozdrobnić- włożyć do woreczka

na moim stole...
Pieczona szynka z orzechowym pęczakiem 150

łyżeczka białego pieprzu sól olej do polania mięsa pęczak: 1 szklanka pęczaku 1 duża marchewka kawałek selera garść suszonej żurawiny 80 g orzechów włoskich 50 g masła 1 cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy sok z połowy cytryny 2 łyżki miodu olej do smażenia Sposób przygotowania: Szynkę myjemy. Wkładamy do gotującego się wrzątku na 3-5 min. Wykładamy szynkę(...)stopni. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 10 minut w temperaturze 220 stopni. Po czym przykrywamy naczynie folią aluminiową, zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy 2 godziny. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i rozgniatamy. Cebulę i czosnek smażymy na rozgrzanym oleju. Gdy zeszklą się, wsypujemy pęczaki chwilę smażymy, po czym dolewamy wodę po szynce

na moim stole...
Pulpeciki w sosie koperkowym 207

śmietanowego sosu, z mnóstwem zielonego koperku, a do tego młode ziemniaczki i surówka  czerwonych buraczków :) Szybko, tanio, smacznie, brzmi pysznie, prawda?  Składniki: 500 g zmielonej łopatki 1 cebula 1 jajko 4-5 łyżek tartej bułki sól, pieprz mąka pszenna do obtoczenia pulpetów łyżka oleju 1 litr bulionu 300 ml śmietany 18 % spory pęczek koperku Sposób przygotowania: Cebulę kroimy(...)kostkę i przesmażamy na łyżce oleju, Mięso z przesmażoną cebulą przekładamy do malaksera, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy bardzo dokładnie, podlewając 4-5 łyżkami bulionu. Dodajemy całe jajko i bułkę tartą i ponownie dokładnie mieszamy. Mięso równie dobrze można wymieszać ręcznie. Ja robię to w malakserze, pulpeciki mają wtedy jednolitą konsystencję. Jeśli mięso jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą

na moim stole...