Bardzo lubię botwinkę i jak tylko zobaczyłam ją w sklepie od razu zakupiłam i zrobiłam z niej pyszna zupę :) Składniki na 3-4 osoby: 1 pęczek botwiny wraz z buraczkami 1 litr wody 3 spore ziemniaki 1/2 pęczka koperku 1/2 sporej marchewki mały korzeń pietruszki 1 łyżeczka domowego warzywka 3-4 łyżki śmietany 18 % sok z cytryny ( około(...)pokrojone warzywa. Dodajemy warzywko i gotujemy aż ziemniaki będą wpół miękkie ( tak około 10-15 minut) w tym czasie myjemy i kroimy botwinkę ale tylko same liście z łodyżką, buraczki odkładamy na później. Kroimy także koperek. 2. Kiedy ziemniaki się podgotują dodajemy botwinkę i znów gotujemy z 10 minut. W tym czasie obieram i ścieram na grubych oczkach buraczki
Gotowanie...to proste !cytryny 750ml bulionu drobiowego 100ml kwaśnej śmietany 18% Sól, pieprz do smaku Pęczek koperku 4 jajka na twardo Sposób przygotowania w Tefal Cuisine Companion Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wrzucamy do misy z ostrzem do siekania, zamykamy pokrywkę i ustawiamy prędkość 8 oraz czas 20 sekund. Wyciągamy ostrze, dodajemy bulion drobiowy. Manualnie ustawiamy temperaturę 90⁰C oraz(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sposób przygotowania tradycyjnie: Obieramy ziemniaki, cebulę, marchew, buraczki i czosnek. Wszystko drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy na wolnym ogniu ok 35 minut. Pęczek liści botwinki siekamy drobno i dodajemy
Kuchnia w czekoladziesię w zaledwie 15-20 minut. Gotowana na parze pierś kurczaka świetnie współgra z komosą ryżową i buraczkami. Składniki: 100g piersi kurczaka 30g komosy ryżowej (ugotowanej) 200g tartych buraczków przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany Sposób przygotowania: Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach przez ok. 30 minut. Następnie gotujemy ja na parze przez ok. 10 minut. Komosę(...)ryżową i buraczki podgrzewamy. Podajmy z piersią kurczaka. Smacznego
Truskawkowa Fiestałyżki majonezu lub jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka soku z cytryny duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz Link do filmu z przepisem na: Sałatkę z buraczkami do wędlin Przygotowanie: Cebulę kroję w drobną kostkę i przekładam na durszlak, następnie przelewam wrzątkiem i dostawiam do odsączenia i wystygnięcia. Ogórki ścieram na tarce o grubych oczkach. Jabłka obieram(...)dodaję do sałatki. Dodaję odsączony groszek, wystudzoną i odsączoną cebulę, majonez, sok z cytryny, tymianek, doprawiam solą i pierzem i całość dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z buraczkami do wędliny jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: jajka 4 sztuki "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 12,5 dag, buraczki 1 kubek/starte ugotowane, kakao 2 łyżki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, dżem 250 ml/aroniowy, śmietana 30 % 330 ml, cukier puder 3 łyżki, śmietan fix 1 opakowanie(...)kolorowa posypka - ile potrzeba składniki do ciasta temperatura pokojowa, jedna foremka była do pracy męża = jajka, miękką margarynę, cukier mikserem utrzeć do piany z 4 minuty na dużych obrotach buraczki ugotowane utrzeć na tarce grubsze oczka, cały kubek buraczków wsypać do masy, mikserem połączyć składniki dodać kakao i połączyć składniki wsypać mąkę z proszkiem i sodą, mikserem krótko
W Mojej Kuchni Lubięłyżka oleju sól, pieprz do dekoracji posiekany szczypiorek Buraki wyszorować, odciąć końcówki i włożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w 180ºC (pod przykryciem) przez około 40-55 minut (upieczone buraczki powinny być lekko miękkie w środku). Ostudzić, obrać i pokroić w paski. Fasolkę szparagową ugotować we wrzącej wodzie. Ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w cienkie półtalarki. Cebulę przesypać do miseczki(...)zalać octem. Lekko posolić i całość wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut. Do miski przesypać buraczki, dodać fasolę, cebulę i wlać olej. Całość posolić oraz popieprzyć. Wymieszać. Na sam koniec sałatkę przełożyć na talerze bądź na półmisek, dodać posiekany szczypiorek i pokruszoną fetę
Ugotowaćgorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem. Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula – 1 jabłko – 1 łyżeczka chrzanu – zielenina Wykonanie: – Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć z odrobiną wody(...)Dodać buraczki i jabłko pokrojone w kostkę, podlać 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. – Gotowe doprawić chrzanem i podawać z zieleniną. Rosołek z vegetti cukiniowym Składniki: – włoszczyzna: 3 marchewki, 1 pietruszka, 1 seler, 1 por, 2 cebule – sól czarna, 3 liście laurowe
To co kochamjest moja wersja, oczywiście można zamiast tego tradycyjnie ugotować i zetrzeć na tarce ok 4 niewielkich buraków. składniki: 5 filetów śledziowych cebula 5 ziemniaków 4 ogórki kiszone słoiczek marynowanych buraczków 5 jajek ok 150 g sera żółtego ponadto: 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy łyżka soku z cytryny sos: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu łyżka musztardy łyżka(...)wymieszać, włożyć na dno salaterki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać, pokroić w kostkę. Wyłożyć na śledzie. Ogórki pokroić w kostkę, wyłożyć na ziemniaki. Na wierzch wylać połowę sosu. Buraczki osączyć na sicie z zalewy. Wyłożyć na sałatkę, na nie resztę sosu. Następnie pokrojone w kostkę jajka a na wierzch starty na tarce ser. Sałatkę odstawić na minimum godzinę
6nieboobiadu. U mnie buraczki goszczą bardzo często w różnej postaci, z kminkiem, na ostro, zasmażane czy surówka z kiszonych buraków . A dziś zapraszam na buraczki z chrzanem . Składniki: 1 kg buraków 5-6 łyżek startego chrzanu 2 łyżki soku z cytryny cukier sól, pieprz Wykonanie: Buraki wyszorować, włożyć do garnka, zalać zimną wodą(...)ugotować do miękkości. Ostudzić, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Chrzan umyć, obrać i zetrzeć na tych samych oczkach co buraki. Do buraczków dodać stary chrzań, sok z cytryny, wymieszać. Na koniec doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem
magiczna kuchnia Kasiźródłem witamin, minerałów i soli mineralnych!! A u nas na blogu, wypatrując na targi pachnącej botwinki, polecamy przepis na risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem! Risotto z pieczonymi buraczkami i fenkułem Składniki: 50 dag buraków (raczej nie za dużych) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 fenkuł (około 250 -300 g) 20 dag ryżu arborio 1 i ¼ litra warzywnego(...)zostanie zredukowany. Dodajemy kolejne porcje bulionu, postępując jak poprzednio. Trwa to około 20-25 minut. W trakcie wlewania ostatniej porcji bulionu dodajemy pokrojone drobno lub starte na grubej tarce buraczki. Risotto zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem i pietruszką. Smacznego! Autor: Córka
Moja Mama Gotujeblogu wiosenne smaki. Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem. Do wina też się nada! :) Barszczyk z botwinki z ziemniakami i koperkiem Składniki: 2 pęczki młodej botwinki z malutkimi buraczkami 800 g młodych ziemniaków 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 2 łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego 2 ząbki czosnku(...)łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz 4 łyżki śmietany (30% lub 18%) 4 łyżki koperku Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Botwinkę dokładnie płuczemy i drobno kroimy (osobno buraczki i liście) W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy ziemniaki i podsmażamy ok. 6 minut. Wlewamy gorący bulion i gotujemy 5 minut. Dodajemy pokrojone buraczki, chwilę
Moja Mama Gotujezdrowy, pożywny i smaczny posiłek na początek dnia. Tym razem sałatka z grillowanym serem kozim, buraczkiem, rukolą i dressingiem na bazie dżemu z czarnego bzu. Całość posypałam uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi. Pycha! Składniki: 1 roladka sera koziego (około 150 g) 2 malutkie buraczki garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich Dressing: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% owoców(...)Czarny bez 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka zimnej przegotowanej wody sól pieprz Przygotowanie: Składniki na dressing dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Buraczki ugotować w łupinach, obrać i pokroić na cienkie plasterki. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. Ser kozi pokroić na plastry i grillować z dwóch stron (koło
Oryginalny smakżywności – w przeciwieństwie do większości (jeśli nie wszystkich) opakowań plastikowych, które choć poręczne, mogą zawierać związki szkodliwe dla ludzkiego zdrowia. Ponieważ nie potrzebowałam większej zachęty, a pod ręką miałam buraczki upieczone dzień wcześniej do obiadu oraz wspaniałe, dojrzałe awokado – szybko ugotowałam komosę i w kilka minut przygotowałam świetne danie lunchowe. Efekt był tak zadowalający i smakowity, że do posiłków(...)odrobiną soli, jeśli jest taka potrzeba. Awokado pokroić w większą kostkę i skropić sokiem z cytryny. Do słoika o pojemności około 0,6 – 0,7 l przełożyć warstwami składniki: buraczki wraz z zalewą z oliwy i octu, komosę z dodatkami, awokado, kiełki i zioła, jeśli są używane, sałatę. Przed jedzeniem sałatkę delikatnie wymieszać. Smacznego! Zapisz
Even Better FoodSkładniki: matias 3 płaty jaja 6 szt cebula 1 szt oliwki zielone 10 szt ogórek kiszony 4 szt buraczki marynowane 2 łyżki Wyrównanie: Najlepiej kiedy mamy buraczki zawekowane często robimy na zimę. Jeśli jednak nie mamy to wystarczy zagotować z 2 buraczki, zmielić dodać sól i cukier troszkę octu i mamy marynowane. Jajka gotujemy
Różowa kuchnia