buraczki - 4888 przepisów (strona:72/326)

Soczewica z boczkiem 156

coś zdrowego z odrobiną boczku. Smak tego dania opiera się na szczegółach. Drobne "zabiegi kulinarne" sprawią, że zwykła soczewica stanie się świetnym daniem.Składniki:Soczewica 250 gr,Boczek wędzony,Buraczki 3 sztuki,Cebula 2 sztuki,Jabłko 1 duże,Czosnek niedźwiedzi,Sól.Gotujemy soczewicę. W tym samym czasie wstawiamy do piekarnika dwie całe, umyte cebule oraz pokrojone w grube plastry(...)się pięknie przypiekła.Sprawdzamy soczewicę, jeżeli zaczyna mięknąc przyprawiamy ją czosnkiem niedźwiedzim i gotujemy jeszcze chwilę. Kiedy boczek się już przysmaży dodajemy troszkę tłuszczu do soczewicy.Buraczkowy krem:Ugotowane buraczki obieramy ze skórki i wkładamy do blendera, dodajemy upieczone jabłko oraz upieczoną, obraną ze skóry cebulę. Dodajemy 2 łyżeczki tłuszczyku z boczku i miksujemy w blenderze. Dodajemy drugą upieczoną cebulę

Kulinarna rozmowa
Botwinka pasteryzowana na zimę 236

cytryny lub odrobina octuSposób przygotowania:1. Botwinkę oczyszczamy z brzydkich liści, tak aby zostały te najładniejsze i najzdrowsze.2. Botwinkę i buraczki dokładnie płuczemy, liście kroimy w paski, a buraczki w kostkę lub plasterki.3. Pokrojone buraczki i botwinkę wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans.4. Doprawiamy solą

Kuchnia domowa Ani
Przepisy na domowe przetwory 343

syropieMorele w syropieWiśnie w syropieWiśnie z nalewki Śliwki w słodkiej zalewie SokiSok malinowy  Sok wiśniowySok winogronowySok z czarnej porzeczkiSok z czerwonej porzeczki Sok truskawkowy PRZETWORY Z WARZYWSałatki:Buraczki z paprykąBuraczki z chrzanem Sałatka z czerwonej kapustySałatka z cukinii i paprykiSałatka ogórkowa z papryką i kurkumąSałatka pieczarkowo-paprykowaSałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimęWarzywa

Kuchnia domowa Ani
Roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i kremowym serkiem + pieczone ziemniaczki + buraczki 320

łyżki– szynka parmeńska – 4 plasterki *– sól , pieprzDodatkowo :- małe ziemniaki – 150 g– czosnek – 2 ząbki– oliwa z oliwek – 1 łyżka– buraczki zasmażane Provitus  Sposób przyrządzenia : Filet z kurczaka oczyszczamy. Nacinamy wzdłuż tworząc kieszonkę.  Posypujemy z każdej strony odrobiną soli i pieprzu. Cebulę , pora i suszone pomidory drobno siekamy. Dodajemy(...)oliwie , posypujemy solą i posiekanym czosnkiem , a potem wkładamy do piekarnika – na ok. 45 – 50 minut.     Upieczoną roladkę kroimy w grubsze plasterki. Podajemy z chrupiącymi ziemniaczkami i buraczkami ( na ciepło lub na zimno

Ostra na Słodko
Jarzynka duszona z mięsem 172

mamę i udało się. Smakuje tak samo, czyli wyśmienicie.Nie udało nam się poprzestać na jednej porcji - potrzebna była dokładka :)Składniki:-25 dkg ugotowanej fasoli-5 średnich czerwonych buraczków-5 średnich ziemniaków-1/4 średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu(...)Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki i marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę

Maminek kulinarny
Botwinka 195

koperkiem.Pycha!Składniki:1 duża marchewka;1 mała pietruszka;Biała część pora;1/4 selera;2 litry zimnej wody;2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe/ (opcjonalnie);2 pęczki botwniki z małymi buraczkami;4 średnie ziemniaki;330 g gęstej, kwaśnej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;1 łyżka mąki;Pęczek koperku;Łyżka cukru;3 łyzki octu spirytusowego;Sól;Pieprz;Jaja ugotowane na twardo(...)miękkości.Botwinkę umyć i osuszyć. Łodygi i liście drobno pokroić, buraki obrać, pokroić w kostkę.Gdy ziemniaki i marchewka w zupie będą już miękkie dodać posiakną botwinkę z buraczkami. Gotować, aż buraczki zmiękną.Następnie doprawić cukrem, octem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze chwilę i zdjąć z ognia.W małej miseczce wymieszać śmietanę z łyżką mąki, dodać chochlę ciepłej zupy

Gospodyni Miejska
Chłodnik z botwinki 147

czosnku400 g kefiru0,5 szklanki śmietany3 łyżki soku z cytrynyszczypta cukrusólpieprzPrzygotowanie:Botwinkę umyć. Buraczki obrać i pokroić w kosteczkę, liście drobno posiekać. Do garnka wlać bulion, wrzucić pokrojone buraczki i gotować około 10 minut. Następnie dodać posiekane liście i gotować kolejne 10-15 minut (do miękkości buraczków). Ostudzić. Dolać kefir, śmietanę, sok z cytryny. Zamieszać. Dodać obranego

Oryginalny smak
BURACZKI ZASMAŻANE 218

Buraki są bardzo zdrowe, posiadają masę witamin no i są pyszne!  Darzę je miłością bezgraniczną! :) Pod wszelką postacią!  Nie kupuję jednak nigdy gotowych. Wykonanie domowych, zasmażanych buraczków przy użyciu ugotowanych buraków to 15 minut pracy - i żadne sklepowe im nie dorównają. Składniki: 2 op ugotowanych buraków (przeważnie kupuje pakowane po 4szt) łyżka sklarowanego masła (może być zwykłe(...)smakowych można je zakwasić odrobiną cytryny. Pasują idealnie do gulaszu, kotleta mielonego czy pieczeni. Podaje się zazwyczaj na ciepło, chociaż ja tutaj całkowicie odbiegam od normy: bardzo lubię zimne buraczki kontrastujące z ciepłym sosikiem...  Podobnie jak i do kapusty kiszonej nie dodaję do buraczków mąki.... w postaci zasmażki. Zasmażone z masełkiem i tak są pyszne

Walijskie Pichcenie
OBIADOWA SAŁATKA Z BURACZKÓW I CEBULI 192

Często robię zasmażane do obiadu albo sałatkę z buraczków i cebulki.  Świetnie pasuje szczególnie do mięs i ciemnych sosów: bitek, mielonych, gulaszu...  Polecam gorąco! Składniki: 6 buraczków średniej wielkości 1 cebula (10 dag) 4 łyżki oliwy lub oleju 2 płaskie łyżki cukru 1 łyżeczka soli ¼ łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z cytryny do smaku sól, cukier(...)przypraw są oczywiście uzależnione od naszego smaku, więc doprawiamy wg uznania  wymienionymi przyprawami. Sałatkę można jeść na ciepło, chociaż ja zdecydowanie bardziej wolę na zimno (podobnie jak zasmażane buraczki

Walijskie Pichcenie
BOTWINKA I 188

Jest nie tylko zdrowa ale i bardzo pyszna. Zawartość nowalijek w tej zupie powoduje, że kojarzy się nam ona z wiosną... i słońcem... Składniki:1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)1 młoda pietruszka2 młode marchewki1 por1/2  selera3 ziemniaki3 łyżki śmietany 18%2l bulionu warzywnegosól i pieprz do smaku1 łyżka(...)bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min. Po tym czasie dorzucić  obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Gotować na małym ogniu.Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w kosteczkę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną.Doprawić zupę cukrem, kwaskiem cytrynowym, solą i pieprzem do smaku. Gotować jeszcze chwilę

Walijskie Pichcenie
wątróbka czosnkowa... 172

maśle klarowanym zrumienić obsypaną mąką wątróbkę pod koniec smażenia posypać pieprzem i wsypać obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę smażyć wszystko pod przykryciem z 5 minut na mniejszym ogniu buraczki ugotowane zetrzeć na tarce na grubszych oczkach i wymieszać z małą pokrojoną cebulką, oliwą, pieprzem, octem winnym, cukrem i solą do smaku ziemniaki w mundurkach obrać ze skórki(...)pokroić w talarki wątróbkę czosnkową podać z ziemniakami i buraczkami....SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
schabowy w pomidorowej marynacie czyli Pudliszki – pomidorowe inspiracje – mięso 174

łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4 sztuki, bułka tarta 3/4 szklanki, mąka pszenna 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, buraczki konserwowe 1 słoik 300ml, natka pietruszki - ile potrzeba wszystkie składniki marynaty dobrze rozmieszać widelcem kotlety schabowe bez kości rozbić tłuczkiem i dobrze je w marynacie namoczyć - schować do lodówki(...)godziny schabowe z marynaty obtaczać w tartej bułce wymieszanej z mąką i smażyć na bardzo gorącym oleju na rumiano z obu stron ziemniaki młode ugotować w osolonej wodzie, buraczki konserwowe zetrzeć na grubszych oczka tarki i wmieszać z pokrojoną cebulką, cukrem, solą, pieprzem schabowe w tej marynacie mają naprawdę dobry smak - podać schabowe z ziemniakami i buraczkami............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Buraczki z papryką 161

przekazywanych z matki na córkę. Może mało wyszukany ale sprawdzony i niezawodny pomysł na dodatek do obiadu.Jest bardzo prosta a przy tym bardzo smaczna;) Polecam.. Składniki: 6 kg buraczków, 1 kg czerwonej papryki, 7 dużych cebul, 1/2 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 1 łyżka(...)soli, 1/2 l wody. Przygotowanie: Buraki ugotować w osolonej wodzie, obrać następnie zetrzeć na tarce (o grubych oczkach). Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą  gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut

Anioły w kuchni
Botwinka do barszczu na zimę 324

zamykamy ja w słoikach;) To naprawdę świetna sprawa... będziemy mogli cieszyć podniebienie młodymi buraczkami przez cały rok. Podpatrzone w kuchni u Justyny:)Składniki; 3 pęczki botwinki z buraczkami, Zalewa 1 l wody, 1 szklanka octu, 1/4 szklanki soli, liść laurowy, ziarna pieprzu, Wykonanie;Botwinkę myjemy. Razem z buraczkami drobno kroimy. Napełniamy słoiki. Składniki na zalewę gotujemy

Anioły w kuchni
Kiszone buraki i Zakwas buraczkowy (dieta Dr. Dąbrowskiej) 353

kiszenia i chcecie przyspieszyć fermentację, dodajcie łyżkę, a buraczki ukiszą się w 3 dni. Można go pić jako sok z kiszonych buraków lub dodawać do barszczu. A z buraczków zrobić sałatkę, na przykład taką :) Smacznego

chwile dla mnie