buraczki - 4888 przepisów (strona:76/326)

Botwinka 69

Botwinka z młodymi ziemniaczkami to sprawdzony przepis na smaczną i aromatyczną zupą. Botwinka to młode buraczki, które są szybkim i prostym w przygotowaniu składnikiem, dzięki niemu zrobimy wspaniały obiad. Przepis na: Błyskawiczna zupa dyniowa Składniki 2 pęczki botwinki 3 marchewki 3 ziemniaki 2 pietruszki 2l wody kawałek wołowiny 3 liście laurowe 4-5 ziela angielskiego sól pieprz Dodatkowo jajka(...)ziele angielskie i gotujemy ok 1,5 godziny bulion. Następnie dodajemy do zupy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Gotujemy 10 minut, a następnie dodajemy pokrojone w kostkę buraczki i drobno pokrojone liście botwinki. Gotujemy jeszcze 20 minut, dodając w międzyczasie odrobinę soku z cytryny i doprawiając solą oraz pieprzem. Botwinkę podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka śledziowa z buraczkami 65

Sałatka śledziowa z buraczkami to super prosty przepis na niezwykle smaczne śledzie z warzywami. To uniwersalny i szybki sposób na podanie śledzi, nie tylko w Święta. Zapraszam po sprawdzony przepis. SKŁADNIKI: 600 g płatów śledziowych słoik buraków tartych (wiórki) 290 g 1 czerwona cebula 2 jajka ugotowane na twardo 5 ogórków konserwowych 3 spore łyżki majonezu łyżka posiekanego koperku(...)posiekać robiąc sałatkę. Śledzie dokładnie osusz, posiekaj w drobną kostkę. Ułóż je w misce, dodaj posiekane drobno składniki: obraną czerwoną cebulę, jajka ugotowane na twardo, ogórki konserwowe. Następnie dołóż buraczki tarte oraz majonez, dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Jeśli lubisz dodaj łyżkę lub dwie posiekanego świeżego koperku. Sałatkę na talerzu udekoruj gałązkami koperku. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Przepisy na Boże Narodzenie 81

ajerkoniakiem Rolada czekoladowa CIASTECZKA Pierniczki Ciasteczka (kocie oczka). Kruche ciasteczka Reniferki – świąteczne ciasteczka dla dzieci i dorosłych ŚLEDZIE Śledzie w sosie tatarskim. Śledzie w pomidorach z rodzynkami. Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Śledzie z marynowanymi grzybami Śledzie z curry Różowe śledzie w zalewie octowej. Śledzie z orzechami i śliwkami suszonymi. Sałatka śledziowa Kolorowa sałatka śledziowa Sałatka śledziowa(...)jajkiem Śledzie ze śliwką Sałatka śledziowa z buraczkami WĘDLINY, PASZTETY Pasztet z żurawiną Pasztet z cielęciny Szynka peklowana domowa Schab gotowany Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem INNE Ryba po grecku. Bigos Zupa grzybowa z suszonych grzybów. Barszcz czerwony Jak zrobić kwas buraczany. Ciasto na pierogi z dodatkiem masła – Jak zrobić ciasto na pierogi z dodatkiem masła. Ciasto na pierogi

To co lubię - gotuję i polecam
Koktajl z buraczkiem 82

mną, pozostali domownicy nie przepadają za tym warzywem, a szkoda… W każdym razie dziś mam dla Was przepis na jeden z moich ulubionych koktajli. Oto fantastyczny koktajl z buraczkiem, który jest prawdziwą bombą witaminową! Polecam Wam wypić go chociaż raz w tygodniu. Jest to naturalny sposób na wzmocnienie odporności, co w sezonie jesienno-zimowym jest bardzo ważne Koktajl(...)buraczkiem – składniki: 2 małe buraczki (ja używam hermetycznie pakowanych), mały pęczek natki pietruszki, wyciśnięty sok z jednej cytryny, łyżeczka siemienia lnianego, 3/4 szklanki wody. Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczam w blenderze kielichowym i blenduję na koktajl. Można użyć do tego także blender ręczny Jeśli nie przepadacie za taką gęstą konsystencją, to wyciśnijcie sok w wyciskarce. Bardziej polecam jednak

Natka Pietruszki
Domowa ćwikła z chrzanem 73

zakwaszaniu żołądka ciężkostrawnymi daniami. Dlatego oprócz tego, że taka domowa ćwikła z chrzanem wspaniale smakuje, to naprawdę jest bardzo zdrowa Domowa ćwikła z chrzanem Składniki: około 2 kg buraczków około pół kilograma korzenia chrzanu 1-2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli sok z 2-4 cytryn   Buraki dokładnie umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu(...)pół łyżeczki soli. Wymieszać i dodawać po trochu ostudzonego chrzanu aż do uzyskania ulubionej ostrości. W razie potrzeby dodać jeszcze szczyptę cukru i więcej soku z cytryny. Można podzielić buraczki na pół i zrobić dwie wersje : łagodną i ostrą. Jeśli nie zużyjecie całego chrzanu możecie go przez kilka tygodni przechowywać w lodówce w zamkniętym słoiczku, dodawać go do majonezu

UgotujmyTo.pl
Sałatka z makrelą, burakiem, komosą ryżową i dressingiem z rzodkiewki 77

hobby. Ta prosta sałatka to tak naprawdę wyjątkowa eksplozja smaków i tekstur, która tworzy niezwykle pyszne, pełnowartościowe danie. Obok delikatnej, rozpływającej się w ustach, wędzonej makreli, znajdziemy soczystego, pieczonego buraczka, lekko chrupiącą komosę ryżową i delikatną roszponkę oraz kremowy dressing z chrupiącą i orzeźwiającą rzodkiewką. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Makrela, komosa ryżowa, buraczki – samo zdrowie na jednym talerzu(...)Składniki ½ szklanki komosy ryżowej 1 duża wędzona makrela 350 – 400 g 3 buraki 70 g roszponki Dressing pęczek szczypiorku pęczek koperku 200 g jogurtu naturalnego sól, pieprz Kroki Buraczki obierz, zawiń każdy oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blasze do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i piecz 45 – 60 minut, w zależności

Na-talerzu.pl
sałatka Ani z buraków fety i rukoli 70

upieczone lub ugotowane (po upieczeniu lub ugotowaniu obieramy) 2 garście rukoli 150 g sera feta 3 – 4 łyżki słonecznika lub pestek dyni 1 mała czerwona cebula wykonanie: Wystudzone buraczki, fetę i cebulę kroimy w kostkę. Słonecznik lub pestki dyni prażymy na suchej patelni. Rukolę grubo siekamy lub rwiemy palcami. Część rukoli układamy na dnie salaterki. Na rukoli układamy(...)buraczki wymieszane z cebulą. Następnie układamy pozostałą rukolę oraz ser feta. Posypujemy wystudzonymi ziarnami. Całość polewamy dresingiem. składniki na dresing : 2 łyżeczki oliwy 1 łyżeczka miodu 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub octu balsamicznego sól, pieprz do smaku wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą

Domowy Smak Jedzenia
Buraczki ze śliwką 91

śliwek węgierek 3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka bazylii 1 łyżka tymianku 1 łyżka cząbru 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżki sosu słodko-pikantnego sól, pieprz Przygotowanie: Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna), zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę(...)kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek. Czosnek siekamy. Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Ogórki marynowane po rosyjsku 85

podkreślenia smaku kanapek i burgerów, do sałatek i surówek jako dodatek, jako zakąska na przyjęciach. Ogórki po rosyjsku to marynata barwiona kawałkiem buraka na różowo. Można tu użyć malutkich buraczków w całości lub dużych pokrojonych w kawałki. Jeśli interesują was przetwory z ogórków zajrzyjcie do wpisu Przetwory z ogórków . PRZEPIS OGÓRKI MARYNOWANE PO ROSYJSKU Składniki: 3 kg ogórków(...)mogą być te większe kwiaty kopru świeże lub suszone nasiona kopru burak lub malutkie buraczki czosnek gorczyca zalewa: 1 szkl cukru 7 szkl wody 2 łyżeczki soli kamiennej 1 szkl octu 10% Jak zrobić ogórki marynowane po rosyjsku: Najpierw ogórki myjemy dokładnie i kroimy wzdłuż w kawałki (ćwiartki lub polówki). Następnie do słoików wrzucamy na dno koper, odrobinę gorczycy

Dorota Smakuje
BOTWINKA MOJEJ MAMY 105

przepis na przepyszną botwinkę, którą robiła jeszcze i babcia. Z dodatkiem młodych ziemniaków. Pyszna, lekka, ale sycąca, idealnie doprawiona. Najlepsza botwinka, jaką jadłam! Polecam! SKŁADNIKI: * botwinka ( liście, łodygi,buraczki ) – 500 g * burak – 1 szt * marchew – 1 szt * młode ziemniaki – 5-8 szt * bulion warzywny – ok. 750 ml * śmietana słodka(...)koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do gotującego bulionu dodajemy startą marchew oraz pokrojone, obrane ziemniaki. Wrzucamy buraka pokrojonego w plastry, gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy posiekaną botwinkę ( łodygi, liście i buraczki ) i gotujemy kilkanaście minut, aż warzywa będą miękkie. Wlewamy śmietanę ( hartując wcześniej ). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz świeżym koprem i pietruszką. Podajemy na gorąco. Smacznego! Zobaczcie

Ostra na Słodko
Buraczki z bananem 87

wyszło? Przekonajcie się sami ;) Składniki: 500 g pieczonych buraczków 1 duży banan 3 łyżki octu jabłkowego 50 ml oleju z pestek winogron 2 łyżki miodu sól, pieprz Przygotowanie: Buraczki i banana ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy 3 łyżki octu i szybko mieszamy, by banan nie sczerniał. Kolejnym krokiem będzie dodanie oleju, choć dla nas idealnym

R'n'G Kitchen
ZUPA Z CZERWONYCH BURACZKÓW I GRANATU Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 101

zdrowa i kolorowa zupa z czerwonych buraczków i granatu z dodatkiem mleczka kokosowego jest pełna witamin: czerwone buraczki zawierają wiele składników mineralnych takich jak, magnez, potas, cynk, żelazo, fosfor, są bogate w witaminy A, B, C, E, K, obniżają poziom cholesterolu, poprawiają wytrzymałość organizmu, działają antynowotworowo, wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Owoc granatu jest nie tylko smaczny

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Botwinka z młodymi ziemniakami 98

odciąć i zachować liście. Młode buraki oskrobać, pokroić na plasterki lub w słupki. Z liści odkroić łodyżki, pokroić je na 1,5 cm kawałki i dołożyć je do pokrojonych buraczków. Osobno pokroić liście botwinki. Młode ziemniaki dokładnie wyszorować, większe przekroić na pół. Do garnka wlać oliwę, dodać masło, rozpuścić na ogniu. Wrzucić marchewkę i pietruszkę, podsmażać ok. 5 minut(...)smaku octem, dodać zahartowaną śmietanę, czyli dobrze wymieszaną z kilkoma łyżkami zupy (zapobiegnie to zwarzeniu się śmietany). Na sam koniec do botwinki z młodymi ziemniakami wsypać pokrojone liście buraczków, zamieszać, gotować 30 sekund. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z kawałkami ugotowanych na twardo jajkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Botwinka z młodymi ziemniakami pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
BOTWINKA 81

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekka wiosenna zupę, botwinkę. Trudno mi wyobrazić sobie wiosnę bez tej zupy. Młode, delikatne liście buraka i młode buraczki, o tej porze roku, są pełne smaku i aromatu. Zupa ta dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa. SKŁADNIKI: 1.5 – 2 L WYWARU WARZYWNEGO LUB MIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO(...)POKROIĆ W KOSTKĘ. ŁODYGI BOTWINKI ORAZ POKROJONY BURAK WRZUCIĆ DO GARNKA. LIŚCIE ZACHOWAĆ NA PÓŹNIEJ. JEŚLI NIE MACIE MARCHEWKI I PIETRUSZKI Z WYWARU, UGOTOWAĆ JE WRAZ Z BOTWINKA I BURACZKAMI. WARZYWA ZALAĆ WYWAREM, DODAĆ ŁYŻECZKĘ CUKRU I ŁYŻKĘ LUBCZYKU. POGOTOWAĆ OKOŁO 10 MINUT. W MIĘDZYCZASIE NA PATELNI ROZPUŚCIĆ MASŁO I PODSMAŻYĆ NA NIM LIŚCIE BOTWINKI WRAZ Z PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ

Pani M - kuchnia smakowita
Kopytka z burakami 94

zmienił się nie tylko kolor, ale także smak kopytek. Jeśli lubicie kopytka, wersja z gotowanymi buraczkami także powinna przypaść Wam do gustu. To, co wyróżnia kopytka z buraczkami , to ich przepiękny różowy kolor, który doskonale kontrastuje z zielonym kolorem np. sałatek. Udostępnij Składniki na kopytka z burakami 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej

niecodziennikpary