buraczki - 4888 przepisów (strona:82/326)

Kasza gryczana z botwinką i białym serem 36

mała cebula 1 ząbek czosnku pół pęczka koperku sok z połowy cytryny sól pieprz oliwa (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy al dente, odcedzamy. Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec

Kardamonovy
Zupa z botwinki z jajkami i ziemniakami 38

wody. Dodajemy do nich umytego pora, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem, do miękkości jarzyn. W międzyczasie dokładnie myjemy botwinki. Odcinamy z nich buraczki, obieramy i kroimy w plasterki. Liście i łodygi szatkujemy. Na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Po chwili dodajemy do tego plasterki buraczków, smażymy

Kardamonovy
Naleśniki z botwinką 43

smaku olej do smażenia Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną  w kostkę cebulę, gdy się zeszkli dodajemy opłukane, osuszone i pokrojoną na mniejsze kawałki botwinkę (jeśli macie dość duże buraczki to wrzućcie je najpierw i posmażcie chwilę, a listki i łodyżki wrzućcie dopiero gdy buraczki będą miękkie). Gdy zmniejszą swoją objętość dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek

Cynamonowe szczęście
Gnocchi z botwinką i kozim serem 62

parmezan. Wszystko wyszło mega pyszne, oryginalne i wykwintne. Orzechy były tym chrupiącym dodatkiem, którego mi brakowało w całej kompozycji. Składniki (na 2 porcje): opakowanie gotowych gnocchi pęczek botwinki z buraczkami 3 łyżki siekanych orzechów włoskich około 3 łyżki kremowego serka koziego 2 łyżki masła 1 mały ząbek czosnku sól i pieprz do smaku parmezan do posypania 2 łyżki wody(...)Przygotowujemy botwinę – myjemy osuszamy. Buraczki odkrawamy, odcinamy końce, obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi kroimy w kostkę, liście z grubsza szatkujemy. Ząbek czosnku obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę.   Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy pokrojone plasterki buraka, mieszamy i smażymy około 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy łodygi, smażymy minutę mieszając

Smaczna Strona
Barszczyk z botwinki 49

kiszonych buraków lub sok z cytryny -150 ml kwaśnej śmietany -łyżka  masła  -olej rzepakowy -sól, pieprz, cukier  -koperek lub natka pietruszki Z botwinki odciąć młode buraczki, łodygi i liście drobno posiekać. Oczyszczone warzywa: marchew, seler, pietruszka, buraczki  zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.  Cebulę drobno pokroić. W głębokim rondlu rozgrzać olej z masłem

Kulinarne przemyslenia
Botwinka zupa 68

Ziemniaki i marchew obieram, kroję w kostkę i wrzucam do garnka. Zalewam 1,5 litra wody, dodaje przyprawy i gotuję do miękkości warzyw. Botwinkę myję, kroję drobno – oddzielnie buraczki, oddzielnie liście. Buraczki dodaję do zupy i gotuję minutę, wyłączam grzanie Dodaję posiekane liście botwinki, posiekany koper i szczypiorek oraz śmietankę. Mieszam i doprawiam do smaku. Artykuł Botwinka

Dorota Smakuje
Najlepsza zupa z botwinki (prosta) 59

zastąp masło - oliwą, a śmietanę jej wegańską wersją. Zupę możesz zrobić na bulionie drobiowym, choć ja najbardziej polecam jednak warzywny. Użyj jak najświeższej botwinki - bez zwiędłych liści i pomarszczonych buraczków. Jeżeli trafi Ci się duża botwina - możesz użyć jednej do tego przepisu.  Nie zapomnijcie o podsmażeniu ziela angielskiego z liśćmi laurowymi na maśle/oliwie - sami zobaczycie(...)smaku Przygotowanie: 1. W garnku roztapiamy masło. Wrzucamy do niego liście laurowe i ziele angielskie. Podsmażamy przez 2 minuty. 2. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, posiekaną drobno cebulę i botwinkę (buraczki, łodygi, liście) oraz pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki. Podsmażamy przez 5 min. cały czas mieszając. 3. Dodajemy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy przez 2 min. 4. Całość zalewamy bulionem

Czarnawisienka
Sos chrzanowy z buraczkiem 41

Jeśli zostało Wam sporo świątecznej wędliny lub jajek, to proponuję łatwy sos chrzanowy na bazie śmietany, jajek i buraczka czerwonego. Składniki: ? 4 jajka ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżeczki tartego chrzanu ? 1 szklanka kwaśnej śmietany 12% ? 1 mały, ugotowany buraczek czerwony ? sól, szczypta cukru i pieprz do smaku Wykonanie: ? Jajka ugotować na twardo, obrać i oddzielić żółtka od białek(...)Żółtka utrzeć z sokiem cytryny, chrzanem, solą i cukrem. ? Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. ? Białka i obrany buraczek zetrzeć na tarce o grubych oczkach. ? Sos doprawić solą, cukrem i pieprzem

To co kocham
KOKTAJL Z ANANASA, FENKUŁA I SZPINAKU 61

młodych listków świeżego szpinaku ● ½ małego fenkuła (kopru włoskiego) ● 1 mała łodyga selera naciowego ● 1 szczypta pieprzu kajeńskiego ● ½ awokado ● 4 łyżki soku z cytryny ● 1 małe opakowanie chipsów z buraczków, lub chipsów domowych (opcjonalnie) ● sól, pieprz   Przygotowanie : Liście szpinaku umyj i osusz. Obrany ananas pokrój na małe kawałki. Z kopru włoskiego usuń pierwszą twardą warstwę, pokrój bulwę w cienkie(...)kajeńskim i 60 cl wody mineralnej (lub przegotowanej) Dodaj miąższ awokado pokrojony w kawałki i zblenduj ponownie. Dopraw solą i pieprzem, i przelej do szklanek. Podaj z chipsami z buraczków (opcjonalnie

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pasta z PIECZAREK I SŁONECZNIKA do chleba! Prosta pasta kanapkowa 76

czego zrobić pastę do chleba? Pastę do chleba możesz zrobić z wielu składników! Najczęściej spotykane są pasty kanapkowe warzywne – na bazie ciecierzycy, suszonych pomidorów, awokado, bakłażana, czy też buraczków. Pysznie smakują również pasty do kanapek z pieczarek. Jak zrobić pastę kanapkową z pieczarek? Pastę pieczarkową ze słonecznikiem, na którą przepis znajdziesz poniżej, przygotujesz z odparowanych na suchej patelni(...)chleba?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Pastę do chleba możesz zrobić z wielu składników! Najczęściej spotykane są pasty kanapkowe warzywne - na bazie ciecierzycy, suszonych pomidorów, awokado, bakłażana, czy też buraczków. Pysznie smakują również pasty do kanapek z pieczarek. " } } , { "@type": "Question", "name": "Jak zrobić pastę kanapkową z pieczarek?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Pastę pieczarkową ze słonecznikiem, na którą przepis znajdziesz poniżej

Via Gusto
Sałatka z burakiem 98

Dziś podzielę się z Wami prostym przepisem na szybką sałatkę ze zdrowym buraczkiem! Co nam trzeba? na duży talerz: 100g mx sałat 2 średnie ugotowane buraczki 1 gruszka 100g sera feta 2 łyżki uprażonych pestek słonecznika sos: łyżka oliwy, łyżeczka miodu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny Robimy! Sałatę rozsypujemy na talerz, na to pokrojonego z półprasterki buraczka

Latosiowydom
Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi 128

Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi i buraczkami – klasyczny polski obiad nie tylko na święta. Choć trochę pracy trzeba włożyć w jego przygotowanie to całość smakuje naprawdę wybornie. Schab można przygotować wcześniej i w większej ilości. Również ziemniaki potrzebne do przygotowania klusek śląskich mogą być wcześniej ugotowane. PRZEPIS SCHAB W SOSIE PIECZENIOWYM Z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI Składniki: schab(...)każdym robimy dziurkę za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy 3-5 minut. Kluski podajemy ze schabem i polewamy sosem. Podajemy też z buraczkami . Artykuł Schab w sosie pieczeniowym z kluskami śląskimi pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Dania na Wigilię – 15 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW 264

PRZEPIS Kulebiak w formie gwiazdy Drożdżowe ciasto z kapustą i grzybami, ale w formie pięknej gwiazdy. Pysznie smakuje z czerwonym barszczem! ZOBACZ PRZEPIS Sałatka a’la śledziowa z buraczkami W sałatce oprócz śledzia z boczniaków, znajdziesz również buraczki, ziemniaki, cebulę i ogórki kiszone. ZOBACZ PRZEPIS Sałatka jarzynowa bez jajek Sałatka jarzynowa bez jajek to nie tylko opcja

Via Gusto
Roladki z indyka 66

łyżki musztardy sarepskiej – świeżo zmielony pieprz – 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 % do podania : np. ziemniaczki lub ryż jaśminowy oraz pikle z ogórków lub buraczki Przygotowanie: Szpinak płukamy, skrapiamy cytryną i podsmażamy na patelni, aż zwiędnie. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku. Pierś z indyka rozbić na 1 duży kotlet lub dwa mniejsze. Doprawić solą i pieprzem oraz(...)talerzach nasze roladki lub przelewamy do sosjerki aby każdy indywidualnie według uznania polewał sobie mięsko. Indyka podajemy np. z ryżem jaśminowym, kaszą gryczaną oraz z piklami z ogórków lub buraczkami:) Smacznego! Artykuł Roladki z indyka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Żeberka pieczone w piwie 78

niedzielny obiad. Mięso jest kruche i z łatwością odchodzi od kości. Żeberka możecie podać z ziemniakami, albo polecam Wam kluski śląskie polane sosem z pieczenia mięsa i domowymi zasmażanymi buraczkami. Żeberka pieczone w piwie składniki Jak wybrać żeberka wieprzowe? Podstawą mojego dania są żeberka wieprzowe, jednak zanim wybierzemy się do sklepu aby je kupić powinniśmy wiedzieć, czym się kierować(...)zarumienić piekłem je w 200 st. C przez 20 minut. Mięso wyszło idealne. Teraz wystarczy tylko do żeberek dodać ulubione dodatki i obiad gotowy. Polecam Wam kluski śląski i buraczki zasmażane. Co prawda pewnie będzie to odebrane jako reklama, ale miałem okazję spróbować i poczęstować rodzinę wędlinami z Rusiborza i muszę Wam powiedzieć, że słyszałem same pozytywy. I coś

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania