buraczki - 4888 przepisów (strona:88/326)

Zupa z botwinki z cielęciną 67

dzieci. Polecam. Zupa z botwinki z cielęciną – Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji Zupa(...)mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek). Osusz. Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny

Moja Delicja
Tarta z burakami, orzechami i tymiankiem, czyli sposób na buraki z barszczu 69

ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi o to, aby barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić go, schować do lodówki i dopiero w kolejnym dniu buraki wykorzystać do innych dań. Dzięki temu buraczki nasiąkną smakiem i dania z nimi będą smaczniejsze

Moja Delicja
Czerwony barszcz na domowym zakwasie 124

Rozpisywałam się już kiedyś na temat zdrowotnych właściwości zakwasu z buraków tutaj: zakwas z buraków , więc pominę ten temat. Dodam tylko, że warto kisić buraczki na barszczyk domowym sposobem, bo nie ma porównania smakowego do zakwasu kupionego w sklepie. Zamieszczam, zgodnie z obietnicą kolejny przepis ze starej książki kucharskiej na zakwas i dwa rodzaje barszczu czerwonego. (function(...)m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ja wybrałam ten jarski. Pominęłam dodawanie grzybów ponieważ lubię czysty smak buraczków. Moja wersja czystego barszczu: warzywa czyli por, spory kawał bulwy selera, dwie pietruszki, dwa spore buraki (starte na tarce o grubych oczkach) zalałam 1 l wody, gotowałam na wolnym

Kulinarne przemyslenia
Buraczki na ciepło do obiadu 50

Kiedyś nie lubiłam buraków, teraz je uwielbiam i naprawdę nie rozumiem jak mogłam być tak wybrednym dzieckiem gdyż takie buraczki na ciepło do obiadu są przepyszne! Mój mąż również je lubi i są najczęstszym dodatkiem na naszym stole obiadowym. Dzisi Artykuł Buraczki na ciepło do obiadu pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Risotto z buraczkami i fetą 88

Ponieważ risotto jest naszym ulubionym daniem przyrządzam je z czym się da, z tym co lubimy. Dziś padło na buraczki, słodkie i pachnące. Jak składniki wszystkie są przygotowane to zrobienie risotta zajmuje nie więcej jak 30 minut. Polecam z buraczkami. Buraczane risotto. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Buraki faszerowane kaszą 80

pyszne danie polecam na obiad albo na drugie śniadanie do pracy, szkoły, na studnia. Wkładamy takie buraczki do pojemnika a potem zajadamy ze smakiem. Są pełne witamin i poprawiają naszą krew aby na zimę była znakomita. Faszerowane buraczki. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Kiszone buraczki 100

Zapraszam po najprostszy przepis na buraczki kiszone . Sok z kiszonych buraczków jest nie tylko super pyszny, ale i bardzo zdrowy. Można go wypić lub dodać do barszczu czerwonego.  - do picia lub do barszczu - można go trzymać w lodówce - bardzo zdrowy sok z kiszonych buraków

AniaGotuje.pl
Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. 78

Święta święta i po świętach, a dla tych, którzy myślą już o Sylwestrowym menu mam propozycję na pyszne śledzie pod buraczkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. Składniki 8 filetów śledziowych 3 cebule 4 buraki 6 ziemniaków 3 jajka sól pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 250 ml kwaśnej śmietany 380 ml majonezu(...)Powtarzamy kolejno warstwy śledzie, cebula, sos, buraki, ziemniaki, sos. Na wierzch ścieramy jajka. Posypujemy koperkiem i pietruszką. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na minimum 2 godziny. Smacznego. śledź pod buraczkiem (szuba) to co lubie gotuje i polecam Artykuł Śledź pod buraczkiem. Szuba. Śledź pod pierzynką. pochodzi z serwisu To co lubię gotuję

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa warzywna. 119

Zupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki(...)dodajemy liść laurowy, sól oraz ziele. Następnie dodajemy umytą i pokrojoną w 2,5 cm kawałki fasolkę. Gotujemy 5-10 minut i dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę w talarki, buraczki pokrojone w mniejsze kawałki. Gotujemy kilka minut i dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kalafiora podzielonego na mniejsze różyczki. Całość gotujemy, aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby

To co lubię - gotuję i polecam
BOTWINKA NA CIELĘCINIE 108

boczkiem 😍 No i jajo 🤣  U mnie element obowiązkowy botwinki.  Składniki: ok 300 g cielęciny z kością 1  pietruszka 1/2 selera 1 marchewka pęczek botwinki wraz z buraczkami sok z  cytryny śmietany 18% 2 ząbki czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól pieprz ziele angielskie liść laurowy koperek do dekoracji Wykonanie: Mięso włóż do garnka, zalej(...)sól, liść laurowy, ziele angielskie i gotuj wywar do miękkości mięsa. Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. Marchew, seler i pietruszkę obierz, pokrój dowolnie. Umyte wcześniej łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Wszystkie warzywa włóż do wywaru. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i gotuj do miękkości. Na koniec dodaj koncentrat buraczany, sok z cytryny (do smaku), sól, pieprz

Walijskie Pichcenie
Sałatka obiadowa z cukinii 95

Prosta w przygotowaniu! Zrobiona z cukinii, marchewki, jabłka i szczypiorku. Sprawdzi się jako dodatek do drugiego dania, do potraw smażonych, pieczonych oraz z grilla.   Polecam dodatki do obiadu: ** Buraczki ze śmietaną ** Duszoną białą kapustę ** Sałatę ze śmietaną ** Buraczki z cebulką do obiadu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: młoda cukinia (około 500 g) 2 marchewki 1 jabłko

Kulinarny S.O.S.
Buraczki z papryką na zimę 93

Muszę przyznać, że buraczki w przygotowane w ten właśnie sposób o moja ulubiona surówka do ze słoika. Idealnie komponują się ze wszystkimi mięsami, mięsnymi sosami, ziemniakami i kaszami. Jest to sałatka, którą z chęcią zajadają również dzieci.  3 kg buraków 1/2 kg czerwonej papryki 1/2 kg cebuli 1/2 szklanki oleju (poj.250 ml) 1/2 szklanki cukru 1/ 2 szklanki(...)octu 1 łyżka soli 2 łyżeczki pieprzu Paprykę, umyć pozbawić nasion i pokroić w paseczki, cebulę w piórka wymieszać i trochę posolić. Buraczki ugotować w łupinkach, lub upiec w piekarniku owinięte w folie aluminiową. Następnie obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej. Dodać cebulę i paprykę oraz wszystkie przyprawy, ocet i olej .Bardzo dokładnie wymieszać. Włożyć do wyparzonych

Krylowa Kuchnia
Ciasto filo nadziewane botwinką, rzodkiewkami i fetą 70

buraczki i łodygi) mała cebula pęczek rzodkiewki łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka sezamu pół pęczka szczypiorku sól, pieprz do smaku Botwinkę dokładnie myjemy i buraczki kroimy w cienkie plasterki, a łodygi drobno siekamy. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na maśle. Gdy się zeszkli dodajemy botwinkę i dusimy na małym ogniu, aż zmięknie (około 15 minut

Mienta blog
Sałatka z botwinki i sera 82

kalorie to ser mozzarella możemy zastąpić chudym twarogiem innym domowym serem sałatkowym Sałatka z botwinki i sera to pyszny sposób na letnią sałatkę. Jest smaczna i zdrowa. Liście młodych buraczków nadają się nie tylko na zupę. na ciepło, czy chłodnik. Z botwinki można przyrządzać smaczne, zdrowe i kolorowe sałatki, albo koktajle pełne witamin i minerałów. Tym razem proponuję wypróbować(...)sera mozzarella Słonecznik 1 łyżka oliwy sok z cytryny sól, domowy miks ognistej mieszanki przypraw Przygotowanie szybkiej sałatki z botwinki i sera: Botwinkę na sałatkę myjemy, łodyżki, liście i buraczki kroimy na kawałki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny. Siekamy szczypiorek, ser mozzarella kroimy w kostkę. Łączymy składniki, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą, np. miksem przypraw i sokiem z cytryny. Sałatę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię