buraczki - 4888 przepisów (strona:97/326)

Barszcz z kiszonych buraków – prosty przepis 153

picia np. do pysznej smażonej ryby. Smacznego   Kiszone buraki z zakwasem Jak przygotować? Przygotowujemy 2 kg buraków. Do czystego naczynia (u mnie duży słój) wkładamy obrane i pokrojone buraczki. Następnie zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem(...)soli (zachowajcie proporcje – 1 czubata łyżka solu na litr wody), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i 2-3 listki laurowe. Ważne! Należy zwrócić uwagę, żeby buraczki nie wystawały ponad poziom wody. Przykrywamy naczynie ściereczką i odstawiamy na kilka dni (temperatura pokojowa). Od czasu do czasu zaglądamy do naszego słoja i sprawdzamy czy na powierzchni

Słodkie okruszki
Kaczka z figami 114

aromatyczne. Podaję z ziemniakami, buraczkami, modrą kapustą lub ulubionymi surówkami. Pieczone mięso podaję najczęściej z ziemniakami tłuczonymi lub pieczonymi, w postaci gładkiego maślanego puree, kopytkami lub kluskami śląskimi, buraczkami na gorąco czy kapustą modrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. SKŁADNIKI: 4 kacze udka 2 figi 1 jabłko

Zasmakuj Kuchni
Chleb z sokiem z buraków 162

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo. Dodając sok z buraczków od Victoria Cymes uzyskałam piękny różowy kolor skórki chlebka. W smaku sok buraczkowy nie jest wyczuwalny. Polecam Składniki: 1 szkl mąki pszennej razowej 2 szkl mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 10 łyżek soku(...)czerwonych buraków od Victoria Cymes 1 szkl ciepłej wody czarnuszka do posypania Przygotowanie: Do dużej miski przesypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy olej, sok z buraczków oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy dłonią ciasto, aż nie będzie się kleić, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy chleb do foremki keksowej, posypujemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Buraczki tarte na zimę do słoików 179

Buraczki w wersji klasycznej, czyste i bez dodatków. Takie, które smakują nam najbardziej :) Składniki: 5 kg buraków1/2 szklanki cukru1 łyżka soli1/2 szklanki octuPrzygotowanie: Obcinamy liście buraczków, a następnie opłukujemy je z ziemi. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy do miękkości. Ugotowane buraki odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia

Krokusowy Dom
Barszcz ukraiński 138

każdym domu przepis na tą zupę jest inny. U mnie z fasolką szparagową. SKŁADNIKI: 0,5 kg. żeberek 2 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 5 średnich buraczków 3 średnie ziemniaki 30 dag. zielonej fasolki szaragowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 pomidory świeże paprykowe lub mała puszka 2 -3 łyżki octu spirytusowego lub winnego, albo(...)kostkę pomidory, podsmażyć razem około 20 min., włożyć do wywaru, gotować, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i fasolkę pokrojoną na części, gotować do miękkości, wyjąć żeberka, obrać, ugotowane buraczki  pociąć w kostkę i razem z żeberkami dodać do zupy, zabielić zahartowaną śmietaną

Kuchnia Beaty
Przepis na najlepszy chłodnik na lato – top 8 117

soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć(...)dekoracji, a resztę pokroić i dodać do warzyw. Pieprz i czosnek dodać do butelki jogurtu i wymieszać. Zalać warzywa jogurtem, dodać sok z buraków i wymieszać. Podawać udekorowane małymi buraczkami z botwinki, śliwkami i orzechami. 8. Chłodnik z truskawek Jeśli smakował Wam malinowy i dorwiecie jeszcze truskawki, to spróbujcie koniecznie. Składniki na 4 porcje: kilo truskawek dojrzałe awokado – obrane

Ugotowane pozamiatane
SAŁATKA" NOCNA" 170

Cukier posiekany drobno szczypiorek pokrojone  w drobną kostkę  ogórki kiszone ( u mnie 2 duże ) 2 przyprawione przyprawą do kurczaka i  usmażone piersi z kurczaka  Curry Buraczki marynowane na słodko Cynamon szczypta Papryczki jalapeno 1 cebula posiekana drobno i sparzona we wrzątku Posiekana drobno natka pietruszki Starty żółyż ser ok.10 dag. *********************************************  1 warstwa - starte ziemniaki(...)drobno ogórki kiszone. 4 . Pokrojone piersi kurze . 5 . Sos curry - 3 czubate łyżki majonezu , sól , pieprz ,cukier do smaku , 1 łyżeczka curry.  6 .pokrojone papryczki jalapeno. 7 . Starte buraczki marynowane . 8 . Posypać szczypta cynamonu. 9 . Grubo majonezu położyć. 10 . Sparzona ,drobno posiekaną i odcedzone cebula. 11 . Starty žółty ser .  12 . Sałatkę włożyć do lodówki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tarta z botwinką 149

pieprz – 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy w drobna kostkę. Liście również drobno kroimy. Cebulkę myjemy i również kroimy. W misce wymieszaj jajka(...)śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Na koniec dodaj liście. Smaż wszystko ok. 5-8 minut. Odstaw do wystygnięcia. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto

I LOVE LIFE
Chłodnik buraczkowy. Odchudzamy 147

były chrupiące i jędrne.  Największym grzechem jest starcie tych warzyw i dodanie do zupy...psuje to cały efekt, warzywa w chłodniku muszą być chrupiące. Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna. Składniki(...)gruntowe szczypiorek i koperek Przygotowanie: Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier. Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła. Przed podaniem dodać do chłodnika

Codziennik Kuchenny
Chłodnik z botwinki i ogórków 127

Składniki: botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu) ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze 2 większe ogórki lub 4 mniejsze 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 l maślanki mrągowskiej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno kroimy. Łodyżki i liście (wg uznania czy wszystkie czy tylko część

bistro mama
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 107

garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem

R'n'G Kitchen
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 109

Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem

Kardamonovy
Jak zrobić pierś z kaczki? 162

KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy z kaszą i rzodkiewkami, dodajemy wytopiony tłuszcz z kaczki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem KACZKA - 2 filety z kaczki

SMYKWKUCHNI
Botwinka 120

swoją botwinkę lub z dobrego źródła , to nie wahaj się ani chwili.Poniżej przepis na moją botwinkę. Składniki wywar z warzyw lub rosół z indyka botwinka: liście oraz młode buraczki kilka młodych ziemniaków sól himalajska różowa lub morsa + pieprz do smaku spora ilość koperku oliwa z oliwek śmietana 18% Ugotuj wywar z warzyw lub rosół. Odstaw. W dużym garnku(...)grubym dnem rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Umyte i oskrobane ziemniaki pokrój w półplastry i wrzuć do garnka. Podsmaż, aż będą prawie miękkie. Wlej wywar, dodaj posiekane w plasterki buraczki, dosmacz solą i pieprzem. Po 5 minutach dodaj łodyżki posiekane drobno oraz liście. Również je drobno posiekaj. Przed końcem gotowania dodaj koperek. Zabiel smietaną. Przed podaniem opcjonalnie możesz dodac

Z Kuchni Do Kuchni
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 122

plasterki wędzonego boczku łodyga brokuła (różyczki zostawcie do makaronu na wtorek) oliwa ev. 1 pomidor garść liści takich jak szpinak, botwinka czy jarmuż (u mnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek ) garść groszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem(...)gotowanie. Falafele według mnie najlepiej smakują zawinięte w tortillę z dodatkiem świeżych warzyw i sosu jogurtowego. Na zdjęciu widzicie zielony groszek (który i Wam zostanie po przygotowaniu paelli), buraczki Chioggia oraz młode pędy groszku. Ale warzywa mogą być naprawdę dowolne. A falafele które Wam zostaną, zapakujcie w pojemnik i zabierzcie ze sobą w poniedziałek na obiad w pracy :) ➤ Kliknij

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania