SKŁADNIKI: 30 dag buraków czerwonych 1 marchewka 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 liść laurowy 6 ziarenek pieprzu koncentrat z buraczków odrobina soku z cytryny sól - według uznania(...)PRZYGOTOWANIE: Marchewkę i cebule obieramy kroimy w kawałki, zalewamy 1 litrem wody. Garnek nastawić do gotowania, dodajemy liście laurowe i pieprz. Gotujemy około 15 min. Na grubych oczkach szatkujemy buraczki oraz czosnek, dodajemy na garnka i gotujemy około 25min. Odcedzamy, dodajemy koncentrat,sól, oraz sok z cytryny. i jeszcze chwilę gotujemy. USZKA -uszka nadziałam pasztetem -skorzystałam ze standardowego przepisu
Dziś Ja gotujeSkładniki 4 buraczki średniej wielkości 100 g orzechów włoskich 1 cebula 1 cytryna 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki miodu 200 g sera feta 2-3 gałązki świeżej mięty sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki umyć, zawinąć każdy osobno w folię aluminiową. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180° C na termoobiegu przez 50 minut, aż będą miękkie. Po wyjęciu(...)cytryny i olejem. Odstawiamy na kilka minut.Upieczone buraki obrać ze skórki, pokroić w kostkę przełożyć do szklanej miski.Uprażone orzechy również obieramy ze skórki siekamy na małe kawałki. Do buraczków dodać marynowaną cebulę, miód, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec posypujemy sałatkę pokruszonym serem feta oraz orzechami. Odstawiamy w chłodne miejsce. Podajemy jako przystawkę do mięs. Smacznego
kgwjanczewopyszna! Składniki: 3 ziemniaki ugotowane, obrane i pokrojone w kostkę 3 duże marchewki – ugotowane, obrane i starte na tarce o grubych oczkach 5 płatów śledziowych w oleju słoik buraczków konserwowych lub 3 duże buraki ugotowane i starte na tarce o grubych oczkach 1/2 słoika ogórków konserwowych, pokrojonych w drobną kosteczkę puszka groszku czerwona cebula, drobno posiekana w kosteczkę(...)ścieramy na tarce słoik majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Śledzie wyjmujemy z zalewy i odsączamy, a następnie kroimy je w mniejsze paseczki. W szklanej misce układamy warstwami: ziemniaki, marchew, majonez, buraczki, śledzie, majonez, groszek, cebulka, ogórki, majonez, żółtka, białka, sól, pieprz i jeszcze raz majonez. Sałatkę schładzamy przez przynajmniej godzinę w lodówce. Smacznego! Przepis dodaję do akcji „Mama smaka
Życie ze smakiemaromatu sok. Nie musicie wykorzystać wszystkiego soku, ja użyłam tylko 1 łyżeczki 1 łyżeczkę soku z buraczka wymieszać z kilkoma kroplami soku z cytryny i rozetrzeć z cukrem pudrem. Możecie regulować gęstość lukru dodając cukru pudru, lub soku z buraczków. Gotowym lukrem udekorujcie upieczoną babkę, lub posypcie cukrem pudrem. Powodzenia
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmięsem i przyprawami. W kolejnym dniu wystarczy uformować i upiec kotlety. Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaczków i surówki z buraczków. SKŁADNIKI / 8 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 jajko 1 cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki bułki(...)pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, aż przyrumienią się z obu stron, przekładamy do żaroodpornej formy i wstawiamy na 15-20 minut do piekarnika. Podajemy np. z ziemniaczkami i tartymi buraczkami
cool and mintybywam zaskoczony. 😋Myślę💭, że nie można wymyśleć💭 nic bardziej genialnego, a tu...💣💥💨 Buraki to jedna z mniej docenianych potraw, kojarzy się z barszczem czerwonym, ćwikłą i buraczkami zasmażanymi. Nieraz z "burakiem", chociaż nie rozumiem dlaczego, kojarzy się pewien typ osobników... Podejrzewam, że użycie określenia: "Ale burak!" jest nie stosowne i nie jeden burak, taki z grządki(...)podnosi poziom📈 kortyzolu☠ i jest przyczyną zakwaszenia organizmu wynikającego ze stresu😱😵😨. - Patrząc teraz na biochemiczne zjawiska związane z burakiem - roślinką z ogródka czy pola, sytuacja jest kompletnie odwrotna🔃. Buraczki to przodownicy wśród roślin w temacie odkwaszania📉 organizmu i fundament przywracania naszego zdrowia💚. Jak mówią Chińczycy🙏: "Organizm odkwaszony to organizm uzdrowiony...❤" Powtórzę: Uwaga❗ Grozi obżarstwem...❗😁 Zjadłem
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSKŁADNIKI: 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1.8 l. bulionu 0.5kg botwinki z buraczkami 1 łyżeczka mąki pszennej 200ml śmietany(...)cytryny (około pół) sól pieprz WYKONANIE: 1.Do wywaru wrzucić marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. 2.Gotować aż delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą
Dziś Ja gotujeposiekanej, lub groszków czekoladowych do pieczenia 2 duże jajka, plus 1 duże żółtko 200g jasno-brazowego, miałkiego cukru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100g mąki 100g ugotowanych, obranych buraczków, startych na tarce o dużych oczkach 50 g śliwek kalifornijskich, grubo pokrojonych Piekarnik rozgrzej do 190stC. Wyłóż papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 20 cm. Masło i czekoladę rozpuść(...)misce ubij mikserem jajka z żółtkiem, cukier i ekstrakt z wanilii. Jajeczną miksturę dodaj do ostudzonej czekolady i wymieszaj. Wmieszaj łyżka mąkę i szczyptę soli. Na końcu dodaj starte buraczki i śliwki. Masę wlej do foremki i pieczemy około 20-25 minut ( u mnie raczej okolice 30 minut - trzeba po prostu sprawdzać ). Zostaw do wystudzenia w foremce, po czym
Lejdi of the housejest serce domu. W niedzielę mama przygotowuje dla nas pyszny, prosty obiad. Kotlety mielone. Wszyscy je lubimy. Kojarzą mi się z kuchnią babci w zestawie z ziemniaczkami puree i buraczkami. Taki polski zestaw. Nieco retro, ale taki retro, który nie wychodzi z mody, ponieważ teraz retro jest przecież modne, czyż nie? Składniki na 5-6 sztuk 400g karkówki(...)bułce tartej i kładziemy na rozgrzany na patelni tłuszcz. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy prosto z patelni. Najczęściej mielone jemy z puree ziemniaczanym i buraczkami, ale równie pysznie smakują z kiszonym ogórkiem. Smacznego! Artykuł Kotlety mielone mojej mamy czyli retro obiad pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaskładnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty. Składniki: Ćwiartka małej czerwonej kapusty Mały słodki ziemniak 2 małe buraczki ćwikłowe Przyprawy: 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Łyżeczka oregano Łyżeczka majeranku Łyżeczka tymianku Sól i pieprz 6 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka miodu Ciasto: 2 szklanki mąki uniwersalnej Łyżeczka suszonych(...)powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę. Krok 2 Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. Solidnie skrop olejem rzepakowym, posyp przyprawami: kuminem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw
Niedzielny kucharzpolędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku, żeby zobaczyć co ciekawego jest w asortymencie(...)kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szklanka ryżu 2 jajka Masło Drożdże paczka Garść orzechów włoskich Przyprawy: Musztarda ziarnista Miód
Niedzielny kucharzwarzyw – hitem stołu było spaghetti z cukini. Od kiedy mamy specjalny przyrząd, czyli tak naprawdę najprostszą na świecie obieraczkę do warzyw, robimy makrony z cukini, jabłek, kalarepki, czerwonych buraczków i białej rzepy. Warzywne spaghetti nie może obejść się bez dobrego pesto, a to z kolei wyjdzie tylko wtedy kiedy powstanie na bazie z dobrych orzechów. My użyliśmy migdałów(...)się w sprzęt pewnej szwajcarskiej firmy na V :), zrobiony z dobrej stali. Kosztuje około 25 zł. Kiedy w domu zaczęliśmy zamieniać w spaghetti cukinię, marchew, białą rzepę a nawet buraczki i jabłka radość była większa niż z nowego play station Od tego czasu często sięgamy po naszą obieraczkę. Spaghetti z cukinii z pesto bazyliowo pietruszkowym i krewetką to nasz
Niedzielny kucharzbarszcz okazał się strzałem w dziesiątkę. Do tego domowe uszka i kolejna świąteczna potrawa gotowa! Składniki na około 3 litry zupy: 1 porcja UKISZONYCH BURAKÓW (z 1 kg buraczków) 1 i 1/2 litra wody 3 marchewki, obrane i pokrojone w mniejsze części 1 pietruszka, obrana i pokrojona w mniejsze części 1/2 pora, pokrojonego w mniejsze części 1 cebula, opieczona(...)marchewkę, pietruszkę, cebulę, pora, natkę pietruszki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy pod przykryciem przez około 45 minut na minimalnym ogniu. 2. Warzywa wyjmujemy z wywaru, dodajemy ukiszone buraczki wraz z sokiem. Dodajemy majeranek, obrany i pokrojony czosnek, sok jabłkowy, pieprz, cukier, oliwę i sól do smaku. Mieszamy i zagotowujemy na bardzo małym ogniu przez około pół godziny
Życie ze smakiemCałość gotować około 1 godzinę, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Na koniec jeszcze raz sprawdzić smak - w razie konieczności uzupełnić sól. Odstawić, a gdy lekko przestygnie - odcedzić. Przygotowanie buraczków. 2 kg buraków wyszorować ostrą stroną gąbki (nie obierać) i zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Włożyć na blaszkę do nagrzanego piekarnika i piec przez około 90 minut(...)pieprzu ziarnistego 1 łyżka octu 2 łyżki majeranku sól pieprz Wykonanie: Cebulę posiekać i zeszklić na łyżce oliwy. W garnku zagotować bulion, dodać do niego wcześniej przygotowane buraczki. Gotować 10 minut. Dodać ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty oraz cebulę. Gotować jeszcze 5 minut. Wyłączyć palnik. Barszcz odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce
Poezja Smaków - blog kulinarnyziele angielskie, a ostrości i charakteru nadaje jej spora ilość imbiru. Taka zupa fantastycznie wpisuje się w jesienno - zimową atmosferę, jest lekka, a jednocześnie cudownie rozgrzewająca. Aromatyczny krem z buraczków kojarzy mi się także ze świętami oraz właśnie ze Skandynawią, chyba głównie przez owoce jałowca użyte w przepisie. Gorąco polecam tę pyszną, aromatyczną zupę buraczkową - jestem pewna(...)czosnku rozgniecione 2 gwiazdki anyżu kilka owoców jałowca kila ziarenek ziela angielskiego pół łyżeczki gałki muszkatołowej około 3 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach 500g ugotowanych buraczków (użyłam gotowych - 1 opakowanie), pokrojonych na mniejsze kawałki 500ml bulionu warzywnego 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka wódki lub ginu sól, pieprz kwaśna śmietana lub jogurt grecki
Codzienne Gotowanie