buraczki - 4888 przepisów (strona:98/326)

Tarta z botwinką 131

pieprz – 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy w drobna kostkę. Liście również drobno kroimy. Cebulkę myjemy i również kroimy. W misce wymieszaj jajka(...)śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Na koniec dodaj liście. Smaż wszystko ok. 5-8 minut. Odstaw do wystygnięcia. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto

I LOVE LIFE
Chłodnik buraczkowy. Odchudzamy 137

były chrupiące i jędrne.  Największym grzechem jest starcie tych warzyw i dodanie do zupy...psuje to cały efekt, warzywa w chłodniku muszą być chrupiące. Chłodnikowi buraczkowemu smak nadają: buraczki, koperek i czosnek, dlatego muszą się znaleźć w zupie zanim odstawimy ją do lodówki do schłodzenia. Zupę podajemy dobrze schłodzoną, ale nie lodowatą. Zbyt zimna nie jest smaczna. Składniki(...)gruntowe szczypiorek i koperek Przygotowanie: Buraki ugotować w skórkach. Wystudzone buraki obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Czosnek obrać i posiekać bardzo drobno. Wymieszać maślankę, utarte buraczki, posiekany koperek, czosnek, sól, pieprz ziołowy i cukier. Wstawić chłodnik do lodówki na minimum 1/2 godziny, aby smaki się wymieszały a zupa schłodziła. Przed podaniem dodać do chłodnika

Codziennik Kuchenny
Chłodnik z botwinki i ogórków 115

Składniki: botwinka (mniej więcej tyle, ile na zdjęciu) ew. 1 średni czerwony buraczek lub 2 mniejsze 2 większe ogórki lub 4 mniejsze 1/2 pęczka koperku 1 pęczek szczypiorku 1 l maślanki mrągowskiej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku Przygotowanie: Od botwinki odkrawamy buraczki, obieramy je i drobno kroimy. Łodyżki i liście (wg uznania czy wszystkie czy tylko część

bistro mama
Botwinka z wiśniami i smażonymi na maśle ziemniakami 95

garść posiekanego koperku Przygotowanie Botwinkę opłukałem, osuszyłem. Odciąłem buraczki, starłem na średnich oczkach. Botwinkę pokroiłem w wąskie paski. W garnku z grubym dnem rozgrzałem masło, dodałem marchewkę, pokrojone buraczki i wydrylowane wiśnie. Dusiłem ok. 8 minut. Zalałem bulionem, gotowałem ok. 10 minut. Dodałem botwinkę, gotowałem krótko, aż zmiękła. Rozprowadziłem śmietanę z kilkoma łyżkami wywaru, stale mieszając wlałem

R'n'G Kitchen
Kasza gryczana z botwinką i białym serem 95

Botwinkę dokładnie myjemy, szatkujemy. Buraczki (jeżeli botwinka takie posiada) obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone w kostkę cebulę i cukinię, rozdrobniony czosnek, buraczki, smażymy 2 minuty. Pod koniec wrzucamy liście botwinki i smażymy paręnaście sekund. Do miski wrzucamy kaszę, podsmażone warzywa, poszatkowany koperek, dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Mieszamy. Przed podaniem

Kardamonovy
Jak zrobić pierś z kaczki? 152

KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy z kaszą i rzodkiewkami, dodajemy wytopiony tłuszcz z kaczki z patelni. Doprawiamy solą i pieprzem KACZKA - 2 filety z kaczki

SMYKWKUCHNI
Botwinka 107

swoją botwinkę lub z dobrego źródła , to nie wahaj się ani chwili.Poniżej przepis na moją botwinkę. Składniki wywar z warzyw lub rosół z indyka botwinka: liście oraz młode buraczki kilka młodych ziemniaków sól himalajska różowa lub morsa + pieprz do smaku spora ilość koperku oliwa z oliwek śmietana 18% Ugotuj wywar z warzyw lub rosół. Odstaw. W dużym garnku(...)grubym dnem rozgrzej trochę oliwy z oliwek. Umyte i oskrobane ziemniaki pokrój w półplastry i wrzuć do garnka. Podsmaż, aż będą prawie miękkie. Wlej wywar, dodaj posiekane w plasterki buraczki, dosmacz solą i pieprzem. Po 5 minutach dodaj łodyżki posiekane drobno oraz liście. Również je drobno posiekaj. Przed końcem gotowania dodaj koperek. Zabiel smietaną. Przed podaniem opcjonalnie możesz dodac

Z Kuchni Do Kuchni
Proste obiady na 7 dni # 4 (PDF do pobrania) 111

plasterki wędzonego boczku łodyga brokuła (różyczki zostawcie do makaronu na wtorek) oliwa ev. 1 pomidor garść liści takich jak szpinak, botwinka czy jarmuż (u mnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek ) garść groszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem(...)gotowanie. Falafele według mnie najlepiej smakują zawinięte w tortillę z dodatkiem świeżych warzyw i sosu jogurtowego. Na zdjęciu widzicie zielony groszek (który i Wam zostanie po przygotowaniu paelli), buraczki Chioggia oraz młode pędy groszku. Ale warzywa mogą być naprawdę dowolne. A falafele które Wam zostaną, zapakujcie w pojemnik i zabierzcie ze sobą w poniedziałek na obiad w pracy :) ➤ Kliknij

Chilli Czosnek i Oliwa
Chłodnik litewski 327

posiekanego 4 ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo 2 ząbki czosnku sól czarny pieprz 1 łyżka octu Przygotowanie: Botwinę i buraczki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Buraczki zalewamy 200 ml wody i gotujemy 10 minut. Po tym czasie dorzucamy botwinę, gotujemy razem 5 minut. Studzimy. W kolejnym etapie dodajemy kefir oraz śmietanę. Ogórka obieramy ze skóry

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik z botwinki. Chłodnik litewski idealny na upały. 161

propozycja obiadowa na zbliżające się lato i upały. Kiedy jest nam gorąco szukamy orzeźwienia, wtedy dobrym pomysłem jest pełen witamin chłodnik. Polecam :) Składniki - 1 duży pęczek botwinki wraz z buraczkami - 1 ogórek zielony - 2 ogórki kiszone, lub małosolne - pęczek rzodkiewek - pęczek koperku - pół pęczka zielonej cebulki(...)szczypiorku - 600 ml maślanki  lub zsiadłego mleka - 200 ml gęstej śmietany 18 % - 1 ząbek czosnku - 2 łyżeczki soku z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Z botwinki odcinam buraczki, obieram ze skórki i ścieram na tarce o dużych oczkach. Liście i łodyżki drobno szatkuję. Przekładam do garnka, zalewam wodą ( tak aby tylko przykryła botwinkę ) i gotuję ok. 10 minut

Kuchnia z widokiem na ogród
Omlet z 3-ch z kabaczkiem - porcja dla dwojga 182

Omlet z kabaczkiem jest przepyszny i w tym tygodniu zrobiłam go już 3 raz. Tym razem dodałam do niego 3 bardzo zdrowe składniki: liście czerwonych buraczków czyli botwinkę, świeże kiełki soi i świeżą zieloną soję w fasolkach (do kupienia jako mrożonka). Sam kabaczek jest też przecież zdrowym warzywem, nie wspominając oczywiście o pomidorach. Dodatek jogurtu sprawia, że omlet jest(...)jajeczną. Rozprowadzić równomiernie na dnie. Omlet przykryć pokrywką i nie zwiększać ognia bo omlet się przypali. Po 2-3 minutach podnieść pokrywkę, rozłożyć na omlecie pocięte w paski liście buraczków i fasolki soi a na środku ułożyć ćwiartki pomidorków. Oprószyć je solą lub maggi w proszku. Rozłożyć na omlecie też kiełki soi. Przykryć. Gdy omlet od spodu jest ładnie

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta z botwinką i serem feta 106

przyjaciółmi albo lunch do pracy.   Składniki: Spód: 250 g mąki pszennej szczypta soli 175 g masła 60 ml zimnej wody Nadzienie: 100 g sera feta pęczek botwinki (buraczki, łodygi, liście) 2 ząbki czosnku 1 szalotka 20 g tartego parmezanu 4 jajka 100 ml gęstej śmietany 18 % 1 łyżka oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Składniki na spód zagniatamy ręcznie(...)temperaturze 180 stopni, po czym zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojony w plasterki czosnek, szalotkę i młode buraczki tak aby zmiękły, około 5 minut. Po tym czasie dodajemy drobno pokrojone łodygi i liście botwinki, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Jajka mieszamy ze śmietaną, parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Naleśniki z samych jajek z pastą z buraczków i ciecierzycy 99

mąki. Szybko, zdrowo i smacznie. NALEŚNIKI Z SAMYCH JAJEK I PASTA Z BURACZKÓW I CIECIERZYCY Czas przygotowania 20 minut Składniki podane na jedną porcję Pasta 3 łyżki tartych buraczków 4 łyżki ciecierzycy 3-4 zielone oliwki 2 małe ogórki konserwowe 3-4 pomidorki koktajlowe Łyżka serka naturalnego Pieprz, sól Naleśniki Jajko Łyżka zmielonego siemienia lnianego Woda/mleko Pasta Połowę

HealthyCreations
BOTWINKA 160

doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10min.  Botwinę dokładnie umyć, zwłaszcza liście. Posiekać, buraczki pokroić w paski. Kiedy warzywa będą miękkie, dodać pokrojoną botwinę i gotować, aż buraczki zmiękną. Doprawić zupę cukrem, solą i pieprzem do smaku. Aby zaostrzyć smak i kolor możemy dodać 2 łyżki koncentratu buraczanego. Gotować jeszcze chwilę, a następnie zdjąć z ognia

Walijskie Pichcenie
przekładana sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem i wieloma innymi składnikami :D 120

spód salaterki wyłożyłam pokrojone płaty śledziowe. Kroiłam paski szerokości 1 cm. Wysypałam posiekaną w kostkę cebulkę czerwoną i wszystko przykryłam cienką warstwą majonezu i jogurtu. Na to wyłożyłam buraczki starte na jarzynówce, które uprzednio lekko posoliłam i dodałam kwasku. Przykryłam to cienką  warstwą majonezu. Na to wyłożyłam posiekane drobno  jabłko, warstwę majonezu - tym razem posoliłam i popieprzyłam(...)posypałam pokrojonym szczypiorkiem. Zanim poda się tę sałatkę, powinna się przegryźć kilka ładnych godzin w lodówce. Śledź musi wchłonąć sok z innych składników. Uwielbiam sałatkę śledziową z dodatkiem buraczków. Taką samą zrobię na święta :D będzie jak w sam raz jako....zakąska :D Ma dodatkowo ona motyw świąteczny: jajeczko :D Myślę, że następnym razem spróbuję dodać innych składników kukurydzę

Pieprzyć z Fantazją