smaczne danie, którego przygotowanie zajmuje zaledwie 15 min! Szybki obiad, odpowiedni zarówno dla wegan jak i wegetarian. Świetnie smakuje z ziemniakami, kaszą lub ryżem, do tego pyszna surówka lub buraczki i obiad gotowy! Składniki (porcja dla 2 osób): kotlety sojowe 6 szt, marchew 2 szt, cebula 0,5 szt, czosnek 1 ząbek, bulion warzywny 2 szklanki, natka pietruszki(...)posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy. Gdy marchew będzie miękka, gulasz jest gotowy! Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie duszone ziemniaczki i buraczki
kulinarne odsłony patifolii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię. Pokrojone buraczki układamy na talerzu, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i startym na drobnych oczkach serem. Przystawkę możemy udekorować np. rukolą. Smacznego Zapraszam Was również do sklepu Dajar
PatiGotujegazetki (choć na stole było dużo więcej potraw)-polecam ją nie tylko na wigilię ale również na inne okazje bo jest naprawdę pyszna..... Składniki: 3 śledzie matjasy 3 buraczki 1 marchewka 1 jabłko pół cebuli majonez sól pieprz Na zalewę ok 0.5l wody 6-7 łyżek octu 10% Cebula pokrojona w plastry 2 listki laurowe 3 ziela(...)Przygotowanie: Składniki zalewy dajemy do garnka i zagotowujemy,odstawiamy do wystygnięcia.Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin,po tym czasie wkładamy je na noc (można dłużej)do zalewy . Buraczki i marchewkę gotujemy w skórkach do miękkości obieramy i kroimy w kostkę,jabłko i cebulkę również obieramy i kroimy w kostkę dodajemy śledzie wyjęte z zalewy i pokrojone
Swojskie jedzonkodelikatniejszy no i zdrowszy bo nie pakujemy dodatkowej chemii . Dziś polecam bardzo smaczną można powiedzieć klasyczną, sałatkę śledziową w nowoczesnym wydaniu, podaną w szklanych pucharkach i ułożoną warstwowo z buraczkami i wyrazistym w smaku serem oraz czerwoną fasolką, jest pyszna ! Może kogoś zainspiruję na nadchodzące święta ? Składniki: 2 pieczone lub gotowane buraki 6 filetów śledziowych z zalewy olejowej(...)żółtka jaj od „szczęśliwych kurek” ¾ szklanki oleju rzepakowego Wielkopolski 1 łyżeczka musztardy delikatesowej 1 łyżka octu ½ łyżeczki cukru ¼ łyżeczki soli Dekoracja: natka pietruszki Sposób wykonania: Ugotowane lub upieczone buraczki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, tak samo czerwoną cebulę, fasolkę osączyć z zalewy, wszystkie czerwone warzywa oprószyć solą i pieprzem do smaku, wymieszać w miseczce. Jajka obrać ze skorupek
Wanilia i KardamonBrownie już zaistniało na tym blogu, ale ty razem to odsłona nieco warzywna. Pyszne lekkie, jakże inne od klasycznego brownie. Buraczki nadają wilgotności. Mimo iż użyłam czekolady mocno gorzkiej bo 73% dzieciom bardzo ciasto smakowało. Szybkie do zrobienia i nie może się nie udać. Polecamy gorąco całą naszą rodziną. Ciasto upiekłam w kwadratowej blaszce o długości(...)brązowego cukru 3 duże jajka 150 g mąki pszennej (użyłam 50 g mąki pszennej i 100 g mąki pszennej razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g ugotowanych buraczków (nie solonych) startych na drobnych oczkach, lub zblendowanych 50 g orzechów włoskich Masło rozpuścić i do gorącego dodać czekoladę. Nie podgrzewać. Czekoladę wymieszać do powstania gęstego
Piekarz-Kucharz-GarkotłukZostało mi trochę grzybów więc przesmażyłam je z cebulką i tak powstał farsz do roladek z karkówki. Takie rolady z grzybami bardzo dobrze smakują. Do roladek podałam kluski i buraczki . składniki: 1,2 kg karkówki 450 g oczyszczonych grzybów, u mnie podgrzybki i koźlaki 1 duża cebula sól,pieprz 2 listki laurowe 750 ml gorącej wody 2-3 łyżki(...)rozmieszać mąkę i wlać do wywaru w którym dusiły się roladki. Zagotować aby sos zgęstniał. Doprawić do smaku. Do sosu ponownie włożyć roladki. Gotowe roladki podałam z kluskami i buraczkami
Monia miesza i gotujepatelni wlewać po jednej chochli bulionu, za każdym razem aż wchłonie go ryż. Botwinkę umyć osuszyć. Oddzielnie posiekać buraczki, łodygi i liście. Kiedy ryż stanie się miękki, wrzucamy buraczki, po 3-4 minutach łodygi na jedną minutę, na koniec liście, masło i ser. Wszystko wymieszać. Gotowe, można się zajadać
Trufelkowonaturalny (400 ml) 2 ząbki czosnku sól pieprz sok z cytryny 6 jajek ugotowanych na twardo (najlepiej od szczęśliwych kurek:)) Wykonanie: Liście botwiny, buraczki i łodygi umyć, buraczki obrać, wszystko pokroić drobno, gotować w niewielkiej ilości wody ok 10 minut od zagotowania. Zdjąć z ognia i przestudzić. Ogórki obrać i pokroić wraz z rzodkiewkami w drobną kostkę
Trufelkowoburaczków ćwikłowych 20 dag cukru trzcinowego 5 gram kakao 17 dag mąki 8 gram proszku do pieczenia 3 jajka ¾ szklanki oleju 1 czekolada gorzka tłuszcz do foremek Wykonanie: Buraczki obrać, pokroić i zmiksować z olejem i jajkami. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cukier i jeszcze raz zmiksować. Foremki sylikonowe posmarować tłuszczem, napełnić ¾ foremki ciastem, ułożyć pokrojoną czekoladę
Tradycyjna Kuchniawoda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 kg wołowiny zrazówki* (6 plastrów) 6 czubatych łyżeczek musztardy sarepskiej 6 szerokich lub 12 cienkich plastrów boczku 2 duże cebule(...)woda smalec do smażenia (ewentualnie masło klarowane lub olej) mąka do obtoczenia zrazów sól, pieprz do podania: kasza gryczana lub kluski śląskie do podania: ogórki kiszone, modra kapusta lub buraczki'; document.write(" "); Mięso kroimy na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przez folię spożywczą (streczową) lub przez foliowy woreczek rozbijamy wołowinę na cienkie kotlety. Posypujemy pieprzem z obu stron
Poezja smakuSKŁADNIKI: 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 1.8 l. bulionu 0.5kg botwinki z buraczkami 1 łyżeczka mąki pszennej 200ml śmietany(...)cytryny (około pół) sól pieprz WYKONANIE: 1.Do wywaru wrzucić marchewkę i pietruszkę startą na grubych oczkach. 2.Gotować aż delikatnie zmięknie. Botwinkę dokładnie umyć i posiekać, buraczki obrać i zetrzeć na tarce. Całość dodać do wywaru. Gotować do miękkości. 3.Dodać sok z cytryny 4.Mąkę i śmietanę rozpuścić w niewielkiej ilości wody, wlać do zupy. 5.Doprawić solą
Dziś Ja gotujewraz z buraczkami możemy ugotować specjalnie na kotleciki. Z racji prostoty wykonania polecam zabawę w lepienie z dziećmi :) Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków 3 małe ugotowane buraczki cebula pęczek posiekanej natki pietruszki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki curry 2 łyżeczki bułki tarte + do obtoczenia 2 łyżeczki mąki pszennej 1 jajko sól i pieprz Przygotowanie
ChilliJemyjeszcze ciepłe obrać ze skórki-łatwiej schodzi,i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach ,lub przystawka od maszynki do mielenia mięsa,maja taki zestaw do warzyw . Starte buraczki doprawić solą ,pieprzem, oraz miodem . Wszystko dokładnie wymieszać ,na sam koniec dodać odcedzony sok z ogórków ( słoik jest na foto,standardowy(...)słoik z ogórkami i odlany sam sok) Wymieszać całość ponownie i pozostawić do przegryzienia smaku nawet na 2-3 godziny . Napełnić słoiki i pasteryzować około 15-20 minut . Takie buraczki moje dziecko zabiera ze sobą jako dodatek do drugiego śniadania
w mojej kuchnipowietrzu, ma słodkawy zapach, ziemia idzie na zasłużony odpoczynek po całym sezonie, czy to nie piękne... Żyjemy w pięknym kraju, każda pora roku zachwyca swoją urodą... Najmniejsze buraczki prosto z grządki w całości trafiają do słoików, #MyVictorinox jak zawsze niezastąpiony do każdej pracy w domu i ogrodzie. Składniki: - 4 do 5 kg buraków Zalewa - marynata(...)soli w łupinach przez ok 30 do 40 minut, mają pozostać lekko twarde, ostudzić i obrać ze skórki, wkładać do słoików. Sprawdzajcie nożem twardość, bo jest wiele odmian buraczków i mogą się szybciej lub wolniej ugotować. 2. Składniki na marynatę połączyć ze sobą, podgrzać ale nie gotować, zalewać gorącą marynatą buraki. Obrać czosnek i wrzucić po kilka ząbków
Apetyczna babeczkaśrednich ziemniaków 1 pojedyncza pierś z kurczaka 4 pieczarki papryka ostra, przyprawa do kurczaka pieprz czosnkowy, tymianek bułka tarta jajko olej parmezan - 1-2 łyżki startego sera dodatkowo: tarte buraczki Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 240°C - opcja grill. Ziemniaki obierz i pokrój na ćwiartki - gotuj 10 min od momentu zagotowania wody. W tym czasie obierz pieczarki i przygotuj(...)plasterki - przesmaż na drugiej patelni z obu stron. Gotowe ziemniaki i kurczaka wyłóż na talerz a na mięsko połóż pieczarki i posyp je parmezanem. Obiadek podawaj np. z tartymi buraczkami
Alutka-Gotuje