buraczki - 4888 przepisów (strona:70/326)

Mini-tarty z pieczonymi buraczkami 104

blogu kwestiasmaku.com początkowo wydał mi się dziwny ale korzystając z faktu posiadania ekologicznych buraczków z ogródka mamy postanowiłam spróbować. Efekt przeszedł moje oczekiwanie - tarty wyszły naprawdę przepyszne. Buraczki mają tu wspaniały, nieco słodki smak za sprawą balsamiczno-miodowej glazury a połączenie z pleśniowym serem i francuskim ciastem jest genialne. Tarty pieczemy w formie na muffiny a po wyjęciu(...)obracamy dołem do góry. Jedyny mankament to długi czas pieczenia buraczków ale to ze spokojem możecie zrobić dzień wcześniej

Milion Smaków
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 178

spory garnek, żeby starczyła na dwa dni, ale i tak często już po pierwszym dniu niewiele zostaje;)   Składniki: 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego duży pęczek botwinki z buraczkami wielkości orzechów włoskich 2 marchewki 1 pietruszka pół niedużego pora 6-8 niedużych młodych ziemniaków 0,5 szklanki mleczka kokosowego 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz do smaku(...)gotującego się bulionu. Powinny się gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. W tym czasie pokroić botwinkę na ok. 2 cm kawałki, warto wykorzystać też liście. Młode buraczki oczyścić i pokroić w półplasterki. Zagotować 1,5 szklanki  wody, na wrzątek wrzucić botwinkę, podgotować 2 minuty i wlać sok z cytryny, wymieszać. Botwinkę razem

Kulinarne Inspiracje
Tarta z botwinką, gorgonzolą i jajkiem 224

dodało to uroku tym pysznym wypiekom :) Tarty z botwinką, gorgonzolą i jajkiem przepis własny Składniki: 1 opakowanie prostokątnego ciasta francuskiego (u mnie 275 g) 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami 2 ząbki czosnku oliwa pęczek koperku lub szczypiorku 100 g sera gorgonzola (można zastąpić fetą, kozim lub innym) 6-8 jajek (zależy ile kwadratów udało nam się wykroić(...)delikatnie, aby nie przeciąć ciasta na wylot. Ponakłuwaj ciasto widelcem, pomijając przygotowany rant. Wstaw blachę do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. W tym czasie zajmij się farszem.  Odetnij buraczki z botwinki, obierz i pokrój na plasterki. Łodyżki i liście drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć na nią buraczki i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Smaż delikatnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Krem buraczany z nutą wasabi 146

Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 3 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj w plasterki 700 g czerwonych buraczków, obierz i pokrój w drobną kostkę ok. 1 cm x 1 cm 700 g bulwy selera, obierz i pokrój na kawałki o wielkości(...)śmietany Crème fraîche oliwa z oliwek 1 l 100 ml zimnej wody Przygotowanie rozgrzej w szybkowarze oliwę dodaj cebulę, szczyptę soli i podsmażaj ok. 10 min dodaj buraczki i seler, warzywa chwilkę podsmażaj dodaj sól, pieprz, estragon, sok z cytryny dolej wodę zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem po ugotowaniu całość zmiksuj w blenderze

Szybko Szybkowar
Ryż z buraczkami. 253

Szybki, pyszny, smaczny i bardzo ładny dodatek do dań głównych, czyli ryż z buraczkami, który zachwyci swym kolorem każdego, a jeżeli nie zachwyci kolorem, to pewnie zachwyci smakiem. Podałem ryż z pieczonym kurczakiem ziołowym i danie na prawdę smakowało wszystkim. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 200 g ryżu 75 g gotowanego buraczka pół średniej cebuli 2 szklanki wody lub bulionu(...)masła Przygotowanie:  Ryż przemywamy w zimnej wodzie ok. 5 razy, aż woda przestanie być mętna. Buraczka kroimy w średnią kostkę, a cebulę w bardzo drobną. Następnie na patelni z grubym dnem smażymy cebulę przez ok. 5 min. Po tym dodajemy pokrojone buraczki, odsączony ryż i zalewamy szklanką wody, gotujemy na średnim ogniu przez ok. 7 min. Potem dodajemy

Kuchnia Łukasza
Sałatka z buraczków z musztardą francuską 423

przecież taka fajna sałatka buraczkowa do głównego dania! Znalazłam recepturę u niezawodnej Danusi , którą gorąco pozdrawiam :) Sałatkę robiłam już wielokrotnie, jest pyszna! Polecam serdecznie! Składniki: 1/2 kg buraczków 1 cebula sok z cytryny 1 kopiasta łyżeczka majonezu(...)kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej 1-2 łyżki oleju sól, pieprz, cukier do smaku Sposób przygotowania: 1. Buraki dokładnie umyć, zalać wodą i gotować do miękkości. 2. Ugotowane i ostudzone buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno posiekać. 3. Do buraczków dać cebulę, wydusić trochę soku z cytryny, dodać pozostałe składniki, doprawić. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku sokiem

Kuchnia domowa Ani
Kluseczki z kaszy jaglanej i buraczków 169

które wyśmienicie smakują same jak i dodatek do dania głównego, warto wypróbować te smaczne i bardzo proste do zrobienia kluseczki :) Składniki : - 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej - 3 średniej wielkości buraczki  - 7 łyżek mąki żytniej razowej ( lub innej pełnoziarnistej) - 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej  - przyprawy ( czosnek, pieprz inne ulubione) - sos sojowy lub sól do smaku  Przygotowanie: Ugotować(...)buraczki , zmielić blenderem lub maszynką do mięsa, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną i przyprawami, zagotować wodę w garnku, wrzucać uformowane kluseczki na kilka minut do wrzątki, następnie wyciągnąć łyżką cedzakową.  Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Poniedziałkowy "fit" - Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi 187

wykorzystać.  Ogródek z mini warzyw i młodych kwiatów na ziemi jadalnej okruszony wasabi SKŁADNIKI:  pumpernikiel  parmezan gałązka oregano mini marchewki  mini cebulki kalafior romanesko młode buraczki rzodkiewki mleko masło białe wino oliwa ekstra vergin kwiaty do dekoracji wasabi malto (maltodekstryna) sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Parmezan ścieramy(...)drobnej tarce, a następnie blendujemy go z pumperniklem i oregano. Doprawiamy solą, dodajemy odrobinę oliwy i mieszamy.  Mini marchewki obieramy, kalafior dzielimy na małe różyczki, rzodkiewki myjemy, buraczki obieramy i kroimy na części - u Nas na ćwiartki. Na jednej patelni rozgrzewamy oliwę  i obsmażamy na niej buraczki, aż będą chrupiące. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy łyżeczkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa z botwinką i kaszą pęczak 223

kawałki pierś z kurczaka. Całość zalać wodą (około 2,5 l). Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu.  W międzyczasie liście botwinki drobno posiekać, a buraczki obrać i pokroić w kostkę.  Gdy warzywa będą już lekko miękkie to do garnka dodać botwinkę oraz nieugotowaną kaszę pęczak. Ponownie gotować pod przykryciem na małym ogniu(...)buraczki będą miękkie, to na sam koniec wsypać odcedzony groszek. Całość jeszcze chwilę gotować, następnie posmakować i ewentualnie doprawić + dodać posiekane liście świeżej bazylii. Zupa z botwinką i kaszą pęczak najlepiej smakuje na drugi dzień

Ugotować
Pulpety z kaszy jaglanej w sosie pieczarkowym i sałatką z buraczków 174

uzyskania żądanej konsystencji. Gotowe pulpety polewaj sosem przed podaniem . (Pozostawione w nim na dłużej, mogą za bardzo rozmięknąć). * Opcjonalnie. Płatki drożdżowe nadają świetny serowy posmak. Różowa sałatka z buraczków i fasoli: 3-4 upieczone buraki 200 g czerwonej fasoli (z puszki) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku, starte 1 łyżka wegańskiego majonezu lub jogurtu 1 łyżeczka musztardy Dijon(...)łyżeczka różowego octu balsamicznego sól do smaku prażone migdały (opcjonalnie) Buraczki pokrój w kostkę , dodaj do nich fasolę i cebulę pokrojoną w piórka . Przygotuj sos, dodając do majonezu czosnek, musztardę oraz ocet balsamiczny. Dodaj go do sałatki, wymieszaj i przypraw solą do smaku . Sałatkę posyp podprażonymi migdałami i podawaj razem z pulpetami. Smacznego

Food Square
Szuba – ukraińska sałatka z buraków i śledzi 2622

Szuba to sałatka ze wschodnim rodowodem, coraz popularniejsza w Polsce. Popularność tę zawdzięcza prostocie i jednocześnie udanemu połączeniu słodyczy czerwonych buraczków i zdecydowanemu smakowi filetów śledziowych. W internecie można znaleźć wiele przepisów nieco różniących się od siebie. Jedno jest pewne – w oryginale sałatka układana jest warstwowo, co jest znakiem rozpoznawczym większości rosyjskich i ukraińskich sałatek. Mnie ten pomysł(...)zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez i jogurt naturalny sól i pieprz Buraczki umyć

Trzeci talerz
Jajka barwione naturalnie 247

jajka ugotowane na twardo Buraki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy ocet i gotujemy przez 30 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Do ostudzonych buraczków wkładamy ugotowane na twardo jajka i odstawiamy na 1,5 godziny. Po tym czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor(...)czasie wyławiamy i odkładamy na talerzyk do wyschnięcia (Uwaga! Jajka w białych skorupkach złapią kolor już po 15 minutach!) Jajka fioletowe: kapusta przygotowana jak na jajka niebieskie, buraczki przygotowane jak na jajka różowe, jajka ugotowane na twardo Jajka ugotowane na twardo wkładamy na godzinę do wody z buraczków, a następnie na 30 minut do wody z kapusty

My Culinary Art
Zupa z botwinką + film 153

wtedy bardziej treściwa i sycąca. składniki na ok. 2 litra zupy włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, pora i kapusty włoskiej ) cebula ząbek czosnku 2  pęczki botwinki z buraczkami sok z 1 cytryny 2 gałązki natki pietruszki lub koperku mały pęczek szczypiorku 4 jajka ugotowane na twardo 200g śmietany 18% łyżka cukru czarny pieprz sól przepis Do garnka(...)umytą włoszczyznę ( marchew, pietruszkę, kawałek pora, selera i kapusty włoskiej ), wlewamy około 1,5 litra zimnej wody i całość zagotujemy pod przykryciem. Umytą botwinkę razem z liśćmi siekamy, obrane buraczki kroimy w kostkę. Do gotującego się wywaru wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, wszystko doprawiamy solą oraz cukrem i gotujemy do miękkości buraczków. Szczypiorek

Smakowite Dania
DOMOWE BURACZKI W PYSZNEJ ODSŁONIE 317

Moja rodzinka uwielbia buraczki, zjadamy je w olbrzymich ilościach. Od kilku lat jakoś tak nie mogłam się zabrać za ich przygotowanie, kupowałam z zaufanego źródła, słodzone cukrem trzcinowym, były pyszne, ale własne są jeszcze smaczniejsze. Przygotowywałam je w tym roku już(...)dwóch turach. Na pierwszy ogień poszła trochę inna wersja buraków, dla smakoszy czosnku i cebuli, ta wersja jest wręcz rewelacyjna. Ważne by cebulę bardzo drobno pokroić, czym drobniej tym buraczki smaczniejsze, grubokrojona będzie zbyt wyczuwalna, a ona ma być tylko tłem dla buraków. Te buraczki są przepyszne. Przepis ze starego kajeciku gospodyni domu, testowany już wielokrotnie, zamieniłam

Smaczne Zdrowe
Sałatka z buraczków 200

Dzisiaj polecam Wam sałatkę z buraczków z dodatkiem jajka, ogórka, jabłka i cebuli. Smakuje wyśmienicie(...)najczęściej podaję ją z kotletem. Polecam sałatkę na imprezę lub domowy obiad. Warto ją zrobić dzień wcześniej wtedy smaki się przegryzą i jest jeszcze lepsza. Składniki: 6 większych buraczków 3 jajka 4 ogórki konserwowe 1 cebula 1 jabłko sól, pieprz do smaku 3-4 łyżki majonezu  Przygotowanie:   Buraczki umyć i ze skórką ugotować do miękkości. Wyjąć

Ala piecze i gotuje