buraczki - 4888 przepisów (strona:68/326)

czosnkowe schabowe na pyszny obiad... 149

kotlety maczane w jajku i obsypane tartą bułką na rumiano, gdy są wszystkie usmażone to pod przykryciem na patelni na mniejszym ogniu dusić z 5 minut 1/2 kg ugotowanych buraczków zetrzeć na grubszych oczkach razem z małym jabłkiem, dodać pokrojoną małą cebulę, do smaku cukier, sól, pieprz, sok z cytryny, olej rzepakowy i wymieszać ugotowane ziemniaki utłuc tłuczkiem, porcje(...)posypać słonecznikiem i podac z buraczkami, schabowym - obiad jest syty i smakuje z maślanką...................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z buraka. Czerwona moc buraka 122

wiedzieć, że surowy burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!   Składniki: 2 surowe buraczki garśc orzechów nerkowca 1 pomarańcza 1 łyżeczka startego imbiru Pomarańczowy winegret: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli pieprz 1/2 łyżeczki(...)pomiędzy białych błonek ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z pomarańczy "złapać do miseczki" do soku z pomrańczy dodać oliwę i przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażontmi orzechami. Ułożyć cząstki filecików z pomarańczy i skropić całość winegretem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jarzynka obiadowa. Buraczki zasmażane 146

Być może dlatego, że czasami wydaje mi się taki przepis zbyt prosty, zbyt banalny i sądzę, że wszyscy go znają. Ale ponieważ dostałam kolejnego maila z pytaniem jak robię buraczki do obiadu to dzisiaj wpis właśnie buraczkowy. Prawdopodobnie każda gospodyni przyrządza(...)inaczej, ale ja napiszę jak ja to robię. Wiem, że z bloga korzysta dużo młodych ludzi więc może ktoś dzięki temu wpisowi zrobi swoją własną jarzynkę. My lubimy buraczki i stosunkowo często są u nas dodatkiem do dania obiadowego. Jeśli ktoś nie lubi buraczki na ciepło to wiosną niech koniecznie spróbuje botwinki duszonej! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Krem z buraczków z ricottą 159

duży ząbek czosnku sól i świeżo mielony czarny pieprz, tymianek skórka starta z 1 cytryny + 2 łyżeczki soku 1 litr bulionu warzywnego serek ricotta orzechy włoskie natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Buraczki umyć, zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez 45 minut -1 godziny w zależności od wielkości buraków. Obrać ze skórek i pokroić(...)mniejsze kawałki. W garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną w kostkę cebulę oraz starty na małej tarce czosnek. Dodać buraczki, tymianek oraz sól i pieprz do smaku. Podsmażyć przez kilka minut a następnie dolać bulion. Gotować pod przykryciem przez 10-15 minut. Dodać sok i skórkę z cytryny i zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Zupę

Pyry na Gaz
Barszczyk czerwony na świąteczny obiad! Mój piękny stół! -konkurs 130

litry bulionu z drobiu - 2 kg młodych i jędrnych buraczków - 2 cebule - 3 śliwki suszone kalifornijskie - 1/4 selera - 1 mała pietruszka - sól - cukier - świeżo zmielony pieprz - majeranek Buraczki obieramy ze skróki, kroimy na plastry lub w kostkę, tak aby szybko się ugotowały. Cebulę kroimy na 4 części. Do bulionu dodajemy buraczki, cebulę, selera pokrojonego, pietruszkę i śliwki

SMYKWKUCHNI
Buraczane ciasto korzenne 215

cieście są zmiksowane buraki :) Składniki: 50 g kakao 175 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g drobnego cukru do wypieków 250 g ugotowanych buraczków, zmiksowanych na puree 3 duże jajka 200 g oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 łyżka przyprawy korzennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, proszek(...)pieczenia, przyprawę korzenną i cukier. Wymieszać, odłożyć. W malakserze (lub blenderem) zmiksować do gładkości puree z ugotowanych buraczków, jajka i olej. Do zmiksowanych mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 160-170ºC przez około 40-45 minut

Czerwień i błękit
Skandynawska sałatka z buraczków i jabłka 151

poznaję nowe smaki. Podobnie jest w przypadku kuchni skandynawskiej, myślę że trzeba się do niej przekonać, ba ma ona sporo do zaoferowania. Dziś postanowiłam przygotować banalnie prostą sałatkę z buraczków z jabłkiem. Sałatka mimo, że składa się jedynie z dwóch składników, jest bardzo smaczna(...)sycąca. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs lub wędlin, ale także jako osobne danie. Polecam! Składniki :  3-4 buraki (kupuję gotowe, ugotowane, w oryginalnym przepisie użyto buraczków marynowanych, ale te wydawały mi się zbyt kwaśne) 2 jabłka 1-2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu  sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie :  Buraczki i jabłka pokroić

Codzienne Gotowanie
Czekoladowe brownie z burakami 97

Bardzo wilgotne, lekko zakalcowate ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczków ćwikłowych. Było już  ciasto marchewkowe  wiec pora na ciasto buraczane. Dzięki swojej konsystencji nie czuć wcale, że jest z dodatkiem jakiegokolwiek warzywa(...)żółtkami (bez białek), bez mleka, starszemu dziecku średnio przypadło do gustu, za to młodszy bardzo chętnie zjadł wszystkie porcje.  6 dużych łyżek mąki pszennej 2 duże ugotowane buraczki ćwikłowe 3/4 szklanki oleju rzepakowego 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka cukru szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ugotowane buraczki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z buraczków 188

Sałatka do obiadu Składniki • 5 ugotowanych buraczków • 1 cebula • sok z 1/2 cytryny • 3 łyżki oleju • sól • pieprz • cukier Sposób przygotowania 1. Ugotowane buraczki zetrzeć na grubej tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę  Dodać do buraczków dodać sok z cytryny doprawić solą pieprzem  dodać szczyptę cukru i olej wszystko razem wymieszać

W królestwie smaków Beaty
Mamusina botwinka 91

krótki sezon zupy botwinkowej. Odkryciem był wiec dla mnie patent na mrożenie świeżych pęczków botwinki . Pęczki te należy posiekać nożem na drobne kawałki – siekać wszystko: liście, łodyżki i małe buraczki – przełożyć do torebek foliowych i zamrozić w zamrażarce do późniejszego wykorzystania. Zupa botwinkowa na tak przechowywanym głównym składniku jest równie dobra, jak ta na świeżych pęczkach. W ten sposób(...)raczej „pyrkać” – na wolnym ogniu do miękkości mięsa ok. 30 min.   Na zdjęciu wywar z mięsa i warzyw po zebraniu szumowin. Botwinkę drobno posiekać – liście, łodyżki i małe buraczki . Gdy mięso się już j.w. podgotuje, dodać do garnka botwinkę.  Na zdjęciu tuż po dodaniu posiekanej, surowej botwinki. Gotować na wolnym ogniu aż buraczki i łodyżki będą

Grunt to przepis!
Surówka z buraczków 267

lodówce.Wiem, że to brzmi dziwnie, ale od małego  tak lubię. Podobno smaki się zmieniają i może kiedyś pokocham buraki na ciepło. Jednak dzisiaj przygotowałam surówkę z buraczków najprostszą jaka istnieje, ale zawsze idealnie sprawdza się jako dodatek do obiadu. Składniki 1 kg średnich buraków 1 duża cebula sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cukru sól pieprz Buraki(...)miękkości. Przestudzić, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekać, doprawić i wszystko wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce. Prawda,że proste , a jakie smaczne. surówka z buraczków

O kuchni z uczuciem
Sałatka z burakiem z rukolą i orzechami 146

zimę, w całości lub w plasterkach czy mniejszych kawałkach, sok z buraków piła bardzo często moja babcia, a ja wciąż marzę o pięknej i funkcjonalnej sokowirówce. Prawdziwym mistrzostwem były buraczki z suszonymi figami przygotowane przez Jurka Sobieniaka jako dodatek do steków, które jedliśmy podczas warsztatów kulinarnych w Krakowie. A Wy w jakiej postaci najbaradziej lubicie to warzywo? Sałatka(...)rozkładamy na talerzu. Obranego buraka korimy na plasterki i układamy na rukoli. Posypujemy orzechami i skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Odstawiamy na kwadrans, aż smaki "przegryzą się". Buraczki można upiec w piekarniku, pokroić na plasterki i zamarynować w oliwie z octem balsamicznym, a później tylko rozłożyć na talerzu i posypać orzechami

Moja smaczna kuchnia
Buraczki zasmażane do obiadu 182

naszych Mam i Babć. Przepyszne, zasmażane polecają się do obiadu!. Składniki na dwa obiady dla 4 osób, warto zrobić troszkę więcej i odłożyć do lodówki: ok. 1,5 kg buraczków 1 kopiasta łyżka smalcu 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz  sok z cytryny, w zależności od upodobań należy wycisnąć 1/4 lub 1/2 soku cytryny 3/4 szklanki rosołu drobiowego(...)warzywnego, może być z kostki rosołowej  garść szczypiorku 1. Buraczki gotujemy w łupinach, solimy jedną płaską łyżką soli. Odcedzamy i studzimy. Obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 2. Na patelni robimy złotą zasmażkę ze smalcu i mąki, łączymy z rosołem, mieszamy i dodajemy do buraków. Wspólnie zasmażamy przez chwilę, dodajemy

Apetyczna babeczka
Salatka z buraczkami 216

głównych składnikach. Jak już kiedyś pisałam bardzo staram się, aby tych składników było jak najmniej. Do dzisiejszego gotowania mieliśmy wykorzystać buraki, mięso i ser. Postanowiłam przygotować pyszna sałatkę makaronowa z buraczkiem, grillowanym bekonem i serem feta. Dla "odchudzenia" tej sałatki bekon można zastąpić grillowana piersią z kurczaka. Salaka jest bardzo smaczna - polecam! Wraz ze mną danie(...)cytryny (malej) szczypta tymianku s ó l, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Odcedzić i odstawić do wystygnięcia. Bekon zgrillować, aby był chrupiący, gdy przestygnie pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki pokroić w drobna kosteczkę. Makaron, bekon i buraczki wrzucić do miski i dokładnie wymieszać, wykruszy fetę. W malej miseczce wyrobić oliwę z syropem klonowym, sokiem z cytryny, koperkiem

Codzienne Gotowanie
Leśny gulasz z jelenia 153

płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 3 łodygi świeżego tymianku + kilka do przybrania 1 łyżeczka miodu sól, pieprz do smaku Do podania: pyzy lub kluski śląskie ogórek kiszony lub buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Borowiki zalewamy 300 ml letniej wody i odstawiamy na 15 minut - to tym czasie grzyby dokładnie odsączamy, a wodę z ich namaczania(...)zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżeczką miodu (nie doprawiamy solą przed redukcją, bo bardzo łatwo przesolić!). 4. Gulasz podajemy z pyzami lub kluskami śląskimi i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Opcjonalnie możemy podać z kleksem słodkiej śmietany 36%. Smacznego

My Culinary Art