ciepłym miejscu na 5 dni,codziennie trzeba zamieszać łyżką(nie metalową),po pięciu dniach przelewamy sok do butelek przez sitko,zakręcamy i trzymamy w lodówce. Użyte raz buraczki można ponownie zalać słoną wodą(połową ilości wody) i odstawić do kiszenia. Po paru dniach mamy nową porcję
Swojskie jedzonkoNależy unikać picia kawy, herbaty czarnej, białej i zielonej, czerwonego wina, ciemnych soków coli i innych ciemnych napojów. Unikać trzeba ciemnych sosów, zup oraz warzyw i owoców takich jak buraczki, szpinak
Kulinarne pyszności Molkigotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie drobno je ścieramy. 2. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, dosypujemy mąkę i smażymy ją do zarumienienia. 3. Do zasmażki dodajemy buraczki. W razie potrzeby podlewamy wodą. 4. Doprawiamy chrzanem i krótko dusimy. SMACZNEGO
Od łyżki do widelcajest sznyclem. Kotlety najczęściej wykonuje się ze zmielonej surowej karkówki wieprzowej z dodatkiem bułki tartej i surowego jajka. Danie można podać w wersji klasycznej: z tłuczonymi ziemniakami i smażonymi buraczkami. Można również podawać z innymi dodatkami: mizerią, szparagami. Składniki: 1/2 kg mielonego mięsa 1 cebula Bułka tarta Szparagi 1 pęczek 1/2 szklanki mleka 1 jajko Sól, pieprz 1 kajzerka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnePodobno proste rzeczy są najlepsze - ta właśnie sałatka idealnie ilustruje tę teorię :) Uwielbiam młode ziemniaczki, uwielbiam buraczki, zwłaszcza z botwinką, składniki ogólnodostępne i dosyć banalne, zwłaszcza w tym okresie. Połączone- zaskoczyły mnie. Nie spodziewałam się aż tak smacznej sałatki. Zrobiłam więc kolejną porcję. Na jutro :) Składniki 4 młode ziemniaki 1 pęczek młodych buraków z botwinką 1 ząbek czosnku
OliveandThymeStreuselkuchen, czyli ciasto z kruszonką. Bardzo szybkie i smaczne ciasto do kawy z genialnego blogu Lykkelig, chyba jednego z pierwszych blogów, które zaczęłam czytać regularnie. Przepyszna jest pasta z buraczków z kremowym serem: Tutaj( chyba nigdy mi się nie znudzi), bardzo wykwintne są muffinki z francuskiego ciasta z rozmarynem( jeśli zechcecie podam przepis po polsku). Zapraszam
dolcevitainmykitchenrodzinie ju ż są, więc tradycji sta ło si ę zadość. Rodzicielka ciastem tym zachwyciła się przeogromnie, gdy piekłam je tu ż po Bożym Narodzeniu, gdy zostało mi mnóstwo buraczków z czerwonego barszczu . Takie ugotowane w warzywach i z octem nawet. A że nie lubię wyrzucać jedzenia i dzielnie staram się zawsze zagospodarowywać jedzenie i ekonomicznie wykorzystywać resztki
Grunt to przepis!Koktajl buraczkowo-truskawkowy Składniki: 400 ml jogurtu naturalnego 1 mały burak około 1/2 szklanki mrożonych truskawek miód do smaku kokos do posypania Przygotowanie: Jogurt przelewamy bo blendera kielichowego. Obieramy buraczka, dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do blendera razem z truskawkami. Miksujemy, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dodajemy miód do smaku, miksujemy ponownie. Proporcje koktajlu można zmienić, jeśli dodasz więcej(...)buraczka, kolor będzie intensywniejszy. Podajemy posypane wiórkami kokosowymi
Moja smaczna kuchniakurczaka z pieczarkami w sosie własnym to pomysł na szybki obiad. Można podać z makaronem, ryżem, ziemniakami, kopytkami, kaszami... z czym tylko macie ochotę. Do tego ulubione surówki, buraczki i mamy pyszny obiad :) Składniki: * 1 podwójna pierś z kurczaka * 5-6 większych pieczarek * garść suszonych grzybów * sól, pieprz, ulubione przyprawy * 2-3 łyżki oliwy z oliwek
Zrób to smaczniezabieganiu czasem trudno jest znaleźć chwilę na ugotowanie obiadu. Dlatego znów na blogu makaron. Nie znaczy to, że od środy samym makaronem się żywimy. Były mielone z buraczkami, była pomidorowa. Ale tagliatelle z łososiem wyszło niesamowicie dobre (zresztą, kotlety i zupa również;), więc chętnie dzielę się sposobem na jego przyrządzenie. Cały sekret to ugotowanie makaronu w wodzie z dodatkiem
Obiad gotowydobrze nagrzanego piekarnika na 50 minut. Przez 40 minut pieczemy przykryte folią aluminiową, ostatnie 10 minut przypiekamy udka z góry. Do tego podałam pyszne, tłuczone ziemniaczki i buraczki z chrzanem. Kwaskowej nuty dodała marynowana papryka z własnej spiżarni. Po długim, zimowym spacerze obiad idealny
Kulinarne przemysleniasosu dodać skórkę z cytryny, kapary i 1 łyżkę wody z kaparów, klposy i podgrzewać około 10 minut podawać z puree ziemniaczanym i np. z sałatką z czerwonych buraczków z przepisu tutaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis, który dziś Wam przedstawię jest bardzo prosty. Zarówno ja jak i moja rodzina uwielbiamy przygotowane w ten sposób buraczki. Prosto, szybko i smacznie. :) Składniki: * 4 duże buraki * 3 łyżeczki cukru * 2 łyżki octu * sól do smaku Wykonanie: Buraki myjemy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Przestudzone buraki obrać ze skórek i zetrzeć na tarce
Zrób to smacznieKolejna wersja sałatki śledziowej. Łączyłam już śledzika z buraczkami , z pomarańczą i z ziemniakami a tym razem po raz pierwszy połączyłam z porem. Śledzik i por bardzo dobrze razem smakują. składniki: 400 g filetów śledziowych solonych 3 duże kiszone ogórki 6 jajek 2 kawałki pora ( biała i jasnozielona część) majonez Pora dokładnie umyć, ja miałam dwa takiej średniej grubości
Monia miesza i gotuje