buraczki - 4888 przepisów (strona:201/326)

Zupa z botwinki na żeberkach 145

oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy, czosnek, pokrojoną w talarki marchew, starte na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz obrane i pokrojone z botwinki, buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy

R'n'G Kitchen
WIŚNIOWA KARKÓWKA Z KOPREM 195

kładę warstwy do wykorzystanie produktów ok 3 razy. Przykrywam naczynie. Wkładam do piekarnika na ok 120 minut w 180 stopniach. Podaję na ciepło z ulubioną kaszą i buraczkami

Gotowanie Patki
CHŁODNIK LITEWSKI 155

koperku 3 szklanki maślanki lub kefiru 1 szklanka śmietany 18% 3-4 ogórki gruntowe 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny jajka sól, pieprz Wykonanie: Botwinkę dokładnie myjemy. Buraczki obieramy i ścieramy na tarce, a łodygi i liście drobno siekamy. Przenosimy do garnka i zalewamy bulionem. Zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około 15 min. Studzimy. Ogórki obieramy

Kuchnia MagdaLeny
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 274

łyżkami wody lub cydru i włączam wolnowar. Czas wolnowarzenia   opcja low - około 6 do 8 godzin opcja high - około 4 do 6 godzin Podaję z ziemniakami i czerwonymi buraczkami lub surówką z kiszonej kapusty. Ps. Czasami robimy tak jak podano w oryginalnym przepisie czyli sos dodatkowo blendujemy i zagęszczamy mąką,  czasem tylko blendujemy, nie dodając mąki albo

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Meat&Go 186

ćwiartki, czyli podrobów, to koniecznie spróbujcie kanapki z ozorkiem. Jeśli pamiętacie ozór w szarym sosie lub w salcesonie, to porzućcie ten widok natychmiast i zastąpcie to delikatnym ozorkiem z buraczkami i chrzanem. Przez pojęcie „delikatny” mam na myśli taki, który można łyżką smarować. Ja wracam, żeby spróbować lampredotto, czyli flaczków, a konkretnie trawieńca (gruczołowata część żołądka). Pewnie pomyślicie

ladykitchen
Schab w sosie pieczarkowym 178

sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej z kaszą i buraczkami.  Polecam! Schab w sosie pieczarkowym Składniki na 4 porcje: 8 plastrów schabu wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 cebula 300g pieczarek szklanka bulionu warzywnego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc

Smak mojej kuchni
Tarta z botwinką po tatarsku 195

stopni na 20 minut aż się zrumieni.Przed wstawieniem ciasta do piekarnika nakłuwam spód widelcem. Farsz z botwiny: Na patelni rozgrzewam olej i przesmażam pokrojoną cebulę. Botwinę dokładnie myję. Buraczki małe obieram i ścieram na tarce jarzynowej dodaję co cebuli, dodaję też pokrojone łodyżki. Całość przesmażam około 10 minut na wolnym ogniu.Dodaję sprasowany czosnek i na końcu pokrojone liście

wesoła kuchnia
Botwinka 264

Dzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy.  Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa

Czerwona Porzeczka
SCHAB W SOSIE PIEPRZOWYM 440

ugotowanymi ziemniakami. Obiad jest syty, a przygotwanie nie zajmuje dużo czasu więc jak dla mnie to danie w sam raz na niedzielny obiad. Jako dodatek można podać modrą kapustę, buraczki, ogórek lub każdy rodzaj surówki czy ulubionych warzyw. SKŁADNIKI : ( dla 2 osób ) ziemniaki – 4 duże sztuki schab – 2 kawałki olej do smażenia sos barbeque – 1 łyżka przyprawa do dziczyzny

kuchniabellissima.wordpress.com
Na upalne dni - chłodnik! 202

upalne dni? Moim zdaniem chłodnik. Znakomicie nadaje się na obiad, a przy tym ugasi pragnienie. Do chłodnika wystarczą ziemniaczki posypane koperkiem i wszyscy są zadowoleni. Ale czy jedliście z buraczków? Jest rewelacyjny! Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 224

marchew, pietruszki, seler oraz cebulę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso.  Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy

Qchnia po prostu
ORZEŹWIAJĄCY KOKTAJL Z BURAKA I KEFIRU 509

ogórka, czosnek i koperek, dzięki czemu jest jeszcze pyszniejszy i aromatyczny. Buraki mają wspaniałe właściwości, o których warto wiedzieć, by wprowadzić to wartościowe warzywo na stałe do swojego menu. Buraczki nie tylko podnoszą odporność naszego organizmu, ale też spowalniają procesy starzenia i wspomagają ochronę przed nowotworami. Zawierają barwniki, które należą do bardzo silnych przeciwutleniaczy, a co za tym idzie

Słodko-Słony Świat Ilony
Sałatka jaglana z botwinką 203

dymka łyżka oliwy ząbek czosnku sól, pieprz do smaku łyżeczka soku z cytryny  ser formaggio lub parmezan 3 jajka na twardo Kaszę ugotować wg przepisu na opakowaniu. Buraczki wyszorować i ugotować w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.  Wybrać najładniejsze liście botwiny z cienkimi łodyżkami, opłukać i osuszyć. Pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę

Smakołyki Asi
Sałatka z burakiem i soczewicą 145

Mieszamy. Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się". Do sałatki można dodać ulubione, podprażone wcześniej na suchej patelni orzechy. Bardzo fajna propozycja na grilla. Do sałatki można użyć młodych buraczków. Sałatkę warto posypać czarnuszką

Moja smaczna kuchnia
Salatka z botwiny 276

botwinkowej, proponujemy przepyszną lekką sałatkę.  W jednej porcji  znajduje się mniej niż 150 kcal! SKŁADNIKI (dla 4 osób): 1 duży lub 2 małe pęczki botwinki wraz z buraczkami 4 łodygi selera naciowego 1 duże jabłko cytryna do skropienia 4 orzechy włoskie 3 łyżki oleju 1 łyżka octu winnego pieprz sól Botwinę myjemy.Buraczki kroimy w cienkie plastry, łodygi

Kuchnia od dwojga