buraczki - 4888 przepisów (strona:212/326)

Produkty marki Seitenbacher. 157

albo ze szpinakiem i truskawkami. 8) Bio olej rzepakowy - również tłoczony na zimno, dobry do zup czy sałatek. Ja osobiście najchętniej dodaję go do krupniku i sałatki z buraczków. 9) Wegańskie żelki w 7 wariantach smakowych . Nie zawierają żelatyny, sztucznych aromatów i barwników. Wszystkie owocowe "stożki" wyrabiane są z pektyn owocowych, nie zawierają tłuszczu, glutenu ani laktozy

Poranek na słodko
Kilka słów o pastach kanapkowych NAbio. 201

superfoods. Oprócz bazowych składników zawiera również mango, komosę, przecier z jabłek, przyprawę curry i imbir. Jest lekko słodka, nieco orientalna. Jagód nie pożałowano, za co duży plus. * z buraczkami i chrzanem Trochę jak nasza poczciwa ćwikła z chrzanem, jednak w wersji de luxe. Dlaczego? Ponieważ w składzie znajdziemy również nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia i wzbogacają pastę

Poranek na słodko
Frykadelki serowe 166

Mieliśmy chęć na kotlety mielone, takie zwyczajne, z pyrami i buraczkami. Jednak "wspaniała" pogoda zniechęciła nas wyściubienia nosa spoza chawiry. Postanowiliśmy więc sporządzić coś, co pod ręką mieliśmy. Składniki 1 cebula 6 łyżkek oleju rzepakowego 250 g chudego twarogu 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki bułki tartej mielona czerwona papryka sól, pieprz   Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Sałatka z buraczków i białej kapusty 186

marchewki 1 kg cebuli 1 kg białej kapusty 8 szklanek wody 5 łyżek cukru 1,5 łyżki soli 6 listków laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 szklanka octu 10% Buraczki i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kapustę poszatkować, a cebulę pokroić w piórka. Wszystkie warzywa wkładamy do dużego garnka zalewamy wodą i dodajemy cukier, sól

talerz przyjemności
Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarancza 200

rodziny" autorstwa Grześka Łapanowskiego i Mai Sobczak. W końcu dopięłam swego. Mam! To naprawdę świetna skarbnica pomysłów i inspiracji. Przy pierwszym przejrzeniu w oko wpadła mi sałatka. Intrygujące połączenie buraczków, pomarańczy, cieciorki i orzechów.  Nie mogłam się jej oprzeć. Nie zawiodłam się. Proporcje zmieniłam jak zwykle. Buraki, cieciorka, nerkowce i pomarańcza 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy dwie garście nerkowców

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pytt i panna 349

jedno ze Szwedzkich dań. Można je podsmażyć na patelni albo tak jak ja upiec w piekarniku. Najlepsze do datki do tego dania? Oczywiście te tradycyjne czyli jajko sadzone i buraczki! Świetnie pasuje też sos czosnkowy. Kiełbasę można też zastąpić dowolnym mięsem drobno pokrojonym! Składniki |4 porcje|: * 8 / 10 ziemniaków * 2 cebule * 2 laski kiełbasy śląskiej lub zwyczajne * 1 szklanka

Mohiella
Zapowiadam 199

sobota oraz mieliśmy czas na wspólne niedzielne śniadanie. Zapowiadam więc kilka pyszności!!! Już niebawem na blogu bułeczki dyniowe z karmelizowanymi pomarańczami, pizza z 3 serami oraz sałatka z buraczków, cieciorki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Potrawy na Wielkanoc 145

jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną Sos rosyjski Majonezowy sos tuńczykowy Na słodko: Mazurek kajmakowy z czekoladą Wielkanocny sernik gotowany Muffiny piernikowe Muffiny

Codziennik Kuchenny
Kluski śląskie 152

jeszcze przez 2 minuty. 9. Kluski wykładamy łyżką cedzakową do półmiska.  10. Kluski śląskie gotowe do spożycia z ulubionym sosem lub masełkiem.  Jako dodatek idealnie pasują również buraczki lub czerwona kapusta.  Polecam

Mój pomysł na
Barszcz ukraiński 137

można policzyć to na palcach jednej ręki, serio! :) żałuję i biję się w pierś, bo jest warta pracy jaką w nią trzeba włożyć i moi drodzy wiele, wiele więcej :) Buraczki w dłoń! Potrzebujemy: 200 g czerwonych buraków, waga po obraniu 200 g ziemniaków, waga po obraniu 100 g marchwi, waga po obraniu 1 l wody 2 łyżeczki pasty bulionowej

MamaOskarka
Przekonaj się do innej przekąski 152

łyżka oleju szczypta soli szczypta czarnego pieprzu Obraną i pokrojoną cieniutko pietruszkę obtocz w marynacie. Układaj na blasze i piecz 8-10min. w 200*C. Przekąskowe marchewki, buraczki i pietruszki najlepiej zjeść w dniu przyrządzenia, jarmuż można przechowywać nawet do kilku tygodni w papierowych torebeczkach. Chrupie tylko zielone....jak już pisałam :D Smacznego

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pierś z kurczaka pieczona z miodem 221

eksperymentować. Z dania jestem mega zadowolona. Soczyste, delikatne mięso... Nie przesuszone, po prostu bajka. Nie miałam już pomysłu na to, z czym go podać, ale z frytkami i gotowanymi buraczkami dobrze się skomponował. Taki inny niedzielny obiad. Frytki były tym lepsze, gdy wygrzebywałam nimi resztki sosu w naczyniu. ;) Nie robiłam zdjęć naczynia po upieczeniu, bo mokre od marynaty brzegi

Anioszek w kuchni
Buraczki tarte na zimę - łatwe 210

Uwielbiam buraczki w każdej postaci i nie wyobrażam sobie, by mogło ich zabraknąć w domowej spiżarni. Wrzesień to miesiąc przetworów na zimę. Tym  razem zapraszam na klasyczne tarte buraki, bez dodatków. Taki słoiczek to prawie gotowa sałatka do obiadu. Po otworzeniu wystarczy dodać ulubione dodatki: u mnie cebula, starte jabłko, pieprz, łyżka oleju i gotowe. To również świetna

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szynka duszona w sosie cebulowym 208

Szynka duszona w sosie własnym z dodatkiem cebuli podana z kaszą gryczaną i surówką z buraczków to pomysł na perfekcyjny obiad :) Mięso przygotowane w poniższy sposób dosłownie rozpływa się w ustach, ponieważ jest idealnie miękkie i soczyste. Taką szynkę możecie przygotować w szybkowarze jak i w zwykłym garnku. Najważniejsze jest to, że trzeba ją dusić tak długo, aż mięso

Ugotować
Tarta z buraczkami, łososiem i kozim serem 150

Tarta żytnia z buraczkami, łososiem i kozim serem Składniki - ciasto: Mąka żytnia – 200g Żółtko jaja – 1 sztuka Masło – ½ kostki Sól – 1 łyżeczka Proszek do pieczenia – szczypta Składniki: Burak – 1 duża sztuka Marchew – 1 sztuka Pietruszka – 1 sztuka Śmietana 12% - 2 łyżki Jajko – 1 sztuka Jogurt naturalny – 3 łyżki Pasta harrisa – 1 łyżka Pasta tahini – 1 łyżka Kumin rzymski

Kuchnia Bon Appetit