buraczki - 4888 przepisów (strona:176/326)

kotleciki mielone z kaszą i marchewką 132

Dodatek kaszy jaglanej fajnie odmienił smak zwykłych mielonych, marchewka nadała chrupkości a curry egzotycznego smaku. Do tego duuużo czosnku i zielonej cebulki. Można je podac klasycznie z ziemniakami i buraczkami a mogą też być fajną wkładką do domowych burgerów.  A tak poza tym ten przepis się przyda kiedy będziecie mieć mało mięsa mielonego a zapotrzebowanie na więcej kotletów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kiszona botwinka 112

Kisiłam już różne warzywa, buraczki kiszę od dawna. Ale jakoś nie wpadłam na pomysł aby kisić botwinkę. Inspiracją był wpis na blogu Grażyny

Stare Gary
Bulgur z botwinką i porem 201

Kaszę opłukać, ugotować w proporcji 1:2 około 15 minut, następnie odstawić na około10 minut pod przykryciem. Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Liście z łodyżkami pokroić w paski, a buraczki obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać, a por pokroić na pół i w paski. Podsmażyć na oliwie z oliwek do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem

Fabryka pomysłów
Pulpeciki z ryżem w sosie pomidorowym 182

zestawem surówek lub jako dodatek do ziemniaczków. Szukając pysznych pomysłów na surówki zajrzyjcie tutaj: Surówka z czerwonej kapusty Surówka z młodej kapusty z koperkiem Prosta surówka z marchewki Tarte buraczki z marchewką i miodem Składniki: 500 g mięsa mielonego z szynki 100 g ryżu 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 łyżki kaszy manny PZZ Białystok 5 łyżek

Słodkie okruszki
Roladki z kurczaka ze szparagami, mozzarellą i boczkiem 146

minut. Ja mięso rozbijemy grubiej to wtedy czas pieczenia musimy wydłużyć.  Roladki możemy podać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem oraz tak jak u mnie zasmażanymi młodymi buraczkami :-) Smacznego

kruche babeczki
Piersi z kurczaka w sosie śmietanowo-porowym 272

całość przelewamy do mięsa. Dodajemy posiekany koperek, mieszamy i gotujemy, do momentu, aż sos zgęstnieje *** *** Danie doprawiamy do smaku solą, pieprzem *** *** Potrawę podałam z duszonymi ziemniaczkami i tartymi, gotowanymi buraczkami *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM TAKŻE: POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY

Blog z Apetytem
Golonka wolno gotowana na marchewce mini podana 130

wyciągnąć z wywaru golonki, ułożyć na marchewce, wlać soku z cytryny i dusić wszystko razem jeszcze 15 minut.  Podawać z ulubioną surówką. Świetnie z daniem komponują się również buraczki ćwikłowe z chrzanem lub ogórek konserwowy czy też  kiszony

Kulinarne przemyslenia
Wyzwanie 5 porcji warzyw i owoców 162

ścieram na tace. Grube łodyżki kroję na kawałki, a liście kroję osobno drobno. Marchewkę w plastry, kalafior dzielę na małe różyczki. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję buraczki starte, gałązki botwiny, marchewkę, cukier, sól i gotuję 10 minut. Po tym czasie dodaję różyczki kalafiora, liście botwiny, wlewam ocet winny, i gotuję jeszcze pięć minut. Na końcu wlewam zakwas

wesoła kuchnia
Schab w sosie własnym 144

schab nie wyszedł suchy a sos ciemny i gęsty. Podzielę się dzisiaj z Wami moim przepisem na schab w sosie własnym, który ja podałam z kopytkami i surówką z buraczków. Składniki (na 6 porcji): 6 plastrów schabu (1-2 cm) (600g) 2 średnie cebule (200g) sól, pieprz olej do smażenia (50g) 1 łyżka mąki pszennej (10g) woda Schaby (możemy

CookYourself
Zupa Botwinka – dieta dr Dąbrowskiej 144

pokrojona w kostkę, gotujemy 5 min pod przykryciem. W tym czasie obieramy buraka, myjemy i ścieramy na tarce – wrzucamy do wody i gotujemy pod przykrywką 3 min. Botwinkę myjemy – buraczki, łodygi drobno kroimy i wrzucamy do garnka. Gotujemy 5 minut. Liście botwinki drobno siekamy i wrzucamy do garnka na ostatnie 2-3 min gotowania. Zupę mieszamy z posiekanym drobno

Dorota Smakuje
Sałatka z burakiem i nektarynką 143

jest to sprawdzić za pomocą patyczka do szaszłyków, jeśli patyczek wbija się łatwo w buraka to znaczy, że są gotowe. Upieczone rozwijamy z folii i pozostawiamy do wystudzenia. Zimne buraczki obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Najlepiej wykorzystać do tego tarkę/mandolinę taką jak do krojenia ogórków na mizerię. Później nektarynkę dzielimy na pół i wyciągamy pestkę. Następnie

PatiGotuje
Poniedziałek: Włoskie leniwe, czyli pierożki z ricotty 115

przesmażone z masłem i szałwią. My zrobiliśmy je ze szparagami i zielonym groszkiem. Szparagi dodają daniu chrupkości, a groszek przyjemnej słodkości:) Spróbujcie też naszych przepisów na oryginalne gnocchi z buraczków i batatów . Składniki: Pierożki 200 g mąki (najlepiej 00, ale może być typ 450) – 2 niepełne szklanki 225 g sera ricotta (jeśli w opakowaniu jest 250 g użyj

Niedzielny kucharz
Chłodnik z botwinki 126

pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić Rzodkiewkę umyć, pokroić w plasterki, obrane ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w plasterki czy kostkę, posolić- pozostawić na kilka minut Do wystudzonego

Proste Potrawy
Pierś kurczaka pieczona z mozzarellą i cukinią 114

Soczysta, delikatna, ziołowa pierś pieczona z mozzarellą i cukinią to kolejna propozycja na podanie piersi z kurczaka, inaczej niż zwykle. Tak przygotowane mięso polecam z mizerią, surówkami lub buraczkami z ziemniakami z wody, pieczonymi lub ryżem, kaszą rozmaitą. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 4 plastry cukinii przekrojone na pół kilka kulek mozzarelli sól, pieprz, lubczyk, słodka

Zasmakuj Kuchni

Proponowane wyszukiwania