buraczki - 4888 przepisów (strona:122/326)

SAŁATKA BURACZANA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI. 215

Podaję jako przystawkę lub na kolację.  **************************** Teraz wersja ekspresowa: 1/2 słoika buraczków wiórków 2-3 łyżki gotowego majonezu 8 jajek przepiórczych Jajka gotujemy, obieramy. Majonez łączymy z buraczkami, mieszamy z jajkami, podajemy. Różnica?W smaku jest ogromna. Próbowała Karmel-itka obu wersji, aby móc zaświadczyć tutaj, że ta, przygotowana od podstawto prawdziwa potęga smaku. Co prawda, czasochłonność

W kuchni Karmel-itki
BARSZCZ WIGILIJNY. 369

ząbki czosnku suszony majeranek liść laurowy 3 ziarenka ziela sól  świeżo zmielony czarny pieprz słoik domowych buraczków (ok. 400 g) Do gotującego się wywaru dodaję słoik buraczków,  pokrojony czosnek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie. Chwilę gotuję, po czym wlewam zakwas buraczany. Całość gotuję  ok. 15-20 minut, doprawiam do smaku. Podaję czysty do kubka

W kuchni Karmel-itki
Buraczki z chrzanem (domowa ćwikła z chrzanem) 100

Pyszny dodatek do mięs i kanapek. Niezastąpiony na świątecznym stole. Doskonale poprawia trawienie cięższych potraw. U nas obowiązkowo w świątecznym menu czy to na Boże Narodzenie czy na Wielkanoc. Buraczki najlepiej smakują ze świeżo tartym chrzanem, ale można przygotować je także z chrzanem ze słoika Składniki : 1 kg buraków  1 średni korzeń chrzanu 1 łyżka cukru albo erytrytolu

Ze smakiem i z pasją
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa z ryżem w sosie koperkowym 169

Szukasz pomysłu na wege obiad? Proponuję smaczną pieczeń jajeczno-pieczarkową z ryżem i sosem koperkowym. W towarzystwie tartych buraczków z cebulą smakuje po prostu obłędnie. Taka pieczeń to coś w sam raz dla fanów pieczarkowych smaków. Jeśli chcesz, możesz sos koperkowy podmienić właśnie na sos pieczarkowy, wówczas będzie to już prawdziwe pieczarkowe szaleństwo. Uwaga! Pamiętaj, aby nie gotować wszystkich

Smaki Na Talerzu
Grillowany tuńczyk z puree buraczanym 112

oliwy ? skórka starta z 1/2 cytryny ? sok z 1/2 cytryny ? 1 ząbek posiekanego czosnku ? 4 posiekane oliwki bez pestek ? 1 łyżka posiekanej bazylii ? sól, pieprz Puree ? 1 opakowanie mrożonych buraczków puree ? 1 łyżka masła ? 100 ml śmietany ? sok z 1/2 cytryny ? sól, pieprz Wykonanie: ? Wymieszać składniki marynaty i zamarynować tuńczyka pozostawiając na 1 godzinę. ? Pomidora sparzyć, obrać ze skórki

To co kocham
Sałatka z kiszonej kapusty i buraczków 82

śmietany ? 2 łyżki soku z cytryny ? sól, pieprz do smaku ? 1/2 łyżeczki cukru Wykonanie: ? Ugotowane buraki w łupinach obrać i pokroić w kostkę. ? Kiszoną kapustę pokroić. ? Wymieszać kapustę z buraczkami, śmietaną. ? Doprawić sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem

To co kocham
Sałatka ziemniaczana z buraczkiem 98

sól, pieprz ? 2 łyżki soku z cytryny ? 2 łyżki majonezu Wykonanie: ? Ugotowane w łupinach buraki i ziemniaki, każde w osobnym garnku, obrać i pokroić w kostkę. ? Wymieszać ziemniaki z buraczkami i majonezem. Dodać posiekaną natkę pietruszki. ? Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem

To co kocham
Udka w sosie powidłowo-ketchupowym 116

Takie udka kiedyś robiłam razem ze skórką. Teraz kupuję udka już bez skóry i kości i moim zdaniem wychodzą nawet lepiej. Tym razem podałam je razem z ryżem i buraczkami, jakie zostały mi od poprzedniego obiadu. Sos razem z ryżem świetnie się komponował. Z pewnością następnym razem zrobię w tym samym zestawieniu. około 500 g udek z kurczaka, górnej

Smaki Na Talerzu
Kwas z Opaki – kuchnia podkarpacka 102

Lubaczów, powiat lubaczowski Kwas z Opaki to bogata w składniki zupa, która ma wiele wspólnego z barszczem ukraińskim. Gotowana jest na mięsie drobiowym, ale jej główne składniki to warzywa: buraczki ćwikłowe, ziemniaki, marchewka, pietruszka i fasola. Suszone grzyby dodane do zupy wzbogacają nie tylko jej smak, ale i kolor. Kiszona kapusta, mimo że gotowana osobno, lekko zakwasza zupę – stąd

Trzeci talerz
Zdrowe koktajle dla małych i dużych 98

moich dzieci Rozgrzewający koktajl dyniowy – sezonowa pyszność Aksamitny koktajl kakaowy z awokado – delikatna konsystencja musu Mleczny koktajl bananowo-orzechowy – za nim przepadają moje dzieci Koktajl z buraczkiem – tylko dla miłośników buraczków Mam nadzieję, że te propozycje przypadną Wam do gustu i na stałe zagoszczą w Waszym rodzinnym menu. A może macie już jakieś swoje ulubione

Natka Pietruszki
Dlaczego warto jeść kiszonki? I jak zrobić szybki barszcz czerwony 188

się okazuje naprawdę wiele. Doskonałym przykładam jest oferta sklepu Kiszone Speciały, gdzie uwielbiam wyszukiwać nowe smaki. W ofercie znajdziecie m.in. tradycyjne kiszone ogórki, kiszoną kapustę, kiszoną kapustę z buraczkiem, wspaniałe zakwasy z buraka (idealne do picia, idealne do barszczu), ale też takie wyjątkowe produkty jak kiszony czosnek (następnym razem muszę go koniecznie zamówić i spróbować), kiszony brokuł, kiszona papryka (uwielbiam(...)źródłem zdrowia. One po prostu świetnie smakują i mogą być dodatkiem do wszystkiego. Osobiście nie wyobrażam sobie by w moim domu nie było kiszonych ogórków, kiszonej kapusty czy buraczków. Ale rozsmakowałam się też np. w kiszonej rzodkiewce czy kimchi. Kiszonki można podawać jako dodatek, przekąskę, smakują też świetnie sama. Warto też z nich robić różne sałatki. W święta oczywiście

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z burakami 149

śledziowa z burakami, chrupiącymi, marynowanymi i soczystym jabłkiem. Można podać na wigilijny stół, na inne uroczystości też jest doskonała. Podaję ją z pieczywem. Do tej sałatki specjalnie kupuję marynowane buraczki, które są już pokrojone w kostkę, mają delikatny octowy smak, który z innymi składnikami tej sałatki równoważy wszystkie smaki , słodki jabłka i kwaśny ogórka. Nasz zbiór 22 najlepszych przepisów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Coś dobrego dla jednego: sałatka z buraczkami, serem feta i miodowo-musztardowym sosem... 147

Pomysł z bloga Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki . Składniki: (dla 1 osoby) 1 ugotowany albo upieczony buraczek garstka pomidorków koktajlowych (jakieś 10 sztuk) kawałek czerwonej cebuli (de gustibus) 50g sera feta garść sałaty, oryginalnie roszponka, a u mnie lodowa dodatkowo i opcjonalnie - kilka połamanych orzechów włoskich 1 1/2 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżki miodu(...)łyżki musztardy (u mnie Dijon) sólo i pieprz do smaku Sałatę rozłóż na talerzu.  Na niej ułóż pokrojone w kostkę buraczki, połówki pomidorków oraz półplasterki cebuli, albo kawałki orzechów, jeśli używasz.  Posyp pokruszoną fetą.  Składniki sosu dokładnie wymieszaj i polej sałatkę

Lejdi of the house
Botwinka 157

marchewkę w półplasterki. W garnku rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy pokrojone warzywa przez około 10 minut. 3. W międzyczasie kroimy oczyszczoną botwinę. Łodygi i liście siekamy a buraczki obieramy i kroimy w kostkę. Siekamy też drobno pęczek koperku. 4. Poszatkowaną botwinę i koperek wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier, sól, pieprz

karolgotuje

Proponowane wyszukiwania