burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam 2-3 buraczki owinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję. Składniki (dwie porcje): 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h) garść rukoli 60 gram sera feta garść(...)kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące i w ogóle... pyszne! Na rukoli układamy pokrojonego buraczka oraz fetę a całość posypujemy posiekanymi, prażonymi migdałami. Takie proste a jakie pyszne
Mango Papajaczasem stały się one naszymi wypróbowanymi. Myślę że sałatkę z buraczków każdy lubi , chociażby ze względu na właściwości zdrowotne samych buraków. Efekt końcowy Czego potrzebujemy: Słoiczek buraczków konserwowych 2 jabłka 2 jajka cebula ogórek kiszony 4 łyżki kukurydzy 2 łyżki śmietany ok 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego nataka pietruszki, cukier, sól Wykonanie: Odcedzone buraczki pokroić
W kuchennym oknie EwyPyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie
Moje domowe kucharzenieWIOSNA NA DOBRE ZAGOŚCIŁA NA NASZYCH TALERZACH! ZAPRASZAM! TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! SKŁADNIKI: - świeża botwinka + 2 małe buraczki - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 ząbki czosnku - 200ml jogurtu greckiego - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy - 1 łyżka mąki pszennej na ciasto: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania(...)minut w lodówce. Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut. W dużej misce roztrzep jajka, mąkę, dodaj sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą
SMYKWKUCHNImarynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!! ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY: -500g mąki - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - czosnek uprażony(...)się tylko podprażyć!), dodaj wino, zacznij redukować sos.Wino powinno zmniejszyć objętość o 80%. Doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy, usmażonego łososia, chipsy z buraków
SMYKWKUCHNIburaczki. Kocham je miłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób(...)zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną
Obiad za dychęokoło 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać
kolorowotorcikowoRobiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimiał kudłate myśli, bo mojego łba raczej włos na głowie raczej trzymać się nie chce. Jednak zamiast "tradycyjnego" szamponu, przygotowałem surówkę o niesamowitym smaku. Cudownie (o dziwo-bo tylko buraczki do schabowego) podpasowała do dania, które serwuję co niedzielę. Roboty dużo nie ma, składników również, to zapisujcie do następnego obiadu tę pyszną i prostą suróweczkę. Arek Gie Składniki
R'n'G Kitchengotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy na 4 części każde. Ugotowane buraki kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli - mieszamy. Na półmisek wykładamy sałatę, następnie buraczki, jajka, ser, całość posypujemy pieprzem
Lena Gotujepyszny obiad, jak za dawnych lat, kiedyś często robiła taki moja mama, coś mnie naszło ostatnio i zrobiłam... pyszna i prosty do zrobienia. Idealny do kaszy i surówki z buraczków... Polecam Zobacz przepis
Swojskie jedzonkoponownie pulpety. Przykryj sos i wyłącz palnik. Zostaw na 10 – 20 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, ulubioną kaszą oraz surówką lub zasmażanymi buraczkami. Po wystudzeniu sosu, możesz go przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Odgrzewamy klasycznie, podgrzewając pulpety na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos należy rozrzedzić odrobiną bulionu, wody
Kuchnia Na WypasieWilson Naturals . Składniki: (spokojnie na 12 sztuk, ale myślę, że udało by się wykroić 18 mniejszych) 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru (oryginalnie: 2/3 szklanki) 3 łyżki sproszkowanych buraczków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki suszonej żurawiny (oryginalnie: 3/4 szklanki świeżych, posiekanych) 50g (pół tabliczki) białych groszków czekoladowych, albo posiekanej czekolady 1 szklanka mleka
Lejdi of the houseKiedyś miałem taką zajawkę: Ojciec pracował w firmie, gdzie rodzinie dawali talony pracownicze na jedzenie w tzw: "Słoneczku". No i moje, codzienne popisowe menu wyglądało następująco: Bigos, ziemniaki, buraczki i kompot truskawkowy...panie nie kryły zdziwienia przez kilka pierwszych dni. Później uodporniły się na moje fanaberie kulinarne :P Tak więc moi mili, ja państwa zaproszę do skomponowania owego
R'n'G Kitchenkilkoma łyżkami śmietany 30%. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, czosnek staropolski i zioła. Całość duszę jeszcze kilka minut, aż sos zgęstnieje. Takie danie świetnie smakuje podane z buraczkami zasmażanymi lub surówką z marchewki. Składniki na schab pieczony w papierze do pieczenia: około 1 kg schabu wieprzowego łyżka miodu (dałam lipowy) łyżka musztardy sarepskiej łyżka musztardy jerozolimskiej (lub innej
e-PrzepisyKulinarne