buraczki - 4888 przepisów (strona:134/326)

Dietetyczne mielone z piekarnika z burakiem w orzechowej panierce 190

jajko 2 łyżki grysiku sól,pieprz,natka pietruszki garść orzechów włoskich Wykonanie: ugotowny buraczek zetrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić i wymieszać z utartym buraczkiem.Odstawić na 10 minut posiekać orzechy włoskie mięso wymieszać z jajkiem,grysikiem,buraczkami z cebulą i przyprawami.Dokładnie wyrobić.Uformować kotlety.Obtoczyć w posiekanych orzechach układać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piersi z kaczki wolno pieczone z buraczkami na ciepło 152

sposób jej pieczenia bardzo mnie zainteresował.Piersi kaczki, po wcześniejszym mocnym opieczeniu, lądują w piekarniku nagrzanym ledwie do 90 stopni, na niemal dwie godziny.Podałam z kluseczkami i domowymi buraczkami na ciepło.Czytaj więcej

bistro mama
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 202

wszystkie składniki sosu, doprawić jeśli trzeba cytryną i koperkiem. Podać w miseczce lub polać łososia. Dobry z zielonymi sałatami  oraz na grzankach. Smacznego!Uwaga: Dobrze jest używać rękawiczek , buraczki farbują !!!!Przepis dodaję do akcji Kuchnia skandynawska 2013  organizowanej przez Mopsa w Kuchni

Stare Gary
Prosta sałatka z pieczonym burakiem, fetą i migdałami 444

burakiem u mnie jest tak... Ostatnio pokochaliśmy się bez opamiętania, szalenie i mam nadzieję, że trwale. Przy każdej okazji, kiedy tylko mam włączony piekarnik, wrzucam 2-3 buraczki owinięte folią aluminiową na godzinkę, niech się pieką.. zawsze coś z tego wyczaruję. Składniki (dwie porcje): 1 mały, pieczony burak (180 stopni, 1h) garść rukoli 60 gram sera feta garść(...)kroimy w kostkę. Rukolę myjemy, suszymy i układamy na talerzach. Migdały prażymy na patelni z dodatkiem szczypty soli, będą bardziej chrupiące i w ogóle... pyszne! Na rukoli układamy pokrojonego buraczka oraz fetę a całość posypujemy posiekanymi, prażonymi migdałami. Takie proste a jakie pyszne

Mango Papaja
Sałatka z buraków 148

czasem stały się one naszymi wypróbowanymi. Myślę że sałatkę z buraczków każdy lubi , chociażby  ze względu na właściwości zdrowotne samych buraków. Efekt końcowy Czego potrzebujemy: Słoiczek buraczków konserwowych 2 jabłka 2 jajka cebula ogórek kiszony 4 łyżki kukurydzy 2 łyżki śmietany ok 3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego nataka pietruszki, cukier, sól Wykonanie: Odcedzone buraczki pokroić

W kuchennym oknie Ewy
Buraczki smażone 134

Pyszne buraczki..jako dodatek do obiadu, mięsa..przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 0,5 kg buraków  1 łyżka masła  1 łyżka mąki  3 łyżki śmietany  sól  Buraki wyszorować, zalać zimną woda i ugotować . Ostudzić i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach lub w malakserze. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę i dokładnie

Moje domowe kucharzenie
TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! 177

WIOSNA NA DOBRE ZAGOŚCIŁA NA NASZYCH TALERZACH! ZAPRASZAM! TARTA Z ZIELONYMI SZPARAGAMI I BOTWINKĄ! SKŁADNIKI: - świeża botwinka + 2 małe buraczki - 1/2 pęczka zielonych szparagów - 2 ząbki czosnku - 200ml jogurtu greckiego - 3 jajka - sól morska - pieprz kolorowy  - 1 łyżka mąki pszennej na ciasto: - 1,5 szklanki mąki -2/3 kostki masła - 1 jajo - 1/4 łyżeczki soli - tłuszcz do wysmarowania(...)minut w lodówce.  Dno i boki formy wysmaruj tłuszczem. Wyłóż ciastem, podpiecz w piekarniku 8 minut. W dużej misce roztrzep jajka, mąkę, dodaj sól i jogurt. Posiekaj botwinkę. Buraczki obierz, i pokroj w cienkie plasterki. Szparagi obierz z zderwniałych częsci, pokrój na 2,5 cm kawałki. Na podpieczonym cieście ułóż plasterki buraczków, posiekaną botwinkę, szparagi, zalej masą

SMYKWKUCHNI
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 212

marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!!  ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY: -500g mąki - 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego - czosnek uprażony(...)się tylko podprażyć!), dodaj wino, zacznij redukować sos.Wino powinno zmniejszyć objętość o 80%.  Doprawiamy solą morską i pieprzem kolorowym. Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki.  Chipsy z buraczka wykonujemy w następujący sposób. Młodego buraczka kroimy na bardzo cienkie plasterki i smażymy na oleju lub pieczemy w piekarniku. Bułki kroimy układamy sos pomidorowy,  usmażonego łososia, chipsy z buraków

SMYKWKUCHNI
Zupa z botwinki 164

buraczki. Kocham je miłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej (lub kostka rosołowa, jeśli używacie) sól pieprz Sposób(...)zimną wodą (ok. 1,5-2 l). Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną

Obiad za dychę
Chłodnik z botwinki 166

około 250 g ) * 500-600 ml kefiru * ząbek czosnku * szczypiorek * koperek * sól Wykonanie: Botwinkę umyć, osuszyć. Małe buraczki odciąć od łodyg, jeśli są duże, pokroić na mniejsze kawałki. Buraczki zawinąć w folię aluminiową i upiec. Upieczone buraczki ostudzić. Zimne obrać ze skóry i zmiksować w blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego, dodając obrany ząbek czosnku. Dolać

kolorowotorcikowo
Krem z buraczków z fasolą i pierożkami 175

Robiłam już krem z czerwonych buraczków z fasolą ziarnistą. Tym razem postanowiłam ugotować go na kurczaku . A, że nie lubię wkładania ugotowanego mięsa do zupy przy podawaniu , a już szczególnie takiego jak skrzydełka ( skórki, chrząstki itp.)- postanowiłam zrobić z nich mini pierożki i podać je w zupie. Proporcje na 3 małe porcje zupy. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Surówka z czarnej rzepy 27

miał kudłate myśli, bo mojego łba raczej włos na głowie raczej trzymać się nie chce. Jednak zamiast "tradycyjnego" szamponu, przygotowałem surówkę o niesamowitym smaku. Cudownie (o dziwo-bo tylko buraczki do schabowego) podpasowała do dania, które serwuję co niedzielę. Roboty dużo nie ma, składników również, to zapisujcie do następnego obiadu tę pyszną i prostą suróweczkę. Arek Gie Składniki

R'n'G Kitchen
Sałatka z burakami i serem typu feta 28

gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy na 4 części każde. Ugotowane buraki kroimy w kostkę. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, szczyptę soli - mieszamy. Na półmisek wykładamy sałatę, następnie buraczki, jajka, ser, całość posypujemy pieprzem

Lena Gotuje
Bitki wołowe w sosie własnym 35

pyszny obiad, jak za dawnych lat, kiedyś często robiła taki moja mama, coś mnie naszło ostatnio i zrobiłam... pyszna i prosty do zrobienia. Idealny do kaszy i surówki z buraczków... Polecam Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Pulpety wieprzowe w sosie koperkowym 32

ponownie pulpety. Przykryj sos i wyłącz palnik. Zostaw na 10 – 20 minut, aby smaki się połączyły. Podawaj z gotowanymi ziemniakami, puree ziemniaczanym, ulubioną kaszą oraz surówką lub zasmażanymi buraczkami. Po wystudzeniu sosu, możesz go przechowywać w lodówce do 3 – 4 dni. Odgrzewamy klasycznie, podgrzewając pulpety na wolnym ogniu. W razie potrzeby sos należy rozrzedzić odrobiną bulionu, wody

Kuchnia Na Wypasie

Proponowane wyszukiwania