buraczki - 4888 przepisów (strona:120/326)

Botwinka z jajkiem i ziemniakami 210

pęczki botwinki z buraczkami, 2 litry wody, ½ łyżki przyprawy uniwersalnej, ½ szklanki śmietany 30% sok z połowy cytryny, 2 jajka, ½ kg ziemniaków, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: Botwinkę razem z buraczkami dokładnie płuczę i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do garnka, zalewam wodą. Wsypuję przyprawę uniwersalną i gotuję na małym ogniu około 45 minut. Do wywaru wlewam śmietanę oraz

Tradycyjna kuchnia Kasi
Buraczki zasmażane ze smietana 143

Buraczki zasmażane ze smietana W itam Was moi kochani :) troche czasu mnie tu nie bylo i trzeba nadrobic :) Dzisiaj podaje przepis na buraczki zasmazane ze smietana . Ostatni raz jadlam je okolo rok temu, wiec postanowilam ze zrobie je dzis na obiad jako dodatek do ziemniakow i kotletow mielonych . Mam nadzieje, ze skorzystacie z mojego przepisu

PychaDania
Zebra buraczana 80

Kolorowa wersja tradycyjnej zebry :) Składniki: 10 dag buraczków ćwikłowych, 7 kropli czerwonego barwnika spożywczego, 1 kostka masła(...)margaryny 30 dag cukru, 5 jaj, 35 dag mąki pszennej, 1 proszek do pieczenia, 15 dag kwaśnej śmietany, 1 aromat cytrynowy, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do formy. Wykonanie: Buraczki ugotować, obrać ,zmiksować i wymieszać z barwnikiem.  Masło utrzeć z cukrem , dodając kolejno jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do utartej masy razem ze śmietaną

Tradycyjna Kuchnia
Botwinka pasteryzowana do słoików 77

łatwostrawna i odświeżająca, dlatego polecana jest w czasie przeziębienia. Składniki: 1 kg młodych buraczków z liśćmi 5 dag soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego 1 pęczek kopru Wykonanie: Młode buraczki bardzo dokładnie umyć razem z liśćmi i łodyżkami, następnie pokroić. Zalać gotującą się wodą z solą i kwaskiem, wymieszać i odstawić. Po 5 minutach przełożyć do słoi. Pasteryzować przez

Tradycyjna Kuchnia
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 122

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec(...)piekarniku, a grzybki umyć i namoczyć. Kości zalać zimną wodą (około 2 litry) i gotować razem z grzybkami, następnie wywar przecedzić. Grzybki pokroić i włożyć do czystego wywaru . Upieczone buraczki obrać, zetrzeć na grubej tarce i dodać do wywaru razem z powidłem. Cebulę drobniutko pokroić, usmażyć złociście na smalcu razem z mąką. Dodać do wywaru, wlać kwas buraczany

Tradycyjna Kuchnia
Odchudzony obiad jak u mamy ;) (kotlety mielone + kluski pseudo śląskie + buraczki) 373

który często bywa u mnie w domu w niedzielę, oczywiście wszystko zostało odchudzone ;) niestety w sprawie buraczków poniosłam klęskę  bo nic nie dorówna buraczkom mojej mamy, które mogłaby jeść kilogramami! ;) nie potrafię ich odpowiednio przyprawić;/ może Wam się uda ;) Składniki: kotlety (11 sztuk): 500g mięsa mielonego z indyka 5 łyżek sera białego

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Botwinka 199

jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze o tym, aby bardzo dokładnie opłukać i oczyścić buraczki. Często zawierają sporo piasku, a już nawet nieznaczna jego ilość powoduje nieprzyjemne chrzęszczenie między zębami. Najwięcej uwagi należy poświęcić miejscu, w którym łodygi zbiegają się z korzeniem, gdyż(...)wszystkie pozostałe części rośliny. Ewentualny pośpiech lub lenistwo na tym etapie przygotowania potrawy zdecydowanie nie popłacają. Botwinka 2015-05-30 21:28:58 Popularna sezonowa, lekka zupa z młodych buraczków – w mniej typowej wersji niezabielonej śmietaną, jednak podana tradycyjnie z jajkiem na twardo, młodymi ziemniakami i koperkiem. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g botwiny 350g mięsa z kością (z drobiu

Kulinarna Pokusa
BOTWINKA (bezmleczna) 171

BOTWINKA (bezmleczna) SKŁADNIKI: 1 pęczek botwinki z buraczkami,  koperek,  majonez,  sól,  pieprz,  cukier,  ocet,  WYKONANIE: Umyć i pokroić botwinkę oraz buraczki, posolić i zalać wodą, ugotować do miękkości doprawić octem, cukrem, solą i pieprzem. Do kubka nalać ok. 1/3 wody, dodać 2 łyżki majonezu, wymieszać dobrze i zabielić powstałą

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zupa z botwinki z cielęciną 178

pyszna i świetna również dla dzieci. Polecam. Składniki: (4-6 porcji) 200 g cielęciny z kością 1 średnia pietruszka 1/2 selera 1.5 l wody 800 g botwinki wraz z buraczkami 1 łyżka masła sok z połowy cytryny 200 ml śmietany 18% 1 ząbek czosnku 100 ml koncentratu z buraków sól morska, świeżo mielony pieprz, cukier koperek do dekoracji(...)mięso będzie miękkie ( około 1 godziny ). Gotowy przecedź przez sito, a mięso pokrój. W czasie gotowania wywaru umyj dobrze botwinkę (niedokładnie umyta może zawierać piasek). Osusz. Łodygi i buraczki (obrane) drobno pokrój. Pęczek liści przetnij nożem wzdłuż łodyg kilka razy, a następnie zwiń i posiekaj. Całość umieść w garnku. Wlej 0.5 litra wody. Dodaj połowę przewidzianego soku z cytryny

Moja Delicja
Zupa z botwinką i kozim serem 120

cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę i pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut. Dodać pokrojone liście botwinki i gotować jeszcze mniej więcej

Oryginalny smak
Kurczak w marynacie musztardowo ziołowej 147

Cześć! Dziś mam dla Was pysznego kurczaka - koniecznie spróbujcie!!! :) składniki 250 g filet z kurczaka buraczki 100 g kaszy gryczanej marynata: sos sojowy ok 1/4 szklanki łyżka miodu sok z połowy cytryny odrobinę oleju 3-4 ząbki czosnku czubata łyżka musztardy sarepskiej przyprawy: papryka słodka, imbir, pieprz, tymianek, bazylia , oregano Filet pokroić w paseczki. W misce przygotować marynatę(...)godzinę . Jednak im dłużej stoi tym mięso lepiej smakuje.  Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, kurczaka grilluj do miękkości . Podawaj z dodatkiem jarzyny u mnie tym razem tarte buraczki ;-) Smacznego! K ;-) *przepis znalazłam w książce "Mogę schudnąć

Cukier&Puder
Kanapka z darami ziemi. 131

Lubicie kanapki? W sumie jak ich nie lubić?  Mogą pomieścić na sobie wiele dobrego! Tyle możliwości, tyle wspaniałych smaków! Dzisiaj mam dla Was kanapkę z liśćmi botwinki, pieczonymi buraczkami i szparagami. Pyszności! Składniki: mała bagietka, 2-3 małe buraki, kilka liści botwiny, kilka zielonych szparagów,  liście rukoli, ricotta, oliwa z oliwek, sól, pieprz Umyłam buraki, położyłam(...)Liście botwinki dokładnie umyłam, tak samo zrobiłam z rukolą. Kawałek bagietki należy opiec w piekarniku / zgrillować / bądź podpiec na patelni. Opieczoną bagietkę posmarowałam ricottą, ułożyłam liście botwiny, szparagi, pokrojone buraczki oraz rukolę. Całość doprawiłam odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego

Plate of Joy
Pieczona gęś 180

właśnie proponujemy Wam pieczoną gęś, która jest idealną propozycją na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Gęś zamarynowana w aromacie ziół i pomarańczy u nas była podana z ziemniakami i buraczkami, a pozostałe resztki śmiało możemy wykorzystać np. do farszu na pierogi, a z kości możemy ugotować aromatyczną zupę. Składniki: 1 gęś o wadze ok. 4,5 kg, skórka starta(...)godziny, co jakiś czas polewając wytapiającym się tłuszczem. Po tym czasie odsłonić ponownie gęś i dopiec przez ok. 15-20 minut do ładnego zrumienienia. Gęś podawać z ziemniakami i buraczkami. Ps. Tłuszcz w trakcie pieczenia warto zlewać do słoiczka i zostawić w lodówce, wykorzystując później do pieczenia i smażenia. Smacznego

Plate of Joy
Zupa z botwinki 124

Zaostrzyłam ją dodatkiem domowego kwasu buraczanego, ale nie jest to niezbędne. Można zupę doprawić większą ilością soku z cytryny. Polecam! składniki 1 pęczek botwinki - u mnie ze sporymi  buraczkami 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki (ok 200 g) ząbek(...)czosnku 1000 ml rosołu lub bulionu sok z cytryny parę łyżek kwasu buraczanego (opcjonalnie) pęczek koperku przygotowanie Ziemniaki, marchewkę,  pietruszkę obrać, umyć pokroić w kostkę.  Botwinkę umyć. Buraczki obrać  pokroić na mniejsze kawałki - np w półplasterki. Czerwone łodyżki buraczane też skroić. Wybrać najładniejsze liście, dowolną ilość, pokroić na mniejsze kawałki - nie za drobne odłożyć

Stare Gary
Botwinka 194

para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Czas na wiosenną zupę. Wprawdzie młode buraczki jeszcze są bardzo drogie(...)postanowiłam ugotować botwinkę. Składniki na 4 -6 porcji w zależności od ilości wywaru: 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler kawałek zielonego pora pęczek botwinki z małymi buraczkami 5 dużych buraków sól pieprz do smaku 2 kostki rosołowe 3 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego ½ łyżeczka majeranku 3 łyżeczki octu winnego ½ łyżki cukru 5 – 6 ziemniaków pokrojonych w kostkę

Na słodko lub wytrawnie