buraczki - 4888 przepisów (strona:112/326)

Różowa sałatka makaronowa z wędzonym twarogiem 311

łyżki oliwy czosnkowej 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz kolorowy Makaron ugotować al’dente w osolonej wodzie. Buraczka obrać i pokroić w małą kostkę. Orzechy posiekać i uprażyć na suchej patelni. Dodać wraz z buraczkami do makaronu, i delikatnie wymieszać. Ser rozkruszyć w palcach i dodać do sałatki. Całość skropić dressingiem. W tym celu wszystkie

https:KKuchniaMniam
BURACZKI TARTE, DO SŁOIKÓW, NA ZIMĘ 254

Buraczki schodzą u nas w olbrzymich ilościach. W tym roku zaczęłam je zaprawiać już dość wcześnie, tak by zdążyć przygotować ich wystarczającą ilość na zimę. Na raz przetwarzam 5kg, więc trochę czasu mi to zajmie(...)pierwszych 10kg pozostało mi tylko 10 słoi, tak się wszyscy za nimi stęsknili, że nie mogli się najeść. Przygotowałam w dwóch wersjach. Pierwsza łagodniejsza, idealna dla tych, którzy preferują buraczki na ciepło (przy podgrzaniu bardziej wyczuwalne są przyprawy), drugie minimalnie bardziej przyprawione, do zjedzenia na zimno. mimo iż są delikatne w smaku, to jest w nich bardziej wyczuwalny smak

Smaczne Zdrowe
Sałatka z buraczków na zimę. 1299

Jeszcze nigdy nie mieliśmy takiego urodzaju na buraczki, jak w tym roku. Z jednej, małej paczuszki z nasionami wyrosło tak dużo warzyw, że cały sezon systematycznie pojawiały się na naszym stole, a do przetworów zostało jeszcze ponad 40 kilogramów ;) Toteż w tym roku w spiżarni dużą część stanowią przetwory z buraków. Małe sztuki zamarynowałam w całości, natomiast z tych(...)zawsze się udaje. Jest idealnie doprawiona, a przez to, że jest bez dodatku cebuli nigdy się nie psuje (cebulę dodaję bezpośrednio przed podaniem). Bardzo polecam! Składniki na sałatkę z buraczków na zimę: 4 kg umytych, ugotowanych ze skórką buraków (najlepiej z własnego ogródka lub z zaufanego źródła) 1 kg papryki 250 ml octu 10% 250 ml oleju 1 łyżka

Rozpustne gotowanie
Gulasz z łopatki wieprzowej z pieczarkami 184

ziarna ziela angielskiego sól, świeżo mielony pieprz 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżki suszonej natki pietruszki Do podania: ziemniaczane kluski lub kasza gryczana ogórek kiszony lub zasmażane buraczki CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wieprzowinę myjemy, osuszamy i kroimy w plastry - każdy plaster nacieramy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, czosnek miażdżymy nożem, a pieczarki(...)zwiększamy ogień i odparowujemy nadmiar płynu, aż sos stanie się gęsty. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczanymi kluskami lub kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi buraczkami. Smacznego

My Culinary Art
Barszcz po kurpiowsku - najlepszy na kaca i przeziębienie 194

średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry(...)dodajemy też czosnek zmiażdżony nożem, sok z ogórków, 3 łyżki wiśni i miód. Gotujemy przez kolejne 30 minut.  4. Wywar przecedzamy, pozostałości wyrzucamy. Do wywaru dodajemy odłożone wcześniej buraczki, koncentrat z buraków, sok z 1/2 cytryny, sól i świeżo mielony pieprz; mieszamy. Do śmietany dodajemy 2 łyżki gorącej zupy, dokładnie mieszamy i wlewamy do garnka. Zupa najlepiej smakuje

My Culinary Art
Sałatka z buraków, śliwek i sera koziego 191

Sezon na śliwki w pełni. Więc proponujemy ciekawe połączenie z serem kozim i słodkimi pieczonymi buraczkami. Składniki 12 małych buraków 750 g śliwek węgierek 1 łyżeczka cukru 1 czerwona cebula 250 g świeżego szpinaku pół szklanki białego octu winnego pół szklanki oleju 1/4 szklanki oliwy sól pieprz 250 g miękkiego koziego sera Przygotowanie   Sos : ocet wymieszałem z cukrem(...)rozwinięciu z folii, ostudziłem je, następnie obrałem i pokroiłem w plasterki, polałem połową sosu i wymieszałem. Resztą sosu polałem śliwki i cebulę. Salaterkę wyłożyłem liśćmi szpinaku, na nich ułożyłem buraczki i śliwki z krążkami cebuli. Całość posypałem pokruszonym kozim serem

R'n'G Kitchen
Buraczki na barszcz do słoików na zimę 161

octu 1 łyżka soli 12 łyżek cukru 12 ziaren pieprzu 1 listki laurowe Wykonanie: Buraczki obgotować, obrać, pokroić i włożyć do wyparzonych słoików. Zagotować zalewę z przyprawami, zalać buraczki w słoikach, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 20 minut

Tradycyjna Kuchnia
Szkolne buraczki 273

Sałatka z buraczków i jabłek Nie wiem co Wy pamiętacie ze szkolnej stołówki ale ja pamiętam tarte buraczki z jabłkiem. Były kwaskowe, słodkie i świetnie popychały suche ziemniaki.  Troszkę je zmieniłam i do tej pory często są na moim stole.   Składniki na 4 porcje 4 buraki średniej wielkości 1 jabłko duże lub 2 małe 1 cebula

Eli Gotowanie
Buraczki w zalewie octowej. 265

solą. Buraki ugotować w wodzie do miękkości, obrać. Małe buraczki mogą zostać w całości, natomiast większe pokroić w plastry, ćwiartki lub w większą kostkę - jak kto woli. Buraczki ciasno poukładać w słoikach. Zalać zalewą, dodać do każdego słoika po ziarenku ziela angielskiego i listku laurowym. Mocno zakręcić słoiki. Do garnka wlać wodę (dno garnka wyłożyć ściereczką

W kuchni u Moniki
Kiszony kalafior różowy i żółty i ich prozdrowotne właściwości 279

smakują wyśmienicie. Składniki : ( na dwa 3 słoiki jeden 1,5 l i dwa litrowe) - 2 kalafiory średniej wielkości  - 1 łyżeczka curry - 1 łyżeczka kurkumy  - 3-4 małe buraczki - 3 papryczki chili (świeże lub suszone) - 3 ząbki czosnku  - 6 ziarenek ziela angielskiego - 6 liści laurowych  - kilka liści (chrzanu, wiśni lub porzeczki) - kawałek korzenia chrzanu  - kilka(...)litr wody, w słoikach ułożyć na dnie liście, papryczki, czosnek, chrzan i pozostałe składniki następnie układać dosyć ciasno różyczki kalafiora, do jednego słoika wkładamy pokrojone na plasterki i obrane buraczki natomiast do drugiego dodajemy po łyżeczce curry i kurkumy, zalewamy wodą z solą i zamykamy szczelnie słoiki, układamy je na ściereczce lub ręczniku, ponieważ mogą kapać, pozostawić

zdrowa vege kuchnia
Botwinka ze świeżym ogórkiem 214

Składniki: * pęczek botwinki z małymi buraczkami * 5 ziemniaków * 2 kostki bulionowe * 3 liście laurowe * 3 ziela angielskie(...)marchew * 2 duże zielone ogórki * 2 łyżki śmietany * ocet, cukier, sól, pieprz * pęczek koperku Sposób przygotowania: Kostki bulionowe rozpuszczamy w 2 l. wody. Zagotowujemy. Dodajemy startą na tarce marchew, buraczki i posiekane łodyżki botwinki. Dodajemy 2 łyżki octu, liście laurowe, ziela angielskie. Gotujemy ok. 10 min. Dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy jeszcze 10 min. Po wrzuceniu posiekanych liści

Pobite gary Barbary
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 175

wrzuca się na patelnię, na której uprzednio podgrzewamy masło z miodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.  I karmelizujemy moi drodzy! Karmelizujemy! Znaczy się, smażymy, aż powstanie skorupka i buraczki będą oblepione po całości. Podajemy ciepłe, prosto z patelni razem z kaczką dziwaczką. Kaczka dziwaczka   Autor: Jan Brzechwa  Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast(...)upiec!"  Pan kucharz kaczkę starannie  Piekł, jak należy, w brytfannie,  Lecz zdębiał obiad podając,  Bo z kaczki zrobił się zając,  W dodatku cały w buraczkach.  Taka to była dziwaczka

Karczma Honorietty
Kapuśniak z buraczkami 216

Połączenie dwóch pysznych polskich warzyw sezonowych- buraka i kapusty! Wszystko w jednym garnku :) pycha! Składniki: 2 marchewki, ½ selera, 1 cebula, 20 dag buraczków ćwikłowych, ½ główki kapusty, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ziele angielskie, sól do smaku, pieprz do smaku, szczypior(...)litra wody. ziemniaki Wykonanie: Z marchewki, selera, cebuli ugotować wywar z przyprawami i solą do smaku. Kapustę poszatkować, przysmażyć na smalcu, dodać do odcedzonego wywaru razem ze startymi buraczkami, następnie ugotować do miękkości, zaciągnąć koncentratem pomidorowym, posypać szczypiorem i podawać z osobno ugotowanymi ziemniakami (najlepiej ziemniaki przysmażyć

Tradycyjna Kuchnia
Zupa buraczkowa 222

mnie może tylko zupa. ZUPA BURACZKOWA Składniki: - 3 litry wody - 300 gram mięsa - według uznania lub posiadania ;) - 3 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - 1 cebula - 5 ziemniaków - średnich - starte buraczki (przepis na te przetwory pojawi się wkrótce) - sól - pieprz - liść laurow - ziele angielskie - kwaśna śmietana - niekoniecznie: kawałek pokrojonej kapusty, fasola (może być nawet z puszki) Przygotowanie: Mięso(...)obgotowujemy i zbieramy powstały "szum". Dodajemy przyprawy oraz pokrojone warzywa (sposób krojenia zależny od przyzwyczajeń). Jako ostatnie dodajemy ziemniaki, pokrojone w kostkę. Gotujemy do miękkości. Na koniec dodajemy starte buraczki - 1 słoik (550 gram) oraz wypłukaną białą fasolkę z puszki. Zagotowujemy, doprawiamy. Jeżeli uznamy, że smak jest za mało intensywny, możemy dodać koncentrat barszczu buraczanego lub sok z cytryny

Życie zamknięte w smaku
Kopytka buraczkowe 233

pageview'); KOPYTKA BURACZKOWE Składniki: - 400 gram ugotowanych ziemniaków - 260 gram buraczków (mały słoiczek) - 1 jajko - 150 gram mąki pełnoziarnistej - 1 cebula czerwona - masło - sól Przygotowanie: Ugniatamy ziemniaki z buraczkami. Doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy "wałek" z ciasta i rozcinamy po przekątnej na kopytkowe kształty. Wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody z odrobiną oliwy. Gotujemy do około

Życie zamknięte w smaku