bułki - 33426 przepisów (strona:989/2229)

Krokiety 199

łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny, kminu mielonego. tymianek sól, pieprz świeżo zmielony Ponadto 2 jajka 3 łyżki mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję przesianą mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek(...)naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym barszczem Danie przygotowane przez Alicję Smacznego

kgwjanczewo
Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki - przepis 227

migdałów. Natka pietruszki ma smak dominujący, dzięki niej kulki smakują jak warzywne a nie mięsne. Kulki mięsne z migdałami i natką pietruszki Składniki 500 g mięsa mielonego kawałek suchej bułki lub chleba 1 duża cebula (lub 2 mniejsze) 2 jajka 100 g płatków migdałów pęczek natki pietruszki sól pieprz majeranek kurkuma papryka słodka w proszku olej Kulki mięsne z migdałami(...)natką pietruszki Wykonanie Zaczynamy od namoczenia suchej bułki lub chleba w ciepłej wodzie. Zalewamy i odstawiamy na ok. 10 min. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natkę pietruszki i płatki migdałowe siekamy. Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy do niego namoczony i odciśnięty z wody chleb oraz pozostałe składniki: cebulę, jajka, posiekane płatki migdałowe, posiekaną natkę pietruszki. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem

Pyza i Surówka
Pulpety w sosie koperkowym 217

Składniki: klopsiki: mięso indycze mielone (500 g), sucha bułka pszenna, przyprawy: sól, tymianek, pieprz ulubiony makaron  sos: bulion drobiowy 1 litr, koperek świeży/mrożony, ew mąka do zagęszczenia sosu i odrobinę mleka. Przygotowanie: Mięso indycze łączymy z namoczoną bułką pszenną i przyprawami. Formujemy klopsiki i gotujemy w bulionie drobiowym z ok 10-15 minut. Dorzucamy koperek. Przykrywamy

Karczma Honorietty
KROKIETY Z WOŁOWINĄ I MOZZARELLĄ 201

łyżka natki pietruszki (nie miałam świeżej więc użyłam suszonej) 1 łyżka czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku olej rzepakowy 200 g pieczarek (posiekaj) 1 cebula czerwona (posiekaj) bułka tarta 2 rozbełtane jajka SKŁADNIKI NA CIASTO - nie podam Wam proporcji bo ja robię na oko 2 jajka mąka z amarantusa mleko szczypta soli woda gazowana olej rzepakowy 2 łyżki PRZYGOTOWANIE(...)naleśników. W głębokiej patelni podsmaż mięso oraz pozostałe składniki. Ser dodaj pod sam koniec. Faszeruj naleśnika i zawijaj. Następnie na patelni rozgrzej olej. Krokiety obtocz w jajku i bułce tartej. Smaż z obu stron nie zapominając o bokach :) Krokiety podałam z jogurtem naturalnym

ClauditteMissCooking
DROBIOWE PULPETY Z UDEK KURCZAKA 358

wyluzowanych można przyrządzać tysiące pysznych potraw.  Pyszne są sporządzone z udek  roladki , faszerowane czym tylko dusza zapragnie, bardzo lubimy także gulasz czy tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej.  Dziś zapraszam na kolejne danie z tego smacznego kawałka drobiu: klasyczne pulpety w sosie pomidorowym :)) Składniki: 500 g mięsa z wyluzowanych udek kurczaka 1 cebula(...)sosie własnym słodka papryka śmietana 18% koperek Wykonanie:  Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę, aż do zezłocenia. W misce mieszamy zmielone mięso z udek kurczaka, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z mięsnej masy formujemy nieduże pulpeciki. Bulion zagotowujemy. Dodajemy obrane marchewki, ziele angielskie

Walijskie Pichcenie
Orkiszowa szarlotka z makową bezą 220

cytryny 1 kisiel cytrynowy Beza makowa: 4 białka 1/2 szklanki cukru pudru 2 płaskie łyżki suchego maku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: cukier z cynamonem lub cynamon 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta wyrobić razem na stolnicy na kruche ciasto, odłożyć 1/3 części ciasta i włożyć do zamrażarki a resztą wylepić spód wyłożonej pergaminem blaszki do pieczenia(...)25/30 cm. Posypujemy ciasto cynamonem lub cukrem z cynamonem i bułką tartą. Masa jabłkowa: Obrane jabłka kroimy w drobną kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem , i dusimy na ogniu aby były miękkie , wsypujemy kisiel, dodajemy skórkę pomarańczową mieszamy do jednolitej masy, chwilę studzimy i wykładamy na ciasto. Rozprowadzamy łyżką. Beza: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy

Wanilia i Kardamon
Roladki z kurczaka z nadzieniem marchewkowo-porowym 759

POMYSŁ NA CIEKAWY I PYSZNY OBIAD SKŁADNIKI: DWIE PIERSI Z KURCZAKA 3 ŚREDNIE MARCHEWKI BIAŁA CZĘŚĆ PORA OLIWA Z OLIWEK,ŁYŻKA MASŁA(DO SMAŻENIA) 2 ZĄBKI CZOSNKU VEGETA JAJKO,BUŁKA TARTA I MĄKA(DO PANIEROWANIA) SÓL, PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: MARCHEWKI OBRAĆ I POKROIĆ W CIENKIE SŁUPKI,PORĘ RÓWNIEŻ SMAŻYMY NA OLIWIE Z MASŁEM,DOPRAWIAMY VEGETĄ I WYCIŚNIĘTYM CZOSNKIEM PIERŚ ROZKRAJAMY(...)KAWAŁKI LEKKO ROZBIJAMY,SOLIMY I PIEPRZYMY, UKŁADAMY WCZEŚNIEJ PRZYGOTOWANE WARZYWA I ZAWIJAMY W ROLADKĘ,POMAGAMY SOBIE WYKAŁACZKAMI TAK PRZYGOTOWANE ROLADKI PANIERUJEMY JAK NORMALNE SCHABOWE CZYLI MĄKA,JAJKO,BUŁKA TARTA SMAŻYMY NA OLEJU DOKŁADNIE Z KAŻDEJ STRONY I GOTOWE-SĄ NAPRAWDĘ PYSZNE I SOCZYSTE SERDECZNIE POLECAM

Swojskie jedzonko
Jabłecznik na kefirze (bez jajek) 327

gniazd nasiennych 850-900g) 80g cukru (u mnie domowy cukier waniliowy) 60g miodu 50g masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3-4 łyżeczki mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka bułki tartej do posypania ciasta Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, posiekane na mniejsze kawałki masło, kefir oraz ekstrakt z wanilii(...)energicznie wymieszać, by nie utworzyły się grudki, gotować jeszcze około 1 minuty, cały czas mieszając - jabłka powinny zgęstnieć - gotowe nadzienie ostudzić - na spód z ciasta można wysypać 1 łyżkę bułki tartej, która pochłonie wilgoć z jabłek podczas pieczenia (można pominąć, jabłka zagęszczone mąką nie powinny puścić zbyt wiele soku) - na ciasto wyłożyć masę jabłkową, wyrównać - pozostałe ciasto oprószyć mąką

Smakołyki Bereniki
Kotlety mięsno - kalafiorowe 157

Podane z sosem jogurtowo koperkowym. SKŁADNIKI: 80 dag mięsa zmielonego wieprzowego lub drobiowego ( u mnie mieszane) 1 kalafior 3 jajka 2 łyżki kaszy mannej sol, pieprz do smaku opcjonalnie bułka tarta Na sos: 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu pół pęczka koperku odrobina soli , pieprzu ząbek czosnku ( jeśli lubimy) WYKONANIE: Kalafior płuczemy, obieramy na różyczki i gotujemy(...)kaszę , sól , pieprz i wyrabiamy masę. Formujemy kotleciki. Jeśli do pieczenia układamy od razu w naczyniu żaroodpornym. Jeśli bedziemy smażyć układamy na deseczce. Przed smażeniem można obtoczyć w tartej bułce. Smażymy na rozgrzanym oleju, na małym ogniu lub pieczemy w temperaturze 200 stopni, przekryte folią aluminiową  ok. 30 min. Następnie odkrywamy i podpiekamy z góry

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety ziemniaczane z parówką 170

bardzo smacznym wydaniu Świetnie smakuje w towarzystwie sosu czosnkowego lub pomidorowego. Składniki: 0,5 kg ziemniaków ok 3/4 szklanki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka pół szklanki bułki tartej jajko do obtaczania 4-5 cienkich parówek sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki (ilość(...)wodniste trzeba dodać więcej), przyprawy, jajko i zagniatamy ciasto. Parówki obieramy z folii i przekrawamy na połowę. Każdy kawałek parówki owijamy masą ziemniaczaną. Krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju

e-PrzepisyKulinarne
Krokiety z kapustą i pieczarkami. 202

wody z pieczarek .Mają pozostać jasne ,nie ciemne .Do pieczarek i cebulki wrzucamy pokrojoną kapustę i mieszamy ,doprawiamy i farsz gotowy .Ja dodałam też uprażony słonecznik . Panierka: jajko ,roztrzepane bułka tarta sól ,pieprz Na usmażone naleśniki nakładamy farsz ,zwijamy ,jeśli się rozpadają można sobie pomóc wykałaczkami i obtaczamy w jajku ,bułce tartej i smażymy na rumiano .Podajemy ciepłe

Ladylaura.
Babka kokosowa na maślance 164

cukru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju 3 łyżki likieru kokosowego 1 3/4 szklanki mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki wiórków kokosowych masło i bułka tarta do wysmarowania formy Lukier: 1/2 szkl cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka likieru kokosowego   1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać maślankę, olej i likier kokosowy(...)Mąję wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i wiórkami kokosowymi. Połączyć dokładnie z mokrymi składnikami.  3. Foremkę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec do suchego patyczka ok 60 minut w 180*C. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, a następnie wyjąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 4. Cukier puder wymieszać z sokiem

Kto ugości moich gości?
Keks drożdżowy z bakaliami 174

szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 15 dag masła / margaryny 3 jaja 5 dag świeżych drożdży cukier waniliowy 10 dag dowolnych bakalii tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: 1. Mleko lekko podgrzać z cukrem i cukrem waniliowym, wlać do mąki, dodać rozkłócone jajka i całość wymieszać. 2. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem(...)momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki i miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte ciasto wymieszać z bakaliami, przełożyć do foremki keksowej posmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką tartą. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 15 minut. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180 st.C. 5. Upieczone ciasto można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Bakłażan pieczony faszerowany 135

innego ulubionego 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 100 g twardego sera żółtego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku pieprz i sól do smaku 1 łyżka bułki tartej oliwa z oliwek do posmarowania wnętrza bakłażanów i do smażenia farszu sól do posypania wnętrza bakłażanów, aby pozbyć się goryczki Przygotowanie: Bakłażany umyć, odciąć łodygę, przekroić wzdłuż na połowę(...)łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać pieczarki i lekko przesmażyć. Następnie dodać mięso, czosnek i przyprawy (oprócz soli), smażyć około 5 - 6 minut. Dodać pokrojony miąższ z bakłażana i bułkę tartą, przesmażyć i doprawić pieprzem, solą (brać pod uwagę, że wnętrze bakłażana było już solone). Wnętrze bakłażanów posmarować niewielką ilością oliwy z oliwek. Włożyć do foremki, wstawić do nagrzanego

Kuchcik gotuje
Pleśniak z wiśniami 184

proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ziarenek prawdziwej wanilii lub ekstraktu z wanilii 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% szczypta soli 2 łyżki kakao 2 łyżki bułki tartej 1 kg wydrylowanych wiśni (można użyć wiśnie pozostałe po zrobieniu nalewki, wtedy najlepiej wysmażyć je na patelni przez kilkanaście minut by straciły posmak alkoholu) 3 białka + szczypta soli + 3łyżki(...)stopniowo cukier puder nadal ubijając na niskich obrotach. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyciągamy z zamrażarki większą część ciasta i ścieramy na tarce do formy, rozprowadzając równomiernie. Następnie posypujemy bułką tartą, układamy równomiernie wiśnie i ścieramy na tarce ciemną część ciasta równomiernie pokrywając wiśnie. Następnie nakładamy bezę a na końcu ścieramy na tarce jasną część ciasta przykrywając równomiernie ubite białka

Mango Papaja